icon

Dokážete vyžiť z platu 1300 eur čisto?

20. apr 2024

Ahojte,obcas tu citam diskusie o financiach a neda mi neopytat sa- som chudobna?mam prijem 1300 v cistom,sama sa staram o 10 rocnu dceru, mam 2 izbovy byt bez hypoteky,auto.dokazali by ste vyzit?ja dokazem,ale neviem,ci preto,ze mam dost alebo preto,ze som setrna.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. apr 2024

Nie

lonely66
Odpoveď bola odstránená
any_soj
21. apr 2024

Ja len že učiteľ s VŠ a 7 rokmi praxe 995 v čistom. Napríklad. Toľko k chudobe pri plate 1300 v čistom.

sasa1310
21. apr 2024

@lonely66 tak ale tam si písala, že naberú hypotéky obrovských rozmerov na domy a bytiská. Tak som to tak pochopila, že píšeš, že halabala každý bral nad svoj príjem

bbalin
21. apr 2024

Úprimne závidím, aj výšku platu aj to, že máš byt bez hypo... Ani by ma nenapadla otázka chudoby u teba... Po tomto príspevku ma však napadá tá otázka u mňa 😃 nerozumiem kde robím chybu, keď všetci tu na MK toľko zarábajú, a to mám aj prax aj vzdelanie a dobrú pracovnú pozíciu a teda som ozaj pod priemerom podľa tohto...

hellwant
21. apr 2024

@lonely66 pisala, ze neranajkuju, ale ta vecera asi tiez nebude terno, asi chlieb s vodou. Ako pises, hladovkou sa to da, ale to je chore, kedze ona odklada 1000, cize maju, nie, ze musia hladovat.

mircalla
21. apr 2024

@bbalin Tak 1300 v cistom je ozaj dost malo, ale zase ziadna katastrofa.

hellwant
21. apr 2024

@any_soj veru tažke, manzelka uci 2. stupen, teraz doraba 2 atestacku, aby isla o triedu hore, plus rôzne skolenia inovacne vzdelavanie, aby jej v 2026 neklesol plat - robi to spolu, to inovacne aj v atestacke vyuzila( chuda moje, vycerpana je, ale uz je praca hotova, len vytlacit pracu a poslat). Uci necelych 22 rokov a zarobi cez 1300 v čistom. Sikulka je☺️

kikappp
21. apr 2024

@sasa1310 u nas sa dava vela na stravu ,sumu radsej nepisem,ale stravujeme sa aj v restikach casto a vela cestujeme. Ale je jedno kde robim nakup platim vsade rovanko a aj restiky platime traja za obed,veceru cca rovnako po celom slovensku.

dadis
21. apr 2024

@bbalin V Banskej Bystrici su nizsie mzdy, tym to moze byt, ci? Ved vyklikaj si na platy.sk svoju poziciu, prax, mesto a uvidis, ci si pod priemerom.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
sono2
21. apr 2024

Tak, ak majú 2 deti ľudia a dvaja dospelý 2 tisíc je tak akurát.

dadis
21. apr 2024

@lonely66 Tak ale nie si samozivitelka asi, ci? Na jedneho cloveka, co zivi deti, je to narocne.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dadis
21. apr 2024

@lonely66 Aha, to som nevedela, prepac. Je to velmi tazke by na vsetko financne sama, aj ked mam celkom fajn plat. Tak klobuk dole, ze to davas.

enya00
21. apr 2024

@hellwant no u nas nam za stravne listy nestrhavali nic, dlhe roky..islo nam to z fondu..az cca rok, co nam strhavaju nieco..cize kazda firma to moze mat inak

zuzanockamt
21. apr 2024

@hellwant Teraz sa už ale atestačná práca nepíše. Vytvára sa atestačné portfólio, to je úplne niečo iné.

hellwant
21. apr 2024

@zuzanockamt nie som z fachu, viem, ze sa to menilo a vraj to je tazsie teraz( aspon manzelka to tak vidi, neviem aky nazor maju iní) Kedze to ide tlacit, nazval som to tak, ak sa to vola atestacne portfolio a aky je rozdiel , nepytam sa,nepotrebujem to vediet. Je to 2 atestacia. To co som chcel povedat je ze kolko sa ucitelia musia namakat, kym dosiahnu aky taky plat. Je to tazke.

kristiii
21. apr 2024

@sasa1310 no, keby bral každý hypo len na základe svojho príjmu, teda takú primeranú, ktorú by mal teoreticky určite zvládnuť aj pri vyšších úrokoch, tak by sme sa dnes nemuseli skladať na dotácie tým, ktorým sa zvýšili úroky. Ale áno, verím, že väčšina by ich zvládala platiť aj bez dotácie, ale tak populizmus funguje, ale skúsim sem nepliesť politiku, aj keď je to ťažké 😅. Ale reálne sú ľudia, ktorých sa zvýšené úroky dotkli, lebo ako písali vyššie, banky nerátajú napríklad s výpadkom príjmu.
@taksomtu ani ja to neriešim, nepotrebujem sa porovnávať s inými, ale tak sú ľudia, ktorých sa niektoré poznámky zrejme dotknú viac, každý sme iný. Ono zas treba vnímať aj to, že autorka nezarobí 1300 v čistom, ona písala, že súčasťou tohto príjmu je už výživné, čiže asi aj DB, tým pádom zarobí v čistom okolo 1000 a to sa tu už často hejtuje. Okrem toho je rozdiel zarobiť 1000 eur, keď je človek na výchovu sám a keď ich majú v domácnosti dvaja. Ale tak zvláda to podľa všetkého v pohode, len proste zapochybovala. Stačí ju podľa mňa ukludniť a prestane riešiť druhých.

zuzanockamt
21. apr 2024

@hellwant Áno, je to náročné. Poznám to.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
taksomtu
21. apr 2024

@kristiii áno, beriem, že sa tu často hejtuje, keď niekto zarobí pod 1000€, len zase pre mňa je v tomto prípade veľmi podstatný fakt, že autorka má vlastný byt bez hypotéky, má jedno dieťa, takže na to všetko je to ešte naozaj krásny príjem, lebo z neho neťahá nájom alebo hypotéku. Podľa mňa je práve toto kameň úrazu, keď sa niekto naváža do príjmu pod 1000€, že sa viac- menej ráta s tým, že z toho ťahá práve ešte nájom alebo hypo a pri tých priemerných platbách za tieto dve položky je to naozaj nízky príjem, keď polovica platu, ak nie aj viac, má padnúť len na bývanie a do toho má ešte živiť dieťa/deti. A práve kvôli tomu,že ľudia bežne zarobia aj menej a nemajú vlastné bývanie, sa mne osobne zdá tá otázka, či je toto chudoba, nemiestna, pretože ľudia naozaj majú bežne aj menej a žijú slušne. Takže môj názor je ten, že keďže má autorka vlastné bývanie a z príjmu 1300€ má uživiť dve osoby, podľa mňa je to dosť na slušný život, aby vedela uhradiť veci , ktoré nielen potrebujú, ale aj chcú, niečo ušetriť a aj si niečo dopriať. Rovnako však verím, že je množstvo ľudí, ktorým by to nestačilo, lebo ich životný štandard, na ktorý sú zvyknutí, vyžaduje viac peňazí a rovnako je množstvo ľudí, ktorí by na tom chceli byť finančne/majetkovo tak,ako autorka. Stručne- určite na tom nie je autorka zle a nie je to ani chudoba, bežní ľudia žijú v mnohých prípadoch z oveľa menej peňazí.

tatianamaria
21. apr 2024

@sasa1310 no vidíš a deti ešte chodia na plavecký, navštevujú ZUŠ, jazdia na koňoch. Na oblečenie si tiež potrpim nechodím do Pepca a obchodov takého typu. Majú pestrú stravu. Nič nám nechýba. Nemáme pôžičky, hypotéku tak sa to dá.

hellwant
22. apr 2024

@lonely66 hej hradia, co viem, z inovacneho jej cosi preplatila skola. Ale tiez aby dala tu atestaciu, zaplatili sme jednej pani- ktora ta nasmeruje a kontroluje ti pocas tvorenia At. portfolio pred odovzdanim 270 eur. Bolo ich takto 5 ci 6 v skupine.
Ale zas ak jej pôjde plat o triedu hore- ( ako mi tvrdi) vrati sa to. Uvidime.

viera27
22. apr 2024

Nemozes sa s prijmom porovnavat s ostatnymi,ked nevies ich pausalne vydavky. Chudobna by si bola,keby ti po odcitani vsetkeho co musis zaplatit ostavalo malo az nic. Kedze mas vlastny byt aj auto,platis akurat nejake zalohove platby,mobil,skolu/skolku,potraviny,benzin. A to sa z 1300 da krasne.

hiro
22. apr 2024

@huxy "to si kde prišla k sume 700-1000€ náklady na hypo. Veď to je tak individuálne. Záleží od mesta, nehnuteľnosti."
200 tisic pri dnesnych urokoch na 30 rokov je splatka cca 1100€ mesacne. A co za to kupis? Tolko normalne stoji novy 3i byt. Nie to nejaky dom. Ano, najdes niekde v Pukanci lacnejsi ale kto by sa stahoval do hladovej doliny a investoval tam?

huxy
22. apr 2024

@hiro ja som si brala hypo minulý rok v meste, kde žijem a pracujem, a nie je to žiadny Pukanec. Je to síce 2-izbovy, ale splátku mám o vela nižšiu, ako píšeš. Nie každý musí bývať vo veľkomeste a v novostavbe. Tu sa bavíme o bežných ľuďoch, s bežným príjmom. A nie tých "náročných", čo musia mať nové za 200tisic

murko14
22. apr 2024

Never všetkému, čo ľudia píšu na internete😉 No a už vôbec niektorým ženám na MK. Klamstvo nad klamstvo, aby si sa ty cítila horšie tak z teba spravia chuderu. Žiadnu psychickú podporu u takých nehľadaj, len ťa dajú dole, aby sa utvrdili v tom, aké sú úžasné. Typické slovenské malomeštiacke chválenkárstvo. Toto je už fenomén na MK.
P.S. Chudobná určite nie si, si šikovná, len tak ďalej a nech sa vám s dcérou darí😉