Druhý pilier

kajusa83
21. jan 2013

Ahojte
Sme s manželom obaja v druhom pilieri asi od začiatku ako táto novinka vyšla :D
Avšak neviem si pomôcť stále je vo mne červík pochybností oplatí sa podľa Vás ostať v druhom piliery alebo z neho radšej vystúpiť?

nela82
21. jan 2013

@kajusa83 aj my sme-dnes nam dosli papiere,,výpisy a neviem čo ešte 😅 Ani som to vlastne nedočítala...sama neviem či v tom ostať,alebo ísť preč..No kedze ešte poberám RD-asi sa to oplatí..neviem..ak odidem-dostanem peniaze?Asi nie,čo?😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

kajusa83
autor
21. jan 2013

@nela82 ja tiez neviem len stale pocuvam ako zvysuju kadejake poplatky a neviem co a nejak sa mi nechce im velmi verit neviem....a peniaze spat nedostane tie by sa mali preposlat spat do socialnej poistovne

kmkke
21. jan 2013

@kajusa83 Ak odídete, peniaze nedostanete, dostane ich sociálna poisťovňa, ktorá ich prešustruje bohvie kde. Ak ostanete, o zopár rokov keď pôjdete do dôchodku vám povedia akú tam máte sumu a či ju chcete v splátkach, alebo si kúpite nejaký produkt - napr. doživotne každý mesiac po 150eur na účet. Vzhľadom k tomu, že už teraz má sociálna poisťovňa problémy, dôchodky sú minimálne a o 30 rokov podľa mňa už ani nebudú, lebo na ne nebude mať kto robiť, toto je aspoň taká - aká istota, že niečo mi v dôchodku mesačne príde a nebudem žobrať na ulici.

sandri
21. jan 2013

ja som tiez v II. pilieri a urcite v nom zostanem... je to aspon aka taka sanca, ze raz sa dozijem dochodku, pretoze inak pri safareni nasich politikov nedostaneme nic... Zalezi na tom, kolko mas do dochodku, ak mas menej ako 10 rokov, tak sa ti tam zostat neoplati, inak ano. A peniaze ti nevyplatia, len sa presunu do Socialnej poistovne, kde sa pouziju na sucasne dochodky (ved stale kricia, ze nemaju peniaze na dochodky). Nehovoriac o tom, ze v II. pilieri mas tie peniaze deditelne - keby sa ti nieco stalo, dostanu ich tvoje deti. Ak budes len v I. pilieri, tak vsetky odvody, ktore si statu kedy dala v pripade, ze by sa ti nieco stalo, stat zhrabne a prerozdeli ostatnym. Tvoja rodina nedostane nic.

macamac
21. jan 2013

@kmkke ja by som zas povedala,že otázne je, čo si o 30 rokov z tých peňazí kúpiš.

veď vidíte, ako to je dnes...a pred napr. dvomi rokmi.
čo si kúpiš dnes za 10eur - a čo si si mohla za ne kúpiť pred tými 2 rokmi. určite viac.

sandri
21. jan 2013

@macamac ale v tom pripade by si clovek vobec nemal tvorit fin. rezervu... pretoze je otazne co si raz za to kupi 😀 Ja to beriem tak, ze tento stat mi berie kazdy mesiac 48% na daniach a odvodoch (pocitam sumu, ktoru stojim svojho zamestnavatela) a z toho co mi zostane este 20% dan z kazdej veci, co si kupim... Nemienim mu preto venovat uz ani o cent viac 😝

macamac
21. jan 2013

@sandri veď ja chápem 🙂
ja len tak čisto ako príklad- aj iný uhol pohľadu 😉

akože podľa mňa sporiť peniaze do budúcna je veľmi neisté.

ale tak do zlatých tehličiek, nehnuteľností....to už má zmysel 😀 😀 😀

len kto by ich potom - v tej chudobnej budúcnosti kupoval 😀 😉

to len tak na okraj témy 😉

saskia88
22. jan 2013

@kmkke Rozumne a zrozumitelne vysvetlenie! 🙂

suuzi
22. jan 2013
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

ono je tazko teraz poradit, nakolko podmienky druheho piliera sa mozu v buducnosti zmenit - a urcite sa zmenia, ked sa budu menit vlady.
ale v zasade cim dlhsie mas do dochodku a cim vyssi mas prijem /tym viac si tam penazi usporis/, tym je vacsia pravdepodobnost, ze ta cast dochodku, ktoru budes dostavat z II piliera, bude vyssia, ako keby si tu cast dostavala od statu.

sisaha
22. jan 2013

@kajusa83 ak je cislo 83 tvoj rok narodenia a si tam uz niekolko rokov, tak sa ti urcite neoplati odtial vystupovat...Neoplati sa tam ostavat ludom nad 50 rokov a ludom s minimalnym prijmom

katkaseiner
22. jan 2013

ahojte, nechcem zacinat novu temu. Ked to cele s tymi piliermi zacalo, odchdzala som do zahranicia.. teraz som spat v SR a na MD. Mozte mi prosim v skratke povedat podrobnosti ohladne 2.piliera? Kolko sa odvadza, ci sa to oplati ak som rocnik 81 a manzel 79... to urcite hej, vsak? A potom ako to funguje ked sa dostanem do dochodkoveho veku. Dakujem, vyzeram tu asi ako z inej planety, ale fakt som sa tym v UK nezaoberala ...

jajka78
22. jan 2013

2.pilier vyhoda je mozno ze budes mat nastrene peniaze a kedze sa rodi menej deti a mensiny pribuda, vacsina z nich je na inval.dochodku od mala, nebude mat kto pracovať na dôchodky, starne obyvatelstvo, budes mat svoje.
ale socialna poist.najde vzdy dajaky sposob aby boli peniaze na vyplacanie, kdezto v 2.pilieri bude mat to co si nasetris ochudobnene o spravcovske poplatky a inflaciu.

ja tiez netusim ako dalej...
asi najlepsie by bolo na dajaky ucet si odvadzat a ani jeden pilier. 😒

adeli79
22. jan 2013

tie peniaze odvadzame tak ci tak, cize ich nemame a nemozeme si ich nechat, preto si myslim, ze II.. pilier nam nic neberie,ale mozeme ziskat. ved rovnaka suma ide na odvody, ci sme alebo nie sme v II. pilieri. ja som a ostavam.

herdinka
13. okt 2013

no pracujem ako financy poradca tak davam profesionalnu radu .. urcitez neho nevystupujte ... neviem ci mate informacie o dochopdkovej reforme na sr a pilierovom systeme.. pointa je asi taka ze to co za vas dava zamestnavatel ako odvody 18 percent ... do socialky teda prvehopiliera z toho mozu ist 4 percenta na vas osobny dochodkovy zcet to jest 2 pilier .. takze to nejde z vasich penazi ale je to smeisna suma ktora sa vam spori a pri 10 rokoch v zamestnani moze byt pekna ...a je blbost rusit si peniaze ktore mozu prist zadarmo ... a keby aj dochodky padli tak nic netratite ... potom zalezi v akej spolocnosti to mate ...pri viac otazkach ma kontaktuje

ultra
17. okt 2013

@herdinka pokial ste financny poradca tak pokial hovorite A - tak povedzte aj B. Ze pokial nebudu mat na ucte dostatocnu vysku penazi tak neuvidia z druheho piliera ani cent. Na to aby mal clovek peknu ciastku po 10 rokoch sporenia tak to by musel mat set-sakramensky pekny prijem - pocitam minimalne tak 2000 € a viac.

Aby sa to vobec oplatilo tak sa odporuca sporit viac ako 20 rokov a odvody musia byt s prijmu minimalne s priemrneho platu v SR alebo vecsieho. Pre niekoho kto ma plat cca 500 - 600 € a menej sa to urcite neoplati. Myslim ze este stale nieje doriesene co bude s tymi ktory si tam nedokazu nasporit dostatok financii-

Na okraj - Ano mam nastudovane vsetky podmienky sporenia v 2.piliery - manzelka bola financna poradkyna a mna to zaujima z ekonomickeho hladiska.

A to nerozpravam o NEHORAZNYCH a DRZYCH poplatkoch ktore maju financne institucie z 2.piliera. Doslova kradnu ludom peniaze - percenta z ulozenej sumy... Keby si brali percenta z ich vynosov ktotre dokazali vyprodukovat - nepovedal by som ani slovo----ale pokial tam ma clovek peniaze ktore tam posle stat a oni mu nezarobia na vynosoch ani korunu - tak poplatok si aj tak beru (samozrejme podla zmluvy) co povazujem za ZDERSTVO. A pokial mate prehlad kludne sem hodte cisla ako za poslenych 5 rokov zhodontili nasporene peniaze ludom.

Takze ANO - OPLATI SA - ale iba niekomu -urcite nie vsetkym.

herdinka
17. okt 2013

@ultra no neviem z kadial mate tieto informacie ... ja mam zase take ze klient ktory sporil od zaciatku v druhom pilieri ma za 10 rokov nasporenych 18 000 eur a akurat teraz o rok pojde do dochodku ... bude z tych prvych tak sa uvidi potom akos a to bude vyplacat .... ale je jasne samozrejme ze radsej nechajme vsetky peniaze socialke ako by sme ich malimat na osobnom ucte ... ved len pri minimalke su odvody 160 eur zaokruhlene a z toho stvrtina moze byt na mojom vlastnom dochodkovom ucte .... ale urcite si to neurobim a necham ti epeniaze statu ... a potom ak ratame s tym ze mam minimalku ako robia setci ti zivnostnici a dohodari budem mat dochodok 150 eur mesacne pri dnesnom preplacani coz bude este nizsie ....a bude mi to stacit jasne 🙂

ultra
17. okt 2013

@herdinka takze vy si hovorite ze ste financny poradca a odporucate aj ludom z nizkym primom ist do druheho piliera. Tak to klobuk dolu - uz teraz lutujem vasich klientov. ..ale ved vam je to v podstate jedno - provizia bude za kazdu "dusu" a aky bude mat dochodok to Vas uz nebude trapit. Pokial sa akotak orientujete v ekonomike tak tu nepiste bludy ze sa opatia aj odvody z minima.

Pokial ma osoba za 10 rokov na osobnom dochodkdovom ucte 18,000 € - tak potom mu chodilo v priemere 1800 € kazdy rok co je cca 150 € odvody za kazdy mesiac. Pokial by aj teraz boli odvody vo vyske 9 percent co samozrejme niesu tak by mal za poslednych 10 rokov priemerny plat viac ako 1200 € a ikto Vam dnes stale nevie povedat aky dochodok s toho bude mat -aky produkt si bude musiet kupit - este to nevedia ani samotne poistovne tak ako to viete vy.

Z minimalnych odvodov si na kupu dochodkoveho produktu nasporite mozno za 30 rokov a to budete na minime.

herdinka
20. okt 2013

prepacte ale za proviziu z druheho pileira si nekupim ani poriadne topanky ak mate namysli ten super zarobok ... a neviem ci ste dnes pozerali tv noviny skuste si to pozret 🙂 ano mate pravdu ani vlada to nedoriesila ze ako to bude .... ale zial ani vase informacie nei su take presne a pravdive

ultra
23. okt 2013

@herdinka ktore moje informacie niesu pravdive ???? - Konkretne uvedte.

Ja tiez pochybujem o tom ze o 20 rokov bude mat stat na vyplacanie dochodkov iba z 1 piliera a dokonca som bol dost silny zastanca II...piliera....ale po tom ako sa menia podmienky - ked nieje do dnestneho dna od vzniku II piliera znamy ani vypocet aky dochodok a za kolko sa bude dat kupit - ked vidim ake vysledky maju DSS a ziju v prevaznej miere iba z poplatkov za spravu a tie poplatky isli opet hore tak urcite ich nebudem obhajovat pretoze v provm rade ide kazdej DSS iba o jedno -. ZISK.

K tej provizii ( manzelka bola sprostredkovatelka takze vysku poznam)

barrilla
21. nov 2013

@kajusa83 Požiadaj o online prístup do 2. piliera. Budeš vidieť koľko tam máš peňazí. Závisí aj od toho v akom si fonde. Ja odporúčam indexový fond. Tam môžeš nakupovať a predávať, podľa poklesu alebo rastu hodnoty. A tým zarábať. Je to vcelku jednoduché.

andreah25
25. nov 2013

@ultra
@herdinka
Ak si zoberiem výšku minimálnej mzdy a odvody z nej na starobné poistenie, ktoré idú do sociálky, tak to robí mesačne tuším 58,24 eur. Ak by stále platilo, že polovica zostáva v sociálke a polovica ide na súkromný účet (už to neplatí, ale berme že áno) - tak klient s minimálnou mzdou bude mať na na odvodoch zaplatené celkovo 6988 eur, čiže na súkromný účet mu išlo max. 3494 eur. Dajme tomu, že výkonnosť fondov zarobila to, čo zhltli poplatky, čiže je na čistom tých 3494 eur. Takže údaje pre @herdinka - žiadnych 18tis. eur na súkromnom účte, to by fakt musel mať dotyčný človek sakra dobrý plat. A ak ste finančný sprostredkovateľ, tak veľmi pekne Vám to predniesli na školeniach. No ak chcete byť skutočne dobrý finančný sprostredkovateľ, tak nemôžete veriť všetkému, čo sa na školeniach povie, musíte si aj sama vlastným štúdiom zisťovať, čo a ako beží.
A keď vezmeme tých 3494 eur a išli by sme ich dôchodcovi rozrátať na nejaký ten mesačný dôchodok, tak mesačne na 10 rokov dôchodku to bude mať asi 29 eur na mesiac.
Takže áno, je dobré mať druhý pilier, ale určite sporiť viac ako 10 rokov a určite z vyššej mzdy ako je minimálna. 🙂 🙂 🙂
A provízia je 48 eur v hrubom - len tak na okraj 🙂 . Kedysi boli provízie niečo extra, keď sa začalo, ale pre chaos a iné neduhy vysokých provízii, sa táto zosúladila sociálnou poisťovňou na jednotnej výške pre všetky spoločnosti.

herdinka
25. nov 2013

Takže áno, je dobré mať druhý pilier, ale určite sporiť viac ako 10 rokov a určite z vyššej mzdy ako je minimálna. s tym suhlasim a toto mi staci ... a prepacte ja nemam taku vysoku proviziu za druhy pilier a preto mi o nu asi nejde ... a tiez neriesim prosukty cez provizie a neponukam klientom iab to na com najviac zarobim 🙂