icon

Elektrika a šetrenie

marickaaaa
30. sep 2022

Baby ked nas uz strašia stale s tým šetrením. Začali ste nejako? Co ste doma vylúčili, ze nepoužívate alebo menej. Kolko tak platite domacnost za elektriku? My sme si kúpili sušicku a bojim sa ju aj zapnúť alebo práčku.

Strana
z2
20erika07
30. sep 2022

Tak my sme ani doteraz nejak neplytvali, normalna denna prevadzka a nemienim na tom menit nic. Pracka a susicka je samozrejmost ( nikdy poloprazdne ani doteraz) umyvacku nemam, sprchujeme sa kolko potrebujeme, nie kolko chceme.
Kurime drevom ,takze pohodicka. Varit piect na elektrike je drahé ale co narobim, mozno zacnem viac tlakáč používať, a piect menej ,pc nemame, tv neriesim, to je nič. Najviac teda zerie bojler a varna doska s rurou u nas.
Platime 90eur, minuly rok bol 330e preplatok tak uvidíme

f333
30. sep 2022

@veve_a Pretoze zijem v 21 storoci ..takze vyuzivam techniku danej doby na skvalitnenie nasho zivota.Preto A ako alergik zvlast..

duratlicka
1. okt 2022

@marickaaaa My máme už roky všade LED žiarovky alebo stropnice. Sušičku mám na 8kg, práčku len na 5kg. Keď chcem ušetriť, najprv operiem 2 práčky a potom dám spolu do sušičky. Pár vecí dám na sušiak. Najviac elektriny nám žerie starší plochý televízor. Treba mať zásuvky na vypínač, lebo spotrebiče žerú elektrinu aj keď sú v stand-by režime (červené svetielko)- nevytiahnuté zo zásuvky. Pranie na 60C veľmi zvyšuje spotrebu. Umývačka naopak ušetrí aj 150€ ročne za teplú vodu.

duratlicka
1. okt 2022

@marickaaaa Ahoj, napísala si, že teraz platíte 59€. Koľko ste mali predtým zálohovú platbu? ZSE alebo ina?

duratlicka
1. okt 2022

@veve_ad My používame sušičku, lebo máme v byte 80% vlhkosť, keď je takéto počasie a na balkón nám prší.

bambulka814
1. okt 2022

Obávam sa, že keď nastane to, k čomu smerujeme, elektrina na prídel, tak sa prirodzene vyselektuju iba esenciálne potreby a zvyšné veci ako sušička, sauna, vírivka budú vypnuté. Ostane elektrina na kúrenie, varenie a zapnutý PC kvôli homeoffice.

79viktoria79
1. okt 2022

@marickaaaa vírivku mate uz dlho?
@irusa aj my platime dost,124€ mesacne,ale tak mame bazen,asi to urobilo viac,a nemienim sa ho vzdat v lete,susicku tak podobne,deti sportuju,to by som mala vsade susiaky navesane

irusa
1. okt 2022

@79viktoria79 my máme dvojgeneracne bývanie.. napríklad my v práci,no svokrovci doma...telka ide vkusu a keďže sa napríklad nevedia zhodnúť ,čo pozerať,tak telky idú dve...a to je vraj veľký žrút ako aj bojler na ohrev vody....tiež máme bazén...takže neviem to zminimalizovat

marickaaaa
autor
1. okt 2022

@79viktoria79 mame uz druhy rok virivku

mimi3008
4. okt 2022

Sme doslednejsi v zhasinani svetla, teda nie, ze idem do spalne a necham svietit, lebo o 5 min sa tu vratim, ked robim nieco na kuchynskej linke, svietim si svetlom nad linkou len v tej casti, kde pracujem, nie na oboch castiach, obmedzili sme pouzivanie varnej kanvice, vodu prevarame na sporaku...

veve_ad
4. okt 2022

@mimi3008 Ahoj, je to prevarenie vody na sporaku vyhodnejsie ako v kanvici? Aj ja som nad tym uvazovala. Aky mate sporak? Plyn, eletrika? Indukcia?

mimi3008
4. okt 2022

@veve_ad Plynovy. Malo by to byt lacnejsie. Ja som bola zvyknuta na vsetko prevarat vodu v kanvici. Napr.varila som zemiaky dala som ich uz do horucej vody z kanvice. Uz to nerobim

simca06022011
4. okt 2022

Ja inak neviem, aky je dovod ze TERAZ setrite, mne prislo vyuctovanie za poslednych 12m, ako vzdy v pohode, konstantna suma priblizne kazdy rok a preddavky uplne rovnake vycislili. Ceny este urctene nie su a budu platne od 1.1., nie? ci mi nieco uslo?
Inak k teme, tiez nijak extra, pozrela som na stav nasej domacnosti, vsade led, vsetko na elektriku, setri a davno, moderny mame bojler, spotrebice tiez... nemienim sa vratit do doby kamennej a prat v potoku, ani nepouzivat napr. vysavac, kavovar, varit na ohni.. :D drviva vacsina elektriny ide na kurenie a teda s tym neurobim nic.

simona99687
4. okt 2022

My sme nezačali nejako extra šetriť platime mesačne zalohy 100€

mia293
6. okt 2022

@patka06 Presne ako my. Elektrina mesačne 29 EUR. Bývame v rodinnom dome. Spotrebiče, ktoré práve nepoužívam, odpojené. Nemusela prísť žiadna energo kríza. Takto fungujeme cca 15 rokov.

Strana
z2