icon

Niekto vzal úver cez môj účet, čo robiť?

miska_9
24. apr 2024

Ahojte. Potrebujem radu. Pred dvoma mesiacmi ma odhlásilo z mojej bankovej aplikácie a nevedela som sa naspäť prihlásiť. V banke mi pomohli sa do aplikácie naspäť prihlásiť, ale zistila som, že niekto prostredníctvom môjho účtu v aplikácii vzal úver. Incident som nahlásila v banke aj na polícii ale pred týždňom prišlo rozhodnutie, že nič nenasvedčuje tomu, že úver som si nevzala ja. Odvolanie mi tiež zamietli. Čo môžem ďalej urobiť?

chrobak7
•
24. apr 2024

@miska_9 Splácať pôžičku. My ti nijako nepomôžeme. Treba si lepšie zabezpečiť účet, aplikácie v mobile a pod.

sissy27
•
24. apr 2024

@miska_9 ak si “niekto” vzal uver cez tvoju appku tak peniaze su predsa na tvojom ucte… tak ich len proste vrat, zaplatis sice poplatok za predcasne splatenie uveru a hotovo.

liz_lemon
•
24. apr 2024

akoze niekto? ako pisu vyssie, bud mas peniaze na ucte, alebo musis vidiet, kam odisli

gab1sol
•
24. apr 2024

@sissy27 ak si niekto vzal úver cez appku, pravdepodobne urobiť následne prevod z účtu už bolo to najmenej. Mozno by sa dalo vystopovať, kam peniaze z úveru odišli…

Nie som právnik, ale asi podať TO na neznámeho páchateľa. Banka s tým naozaj nič nená, ak išlo o chybu na strane klienta, ktorý si svoj účet a prístup do appky dostatočne nezabezpečil (pravdepodobne páchateľ sa do appky dostal tak, že sa nejako dostal k tvojim údajom). Takže nateraz ostáva asi len splácať.
@miska_9

sissy27
•
24. apr 2024

@gab1sol tak ale prevod z uctu neurobil do ciernej diery, ale na ucet, ktory je na konkretne meno / firmu. A bol by naozaj hlupak, ak si myslel, ze sa to nezisti… ak ich vybral kartou z bankomatu, tak hadam autorka vie, kto ma pristup k jej karte a kto vie jej pin kod, ze…
Toto nie je ziadna zahada, ved taketo aktivity (ziadost o uver, doplnenie udajov, schvalenie, nacerpanie uveru, pohyb penazi…) su uplne lahko vystopovatelne. Staci sa pozriet do aplikacie / IB.

gab1sol
•
24. apr 2024

@sissy27 toto mohol byť premyslený podvod (nielen na autorke), prejsť to už mohlo do aleluja… Alebo s prístupom do aplikácie aj vybrať z bankomatu hotovosť. V každom prípade, banka môže overiť len transakcie u seba. A ak boli použité (v prípade autorky zneužité) overovacie údaje a prístupy, tak banka nemá ako rozlíšiť, či išlo o podvod alebo je to klientov výmysel. Preto to musí riešiť polícia.