Dokážete vyžiť z platu 1300 eur čisto?
Ahojte,obcas tu citam diskusie o financiach a neda mi neopytat sa- som chudobna?mam prijem 1300 v cistom,sama sa staram o 10 rocnu dceru, mam 2 izbovy byt bez hypoteky,auto.dokazali by ste vyzit?ja dokazem,ale neviem,ci preto,ze mam dost alebo preto,ze som setrna.
@zuzanockamt takze za 1 dieta platis, zaujimave, ze ti nic nestrhavaju, vzdy sa strhne cca 80 centov, ak beries stravac, tak trochu viac sa mi zda. Ale zas platis ich, ako pises, cize to zaratat musis. Opravil som, 150, nie 200, len tretina nesiaca je. Keby si aj 80 minula, si na skoro 300 eurach. Cize nie neda to.
@zuzanockamt Kazdopadne pointa je, ze je to chore a nie zdrave. Ludia robia extremy, bud sa prejedaju, alebo zbytocne setria na hrane
@hellwant Dá sa kadečo. V inej diskusii sa dohadovali, že aj 400€ na stravu je málo. Nie, nie je. A to kupujem kadečo aj navyše - sladké, slané.
Si super mama pre svoje dieta a nie 1300, nie je malo.nemas hypo.podla mna si na tom ovela lepsie ako mnoho inych.
@zuzanockamt ale 100 na mesiac na 2, ci 3 bez hladovania nedas, pochop. Nie neda sa- bez hladovania.
Apropo,iste vies, ze ked si nieco dopestujes a dochovas, treba pocitat hnojivo, mozno postrek, nove nasady raz za cas, pre zvierata stravu a vitaminy( nie iba z odp. z kuchyne brojlera a prasa nedochovas a pri 100 eure pre 2 na mesiac a vecere z cjleba nas aky odpad?), ak mas vela dopestovat, treba ti stroj a pohonne latky-
Toto su fin. na stravu aj ked su inde, v obchode toto vsetko platis( plus praca polnohospodarov, mäsiarov)a nedopestujes bez toho. Cize neklamat sa co vsetko treba pripocitat ku strave ak gazdujes. A nech mi to nevysvetluju bytovkari, ci ti, co maju travnik a kvietky, mavali sme do minuleho roka brojlery, prasa,, kacice, nosnice, raz aj byka( trava sa ti nenakosi zadara, ci si myslis, ze kosou popri praci a zvaznim v džichte na chrbte to das na celu zimu? Treba povoz. Ak nemas platis.Ak kupis seno, platis- zaratavas do stravy, lebo toho byka budes jest. Len svoju pracu mas zadara, je to tvoj cas.
@hellwant Ja nič nechovám ani nepestujem, takže zbytočne mi to píšeš. Neriešim to.
Si boháčka.... polovica Slovenska je zadĺžená na 100 rokov, druhá polovica žije z minima
@zuzanockamt narazal som hlavne na tu o ktorej som pisal. Ved ok, ze nepestujes, ale teraz aspon vies ako sa pozerat na vydavky za stravu ak chovas a pestujes, niekedy sa tí ludia klamu ze ako malo dali, ale nezarataju ine veci, co musia.
@jesenzima ja by som podľa niektorých bola sociálny prípad podľa výplaty 😂🙈 a ešte aj na dovolenku k moru letecky som dokázala ušetriť, neprejem 600 e mešacne, nepotrebujem mať dva druhy aviváže a neviem aké blbosti do bytu, je to niekedy veľmi, veľmi ťažké, ale každý ide za tým, čo mu najviac urobí život prijemnym
Ano, asi zijes mimo reality, ale nie kvoli prijmom, skor kvoli tomu, ze sa nechas zneistit a ovplyvnit nejakou vzorkou tu na MK.
@hellwant Ja nie som blbá a viem, čo treba do výdavkov započítať 😂
@zuzanockamt ale ved tak som to nemyslel🙄
@zuzanockamt mysli si čo chceš, každy ma narok na svoj nazor, aj tak sa so mnou ludia najviac hadaju, ked nemaju pravdu a označuju ma všelijako, ale ked vyjde pravda na svetlo, verila by si, že do dnešneho dňa to ani jeden nepriznal?
Ja nie som hovorca Bratislavčanov ani ich ombudsmanm , len som dala do placu nejake svoje postrehy, ani som nerobila celoslovensku analyzu a expertizu cien všetkych časti Slovenska, to sa treba skôr na nejaké ministerstvo obrátiť, ale nazor, že všetky ceny su paušalne pre cele Slovensko rovnake - tak takej blbosti sama neveríš
@karolinakr nechaj ju. Ona ani neverí, že môže niekto zarobiť viac.
@hellwant my taký priemerný nákup len na víkend okolo 100 eur. Ale tak my máme nonstop doma ovocie aj zeleninu na šaláty. Len za Slovenské paradajky dávam min. 4 eurá, uhorky okolo 80 centov za kus, jarné cibuľky 3 eurá a pod., a zeleninu na vývar, to cez 5 eur. A to sme ešte nejedli
@sasa1310
toto vysvetlit niekomu, že za 4 paradajky dáš 4 eurá je nadľudský výkon
@karolinakr no však preto nechápem tieto sumy za stravu. Hlavne, že každý sa sťažuje, že je všetko drahé a potom zistíš, že niekto minie 100 alebo 300 eur za mesiac.
@autorka, úprimne mi odpovedz, čo sleduješ svojou otázkou. Bez urážky- si hlúpa a nevieš si zrátať 2+2 alebo chceš provokovať? Pretože mne nič iné z toho nevychádza, preto sa pýtam, o čo ti ide. Uvedomuješ si, že sú tu tiež mamičky samé s dieťaťom ako ty, ale zarábajú oveľa menej, možno majú viac detičiek alebo bývajú v podnájme, kde okrem energií platia aj nájom a ich bývanie, keďže nie je ich vlastné, je neisté alebo platia hypotéku, teda majú ďalšie výdavky,ktoré ty nemáš a tiež to nepridáva na istote, lebo riešia, čo keď im vypadne príjem? Zjednodušene- majú menšiu výplatu ako ty a väčšie výdavky ako ty a neistotu v živote? Uvedomuješ si, že tam, kde písali, že majú vyššie príjmy ako ty, je ich aj viac,teda ich bežné životné náklady na stravu, energie, telefóny, školu, krúžky, oblečenie atď., sú vyššie ako u vás dvoch? Že tieto rodiny často nemajú vlastné bývanie a sú v podnájme alebo platia hypotéku? Tak vážne ideš porovnávať svoju situáciu s inými? Nevieš si sama vyhodnotiť/ pochopiť rozdiely, zamyslieť sa nad svojím životom a financiami a odpovedať si na túto otázku? Diskusiu ďalej som nečítala, ale v úvodnom príspevku nepíšeš nič o finančnej rezerve, ktorá je podľa mňa (a nielen podľa mňa) tiež dosť zásadná pre posúdenie tejto otázky, hoci máš svoje bývanie. Otázka finančnej rezervy je tiež veľmi relatívna, niekto sa cíti ako kráľ s 5 litrami na účte, niekto si s 30 litrami príde chudobný, tiež to závisí od množstva faktorov, takže dúfam, že ďalšia otázka nebude, či máš dosť našetrené, nakoľko bude úplne zbytočná a každý ti napíše inak, ani nie kvôli objektívnych faktorom, ale jednoducho každý to cíti inak. Najvyšší čas, aby sa finančná gramotnosť začala vyučovať na školách...
@taksomtu iba 1 vec, to, ze ma niekto vyssie prijmy neznamena, ze ich je viac v domacnosti. Nijako nesuvisi celkova vyska prijmu s poctom deti. Skôr naopak, ak mas viac deti tak zena, kym je na materskej sa stara o deti( ma toho dost) tak nemaju jej prijem a maju nizsi prijem. Môzes mat manazerku a IT-ckara bez deti a maju 7 k spol. prijem. Ten suvisi so vzdelanim, v ziadanom a dobre ohodnotenom odvetvi ci sikovnostou ak podnikas.
@taksomtu ale no, veď sa len spýtala na názory. Ty si uviedla príklady z jedného brehu, ale mnoho ľudí sa tu v diskusiách vyjadruje aj v presne opačnom štýle. Že za tisícku by ani nevstali z postele, že kto zarobí malo je automaticky lenivý a nechce sa mu na sebe pracovať a ešte je k tomu aj finančne negramotný, veď tu 2 ženy z troch zarábajú minimálne 3000 a keď nie ony samé, tak ich partner aspoň 5000...a tá jedna z troch čaká vždy na rodičák 🤣 Akoby ani neexistovala nejaká priemerná domácnosť. Ja napríklad celkom rozumiem, že niekoho s citlivejšou povahou sa také reči dotknú a začne sa zamýšľať. Ale verím, že autorka sa už hodí do pohody.
@hellwant tak za štandard môže každý považovať niečo iné, ale tak máme aj nejaké štatistiky, napríklad o priemernej mzde, teraz som mrkla a za minulý rok to bolo 1430, čo je okolo 1090 v čistom a tu keď sa občas objaví otázka, koľko zarábate, tak väčšina, ktorá prispeje odpoveďou, má tých 3-5000. Potom sa samozrejme tí s nižšími príjmami hanbia napísať. Ale však bodaj by bola priemerná mzda na Slovensku závislá od vyjadrení na MK 🤣.
@hellwant @kristiii ja to chápem, len som chcela poukázať na to, že treba porovnávať porovnateľné- každý má iné príjmy aj výdavky, je veľký rozdiel už len v tom, či niekto má vlastné bývanie alebo platí hypotéku (aj v ich výškach sú obrovské rozdiely), potom sa netreba čudovať, že niekto, kto má oveľa vyšší príjem, ale platí z neho hypotéku, sa sťažuje, že by z nižšieho príjmu nevyšiel. Nerozumiem tomuto neustálemu porovnávaniu, že koľko majú iní, však riešim seba a asi si viem racionálne vyhodnotiť, či mi to mesačne vychádza alebo nie a či som spokojná so svojím životným štandardom, to, že mi ostatní napíšu, ako na tom sú, mi nijako reálne nepomôže. Mňa napríklad nijako nerozrušuje, že niekto napíše, že by za 800 € nevstal z postele, poznám veľa ľudí, ktorí by naozaj nevstali a poznám veľa ľudí, ktorí sú s touto sumou spokojní, takže nemám dôvod to spochybňovať. Rovnako ani to, kto koľko zarába, poznám množstvo ľudí s minimálnou mzdou, aj tých, ktorí majú nadštandardné príjmy, buď jeden alebo obaja partneri, ale chápem, že internet znesie veľa a niektorí si tu radi zdvihnú sebavedomie- preto aj otázka na autorku, či toto je jej prípad, lebo ak má niekto 1300€, vlastné bývanie a živí dvoch ľudí a pýta sa, či je toto chudoba, tak dovi dopo...
@sasa1310 pri ziadani o hypoteku banka ma povinnost pocitat na pozadi scenar s vyssou urokovou sadzbou (ci by ti to stale vyslo vzhladom na prijem) ale urcite nepocitali tak 2-3 roky dozadu s tym, ze uroky pojdu dramaticky hore (scenar tychto dni, ked mal niekto sadzbu 0.89 a teraz ma 4.5 co je navysenie splatky nezanedbatelne) a tiez urcite banka nepocita v case prijatia ziadosti, ze pojdes na rodicovsku alebo ostanes rok na PN, s tym naozaj nepocita - relativne bezne sa stava scenar, ze ta splatka hypoteky sa stane neumernou k prijmu, to tym zrejme chcela povedat, ak by pocitalo s tym, ze pojdes na rodicovsku to by pomaly nik hypoteku nedostal 🙂
takze jediny kto si to musi prepocitat a premysliet, co zvladne splacat ak napr. jeden prijem vypadne si nanestastie len ty

@hellwant 200 € do konca mesiaca už určite neminiem, ani 100€ určite nie. Mne sa za obedy nestrháva, platím si raz do mesiaca, jedno dieťa má obedy zadarmo, druhé platím.