icon

Exmanžel vzal viac bezúčelových úverov počas nášho manželstva

patrik008
21. apr 2015

Ako mu mohli banky tolko pozicat, bez mojho vedomia? Viem o troch uveroch.Uz sme vysporiadali BSM. On uvery neplatil.Teraz ma banky uvadzaju ako spoludlznicku a ziadaju uhardit pozicky.
Ja som nic nepodpisovala.Bojim sa ze mi siahnu na byt ,ktory som ziskala v BSM.

Strana
z3
patrik008
autor
22. apr 2015

@nuvaring aha, prepac, to sa mi to uz pletu vsetky prispevky,,,

nuvaring
22. apr 2015

@vroni a ty o čom točíš???? si úplne mimo!....ja platím hypo od začiatku, ja som dlžník, ex je spoludlžmík, tak tu netrep o tetke z ameriky! od banky mám suhlas, že ostávam jediným dlžnikom a ex je vypustený, teda už nefiguruje ako spoludlžník, v podstate je bezdomovec. všetky jeho narobené dlhy si preberá na seba. žiaden súd nepotrebuješ na vysporiadanie BSM, ak sa dvaja vedia dohodnúť! v tomto si úplne mimo! a dohody je vždy prvá voľba! ak sa nevedia dohodnúť, tak nastupuje súd. tak netáraj! my máme dohodu a idem s nou za notárom, vec vybavená. a ja byt nepredám, čiže keby aj exekútor nan chcel siahnuť, ešte pred vyrovnaním BSM (ak by sme to nestihli rýchlo dať na papier) a z exovej polovice by chcel niečo uspokojovať, tak ja svoju polovicu nepredám a bodka. nejde svietiť, môžu sa aj všetci posrať. o tom to je....teba nikto nedonúti zo svojej polovice bytu odísť a pol bytu si nachrbát nevezmú,,,,to je celé.

draik
22. apr 2015

@nuvaring
Prajem Vám, aby všetko skončilo k Vašej spokojnosti. Paradoxne záložné právo banky hrá čiastočne vo Váš prospech.
Na druhej strane by som sa netešil z toho, že by šiel do dražby len polovičný podiel. Ak by sa tak stalo, tak by som na Vašom mieste využil tzv. predkupné právo a podiel odkúpil ešte pred dražbou. Polovičný podiel je už dostatočný na to, aby záujemca mohol byt užívať a určite nechcete, aby sa Vám niekto alebo niekoho nasťahoval do bytu...o to viac, ak by to mali byť neprispôsobivejší občania, ktorých niekto odniekiaľ potreboval z nejakých dôvodov presťahovať. Prax prináša rôzne situácie...

mananenka
22. apr 2015

@draik Ďakujem za odpoveď..čiže ak nie je nijaký majetok v bsm, ani majetok čo by sa za tie peniaze z dlhov kúpil, tak súd tie dlhy vyrieši jednoducho v bsm tak, že sú exmanželove,hej? a tak to bude aj zapracované potom v rozsudku..?

vroni
22. apr 2015

@nuvaring, jasne. Chyba v programe je, ze v BSM ti NEAPTRI polovica bytu (nemas v nom podiel), ale patri CELY byt vam dvom. Dohoda moze byt zavazna pre banku, lebo je jednou zo stran v nej, nemusi zaujimat exekutora, ktory na nej nijako nie je ucastny. Ale to je hororovy scenar, ktory samozrejme nikdy nemusi nastat. Len hovorim, ze je technicky mozny.

gabrielaslivkova
22. apr 2015

@mananenka je ťažké dokázať, že sa z dlhu nekúpil spoločný majetok, ako je ťažké dokázať, že sa kúpil. a ak si exmanžel zobral úvery len na seba, neznamená to hneď, že sú len jeho a pri rozdelení budú prepísané na neho. Zober si to jednoducho - ty budeš hovoriť, že o dlhoch si nevedela, že si z tých peňazí nič nevidela, že ide o exmanželove úvery; na druhej strane bude exmanžel tvrdiť, že úvery zobral na seba, aby ste nefigurovali obaja na zmluve, že to bola vzájomná dohoda, že peniaze použil napr. na nákupy potravín, na šatstvo, na chod domácnosti (nie zrovna na nákup majetku). Komu súd uverí, aby správne rozdelil BSM? Každý prípad je jedinečný a nedá sa zovšeobecniť, takže sa nedá presne povedať, že úver sa dostane len na exmanžela. Žiaľ, ak ide o bezúčelové úvery a hlavne ak ich exmanžel minul v hotovosti (neexistuje prevodný príkaz alebo platba, ktorá by dokázala, kam sa peniaze minuli), je to slovo proti slovu.

gabrielaslivkova
22. apr 2015

@nuvaring ak ste boli manželia, tak byt vám patrí 1/1 a nie 1/2 + 1/2 (ak ste rozdelenie nepodali na kataster). A vtedy aj pre manželove dlhy môžete prísť o celý byt, nie len o polovicu. A aj keď úver platíš ty a manžel (exmanžel) bol len spoludlžníkom, pre banku je to nepodstatné - úver sa vždy platí len z jedného účtu, je jedno z akého (samozrejme, ak je už prepísaný len na teba, tak je už len tvoj).

a ešte k tomu exekútorovi - exekútor má veľkú moc - už poznámka na LV vie urobiť riadnu šarapatu (akákoľvek zmena na hypotéke môže byť zamietnutá práve kvôli tomu), ale exekútor môže dať byt aj do dražby (aj kvôli pár eurám) a sú špekulanti, ktorí práve na takéto dražby čakajú - lacno kúpia polovicu bytu a buď ťa prinútia lacno predať druhú polovicu, alebo draho odkúpiť tú ich (len aby zarobili). A môžeš sa potom postaviť aj na hlavu.

draik
22. apr 2015

@gabrielaslivkova
Keďže na byte viazne záložné právo banky ako prednostného záložného veriteľa, tak exekútor nemôže byt predať bez súhlasu banky, ktorá ho samozrejme nedá. Dokonca nemôže zriadiť ani exekučné záložné právo. Preto som písal, že paradoxne sú v tomto prípade vlastníci bytu vo výhode - získajú totiž čas na splatenie dlhov, ak by došlo k tomu, že exekútor dá poznámku na LV.

mananenka
22. apr 2015

@gabrielaslivkova no on kšeftoval s autami..všetko mimo mna...mám dôkaz na súde a to trestné oznámenie že ex bol okradnutý ešte počas manželstva o sumu vtedy ešte 600.000 korún, čo mu mali priniesť zo zahraničia auto a oklamali ho...ja som sa o tejto sume dozvedela až po rozvode a toto trestné oznámenie čo podávala som doložila ako dôkaz na pojednávaní ako narábal s peniazmi bez môjho vedomia...

vroni
22. apr 2015

@draik, uz som sa stretla s tym, ze banka suhlas dala, nakolko zvysna dlzna suma bola ani nie vo vyske tretiny hodnoty bytu. Banka suhlas udelila (myslim, ze Tatrabanka to bola), byt bol v cudu a byvala manzelka na ulici (BSM nevysporiadavali sudne, mali notarsku zapisnicu a vsetko dohodnute), takze je to sice neobvykle riesenie, ale evidentne legalne a mozne....

patrik008
autor
22. apr 2015

moj ex bol dlzny 10 000€ na byte bola exekucia uz l predaju bytu este pocas manzelstva, ja som sa rozvadzala, potajme som sa dohodla s veritelom, ze zaplatim polovicu a on stiahne exek z bytu a budu mu stahovat z uctu. Tak prebehol rozvod a BSM.Byt som ziskala ja.

draik
22. apr 2015

@vroni
Možné, legálne aj využívané to samozrejme je. V danom prípade, na ktorý som reagoval, zostáva do splatenia úveru 15 rokov, ako uviedla prispievateľka. Šanca, že dá banka v takom prípade súhlas, je prakticky nulová.

gabrielaslivkova
22. apr 2015

@draik píšem reálnu skúsenosť, kedy hypotéka bola načas splácaná, exekútor poslal banke list, že chce začať dražbu kvôli exekúcií a banka dala súhlas na dražbu (keďže záložca mal finančné problémy) - dražba sa konala, hypotéka bola z dražby vyplatená (keďže bola v prvom rade), exekúcia z časti pokrytá a blokácia na účte z dôvodu ďalšieho vymáhania zvyšnej exekuovanej sumy...
Druhý prípad (teda bolo ich viac) bol taký, kedy exekútor (v mene iného veriteľa, teda neviem, či sa právne správne vyjadrujem) podal návrh na konkurz, banka, aj keď splácané, svoje pohľadávky prihlásila do konkurzu a opäť došlo k vyplateniu - avšak len časti hypotéky (keďže pri konkurze sa nie vždy vyplatí plná suma), nasledovala žiadosť o klienta, aby dozaložil inú nehnuteľnosť (keďže išlo o zabezpečený úver bez zábezpeky) alebo okamžité splatenie.
Tretí prípad bol, kedy exekútor bez vedomia banky vykonal dražbu a začali sa dlhé súdne peripetie, čo, prečo, za čo...

Nie som síce právnik, takže neviem, či a ako to bolo možné a reálne, ale aj napriek tomu, že má banka záložné právo na LV, môže klient prísť o byt. Ako vymáhač som sa takými prípadmi stretla. A vlastník bytu je ten posledný, čo tam niečo zmôže (hlavne ak ide o vlastníctvo 1/1 a jeden z majiteľov je dôvodom predaja - teda, ak ma chápeš, čo chcem povedať).

Na Slovensku je všetko možné, žiaľ, to ma naučila prax. 😉

draik
22. apr 2015

@gabrielaslivkova
Ako som uviedol, vyššie, vôbec nespochybňujem daný postup a v zopár príspevkoch som danú prispievateľku upozornil na riziká. Z ňou poskytnutých info vyplýva, že zostatok istiny bude vysoký (zostáva splácať 15 rokov), teda súhlas banky je prakticky vylúčený, ibaže by šlo o lukratívny byt, kde vyvolávačka nespadne na polovicu odhadu.
Ja tam navyše vidím riziko aj v prípade, že by dohodu o vyporiadaní BSM naformulovali tak, že dlhy "zostávajú" len jednému z manželov a celý majetok naopak druhému manželovi.

patrik008
autor
22. apr 2015

@gabrielaslivkova Prosim Vas, ak mate skusenost ako vymahacka, na zaklade coho vymahac pracuje,ake podklady ma k dispozicii.Vie ci je ,,spoludlznik,, podpisany na uverovej zmluve.Ma realne kopie zmluvy?

gabrielaslivkova
22. apr 2015

@patrik008 len na margo zmlúv - reálne kópie zmlúv neexistujú - buď sú reálne zmluvy, alebo kópie zmlúv.

a potom k otázke - vymáhač pracuje so všetkými vstupnými údajmi. teda s komplet bankovou dokumentáciou, s verejne dostupnými dátami. klient si môže sám vziať úver (bez partnera, manžela), teda mohlo sa stáť, že ty na zmluve nefiguruješ, ale vtedy ešte manžel ťa uviedol ako manželku ako vyživovaciu osobu (mal voči tebe z pohľadu banky vyživovaciu povinnosť). druhá vec - stačí, keď máte byt (stále môžete figurovať v katastri ako vlastníci 1/1, ak ste na to opomenuli pri rozdelení BSM - nezaniesli ste to tam) a obaja tam stále ste - banka si vie LV nájsť a tak zistiť, či a kto je manželka.

a tu sa mohlo stáť, že banka od teba vymáha dlh - pri bezúčelovom úvere dlžník ručí celým svojím majetkom, teda banka pri vymáhaní môže siahnuť na celý majetok - ak byt nie je ešte prepísaný len na teba. banka chce svoje peniaze späť, aj prostredníctvom bytu a teda ak zistila, že byt je ešte vás oboch, mohla kontaktovať exmanžela, aj teba ako vlastníkov bytu a poslednýkrát oboch vyzvať na uhradenie dlhu. príp. ak banka podstúpila úver na exekútora, rovnako môže exekútor siahnuť na byt (keďže tam exmanžel ešte môže figurovať), teda bude kontaktovať VŠETKÝCH vlastníkov.

nepíšeš presne, kto a ako ťa kontaktoval, čo ti povedal, čo ti predložil, či si dostala nejakú výzvu, aký je presný obsah tej výzvy (príp. iného listu od banky), či ťa kontaktovala banka, alebo niekto iný v mene banky... takže ťažko sa ti dá poradiť, keďže my sa tu môžeme len domnievať, aká je reálna situácia.

v každom prípade, ak máte rozdelené BSM, kde je uvedené, že dlhy patria jemu a byt tebe, malo by to byť v poriadku, akurát si musíte dať všetky veci do poriadku aj papierovo - ostatné inštitúcie sa o vašom rozdelení BSM nemajú ako dozvedieť, pokiaľ ich o tom vy neinformujete.

patrik008
autor
22. apr 2015

Dakujem za odpoved. Kontaktoval ma tesne po rozvode pan sused, ktory vymaha za banku. Bol velmi nepriemny a drzi, osocoval ma. Povedal len sumu a dalej nic, ze je to vela aj na firmu. Ja som uviela ,ze som rozvedena. On ze nevadi ,lebo som spoludlznicka. Ci sme zalozili byt. Byt bol v poriadku bez zaloz.prava. Nasledne v BSM pripadol mne. Dlhy prebral ex. Banka so mnou nekomunikovala vraj som tretia osoba.Ex sa dohodol na splat.kalendari.Myslim , ze to nespalca.V banke som ziadala o kopiu zmluvy, cakam mesiac.Nie som si vedoma podpisu.

gabrielaslivkova
22. apr 2015

@patrik008 sused vymáha pre banku? Tak sused nech sa strčí - slovné vymáhanie nepomáha, musí byť na to nejaký papier. A ak v banke povedali, že si tretia osoba, tak to znamená, že vzťah je banka - dlžník (tvoj exmanžel) a všetci ostatní sú tretia osoba. Keby som sa ja prišla pýtať do banky na úver tvojho exmanžela, tiež by som bola tretia osoba - teda je to niekto, kto nemá oprávnenie disponovať, riešiť a získavať informácie k úveru. Teda vôbec nie si zainteresovaná do úveru.

Milý pán sused robí bububu, aby čo najskôr vymohol peniaze, dlh bol uhradený a on mohol vystaviť banke faktúru za vymáhanie. 😉 Ak ťa ešte bude otravovať, vypýtaj si od neho papiere, na základe ktorých pýta peniaze od teba a okamžite o tom informuj aj banku - už len to, že ti povedal sumu, porušil bankové tajomstvo (myslim, že aj on je viazaný mlčanlivosťou).

Strana
z3