Dostanem hypotéku na druhý byt?
Pekny deň prajem,
Vzal som si hypo na stary byt,,, 100 000€ (zasoba aj na uplnu rekonstrukciu bytu svojpomocne).
O rok, by som chcel kupiť dalši byt, ktory sa dovtedy postavi.
Potrebne by bolo 170000€. ( Viem to nejak zaplatit aj na 3 splatky s casovym odstupom)
Dostanem v buducnosti hypo, na druhy byt. Ak by som ručil tym prvym, na ktory je hypoteka?
Ten prvy by som prenajimal, resp. V buducnosti predal.
Moj prijem, aktualne 1800€ brutto, s coskorom navysenim na 2100€ brutto.
Hypoték môžeš mať aj 10, stačí mať na to príjem. V prospech druhej hypo môžeš založiť aj už založenú nehnuteľnosť, ale musíš sa zmestiť do 80%, čiže príklad - byt má hodnotu 200 000, 80% je 160 000. Ak prvý úver je 100 000, danú nehnuteľnosť môžeš založiť už iba do výšky 60 000. Ale môžeš založiť tú novú nehnuteľnosť aj starý byt. A teda musí to byť v jednej banke v takomto prípade. Čo sa týka príjmu, podstatný je čistý príjem oficiálny za predchádzajúce obdobie, zvýšenie v budúcnosti pri schvaľovaní banku nezaujíma.
@mirko135 môžeš založiť byt znova ďalším úverom, ak je hodnota bytu vyššia ako dva úvery. Čiže to neviem či bude platiť v tomto prípade ako píšeš - Ale založený byt musí byť len v jednej banke. Čiže oba úvery v jednej banke musíš mať. A na LV môžeš mať aj dve záložné práva ale opat v prospech jednej banky.
ano samozrejme je to mozne, ak je hodnota nehnutelnosti dostatocna a zaroven postacuje prijem, mozes zalozit jednu nehnutelnost aj 3x
aj my tak mame, mame byt c. 1 s hypotekou A, teraz sme kupovali byt c. 2 s hypotekou B a prvy byt sme zalozili opat (cast volnej hodnoty) a tym padom sme druhy byt 100% prefinancovali
To, ze investicia do bytu je dnesna jedina istota je velky omyl. Samozrejme moze to byt tak, ale nemusi... prave konci jedna mensia krizicka, kedy ceny padli, v 2010/2012 bola dalsia... a to na nerozvinutom SK trhu. Zalezi co a kde kupis... len na to mysli...
@mirko135 môžeš mať viacero hypo. My mame 2 na 3 byty. Ak chceš 2 hypo na jednej nehnuteľnosti, musia byt ale len do výšky hodnoty nehnuteľnosti obe a obe musia byt v jednej banke. Ak predáš byt do 5 rokov, platíš daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti z rozdielu ceny, teda z tvojho príjmu predaja. Je to dokopy so zdravotnou 33%. A odporúčam si naštudovať všetko aj daňové aj čo všetko treba, ak chceš prenajímať lebo sa mi zdáš, že, chceš ísť do toho štýlom “hurá systém” a nemáš o ničom ani páru ako by to fungovalo a klaplo.
Najdôležitejší je ale v prvom rade príjem, ktorí vy na 270 000€ hypo taký nemáte. Netreba zabudať, že budeš potrebovať aj hotovosť. A netreba aj zabúdať, že nájomníka nemusíš mať stále. + poistky, náklady na bývanie, dáme za byty atd.