Druhý pilier v NN
Ahojte. Založila som si druhý pilier v NN. Jedna sa konkrétne o akciový negarantovany fond.
Mám 31 rokov a plat okolo 840€ v čistom.
Aké máte prosím vás skúsenosti čo sa týka druhého piliera. Plus ma nahovaraju aby som si to zmenila na indexový.
Viete mi prosím vás poradiť aký je v tom rozdiel?
Ďakujem za každú odpoved keďže mi to nie je celkom jasne.
Peknú nedeľu prajem ☺️
@nelca84 toto si napisala - ved ten druhy pilier ma daleko vyssiu hodnotu hodnotu ako nejake prispevky - nema nema a este raz nema. Toto su dristy predajcov spravcovskych spolocnosti, ktore nemozu v ziadnom pripade fungovat na principe SP lebo by KRACHLI. Jasne som to tu rozpisala, kto chce pochopi a zariadi sa .....kto nechce nech zivi spravcovske spol.
@jakubvojcik super. Ďakujem vám pekne pôjdem si to dodatočne zmeniť aby som aspoň niečo mala na dochodku 😂
@barbi28 za malicko, tiez som v minulosti mala dynamiku, ale da sa to hocikedy aj v priebehu roka zmenit, a staci elektronicky si podat ziadost a od dalsieho mesiaca alebo tak nejako to bude zmenene
tu sa viete nalogovat a pozriet si vsetko
https://webklient.nn.sk/ords/f?p=webclient:login
@barbi28 nie, netreba nic zamestnavatelovi oznamovat, ten s tym nic nema, zamestnavatel to posiela socialnej poistovni a ta to potom posiela do DDS (je tam asi 3mesacne oneskorenie), napr. odvody, ktore odidu z januarovej vyplaty vidite na svojom dochodkovom ucte az niekedy v marci aprili, ze to tam prislo
v NN si tam viete aj nastavit, ze ked budete mat pripisane na ucte nove prostriedky, tak vam pride mail a mozete si to pozriet cez webklient konto
@janai1 videla si vcera v spravach na markize vyjadrenie ministra krajniaka ohladom II piliera a preco to co vy radite zakladatelke temy v ziadnom pripade nespravi stat? Ale pekne nech si to robia sporitelia sami... myslim ze vo finale to bude podivana podobna tej ktoru slovaci uz raz zazili len sa to nevolalo II pilier ale BMGinvest. Btw SP svoje zavazky plni, prave preto ze neslubuje nerealne.
Ahojte, mam 26 rokov a pred par dnami som si zalozila 2. pilier v NN, ale cez financneho sprostredkovatela 🤷🏽♀️. Neviete aky % podiel ma sprostredkovatel? Az teraz mi to dochadza, ze som si to mohla zalozit priamo v NN ja. Neviem nikde najst ake % si z toho vezme sprostredkovatel.. ved uz len keby pri plate 1000€ vezme 1%, tak to je 10€ mesacne, co som mohla mat usetrene.. napadlo mi, ci sa to neda neskor zmenit? Zatial som bez prace, tak neriesim.. no ak by sa dalo, tak by som si zrusila zmluvu so sprostredkovatelom. Je nieco take mozne? Ma tu niekto skusenost? Dakujem 🙏🏽
@natal1230 myslim si, ze financny sprostredkovatel dostane nieco priamo od NN a s vasim dochodkovym uctom to nema nic spolocne ....ved raz za rok si DDS mozete zmenit ...
v 2.pilieri sa plati iba za:
vedenie osobneho dochodkove uctu v DDS 1%
odplata za spravu vo fonde 0,3%
odplata za zhodnotenie 0,1%
vid tabulka
https://www.adss.sk/preview-file/adss_21_12_31-...
čítam vás tu a asi si prehodím celý podiel na ten index global, mám tam len 75 percent...
@barbi28 Dobry den k tomu druhemu pilieru len tolko, ze mladim lusdom sa najviac oplati indexovy fond, nakolko maju este daleko do dochodku , da sa to aj rozdelit,napr. date 20% do solidu a ostatnych 80 % do indexoveho, po roku uvidite kolko Vam to vynasa, a potom sa to da zmenit. Pracujem v NN, ak niekto potrebuje pomoc, rada pomozem, poradim
@bety2222 dobrý deň,chcela by som poradiť.chcem si zmeniť fond ale treba tam aj tie percentá.ako je najlepšie nastaviť? rozmýšľam že 100percent nové príspevky a 100percent majetok.spravim dobre?a čo to znamená?
@janula2511 Dobrý den, v akom fonde to máte teraz ? Mozete mi napísať do správy, vysvetlím Vám to
@bety2222 v solide som mala doteraz.ale už som to zmenila na index

@nelca84 presne tak, vyborne ste to zhrnuli👍
a este dodam, ze 2.pilier sa da zalozit iba do veku 35rokov, kto dovtedy nestihne uzatvorit zmluvu, tak potom uz nic (mala som taku kolegynu, co sa o to nezaujimala ....no ved zisti v dochodkovom veku😅