icon

Druhý pilier

simona745
21. jún 2021

Dobrý deň prosím vás dnes banke mi vraveli ze si mam dat ku účtu druhý pilier že je to zadarmo je to tak? Môžte mi to niekto vysvetliť

Strana
z2
fliacik
22. jún 2021

@diamand2326 Vieš čo, tiež som nad tým dlho uvažovala, napokon som si ho ani nezriadila, možno neskôr. Som SZČO, príspevky od zamestnávateľa mi teda nehrozia. Je pravda, že spolu s daňovou úľavou je to stále atraktívne. Ja som ale mala obavy z toho, že stačí, aby sa vymenila vláda a zmenila legislatíva a pokojne sa môže stať, že štát naše úspory "zabaví". Ďalšia vec je, že prostriedky máš zablokované do dovŕšenia dôchodkového veku. Plus keď som si študovala výšku poplatkov pri doplnkovom sporení...ja som sa radšej rozhodla pre ESG fondy. Mám nastavenú dynamickú stratégiu, teda tiež rizikovú, ak by fondy výrazne zakolísali, dočasne investovanie môžem úplne pozastaviť a v čase úplného poklesu doinvestovať. Ale viem, že s úsporami môžem kedykoľvek narábať, ako uznám za vhodné, či už mi úspory ostanú na dôchodok, alebo ich odložím deťom. Ak už DDS zriadené máš a zmeníš zamestnávateľa, ja osobne by som si prispievala tých 15,- Eur mesačne, čo je 180,- Eur ročne. Tie si odpíšeš z príjmu v daňovom priznaní, čiže vlastne investuješ zadarmo. A ak máš mesačné zostatky z príjmu navyše, zváž radšej inú formu investície. Je to dobré aj z pohľadu diverzifikácie, čiže rozdelenia investície. Nikdy nie je dobré dať všetky peniaze iba na jedno miesto, ak by sa stalo čosi nepredvídané.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
janai1
22. jún 2021

Ja nechápem ľudí čo nemajú 2. pilier, alebo tuto dámy ktoré riešia že to nie je "zadarmo"....
Z peňazí, ktoré nikdy neuvidíš a prídeš o ne tak či tak (ak nemáš 2. Pilier) , ti zoberú poplatok za správu, aby si v konečnom dôsledku mala nainvestované to, čo by si inak nikdy nevidela👌
už ak nad týmto niekto potrebuje uvažovať, chápem prečo je Slovensko tak hlboko pod úrovňou finančnej gramotnosti

nafka0483
22. jún 2021

@evelka81 Ved to je ok a nepopieram to nijak. Len hovorim, ze to nie je zadarmo, to je mylna predstava/interpretacia.

simca06022011
22. jún 2021

@janai1 tak myslim, ze je to normalne, ak povie niekto ze to NIE JE zadarmo. Kedze v banke jej povedali , ze to zadarmo je :D

nafka0483
22. jún 2021

@janai1 Ale tu nepopierame vyhody druheho piliera. Iba treba dat veci na spravnu mieru. Zadarmo to nie je, to je fakt. Ja druhy pilier mam, aj treti, poznam vyhody. Ale nemoze nikto tvrdit, ze je to zadarmo a bez poplatkov.

janai1
22. jún 2021

@simca06022011 no lebo v banke sa budú zapodievať tým a vysvetľovať niekomu správcovské poplatky... Platíš niečo navyše? Nie... pani v banke ktorá má z toho 5€ je to úplne u pr*ele

simca06022011
22. jún 2021

@janai1 jaj.. trapne :D ale ako myslis... a ano v banke ked niekoho lanaria a sprostredkovavaju produkt, maju klientom aj tomu najposlednejsiemu povedat ako to bude fungovat.

janai1
22. jún 2021

@simca06022011 co je trápne?

fliacik
22. jún 2021

@diamand2326 Poznám ľudí, aj laikov, ktorí sa tomu začali venovať, sledovať vývoj fondov a sami si spravujú svoje investície. Ja na to nemám čas a ani ma to nebaví, hoci mám ekonomické vzdelanie (môj muž je však elektrotechnik a jedným časom sa tomu intenzívne venoval, písal si na papier, kde by ako investoval a potom sledoval vývoj vybraných fondov a komodít, či by sa mu darilo 😀 ). Mám však šťastie, že v rámci mojej živnosti spolupracujem s pánom, ktorý je aj veľmi kvalitným finančným poradcom. Ak si niečo načítam a následne to zvažujem, vždy za ním skočím na kus reči a on mi povie svoj názor, či uvažujem správne alebo nie. Ak máš vo svojom okolí dobrého finančného poradcu alebo sprostredkovateľa, nič za to nedáš, ak s ním prejdeš svoju aktuálnu situáciu a necháš si vypracovať finančný plán a vybrať vhodnú investičnú stratégiu, však ponuku prijať nemusíš, ak sa s ňou nestotožníš. Len teda, nie každý vie dobre poradiť, nájdu sa aj "rýchlokvasení" agenti, čo absolvovali dve víkendové školenia a už sú odborníkmi na všetko. Pretože jedna vec je výber fondov a stratégie investovania, ale dôležité sú aj poplatky spojené s investovaním, výnosnosť, viazanosť investovaných prostriedkov a pod.

marci77
23. jún 2021

@ysseba urcite si zalozte, je to vas osobny ucet, ak by ste sa dochodku nedozili, tak peniaze tam nasetrene budu predmetom dedenia.....
ak si ho nezalozite, vase odvody od zamestnavatela idu cele do 1.piliera, kde sa prerozdeluju aktualnym dochodcom
a 2.pilier sa da zalozit iba do 35 rokov veku, tak nevahajte dlho ...

Strana
z2