Dokážete ušetriť, keď máte hypotéku a deti?
Dobry den,
mame vlastne byvanie ale zvazujeme inu lokalitu (mesto) a o 1 izbu viac ako mame teraz.. s tym ze nechceme predavat ziadny majetok, ale chceme pouzit uspory plus vziat hypoteku.. no po vypoctoch mi vyslo, ze by sme mesacne vedeli odlozit len okolo 300€, co sa mi zda velmi malo.. lebo predsa len nepredvidatelne vydaje su pre mna strasiak (pokazeny spotrebic, servis auta, zubar, a pod)..
Manzel by isiel do toho hlava nehlava ale ja mam strach.. doteraz sme sa neuskromnovali a kupovali aj to co sme nepotrebovali.. a odlozili sme spolu ovela viac.. no tieto peniaze by sa vsak pouzili ako zaklad kupy bytu…
Aky je vas nazor na toto? Lebo zname mi tvrdia ze idu od vyplaty k vyplate a ze to ma dnes tak vela ludi.. ja si to neviem predstavit, no zaroven tuzim po byvani v meste a mat viac priestoru atd.
Dakujem
@anonym_autor 300€ je pomerne dost, aby ste nevymyslali az tolko, ze prijem sa zvysi o menej ako ceny nehnutelnosti
@anonym_autor najprv zvysit prijem potom vymyslat. A tym nemyslim vymyslat 1000 dovodov preco sa to neda
@martinmmartin prijmy su dostatocne, skor vyska hypoteky je vysoka
tak si skúste mesiac kupovať veci akoby ste sa "uskromnili" s hypo a zistíte, či je to pre Vás. podľa mňa odložiť 300 eur v dnešnej dobe je dosť, hlavne keď doteraz ste mohli odkladať viac, tak hádam ste aj odkladali a niečo máte našetrené
@anonym_autor momentálne máme horšie obdobie ale inak určite ušetríme viac. Aj počas rodičovskej. Áno, veľa ludi ide od výplaty k výplate, lebo niekedy to inak nejde ale na vašom mieste do toho nejdem dobrovolne ak to nutné nie je. Ono ani nevieš ako sa ti vie z tých ušetrených 300€ mesačne stať 200 alebo 100 alebo aj 0€. Ak je toto teda za predpokladu že obaja pracujete a nie, že si na rodičovskej a o chvilku nastúpiš do práce a príjem vzrastie. Ale záleží akú máte rezervu. To je velký faktor.
tak si skúste mesiac kupovať veci akoby ste sa "uskromnili" s hypo a zistíte, či je to pre Vás. podľa mňa odložiť 300 eur v dnešnej dobe je dosť, hlavne keď doteraz ste mohli odkladať viac, tak hádam ste aj odkladali a niečo máte našetrené
@janka_266 nasetrene je dost, lenze to by bolo pouzite na zaklad kupy
@anonym_autor momentálne máme horšie obdobie ale inak určite ušetríme viac. Aj počas rodičovskej. Áno, veľa ludi ide od výplaty k výplate, lebo niekedy to inak nejde ale na vašom mieste do toho nejdem dobrovolne ak to nutné nie je. Ono ani nevieš ako sa ti vie z tých ušetrených 300€ mesačne stať 200 alebo 100 alebo aj 0€. Ak je toto teda za predpokladu že obaja pracujete a nie, že si na rodičovskej a o chvilku nastúpiš do práce a príjem vzrastie. Ale záleží akú máte rezervu. To je velký faktor.
@anonym_970d3c rezervu mame dost vysoku, lenze pouzili by sme ju na kupu.. ja som momentalne na rodicaku a este budem 2 roky
Podľa mňa ti tu nikto nebude vedieť poradiť. Lebo píšeš malo konkrétnych info. Výška príjmu, výdavkov, aká veľká hypotéka, koľko ide na kúpu novej nehnuteľnosti, vaša životná úroveň… všetko treba zohľadniť.
@anonym_970d3c rezervu mame dost vysoku, lenze pouzili by sme ju na kupu.. ja som momentalne na rodicaku a este budem 2 roky
@anonym_autor a kolko vám potom z rezervy zostane?
Ak budeš v núdzi a by si predala pôvodný byt vieš vyplatiť celú hypotéku?
ono je to velmi tazke poradiť. Predpoklad je ze o 2 roky (kludne aj skor) by si vedela normalne zarabat aj ty, hoci teda...od noveho roka nam zamestnancom zacnu zrazat o 1% viac, ceny neverim ze pôjdu nizsie. Zaroven to za aku cenu kupite teraz nehnutelnost bude vyrazne menej ako keby si zacala rozmyslat o 2 roky. Ja by som do toho isla, ale tiez som väčšinou hr do vsetkeho. Ved na brigadu mozes ist kym si na rodicaku, mozes už teraz vypomoct nejakej mamine s detmi
Podľa mňa ti tu nikto nebude vedieť poradiť. Lebo píšeš malo konkrétnych info. Výška príjmu, výdavkov, aká veľká hypotéka, koľko ide na kúpu novej nehnuteľnosti, vaša životná úroveň… všetko treba zohľadniť.
@nikolka232 Vyska prijmov je momentalne aj s mojim rodicakom 3300€ spolu. Rezerva je 40tis. Vyska hypo by bola 200tis. Vsetky vydavky spolu su okolo 1800-1900€. Z rezevy by sme si nechali asi 5tis
@nikolka232 Vyska prijmov je momentalne aj s mojim rodicakom 3300€ spolu. Rezerva je 40tis. Vyska hypo by bola 200tis. Vsetky vydavky spolu su okolo 1800-1900€. Z rezevy by sme si nechali asi 5tis
@anonym_autor a aká vám vyšla výška splátky na novú hypo?
@anonym_autor a aká vám vyšla výška splátky na novú hypo?
@nikolka232 do tych 950€ by sme sa zmestili
A ten byt co mate teraz by ste prenajimali? Ci co s nim planujete?
@anonym_autor a s pôvodným bytom by bolo čo? Ten by ste neprenajímali? Pri takýchto fixných výdavkoch musíte vedieť ušetriť aj viac ako 300€ ak moc chcete. Rezerva 5 tisic pri vašich výdavkoch je ale velmi nízka.
@anonym_autor a s pôvodným bytom by bolo čo? Ten by ste neprenajímali? Pri takýchto fixných výdavkoch musíte vedieť ušetriť aj viac ako 300€ ak moc chcete. Rezerva 5 tisic pri vašich výdavkoch je ale velmi nízka.
@lauriik
@anonym_970d3c mame byt na dedine a pochybujem ze by tu chcel ist niekto do najmu..zaroven ho mame cely na mieru a v premiovych materialoch.. skor sme ho chceli nechat pre deti do buducna.. aj keby sa prenajal, tak asi fakt za groš a to by aj bola skoda
@lauriik
@anonym_970d3c mame byt na dedine a pochybujem ze by tu chcel ist niekto do najmu..zaroven ho mame cely na mieru a v premiovych materialoch.. skor sme ho chceli nechat pre deti do buducna.. aj keby sa prenajal, tak asi fakt za groš a to by aj bola skoda
@anonym_autor - ale si na rodicaku, deti budu dospelé kedy? to si ten byt necháte len tak? 20 rokov už premiové materiály vobec nebudú pémiové
@lauriik
@anonym_autor pozri, prijem máte velmi slušný, určite si to vzhladom na príjmy viete dovoliť. Celý problém z môjho pohľadu je, že ste sa neuskromňovali a zostane vám rezerva iba 5 tisíc eur. Vzhladom na vysoke povinné platby by som pod 10 tisíc vo vašom prípade s rezervou nešla. Neviete ešte na istý čas počkat a došetriť to?
@anonym_autor pozri, prijem máte velmi slušný, určite si to vzhladom na príjmy viete dovoliť. Celý problém z môjho pohľadu je, že ste sa neuskromňovali a zostane vám rezerva iba 5 tisíc eur. Vzhladom na vysoke povinné platby by som pod 10 tisíc vo vašom prípade s rezervou nešla. Neviete ešte na istý čas počkat a došetriť to?
@anonym_970d3c vieme samozrejme, nesuri nam to.. no na druhej strane sme nasli krasny novy byt v centre za celkom dobru cenu vzhladom na jeho stav a velmi nas zaujal.. zaroven muz nechce cakat lebo vraj cena nehnutelností bude vzrastat
@anonym_970d3c vieme samozrejme, nesuri nam to.. no na druhej strane sme nasli krasny novy byt v centre za celkom dobru cenu vzhladom na jeho stav a velmi nas zaujal.. zaroven muz nechce cakat lebo vraj cena nehnutelností bude vzrastat
@anonym_autor a tých 300€ čo vám zostane je po tom čo sa výrazne uskromníte alebo nie? Keby viete ušetriť tak 500€ tak už by som do toho šla. Ale stále, na to obdobie, kedy si na rodičovskej sa uskromnite a skúste rezervu zvýšiť.
@anonym_autor - ale si na rodicaku, deti budu dospelé kedy? to si ten byt necháte len tak? 20 rokov už premiové materiály vobec nebudú pémiové
@mima595 Aj ja si myslím, že ten byt držať nejakých 20 rokov pre deti, to nebude ziskové, asi by som ten byt predala teraz, keď má vysokú hodnotu. Ale treba zvážiť všetky okolnosti.
@anonym_autor a tých 300€ čo vám zostane je po tom čo sa výrazne uskromníte alebo nie? Keby viete ušetriť tak 500€ tak už by som do toho šla. Ale stále, na to obdobie, kedy si na rodičovskej sa uskromnite a skúste rezervu zvýšiť.
@anonym_970d3c no dali sme si do vydavkov aj nejaky vylet, aj pausaly, oblecenie, atd co vieme este skresať..
muž má pravdu, byt si kúpiť môžete, len si musíte uvedomiť, že nepotrebujete každý mesiac novú kabelku, značkové bundy pre batoľa a pod. to sú len príklady, neviem na čom nešetríte :D a pokiaľ by Vám pomohlo predať byt, tak by som ho predala, Vaše deti o 20 rokov možno nebudú chcieť bývať v byte na dedine, kvôli tomu sa teraz tlačiť v malom byte nemá zmysel
@mima595 Aj ja si myslím, že ten byt držať nejakých 20 rokov pre deti, to nebude ziskové, asi by som ten byt predala teraz, keď má vysokú hodnotu. Ale treba zvážiť všetky okolnosti.
@petronelag ano to mas pravdu, lenze na druhej strane nechceme predavat nehnutelnost pretoze si myslime, ze ked deti vyrastu, tak bude takmer nemozne kupit nieco len tak.. a takto to podrzime a mozno to predaju deti a budu mat aspon nieco, alebo tam pojde niekto z nich byvat..
Pises, ze kupujete, co nepotrebujete. Skus vyhodit naklady- to, co nepotrebujete - nekupujte , vydavky zredukuj na potraviny, drogeriu a tankovanie …. A uvidis, ze by vam to vyslo, investovali ste do premiovych materialov v neatraktivnej lokalite …. Naco, ked ste chceli ist prec… to co je teraz in je o 15 rokov stare … Musite iba trochu inak zacat rozmyslat, veci su spotrebny material a budete uplne v pohode. Ten byt je na mieru, ale aj ked “nepracuje” material starne
muž má pravdu, byt si kúpiť môžete, len si musíte uvedomiť, že nepotrebujete každý mesiac novú kabelku, značkové bundy pre batoľa a pod. to sú len príklady, neviem na čom nešetríte :D a pokiaľ by Vám pomohlo predať byt, tak by som ho predala, Vaše deti o 20 rokov možno nebudú chcieť bývať v byte na dedine, kvôli tomu sa teraz tlačiť v malom byte nemá zmysel
@janka_266 taketo vydaje by sme samozrejme uz nemali, odkedy zvazujeme kupu bytu tak sme si povedali ze rozhadzovat nebudeme.. ale tak vies potrebujes kupit detom topanky, bundy atd kedze rychlo rastu.. v byte sa netlacime, mame 3izbak a ten byt co chceme kupit je 4 izbak..
@petronelag ano to mas pravdu, lenze na druhej strane nechceme predavat nehnutelnost pretoze si myslime, ze ked deti vyrastu, tak bude takmer nemozne kupit nieco len tak.. a takto to podrzime a mozno to predaju deti a budu mat aspon nieco, alebo tam pojde niekto z nich byvat..
@anonym_autor keď takto hovoríš tak by som do toho šla, príjem bude o 2 roky vyšší. A vždy keby je úplne najhoršie, tak to žiaľ pod cenu predáte. Ale uskromnite sa určite. 300€ mesačne ušetriť nie je žiadna výhra pri ktorej si idem vyhodiť z kopýtka.
ja osobne by som do toho šla . Inflácia stále rastie , asi najhorší spôsob je nechať ich znehodnocovať
@anonym_autor ... ja by som do kúpy bytu išla: dôvody prečo áno: 1. cena nehnuteľnosti stále rastie, už o 5 rookov bude hodnota nového bytu vyššia 2. načo sú vám úspory vo výške 40tis.? reálne peniaze strácajú hodnotu, inflácia ich zhltne 3. radsej ako do úspory to dajte do hypotéky 4. o 2 roky ti končí rodičák, ak máš reálne možnosť zamestanť, váš príjem porastie...prečo nie 1. môžu okresať daňový bonus, môže sa znížiť príjem manžela

@anonym_autor najprv zvysit prijem potom vymyslat. A tym nemyslim vymyslat 1000 dovodov preco sa to neda