icon

Dve hypotéky na jednu nehnuteľnosť

12. mar 2025

Ak som podielový vlastník nehnuteľnosti a vezmem si ja ňu hypotéku na prerábku, môže si druhý vlastník o niekoľko tokov zobrať tiež hypo na tu istu nehnuteľnosť? Nehnuteľnosť je rozdelená na niečo ako ,,dva byty” a ja planujem prerabať 1 byt, a druhy vlastnik by si možno časom chcel prerobiť druhy, ale je to vramci jednej nehnuteľnosti.

sasa1310
12. mar 2025

nie nedá sa to. Jedine, že by boli obe hypotéky v jednej banke a aj to je veľký problém vybaviť

mira0611
12. mar 2025

Ahoj, a je to na katastri nahlasene ako nehnutelnost s dvoma bytovymi jednotkami?
Ak ano, tak ziadny problem, kazdy si zoberie sa svonu bytovu jednotku hypo, ak nie tak najprv porieste tuto cast a potom zacni vybavovat hypo.

autor
12. mar 2025

@mira0611 nie, je to jeden dom, ale ma prve a druhe poschodie, nie su to samostatne bytove jednotky, preto som pisala v uvodzovkach. Je iba riešeny tak že aj na prvom aj na druhom poschodi je klasicky kuchyna, kupelna, izby a vlastne dá sa to tak brať ako dva v jednom

mira0611
12. mar 2025

Tak ma @sasa1310 pravdu. Naprv vyrieste tuto cast na katastri a potom rieste hypoteku.

aduskatt
Autor odpoveď zmazal
autor
12. mar 2025

Teraz som sa dopátrala na profil jednej finančnej poradkyne, takže som momentálne zmätená 😀

sasa1310
12. mar 2025

a z čoho si zmätená? Veď ti píšem, že musí to byť v jednej banke. A treba si uvedomiť, že to nie je ľahké vybaviť a klienti musia byť bonitní.

autor
12. mar 2025

@sasa1310 No veď ano, to že jedna banka mi dáva zmysel samozrejme, aj to, že musia byť klienti bonitní veď asi chápem že hypo nedostane len tak ktokoľvek, ale jediné, čo som potrebovala vedieť je, či je to vôbec nejako možné, alebo to rovno bude zmetené zo stola

sasa1310
12. mar 2025

len si treba uvedomiť, že keď jedna strana nebude platiť, tak čo môže nastať....Takže je ešte možné, že ako dvom subjektom to neschvália. My sme sa na to boli pýtať, ale brali by sme aj druhú hypotéku my ako manželia, čiže obe hypo by boli naše. Nám síce povedala, že by nám to dali (bonita), ale že celkovo je to veľmi individuálny proces. Treba sa opýtať v banke. My takéto veci vždy riešime s osobným bankárom a vieme info na 100 %.

autor
12. mar 2025

@sasa1310 no jasne tak tieto aspekty sú samozrejme, čo sa týka platenia a bonity a podobne, samozrejme viem, že mi ani nikto nepovie na nete, že nam ju daju, taketo individuality už samozrejme budem riešiť na príslušných miestach, pre tentokrát mi stačí, že tam je možnosť. Ďakujem

melanta
13. mar 2025

Čo tu neodznelo (ak áno, tak sa ospravedlňujem) - ak budeš riešiť úver ty, záložné zmluvy do banky ti musí prísť podpísať aj sestra a naopak, pretože záložné zmluvy musia podpísať všetky vlastníci a osobne. Dve hypo môžete mať, vôbec nie je náročné vybaviť to v rámci jednej banky, ako tu odznelo, môžete mať na jednu nehnuteľnosť aj 5 hypoték - len ich súčet môže byť maximálne do 80% hodnoty nehnuteľnosti. Čiže ak má nehnuteľnosť hodnotu 100 000, úvery môžu byť dokopy maximálne do 80 000. Čiže ak si ty vezmeš 60 000, sestra si bude môcť zobrať už iba 20 000.

autor
13. mar 2025

@melanta Ano ano tuto info mam ohľadne toho suhlasu, ale som vďačna za doplnenie info a v podstate aj za zhrnutie. Ste zlaté 🙂