Dobrovoľné nemocenské poistenie
Zdravim vsetky mamicky a tiez buduce mamicky...
Som zamestnana a poberam ciastocny invalidny dochodok (ci ako sa to teraz vola) - mam za sebou 5 operacii bedroveho klbu. Je mi jasne, ze kym sa dopracujem k svojim detickam, tak sa este riadne natrapim...
Ale nie o tom som chcela. Zacala som si koncom minuleho roka platit dobrovolne nemocenske poistenie, aby som mohla poberat vyssiu matersku. Neviete mi povedat ako sa to vlastne vypocitava? Lebo ja som si dala maximalny vymeriavaci zaklad, z ktoreho odpocitali moju hrubu mzdu a z roho rozdielu mi vypocitali vysku poistneho, ktore musim platiti kazdy mesiac. Ale chcela by som vediet, ked uz je mamicka na materskej, cca kolko ju dostane ak si priplaca to dobrovolne poistenie? Kamoska si to chce dat a ja jej neviem presne povedat kolko tu matersku vlastne dostane... Velmi pekne dakujem za kazdu radu
@pegass
Ano 26 tyzdnov mi vychadza az do nastupu na MD, kedze som uplne na zaciatku .... s tym ze pojdem na PN ..... takze od pondelka DNP a od 1.decembra PN .... ak PN potiahnem tak zaplatim DNP len za cca 3 tyzdne a materka mi bude aj tak priznana ?
@pegass prosim Ta sem mam vypisat ake sumy ?
@andula1988 áno,tak ako píšete
čiže v prvon stlpci datum vzniku do všetkých 3obdlžnikov, v 2stlpci rovnaku sumu vz do všetkých 3obdlžnikov. K prihláške je potrebné priložiť aj čestné prehlásenie (a v ňom povypĺňať údaje...) obe tlačivá majú mať rovnaký dátum = ten, ku ktorému sa prihlásite.
@pegass prepáčte ešte sa spýtam... Pani mi oznacila len 2 štvorčeky a 3 nie .... Tak všetky 3 sú potrebné ? VZ môže byť 2200€ a z toho vyrataju poistné
@andula1988 Vy si určujete balíky poistenia, ak si dáte aj poistenie v nezamestnanosti... taktiež sa vám do budúcna rátajú dni v prípade čerpania podpory...
@pegass takze ak dam vsade rovnaku sumu ... poistne bude rovnake myslim okolo 750€ mesacne spolu
@andula1988 Všade píšete VZ a z neho potom platíte odvody, čiže ak si do rámčekov uvediete sumu 2000,- eur = vaše mesačné odvody budú 703,0eur https://www.socpoist.sk/kalkulacky-na-vypocet-p...
Ahojte, muzovi bude koncit materska z DPO v polovicke marca. Chcel by si, ale DPO ponechat, ale uz platit z minimalneho VZ.
Prosim vas do kedy je potrebne nahlasit zmenu VZ? Chapeme to spravne, ze teda do konca februara a potom uz za marec bude platit odvody z minima?
A pripadna PN v r. 2021 sa mu bude ratat z minima, alebo z odvodov co zaplatil v r. 2020?
Dakujem 🙂
@denisdenis áno po 6mesiacoch môže zmeniť VZ, vypíše registračný list v okienku zaškrtne zmena, vypíše údaje a uvedie dátum 1.3. i výšku VZ 546,-... vo februári urobí zmenu a od 1.3. bude mať VZ aký uvedie
PN sa v r. 2021 bude rátať z priemeru zapl. odvodov v r. 2020
@pegass ahoj ja by som sa chcela tiez poradit... momentalne som na materskej z dnp do 27.2. . Staci sa mi odhlasit z dnp v ten den? Zaroven sa chcem opytat, ze ak by som znova otehotnela do konca roka, a isla na pn ako aj pri prvom tehotenstve, z coho by mi bola ratana, ak sa zahlasim na nove dnp cca v 6tt 🙂 dakujem pekne
@gabrielka3891 Áno, stačí v ten deň podať odhlášku. Bolo by však pre vás dobré, mať jeden alebo pár dní z aktuálneho VZ uhradené. Odporúčam ukončiť k 28.2 a tento jeden deň uhradiť poistné do 8.3., v budúcnosti vám to môže pomôcť.
Pri novom DNP bude PN hradená z min. VZ bez ohľadu na to akú výšku VZ uvediete na prihláške. Pri PN z nového DNP sa neprihliada na výšku VZ v predchádzajúcom poistení, ale na to či máte 270dní nem. poistenia, či ste aktuálne nem. poistená a či bolo poistné v minulosti riadne a včas uhradené.
Ak by ste sa ale neprihlásili a išli na PN v ochr. dobe bolo by PN hradené z predchádzajúceho VZ.
Ochranná lehota pri DNP je spravidla sedem dní a plynie od zániku nemocenského poistenia. Ak poistenkyni zanikne dobrovoľné nemocenské poistenie v čase tehotenstva, nárok na nemocenské jej môže vzniknúť v rámci osemmesačnej ochrannej lehoty.
@pegass dakujem pekne za odpoved 🙂 v com je vyhoda, ze dnp necham ten den Alebo par dni pokracovat? A Mozem menit vz pocas pn? Tzn od marca by som zmenila vz na minimum a v pripade zistenia tehotenstva najskor po 6 mesiacoch zmenila vz na maximum?
@gabrielka3891 Tak v prípade, ak by ste išli v ochr. dobe počas tehotenstva na PN
- rátala by sa vám zo zaplateného poistného za predch. 2roky...
VZ je možné meniť po 6mesiacoch. Nový VZ začína od 1dňa nasledujúceho mesiaca od žiadosti o zmenu.
@pegass a ked som par dni zaplatila na zaciatku dnp, to sa nerata?
@pegass DAKUJEM
@gabrielka3891 Ide o čas... Tých pár dní bolo cca pred akým časom? Lebo je rozdiel mať zaplatené teraz.... a o cca 7mesiacov ísť na PN v rámci ochr. doby a mať zapl. pred cca rokom... Berte to tak, že v deň vzniku PN sa pozerá 2roky späť... počet dní nem. poistenia i zapl. nem. poistenia
@pegass na dnp som sa prihlasovala zaciatok januara 2020, z tohi mi potom v juli vysla materska, a teraz 27.2 materska konci... tym padom, ze este min do juna sa o babo nejdeme snazit, rozmyslam nad zrusenim dnp... a ak sa podari nahodou potom do konca roka, tak sa opqtovne prihlasim... preto ma zaujima ci mi moze pomoct nejako to platenie dnp par dni aj teraz na konci, pokial nebudem vyuzivat ochrannu lehotu
@gabrielka3891 nie v prípade nevyužitia ochr. doby ho nie je potrebné hradiť
Zdravim. Poradi mi prosim niekto ? Ak som sa zamestnala, treba sa odhlasit z dobrovolneho poistenia ? Alebo tym, ze ma zamestnavatel prihlasil do SP, tak automaticky mi to dobrovolne zanikne ? A ak treba odhlasit, tak spätne sa uz asi neda, ci ? Mam na mysli, k datumu nastupu do PP. Dakujem
Pekny vecer,nemam narok na MD,ak som teraz opat tehotna a pocas momentalne plynucej RD som si zrusila DNP? Dakujem za odpoved.
Ano,uz som bola tehotna ale tak to uz je aj rok..
Chcela by som sa informovať, moja známa sa chce dobrovoľne poistiť, ide o to, že má dlh na socialnej poisťovni zo szčo. Bude brať do úvahy pri prípadnej PN z dobrovoľného aj ten starý dlh zo szčo? Kto sa v tom vyzná, nech mi pomôže. Vďaka
@kikula1308 myslim ze dlh byt nemoze viac ako 5€
Ja som si myslela, že keby bol dlh na dnpo, tak vtedy by nebol nárok na PN, tak asi bude lepšie, keď sa nepoistí, lebo momentálne na vyplatenie dlhu nemá
Ahojte, prosim potrebujem zaplatiť poistné na DP za časť mesiaca. Poistné na deň sa ráta vymeriavací základ/počet dni v mesiaci? Dobre to rátam? Dakujem 🙂

Pekny den zelam. Neviem to nikde inde najst, tak sa skusim opytat tu. Som dobrovolne poistena, a tento mesiac mi nejako usiel datum, proste zaplatila som poistne dnes (7.11.), cize platbu socialna poistovna dostane az v pondelok t.j. 9.11. Bude sa to teda uz brať, že som poistne zaplatila neskoro ? A dalsia vec, obaja synovia zacinaju byt chorí, tak asi na očr možem v tomto pripade zabudnuť, ked som poistne zaplatila neskoro ? Pytam sa preto, ci vobec ma zmysel si o nu ziadat. Ze ako to SP posudzuje. Vopred dakujem za odpovede.