Dostaneme hypotéku, ak je manžel SZČO?
Ahojte, som na reťazovej materskej s tretím dieťaťom a chceli by sme s manželom hypotéku na stavbu rodinného domu. Manžel je szčo. Viete mi povedať, či je šanca, že by nám ju schválili aj napriek tomu, že najbližšie 3 roky budem doma? Pracovný pomer mám.
Pytas sa nas???amy nevieme kolko zarobi "priznanych" tvoj muz.Tebe sa rada iba rodicovsky prispevok,nie materska.
Ak je manžel SZČO a uplatňuje si paušálne výdavky, tak je najlepšia možnosť VÚB , alebo SLSP. VÚB ráta ako príjem 55% z ročného obratu za minulý rok delené 12. Slsp ráta ako príjem 60% z ročného obratu za minulý rok delené 12. Plus ako príjem bude rodičovský príspevok, materská pokiaľ viem dobre , tak nie. Od výslednej sumy sa odpočíta životné minimum na 2 dospelých a 3 deti. Toto životné minimum sa každý rok k 1.julu zvyšuje. Od toho sa odpočíta povinná rezerva 40% a to čo ostane je Vaše maximálne úverové zaťaženie. Ak máte aj nejaký iný úver, alebo splátku, ta ešte aj to sa od toho odpočíta. S výslednou sumou sa potom musíte zmestiť do stress testu banky, to znamená, že teraz je stress test vo väčšine bánk 6%. Keď je napríklad úrok v banke 4%, banka bude fiktívne rátať s úrokom 6% či vojdete do limitu. Takže si vypočítaj príjem a potom už je ľahké tento príjem hodiť do hypotekarnej kalkulačky a vyjde ti maximálna Hypoteka.
A potom už je druhá vec, koľko by bola ochotná banka dať na stavbu domu atď, ale základ je si vypočítať Vaše maximálne úverové zaťaženie.
@biancarv ak je szco, najlepšia voľba je tatrabanka, keďže vie dať hypotéku aj na základe faktúr a nie daňového podľa paušálnych výdavkov
@13uzivatelka11 to neviem, ale na internete je napísané, že berú len 20-50 % z obratu podľa typu podnikateľskej činnosti pri hypotéke. Máš prosím nejaký link na toto tvrdenie? Sama som SZČO a akurát riešim hypotéku. Tak táto into je pre mňa zaujímavá. Nemáme v našom meste pobočku Tatrabanky. Ja vychádzam z tohto:
@biancarv nemám link, mam osobnú skúsenosť.. Manžel je szco a minulý rok sme refinancovali hypotéku do tatra banky, je tam dlhoročný klient a posudzovali jeho faktúry a príjem a pekne nám to vyšlo a to som ja bola na rodičovskej keď sme to riešili. Je to taka celkom novinka aj u nich
@biancarv skus tam zavolať a popytat sa alebo osloviť dobrého finančného poradcu, čo aj pre nich pracuje
@13uzivatelka11 u vás to musel byť ojedinelý prípad a nie štandard. Odpoveď finančného poradcu tu na MK, ktorý spolupracuje so všetkými bankami: Tatrabanka: Z tržieb je štandard 20%. IT zvyknú akceptovať aj 30%, prípadne pri paušálnych výdavkoch vedia ísť na výnimku až do 50%. Alebo potom viete ísť zo zisku (zo základu dane treba odpočítať zaplatenú daň a predeliť 12-timi). No a dokladuje sa príjem potom klasicky daňovým priznaním a potvrdením o výške dane a zaplatenej dani.
@biancarv ved sme išli asi z toho "zisku", nie? Dokladoval tuším aj daňové, ale príjem posudzovali podľa faktúr, čo teda urobilo veľký rozdiel. 🤷♀️ ale tak možno ho posudzovali individuálne ako dlhoročného klienta..

*cchcem ešte dodať, že v tento téme sa moc nevyznám, neviem aké su podmienky