icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

verooonikka
12. sep 2013

@zalka dakujem, dakujem aj za radu... tak dajak neplanovane sa nam postastilo 🙂 a asi kolko si treba platit...to najvyssie?aby sa to oplatilo?

gapa
12. sep 2013

@verooonikka
záleží odkedy dokedy si platila a či si do 8tt, teda či nástup na md bude do 26týž.vrátane alebo po 26týž. Podla toho bud to stihneš alebo nie a bud sa ti oplatí platiť z vyššieho, alebo nie. (či sa oplatí platiť z minima dlhú dobu, v porovnaní s poberaním RP teda som nejako neskúmala, to by bolo treba potom prerátať podla dátumov, ak si ten prípad)

verooonikka
12. sep 2013

@gapa dakujem za radu a...

no platila som minuly rok od feb do okt. potom uz nie ...v januari som nastupila na md...a teraz som nic neplatila.... v utorok mi lekar povedal, ze som v 8tt... a nastup na md bude asi 9.3.2014 no ak by som to uzavrela zajtra tak to asi akurat stiham do 7.3. je 26tyzdov a 9.3 nastup na md

a na čo je dôlezite 26tt?

zalka
12. sep 2013

@verooonikka no ak by si mala poistenie len 25t a 6 dní tak dostaneš namiesto maximálnej materskej minimálnu ... na to je potrebných 26t ...

verooonikka
12. sep 2013

aha tak ja neviem čo teraz.. :( DAKUJEM ZA INFO

zalka
12. sep 2013

@verooonikka ved si si to rátala ... že by si to stihnúť mala ... to poistenie z vyššieho VZ ...

lula2006
13. sep 2013

Ahojte , čítam vaše príspevky , ale potrebovala by som poradiť aj tak. Oplatí sa vlastne teraz priplácať? Mňa na socialnom upozornovali ,že možno sa zmení zákon a teraz neviem.Platiť 9 a viac mesiacov po 130€... a potom dostavat 7mesiacov 240€... tak by to malo byť,nie? My plánujeme a teda chcem sa pred tým pripoistiť aj pracujem.. aj plánujem pracovať. Vy tu píšete o marodkách a trochu tomu nerozumiem, oplatí sa to?Ďakujem za odpoveď

zalka
13. sep 2013

@lula2006 ty musíš zvážiť či sa ti to oplatí ... a na PN nemôžeš ísť skôr z DNP kým nemáš zaplatených 270 dní ... alebo ne máš 270 dní nejakého ukončeného poistenia .... čiže ak by si sa teraz poistila na DNP a šla na PN tak to DNP platiť musíš ... ťažko sa odpovedá na tak všeobecne danú otázku ako si ju položila ty

lula2006
14. sep 2013

ďakujem ,ja PN ani neplánujem , no to mi nebolo jasné čo to tu píšete o PN... ja zvažujem DNP ,lebo čo som počítala tak ak budem platit tých 9mesiacov po 130€ a potom by sa mi podarilo porodiť , tak pri vyplacani materskej by som bola cca70€ v pluse , ked odpočítam čo do toho vložím.. tak tak sa mi to oplati, len neviem o čo šlo soc. pracovníčke , keď ma od toho dá sa povedať odhovárala.. Ked ste už boli DNP, dajme tomu 5mesiacov a prišla zmena v zákone, zmenilo sa niečo aj pre vás alebo ste boli vyplácané podla stareho zákona ?

gesska
19. sep 2013

Dobry vecer, potrebovala by som rychlo poradit ake mam moznosti 🙂
Vznikne mi narok na matersku v mojom prípade ak mam novy pracovny pomer s ucinnostou od 01.10.2013. V predchadzajucom období som bola na rodicovskej dovolenke do 03.03.2013, nasledne evidovana na urade prace. Podla vsetkeho by som mala byt v 5 tt. tehotenstva , - termín porodu jun 2014. Podmienku 270 dní podľa všetkého nesplnam. Podla vsetkeho kvoli chorobe ma lekar vypise urcite na rizikove v buducom roku. Co v mojom pripade viem urobit aby som nenastila hned na RD ale mala aspon minim. MD.... Dakujem za vsetky rady

zalka
20. sep 2013

@gesska po RD si pracovala aspon 1 den alebo čerpala dovolenku? Ak áno tak vieš splniť 270 dní .. ak nie tak aj tak si vieš splniť 270 dní ... len to bude drahšie.

gesska
20. sep 2013

Nie zalka necerpala...ani nepracovala.ake su moznosti? Dakujem ti

zalka
20. sep 2013

@gesska no potrebuješ mať dalšie poistenie, ak sa zamestnáš ... tak sa prihlás na DNP a 2 mesiace si to plať potom to zruš ... ak zostaneš zamestnaná do pôrodu tak takto ti výjde nárok na MD, získaš 270 dní .

makovypucik
23. sep 2013

@zalka Ahoj potrebovala by som radu, lebo u nas na socialnej poistovni mi poradit nevedia ,alebo nechcu ...
Platila som si DNP cca 1 rok, ktore mi v roku automaticky zaniklo, lebo som si ho platila podla ešte stareho zakona.. Nasledne som bola aj na PN-ke, ktora trvala cca 50 tyzdnov ( pn-ku som mala od marca 2012/ do cca februara 2013, od februara do konca maja som bola na UP, a v juni 2013 som sa zamestnala ... ) , a mala som pn-ku aj zo zamestnania aj z DNP... od 3.6.2013 opat pracujem ale v novej praci... pred tyzdnom mi na kontrole doktor oznamil, že v priebehu 2-3 tyzdnov by som mala ist na operaciu . A chcem sa spytat ak budem opat na pn-ke budem ju mat platenu ? ci neplatenu ?? a dalo by sa pripadne mat opat pn-ku aj z DNP ????
moc dakujem za odpoved ... Janka

figurka1985
23. sep 2013

@zalka Ahoj Zalka.
Prosim ta zas o pomoc 🙂
Trosku upresnim:
Od aprila 2010 do 30.1.2012 som bola pripoistena z min. zakladu. Nasledne som sa 30.1.12 odhlasila, a opatovne sa prihlasila 31.1.12- tiez z min. zakladu. Poistenie mi trvalo az do skoncenia podla starych "pravidiel"- do oktobra 2012. Po tomto case sa mi poistenie ukoncilo.
V maji som otehotnela. v 6. tyzdni som sa (na tvoju radu 🙂 opat prihlasila na DNP taktiez z min. vymeriavacieho zakladu. Bola som prihlasena 10 dni, a odhlasila som sa. Zaplatila som alikvotnu ciastku po novom (cca 47 eur).
Zamestnana som na TPP od jenuara 2011.

Momentalne som v 6. mesiaci. Zajtra ma caka poradna u lekarky. Kedze mam zdrav. problemy, je dost mozne, ze ma vypise na PN.
Mam narok na vyplacanie PN zo soc. poistovne? AK ano, ako mam postupovat, ak ma zajtra doktorka vypise na PN? Ake papiere je potrebne zaniest na pobocku SP? a Kedy? Pripadne treba dat zajtra lekarovi nejake tlacivo od soc. poistovne, ze v case, kedy mi zaniklo posledne poistenie som bola tehotna? Alebo na to staci kopia tehotenskej knizky?
Nemam sa pre istotu este dnes prihlasit na DNP?
To by som velmi nechcela, lebo nemam 100% istotu, ze ma doktorka na pn vypise.

Mam neskor narok na vyplacanie materskej z SP z DNP?

Dakujem velmi pekne za odpovede, :-* 😉
Lenka

zalka
25. sep 2013

@makovypucik fúha .. a počas tej PN 50t si nemala DNP poistenie? Lebo mne to príde, že nárok na PN z DNP už nebudeš mať.
@figurka1985 fúha no dúfam že si dobre poriešila PN ... a dala si sa vypísať na PN aj z DNP ... lebo na to máš nárok ... a PN z DNP si dúfam zaniesla do SP ... som tu pár dní nebola tak som nemohla písať ...

figurka1985
25. sep 2013

@zalka ahoooj.vitaj,chybala si nam 🙂
Dakujem,potesila si ma. Na tu pn sa popytam od buduceho tyzdna.
Nemam sa rovno den pred pn prihlasit na dnp? Nebolo by to lepsie?ci je to zbytocne?
A s tym vyplacanim pn by si mi vedela povedat-ako to je?cim viac toho citam,tym som vacsi blbec... ak som to dnp mala z minima a moja vyplata v hrubom je chabych 420 eur,kolko by som dostavala? Ta suma by bola rovnaka pocas celej pn?

zalka
25. sep 2013

@figurka1985 dakujem, 🙂
teraz nerozumiem si na PN alebo nie si na PN ... a pred PN sa môžeš ale nemusíš prihlásiť na DNP ... ale kludne sa prihlás aj v deň PN ... no a ak máš výplatu v hrubom 420 a DNP z minima je 393 eur .. tak PN by bola rátaná zo sumy 813 eur .. tj. fPN by bola 440 eur ... a MD by bola cca 520 eur ...
lepšie ako 230 eur PN zo zamestnania bez DNP alebo MD 273 eur ... čo ty na to?

figurka1985
26. sep 2013

@zalka super. dakujem. ja som sa bala, ze to bude menej. stale sa mi to oplati :-*
Posli mi do IP tvoju adresu- poslem ti apon cokoladu, ze mi tak pomahas 🙂 tie zenske na SP su strasne... :-/ ja im vobec nerozumiem.. asi su na to skolene :-/
este nie som na pn. v praci sme len dve, a kolegynka potrebovala tento tyzden surne dovolenku, tak som ju presunula na buduci tyzden 🙂 tak spravim to tak, ze sa na pn prihlasim v den pn, ked zanesiem papiere od lekarky. Tlacivo k lekarke mi nejake treba? Alebo staci jej povedat, nech mi tu pn vystavi dva krat?

zalka
26. sep 2013

@figurka1985 áno pýtaj 2x PN vypísať, 1x PN dáš zamestnávateľovi , a 1x PN z DNP dáš rovno do SP ...a netráp sa .. 🙂 rada pomôžem ak viem ...

figurka1985
26. sep 2013

@zalka :-* :-* :-* :-* si velmi zlaty cloviecik :-*
Dakujem este raz 🙂 Potom dam vediet, ako som dopadla 🙂
pekny dnik prajem 😉

zalka
26. sep 2013

@figurka1985 dobre ... držím palec .. a hlavne aby ste boli s malinkým v poriadku

figurka1985
26. sep 2013

@zalka dakujem 🙂 posnazime sa 🙂

makovypucik
26. sep 2013

@zalka ano ja som mala dve pn-ky, jednu zo zamestnania a jednu z DNP... ja by som len chcela vediet, že teraz ak pojdem opat na pn-ku, ci mam vobec na nu narok, alebo nie... a ci sa ešte da nejako pripoistit DNP ??,
Janka

zalka
26. sep 2013

@makovypucik no neviem ti poradiť pretože neviem kedy ti zaniklo DNP ... lebo ten podstatný dátum si nenapísala ...

makovypucik
29. sep 2013

@zalka DNP mi zaniklo vo februari 2012 ..dovtedy som si ho poctivo platila 11 mesiacov.. potom mi prisiel zo socialnej list, že mi automaticky zanika.
Janka

zalka
29. sep 2013

@makovypucik no ono DNP automaticky zaniklo 31.1.2012 a nie vo februári ... a ako si mohla ísť v marci na PN .. ked si už nebola v ochrannej lehote asi si šla na PN skôr vo februári nie? ... no môžeš vyskúšať si dať vypísať PN aj z DNP ...
prihlás sa den pred PN na DNP ... a v den začatia PN toto DNP zruš ... zaplatíš 9 eur v prípade, že PN z DNP nedostaneš.
Ak PN z DNP dostaneš tak zaplatíš 4,50 eur ...

makovypucik
30. sep 2013

@zalka dakujem za odpoved.. no nedalo mi to a schvalne som sa kukla do papierov.. a na staru pn-ku som sla až v marci .... posledny krat som DNP zaplatila vo februari 2012 a 4 marca som sla na pn-ku... ktora mi trvala do 02/2013.... .. ale ono je to uz v podstate jedno.. ja som v podstate chcela vediet ci mam vobec daky narok na pn-ku.. ci uz zo zamestnania, alebo z DNP... kedze som skoro rok bola na pn-ke .. tento tyzden ma cakaju predoperacne vysetrenia a v piatok mam nastup do nemocky...
dakujem aj tak moc za pomoc, si velmi zlata, a tvoje rady pomahaju tym co to potrebuju...
Janka

zalka
30. sep 2013

@makovypucik ako za január sa platilo vo februári odvody .. takže platiť si mohla. A ak si bola tehotná, tak si aj na PN mohla ísť v marci ... ti hovorím už len tak ako som napísala, že vyskúšať prihlásiť sa ale hned aj zrušiť aby sa náhodou pri nepriznaní PN z DNP tá sumička nenakopila.

jankaferancova
autor
3. okt 2013

@zalka ahoj moja,po dlhsom case idem k tebe po radu.Teraz som tehotna,som na PN z DNP,momentalne som zamestnana,ale som na RD,ktora mi konci 1.2.2014.TP mam 31.5.2014.Na to,aby som mala narok na PN aj zo zamestnania sa mi musi obnovit povinne nem.poistenie,vsak?Cize vycerpat dovolenku a potom ist na PN?Ako je to potom s vypoctom materskej?
V case cerpania dovolenky nesmiem byt na PN z DNP,cize by mi mal dr.PN ukoncit?Nemozu mi v praci dat vypoved?Asi by bolo jednoduchsie prejst s RD rovno na MD co sa tyka zamestnania,ci?Mne by to tak aj vyslo,leb druhe dietatko som bohuzial potratila,tak teraz rozmyslam ako budem postupovat,aby som si sama sebe neuskodila 😉 Dakujem pekne 🙂