icon

Exekúcia na pozemok

4. júl 2023

Baby, hneď na začiatku odprisaham, že sa to netýka mňa ale kamošky, lenže ona nie je na mk a ani sa v tom nevyzná.. odprisaham to kľudne aj na to, čo mi je najdrahšie,....
Ide o to, že kamoška mala niekoľko ročného partnera (cca 7 rokov). Zdedila pozemok... Potom sa vzali a chceli ísť do banky pre úver kvôli kúpe domu a chceli ručiť jej zdedenym pozemkom. V banke sa šak dozvedela, že na jej pozemok je uvalená exekúcia, pretože on si do manželstva "priniesol" dlh prevyšujúci 50 000€... Odvtedy manželstvo šlo dolu vodou a rozviedli sa...
Áno, tiež nechápem, ako to tých cca 7 rokov pred ňou dokázal tajiť... Narodila sa im aj dcérka medzi tým... Manželmi boli tuším ďalšie cca 2 roky ...
Kamoška pôjde podať BSM. Ale mňa zaujíma, čo môže spraviť, aby exekúcia na jej pozemok bola zastavená, ona nevedela ani, že by to, podľa mňa, mohla napadnúť. Veď je to za prvé jej dedičstvo a za ďalšie, nadobudla ho ešte pred manželstvom... Ako je možné, že keď sa vzali, tak jeho dlh prešiel na jej dedičstvo? Dá sa to nejak napadnúť ako si ja myslím? Snažím sa jej pomôcť ako sa dá, aj som skúšala písať do online poradne Ficek&Ficeková ale neodpovedali mi.... Je tu niekto, kto by vedel poradiť?

Strana
z3
autor
17. júl 2023

@evme0301 a áno, celé tie roky to dokázal tajiť hajzel.... Nie je až taká blbá, aby dobrovoľne prišla o majetok... Že by vedela o dlhoch a aj tak ho tam napísala, to nie....

evme0301
18. júl 2023

Riešime podobné veci a podiel 1/1 je plný podiel. Nie 1/2 teda polovica. Čo sa týka tohoto. Už je to potom predpísané na neho. Čiže jej to bohužiaľ podľa tohto, čo hovoríš nepatrí. Prišla o to... :(, pretože on tým splatí dlhy. Lebo tu by neobstálo ani to, že nevedela o dlhu. Jej to podľa prepisu nepatrí ak nie je na LV a po rozdelení BSM mu to celé nechala. Ak nenechala celé, bezpodielové ide na polovicu. Tu mi vychádza dať na katastrálne konanie na zápis poznámky k LV exekúcia na jeho časť. Ide o osobný, či aký bankrot, nevieš ? Lebo pri určitom type bankrotu v konkurze zaniká BSM a obnovuje sa po oddľžení. Tento majetok treba požiadať u správcu konkurznej podstaty o jeho vyňatie z konkurzu. To by som musela vedieť konkrétne, ale záleží od správcu a toho prideľuje súd v tejto veci.

evme0301
18. júl 2023

@evme0301 to ako by si si ty kúpila napr. byt a učila ním v nejakej veci napr. ako hypotéku naň. Nesplácaš vezmú ti ho. Čím ručil pred manželstvom ak mal pôžičku, alebo aký dlh. Ale minimálne polovicu z pozemku ak mu patrí (a sa zpeňaží v konkurze predmetný pozemok) vezmú. Môže jej ostať max.polovica parcely.

aandrea9
18. júl 2023

Ved na tom LV je uvedené kúpna zmluva. Pises, ze kamoska tu podu zdedila...teda by tam mal byt sposob nadobudnutia osvedcenie o dedicstve cislo Dnot atd. Kto vie kto je ten zacierneny vlastník celej parcely keďže podiel 1/1.

autor
21. júl 2023

@evme0301 pokiaľ viem, tak bankrot nevyhlásil, exekútor mu strhá z platu. Aha takže 1/1 je on už iba?? Boha a čo jej šibe? No musím jej napísať, lebo toto som nezistovala... Že je spoluvlastník, čiže keby je spoluvlastník, bolo by to 1/2 hej? No pekne 🙈
BSM ešte nemali, nepočula o tom, tak to teraz ide riešiť, aspoň to som jej možno pomohla... 🙈

autor
21. júl 2023

@evme0301 no dvakrát tam je pohotovosť a jedenkrát zdravotná poisťovňa... Tú pohotovosť riešil s mamou, po prevalení dlhov sa priznal, že s mamou si pobrali pôžičky... 🙈

evme0301
24. júl 2023

No vieš, ak ti mám pravdu povedať nepripadá mi to čisté. Neviem, aký je pravý LV... ale v ňom je vlastník, spôsob nadobudnutia, kedy, podiel, poznámky, ťarchy, spolupodielnici a pod. Trošku právne a finančne neznalá mi príde tvoja kamoška, keď len tak prepísala na niekoho celý majetok a neprezistila si stav. Aj keď manželský sľub... a pri tom hovoria že všetko o sebe vedia, poznajú svoj zdravotný stav.... Vieš ako to chodí v dnešnom svete. Mala byť aj tak opatrná. A keď už pýta peniaze aj socka, zdravotka či kto všetko kde dlhy nabiehajú... neveští to nič dobré. Keď mu strhávajú z platu, je to ešte ten lepš prípad ale pozemok je 1/1 celý jeho. Nech rieši všetko čo sa dá, a dá sa zachrániť. Držím palce.

autor
25. júl 2023

@evme0301 no najhoršie je, že 7 rokov spolu chodili a nevedela o tom, on to mal zrejme premyslené, vedel, že jej starí rodičia vlastnia dom aj pozemok, že to budú dediť ony (ona a jej sestra), čiže zrejme sa poistil...
No, o tej právnej a finančnej gramotnosti by som vedela rozprávať, nie len o nej ale veľa ľudí moc toho nevie po týchto stránkach, čo som bola veru prekvapená, pretože pre mňa je to také automatické, vedieť také veci, resp aspoň si vedieť zistiť, vyhľadať... No, snáď to nebude ešte horšie, než je, ďakujem 😊

mariska1989
25. júl 2023

Pokiaľ je vlastníkom ona tak nemalo byť prečo na jej vlastníci udelená exekúcia . Do toho muselo jej prísť oznámenie za ďalšie a na účet jej nesiahol lebo pokiaľ su manželia môže aj z jej účtu stiahnuť peniaze

autor
25. júl 2023

@mariska1989 áno, riešili sme to tu, už manželmi nie sú, ale po uzavretí manželstva ona prepísala pozemok na neho, o jeho dlhoch, ktoré vznikli pred vzťahom ako takým, nevedela... On má účet svoj, z ktorého mu strhá exekútor peniaze

aandrea9
25. júl 2023

@mariska1989 to sa veľmi mýliš. Exekútor ma dosah iba na účet dlžníka, ktorý je vedený na jeho rodné číslo. Na žiadny iný siahnuť nemôže.

mariska1989
26. júl 2023

@aandrea9 bohužiaľ môže stiahnuť.kamaratka má manžela ktorý má exekútora už niesu spolu ale stale sú manželia idú sa len rozvádzať.a asi tak 2 mesiace dozadu jej strhol z účtu 1800€ volala že čo sa deje že oba nemá žiadne exekúcie tak povedali že jej manžel má a nakoľko posiela nízke splátky tak siahali na jej účet kde tie peniaze boli .musela zdokladovať že tie peniaze sú jej aby jej ich vrátili .sama som bola prekvapená že môže exekútor siahnuť aj na iný účet. Keď mi to povedala lebo však jej ostalo na účte cez 200€ a trebalo zaplatiť nájom. Googlila som a je to pravda môžu siahnuť. Jedine čo nemôžu tak zablokovať

evme0301
27. júl 2023

@mariska1989 ak mali spoločný účet tak áno

evme0301
27. júl 2023

môže siahnuť aj na majetok rodičov, manželky... teda kým sú manželia a majú BSM

evme0301
27. júl 2023

Ak bol dlh pred manželstvom a manželstvo už netrvá, je to výlučne vec dlžníka a ide to z jeho majetku

mariska1989
27. júl 2023

@evme0301 nie nemali práveže ma svoj účet on nemal lebo by mu ho zablokovali. Tak platili cez jej účet a že jemu nestačilo že koľko platí tak urobil to že siahol na manželku účet že to by platil dlho .Oni vzťahovo fungujú normálne on dostáva peniaze na jej účet s tým že ona vyberie a dá mu ich čo treba niečo tam že ostáva navyše aby zaplatila cez účet exekútora plus hypo na dom . Výživné jej posiela cez poštu aby bolo všetko ok a peniaze ktoré tam mala na nájom na stravu a chod domácnosti jej proste siahol že sú manželia atď ževraj im niečo splietal že robia na nich podvod . Takže ona musela všetko zdokladovať že to jej výplata , plus alimenty na 2 deti a to tam mala alimenty aj z ineho mesiaca tak to musela zdokladovať a to je tak 3 mesiace do zadu musela som požičať na nájom lebo oni na vrátenie mali čas.

simca06022011
27. júl 2023

@mariska1989 pravdepodobne si zistil exekútor kam idú peniaze, kedze od zamestnavatela musi mat info...a preto jej ich stiahol. Bohužiaľ áno je to forma podvodu ako exekútor vravel. Vyhýbal sa platiť dlhy a využil ju na to.

evme0301
28. júl 2023

@aandrea9 jaj no tak to je v tom, že mu chodia peniaze od zamestnávateľa na účet, ktorý je jej. Pre exekútora je účet viac menej číslo. On potrebuje aby zaplatil dlh. Takže peniaze nestihnú prísť a odídu na dlh a ak tam boli peniaze navyše, môže siahnuť na tie. Jemu nejde o účet, ale o získanie peňazí na zaplatenie dlhu. Môže mať info od zamestnávateľa, soc. poisťovne... To je jedno odkiaľ ich má už. Ono je to akoby mali účet spoločný. Predstav si seba, kebyže požičiaž veľkú sumu peňazí. Bude ti jedno kde ich ten druhý má, šetrí, požičia si na to... či z ponožky, od mamy, z banky. Budeš chcieť len nech sa ti vrátia.

evme0301
28. júl 2023

@evme0301
@mariska1989 no ako som ti písala aj v predošlej správe... mala to byť odpoveď tebe nie pre @andrea9 🙂. Nesmú mať spoločný účet. Manžel isto vedel čo ho čaká. Ja že len jemu z jeho účtu strhávajú. Tak som to najprv pochopila. Nech mu nedáva peniaze ona, ale má svoj účet.

mariska1989
29. júl 2023

@evme0301 to neviem viac ako čo .on je SZČO aj preto sa mu urobil dlh lebo ho oklamali plus bol covid nebol taký že príjem tak radšej dal na jedlo ako sociálnu a zdravotnú , nestíhal platiť potom konečne ok robota že to vyriešil tak že na jedno dával viac a na druhé menej aby bolo skôr vyplatené jedno a potom druhé no a mal už platiť viac a v tom sa tak exekútor rozhodol že hľadal aj inde .i keď oni teda že nemali zle úmysly len chceli fungovať aj s účtom tak to chodilo na jej účet no . Akože mňa samu to tiež prekvapilo nemáme ani sme nemali exekútorov len človek o nich číta ale toto som netušila ani ja a to viem kade čo 🤣

evme0301
3. aug 2023

@mariska1989 a tomu chlapíkovi nie je blbé, že si aj na minerálku musí pýtať? No vieš, zdravotka a socka neodpúšťajú... Obzvlášť živnostníkovi. Mal ísť radšej na úrad práce ak si to nechcel hradiť, alebo nebyť szčo, resp. miesto účtu prasiatko. Divné je to celé. Ale zaplatiť to bude musieť, tak či tak. A v dnešnej dobe obzvlášť. Čo už. Nie vždy sa darí... a myslím si že nik zámerne dlhy nechce mať. Ale treba to aspoň ustrážiť. Nie každý má nadbytok... Nech sa im to čím skôr podarí doriešiť a majú kľud.

deginko
3. aug 2023

Odkedy znamená,že 1/1 je jeho?to máte odkiaľ... práve takto sa predsa zapisuje bezpodielove spoluvlastníctvo že každý z nich má 1/1
Keby to majú rozdelené tak by bolo zapísané 1/2 každému.

deginko
Autor odpoveď zmazal
mariska1989
3. aug 2023

@evme0301 do nedostal sa zámerne do dlhov že by neplatil .aj môj muž s ním robil a nebol vyplatený ale my máme a mali sme rezervu . No on borok nie ale čo viem že už tam má pár eur tak snáď mu to ubehne no. Exekúcia je pre niekoho ešte viac zdrvujúca pýtajú si ževraj raz toľko ako je dlžná suma

evme0301
6. aug 2023

@deginko nie. Tu išlo o vlastníctvo pozemku po ukončení BSM, pokiaľ som dobre pochopila. A na LV sa zapisuje pomer. Teda 1/1...jeden pozemok, jeden vlastník,1/2 dvajs vlastníci, jeden pozemok 1/4 štyria vlastníci atď

deginko
6. aug 2023

@evme0301 aha takze to nebolo BSM?lebo pri BSM sa v liste vlastníctva uvádza pri manželoch 1/1 nie 1/2

deginko
6. aug 2023

@evme0301 proste pri BSM a je jedno či ide o pozemok alebo byt,dom...sa v liste vlastníctva neuvádzajú podiely podľa počtu osôb..pretože ako je uvedené v názve ide o bezpodielove vlastníctvo...čiže sa uvádza 1/1 . neviem ako to má autorkina kamarátka či v BSM či bez...ale týmto som si istá,pozrela som na katastri v LV pár známych aj manželský pár,ktorý odo mňa kupoval v decembri byt a jasne je tam zapísané 1/1 pretože to majú v BSM

evme0301
9. aug 2023

@deginko autorka písala, že nemajú bsm

Strana
z3