Druhé dieťa a financie
Ahojte. Chcem sa opýtať tých čo majú aj druhé dieťatko, či je to veľmi veľký finančný rozdiel oproti tomu mať len jedno dieťa. Chcela by som druhé dieťa, veľa známych vraví že to druhé sa pri prvom už takpovediac "zvezie" ale zaujímajú ma aj iné pohľady na situáciu. Doba nie je ľahká, materská tiež nízka a manžel veľmi nesúhlasí s druhým dieťaťom. Žijeme v podnájme, chceli by sme sa osamostatniť ale ja mám pocit že ak nebude teraz druhé tak už nikdy. Ja som ešte rok na materskej s prvým dieťatkom a teda vidím to na najlepšie riešenie keby som pokračovala plynule do druhej materskej. Čo myslíte?
@pieksamaki kazdy to ma inak. Ja by som do podnajmu dieta nechcela priviest. Ak by sa zadarilo neplanovane, tak budis. Ale do druheho by som asi nesla cielene, kym by som nemala vyriesenu otazku vlastneho byvania a celkovo by som nesla cielene do viac deti, kym nie som dostatocne zabezpecena na to, aby som dokazala bez problemov tie deti uzivit.
@diewcatqoo jasne....to chapem.....my to robime subezne...ale ja chapem...ze nie kazdy ma zdravie atd...okolnosti....a podobne
@diewcatqoo - ale to, že niekto je v nájme predsa neznamená, že nie je zabezpečený a nedokáže uživiť svoje deti.
@katrinka8 a dokedy? Ok mozno deti horko tazko… a co ten clovek urobi ked bude stary? Na dochodku? S dochodkovym prijmom? Bez byvania? Treba mysliet aj na toto. Treba si zabezpecit VLASTNE byvanie ako najskor sa dá
@andrejkap123 tak veľa ľudí to chce riešiť tým, že pôjdu do domovov. Otázne je, či bude dostatok miesta. Ale v dnešnej dobe sa človek dôchodkového veku ani nemusí dožiť.
@andrejkap123 - sranda, pretože práve včera som čítala článok, kde ECB zverejnila nejakú štatistiku, že najvyšší podiel vlastného bývania je v najchudobnejších krajinách Európy, Slovensko je po Rumunsku na druhom mieste. Najvyšší podiel nájomného bývania je v najvyspelejších krajinách Európy, čiže severské, krajiny, Nemecko, Francúzsko atď... Niečo na tom bude, že u nás je hlboko zakorenený pocit, že musíme niečo vlastniť, ale drvivá väčšina ľudí si akurát zabezpečí bývanie a koniec. Nemá úspory, ak ich má, tak v bankách, neinvestujú a pod. Ľahká cesta k tomu, ako o to bývanie prísť. Finančná gramotnosť ľuďom na Slovensku chýba.
Prečo horko-ťažko? Keď človek býva vo vlastnom, nemá výdaje za bývanie/hypotéku? Keď bude človek na dôchodku, nemá predsa snáď výdaje na svoje deti, nemusí ich zabezpečiť. Môže rovnako žiť v nájme. Akurát deti nebudú dediť domy a byty. Človek v nájme môže mať lepšie a kvalitnejšie finančné zabezpečenie svojej budúcnosti ako ten, čo má dom s pozemkom.
@katrinka8 no len porovnávať aktuálne Slovensko s najvyspelejšími krajinami v Európe je tak trochu sci-fi. Príklad: momentálne platím za 3i byt cca 370€ komplet. Prenájom podobného bytu v okolí je okolo 550-600€. Takže už by som bola cca 200 v mínuse a ešte by som mala investovať 🤔 hmm, nejak mi to nevychádza výhodnejšie. Okrem toho nie veľmi ústretové zákony pre prenajímateľov, čo sa týka prenájmu napríklad rodinám s deťmi, čiže už len nájsť si podnájom s rodinou nie je u nás jednoduché. Neviem ako presne to funguje v tých vyspelých krajinách, ale zrejme je to tam celé lepšie prekopané.
@kristiii - to porovnávala ECB všeobecne situáciu. Je to zaujímavé zistenie podľa mňa. Ale asi je to, k čomu podľa mňa spejeme aj tu, že tie nájmy budú postupne výhodnejšie ako vlastníctvo, minimálne čo sa finančnej stránky týka. Plus oni tam brali do úvahy aj faktor, ktorí ľudia uvádzali - nevlastním nehnuteľnosť, nemám s ňou starosti, nie som extrémne viazaný na jedno miesto a pod. Určite to majú aj legislatívne lepšie nejak ošetrené. Plus tam možno tento faktor zohráva aj fakt, že majú percentuálne oveľa nižší podiel ľudí, ktorí využívajú "mama hotel". Všeobecne možno aj mladí ľudia majú potom lepšiu šancu sa skôr osamostatniť. Ono doba je iná ako v minulom storočí, dnes už nie je toľko ľudí, ktorí by ostali bývať tam, kde vyrastali
- že nechať dom deťom a pod. Síce ho môžu predať, ale v podstate je to už stará, častokrát nehnuteľnosť vhodná iba ak na kompletnú rekonštrukciu, v horšom prípade na zbúranie.

@diewcatqoo my sme zili v podnajme 5 rokov kym sme usetrili na vlastne zdroje....a potom sme s 3 detmi boli v 2izbaku na hypoteku...teraz mame 5 deti...je to uhol pohladu....motivacia je v tom ze musime a teda chceme