Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka Ešte ma napadlo. Po nástupe na MD ešte môžem robiť na dohodu, alebo ma musia odhlásiť?
@martina117cd musí ísť o novú dohodu ... na túto nemôžeš pracovať ..
túto po nástupe ti môžu ukončiť
a môžeš robiť na novú
@ella82m gr. Jana Hrabková, z Komunikačného odboru Sociálnej poisťovne, upresňuje:
„Ak by zamestnankyňa počas obdobia trvania dôvodu na poskytovanie materského poberala príjem vyplývajúci z existencie nemocenského poistenia, z ktorého si uplatnila nárok na materské (z povinného nemocenského poistenia zamestnanca) a uvedený príjem by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona, za uvedené obdobie by zamestnankyňa nespĺňala podmienky nároku na materské.
Ak by sa ale zamestnankyňa počas poberania materského zamestnala u iného zamestnávateľa, alebo ak by so svojím pôvodným zamestnávateľom uzavrela novú pracovnú zmluvu zakladajúcu ďalšie povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, existujúci nárok na materské predmetnej zamestnankyne by táto skutočnosť neovplyvnila, a to ani v prípade, ak by v čase poberania materského mala z uvedených pracovnoprávnych vzťahov príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona.“
To znamená, že ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské.
@zalka idem ťa poprosiť o radu ohľadom materskej, plánujeme a chcela by som byť tehu tento rok, ak nastúpim na MD v decembri 2016 bude sa mi rátať MD za kalendárny rok 2015? a ešte jeden dotaz, som zamestnaná od januára 2014, v minulom roku 2015 mi zamestnávateľ prerušil - ukončil prac. zmluvu a druhý deň hneď vytvoril nový TPP na dobu neurčitú ( kvôli tomu, že v sp ma pri vzniku prac .pomeru nahlásil až poobede a že vznikol nový zákon, ževraj ma mal prihlásiť hneď od rána ). Má to nejak vplyv na materské? nemocenské je platené vlastne nepretržite od 1.2014. Ide o mi o to, že v roku 2015 som mala celkom slušný zárobok a chcela by som stihnúť ísť na MD tento rok. ďakujem za radu 🙂
@miroslava21 no neviem ti povedať, či si braná ako nepretržite zamestnaná,
ak nie, tak MD sa bude rátať z príjmov za rok 2015 a rok 2016 .. skús napísať na SP cez kontaktný formulár otázku , z čoho by sa rátala výška MD ak by si nastúpila v roku 2016 a ak uvedieš tvoje rodné číslo tak ti ju presne povedia http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s
lebo SP berie ako jej vyhovuje výšku VZ... ale ak si nešla rapídne s príjmom v roku 2016 dole tak by to malo byť tak či tak oki
A nerozumiem prečo ti ukončoval a robil nový PP zamestnávateľ, také veci sa riešia dodatkami k zmluve , takže ak to urobil tak mám pocit, že MD ti vyrátajú z príjmov roku 2015a 2016 teda z toho nového zamestnania
@zalka ďakujem idem tam napísať, ak by rátali z roku 2015 a 2016,tak to len z toho akoby nového zamestnania?
@miroslava21 no napíšu ti určite dobrú odpoved, lebo no fakt nerozumiem prečo ťa zamestnávateľ prihlásil nanovo ... divné takto sa to nerobí takže netrúfam si povedať ako by to brali.
@zalka už som im aj napísala. som zvedavá. ani ja nerozumiem, zamestnávateľ sa odvolával na účtovníčky, že chodia kontroly od SP a aby to bolo ok, nech ma odhlási a na druhý deň hneď od rána ma nahlási na SP. Pracujem v službách, a som platená od predaja, a minulý rok som mala slušný zárobok a tak to chcem využiť kedže plánujeme bábo. a je predpoklad, že tento rok bude zárobok o niečo nižší tak preto.
@miroslava21 ved predsa naozaj také veci ako zmena zmluvy z doby určitej na neurčitú, zmena pracovného zaradenia, zmena výšky mzdy to sú veci čo sa riešia cez dodatky k zmluve a nie odhlásenie a prihlásenie na SP ... jedine že predtým si mala dohodu a potom PP
@miroslava21 ahoj prepac,ze sa pytal, ale ked sa v prraci nudim tak si rada precitam tuto temu a chcela by som sa ta spytat ak si platena od predaja tak za teba kazdy mesiac odvadza ine odvody? Lebo my to amame formou bonusu,ktory nieje uvedeny v zmluve, cize za nas odvadza iba ten zaklad, ktory je na papieri
@zalka nie, mala som PP na dobu určitú do konca roka 2015, ale v máji mi spravil túto zmenu - kvôli tomu v sp som bola nahlásená pri vzniku pp v roku 2014 až poobede a že ma mal nahlásiť hneď ráno. naozaj neviem či je to pre sp nejak podstatné, že zamestnanca nahlásia pri vzniku pp poobede, večer alebo ráno. aj mne to bolo divné. nevieš ako vzniknú v tej sp odpovedať ? mám chrobáka v hlave, mňa to len dnes toto napadlo, že môže byť s tým problém
@majrab my to máme ako prémie ku hrubej mzde, čiže tie odvody sú iné každý mesiac
@miroslava21 oki dakujem za info 🙂
@zalka už mi aj odpísali 🙂 posielam aspoň pre info aj pre iných
Sociálna poisťovňa v súčasnosti považuje zaniknutý pracovný pomer a opätovne vzniknutý pracovný pomer nasledujúci deň rovnakého typu za nepretržité nemocenské poistenie. V prípade ak Vám nárok na materské vznikne z nemocenského poistenia, ktoré bezprostredne nasleduje po zániku nemocenského poistenia u toho istého zamestnávateľa, pričom typ poistenia je rovnaký (zamestnanie - zamestnanie, dohoda o vykonaní práce – dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti – dohoda o pracovnej činnosti), pobočka rozhodne o nároku na materské s prihliadnutím na vznik prvého nemocenského poistenia u toho istého zamestnávateľa. Z uvedeného vyplýva, že rozhodujúce obdobie na určenie denného vymeriavacieho základu bude rok predchádzajúci vzniku nároku na materské, t.j. obdobie od 01.01.2015 do 31.12.2015.
@miroslava21 no a máš to čierne na bielom :D a priamo zo zdroja a rýchlo ...
ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské.
Tu je dôležité, aby pracovala žena u iného zamestnávateľa, alebo u pôvodného, ale zmluva bude na inú pracovnú pozíciu, alebo nová zmluva bude na dobu určitú alebo na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Pôvodná zmluva sa nemusí rušiť, bude v útlme, odvody sa budú robiť z novej zmluvy. Pokiaľ ide o dodatok k pracovnej zmluve, môže sa dodatkom zmeniť doba určitá na dobu neurčitú, ale nikto múdry nepristúpi, aby dodatkom zmenil dobu neurčitú na dobu určitú. Kto má živnosť, ten môže naďalej pracovať ako živnostník a poberať materské
Ahojte, vôbec nemám prehľad o týchto výpočtoch a mám z toho už poriadny chaos. Neviem totiž ako by sa mi rátalo materské, ak by som ostala v roku 2016 tehotná, čiže na PN alebo MD. Po predošlej RD som bola zamestnaná od februára 2015 v pôvodnom zamestaní na inej pozícií až do konca augusta 2015. Od 1. septembra som zmenila zamestnávateľa kde som mala do konca oktobra zmluvu (cez projekt ESF) so skúšobnou dobou a minim. mzdou. Od začiatku novembra do konca januára som pracovala mimo projektu v tej istej pozícií - plat máličko vyšší ako minim. mzda. Teraz od 1.2 mám mať zase novú zmluvu - lebo to ide znovu cez projekt ( má to byť na dobu určitú v dlžke 3 rokov) ale cca 2-3 mesiace na skrátený úvazok, kde mi hrubá mzda bude robiť cca 300€ ☹ . Neviem čo mám robiť.....Či by mi ten skrátený úväzok na nejakú tú dobu veľmi pohoršil pri výpočte maters. Alebo si mám čím rýchlejšie nájsť inú lepšie platenú prácu (mala by som možnosť buď ísť pracovať do AT alebo sa vrátiť k bývalému zamestnávateľovi s podstatne vyšším príjmom ako mám teraz). Z akého obdobia sa vlastne ráta materská????? Je to dosť zložito napísané a som fakt zúfalá, že som si skomplikovala život a neostala na pôvodnom pracovisku, len som nevedela, že mi to takto pohnoja. A ešte nerozumiem tomu....na páske mám pojmy hrubá mzda a super hrubá mzda....čo je čo? A čo je podstatné pre výpočet PN, materskej????? Veľmi veľká vďaka za odpoveď, ak niektorá môžte...... 🙂
A ešte otázočka, existuje teraz nejaké dobrovoľné nemoc. poistenie ktoré by som si mohla platiť na zvýšenie nemoc. dávok v pn, prípadne materskej? A odkedy treba začať platiť aby mi mohlo byť v prípade potreby vyplácané? Ďakujem.
Ozaj a mohla by som byť v mojom prípade nezamestnaná cca 2-3 mesiace? Ovplyvnilo by to materskú či nie? Ak by som si poistenie platila sama. Tých 270 dní nemusí byť v kuse, stačí ak je za posledné 2 roky?????
Baby, otazocka.....mozem sa už ísť odhlasit z dnp, ak mi materská konci dakedy v polke februára? Dakujem
@majrab Ak ti trvá pracovný pomer, tak počas materského si DNP založiť nemôžeš. Počas poberania rodič. príspevku by si aj mohla, lebo ak máš pracovný pomer, tak v tom čase máš prerušené nemocenské poistenie. No, ak sa chceš po poberaní RP vrátiť znova do práce (obnovilo by sa ti nemocenské poistenie) a poberať druhé materské aj z práce aj z DNP, tak by to asi nebolo možné, lebo súbeh poistenia (povinné nemocenské poistenie + DNP) už je zrušený....
Bolo by dobré, keby sa ti k tomu vyjadrila aj @zalka . Viac hláv viac rozumu... 😉 . Možno by ju niečo napadlo...
Druhá otázka: ak otehotnela ešte počas pracovného pomeru, tak ochrannú lehotu stihne. No, aby jej vznikol nárok na materské musí spĺňať aj podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom.
@dena1973 dakujem za odpovede, ale pri prvej otazke sme sa nepochopili. Ja pracujem na dohodu co mi je nanic tma aj tak tu tehotna pracovat nechcem, cize ju chcem v marci ukoncit a TP mam v polke augusta tak by som si od maja chcela dat DNP a platit si ho ( 270 dni mam) do nastupu na matersku 6 tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu. Ale mam ho platit pocas materskej a nasledne rodicovskej? Alebo to plati ako pri pn?
@majrab Ak už nebudeš mať iný poistný pomer iba DNP, tak sa poistiť môžeš. Počas poberania materského, kedy ti trvá aj povinné nem. poistenie sa DNP nemôžeš (ak povinné nem. poistenie trvá, tak DNP nie je možné). Po ukončení PP resp. už počas RP, vtedy sa DNP môžeš.
Ak budeš mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom a bude trvať nemocenské poistenie (t.j. aj DNP), tak nárok na 2. materské ti vznikne, no z minima.
Skús ešte so @zalka.

@zalka dobre vedieť. Ďakujem Vám za rady