icon

Extrémne ceny potravín

daniela2202
19. sep 2022

Akú naj extrémnu cenu potraviny ste videli v obchode? Ja dnes v coop jednote olej Heliol 1l za 6 eur....😂😂😂👎👎👎

mec321
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa myslím, že keď má človek oči otvorené tak veľa tomu nasvedčuje, že je to proste tak

elenka.k
20. sep 2022

@joliette ooo, vrátime sa do doby, kedy šaláty budeme opäť robievať iba na vianoce, ako to robili naši rodičia ooo

kluska
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa neexistuje tajny web :D staci len otvorit oci doslova, ked ti nieco nesedi (a toho je pozehnane) tak si klast otazky a hladat informacie sam, viacero webov, viacero jazykov. Neuspokojit sa s jedny pravdivym vysvetlenim v telke. Hladat pravdu

kluska
20. sep 2022

inak vela veci je overitelnych a nie tajnych, su o tom knizky napisane, robia sa okolo toho debaty, to sa uz deje vsetko, prebera sa to a to co vsetko sa teraz deje, k tomu pekne smeruje

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

@mec321 su veci ktore su aspon ako tak podlozene faktami, resp. relevantnymi informaciami ako napr. v pripade Rothschildovcov a potom mas veci ktore su borderline fantasy.

Konspiracne teorie tu boli, su a vzdy aj budu. Konspiratori su ako pyromani.....miluju zakladat poziare, kochaju sa nimi ale co miluju najviac je ich hasenie pretoze vtedy sa maju moznost pasovat sa do role zachrancu ktori prichadza vsetkym na pomoc.

V tento new world order verim asi tak velmi ako verim v zubkovu vilu alebo v leprechauna ktory na konci duhy sedi na kotliku plneho zlatom 🙂

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

@kluska Ja si nikdy neberiem informacie len z jedneho zdroja. Jeden zdroj pre mna nie je zdroj pravdivych informacii.

vevesh
20. sep 2022

@bessie12 ale nemozes porovnavat v zahranici roky stary najom s terajsim najmom. Teraz, ked si vezmes hypo, zaplatis napr. V mnichove hypo okolo 2200e mesacne+ na 45 rokov. Najom najdes kludne uz od 1300e. Takisto to bolo pred par rokmi- hypo nejakych 1000e, najom len 650e na 30 rokov sa davalo maximalne. Hypo si platila stale viac ako dany najom. Ale ked by si sa dnes stahovala, tak stary najom mas 600e, ale novy uz 1600e- a to je rozdiel, ze cim dlhsie si v najme, tym mas mensie naklady. Mam napr. Susedu, ktora je uz cez 30rokov vo svojom najomnom byte a ma najom 150e!- oproti sucasnemu trhovemu najmu 1600e je to luxus (to plati druha nedavno nastahovana suseda...).

luckabj82
20. sep 2022

@kluska žeby boli v zahraničí?

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

@vevesh Co malokto berie ale do uvahy je, ze na Slovensku sa hypoteky nededia ( zatial ). V zapadnych krajinach ako Nemecko ci Svajciarsko je to bezna prax pretoze ludia nemaju sancu splatit sucasne hypoteky pocas svojho zivota. Financne bremeno sa prenasa na dalsiu generaciu ale berie sa to ako investicia do buducnosti pretoze dedici nezacinaju od nuly.

mec321
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa veľa konšpirácií sa ukázali ako pravda, len toľko k tomu. Čím to má byť oficiálne podložené? Vládou? Tou za oceánom? Niekým, kto nás aj beztak osiera, utajujú iné veci, od takých je treba oficiálne potvrdenie? Najlepšie je, keď si človek spraví názor sám. Nikto ti pravdu nepovie

bessie12
20. sep 2022

@vevesh byvala kolegyna zije roky rokuce v najme za 1200€ + energie. Takze to nie je starý nájom. A ti co maju ten za 600€, tak to si nejako vybavili. Tak isto aj jeden z kamarátov v centre Rotterdamu za 500€ a to len kvôli tomu, ze si vymaľoval sam. Inak by platil ovela viac. Takúto sumu mal len na 1 rok. A hypo by sme platili tych 800€ približne. Žiadnych takmer 2500€. Musim sa spýtať kamarátov koľko oni platia za 4 izbový dom za 200 000€. Brali na hypo. Ale co si pamätám, tak sa nikdy nestazovali. Praveze boli radi, ze konecne maju svoj dom a nemusia chodiť po najmoch.

hopsadobrandejsa
20. sep 2022

@mec321 Lenze to je prave ten problem. Ano, su konspiracne teorie ktore sa ukazali ako pravdive, ale ty na zaklade toho beries, ze vsetky ostatne konspiracne teorie tiez musia byt pravda.

Zijeme v dobe kedy sa konspiracne teorie siria rychlostou svetla a je ich tak nespocetne mnozstvo, ze hoci sa aj najde teoria kde existuju informacie potvrdzujuce opak, v tom mnozstve hoaxov ktore sa dnes siria socialnymi sietami sa ten konkretny pripad straca pretoze ludia su zahlteni extremnym mnozstvom informacii. Pravda sa medzi kopou lzi velmi rychlo straca......to je proste holy fakt ci uz sa to niekomu paci alebo nie.

Na porovnanie.....ak placuce dieta predstavuje pravdu v dave 100 ludi kde vsetci kricia / skanduju. Prizerajuci budu pocut dav, nie placuce dieta.

Mozes verit comu chces, to je tvoje osobne rozhodnutie. Ja sa zaoberam faktami.

luccija
20. sep 2022

@gubcikova ano, tu mozarellu som si vsimla.Celkovo ja kupujem dost syrov a baleny tekovsky par gramov 2 eura doma pubertacka co stale je hladna.Nikdy som nebola lakoma a na stravu si potrpela, ale som sokovana.Alebo parenicky...
@hopsadobrandejsa vyborne ano, pamatam si, ked si zvazoval ci kupit.

maciatkolulu
20. sep 2022

@zojkaaa neviem dokola opakujem že náklady aké máte na sk a náklady aké máme v at, vid aj@anjelicek26, ktorá spomínala plyn na 1000 mesačne, nám po novom od 1.9 vychádza elektrina na 76m2 mesačne 220 eur. Byt, zateplene, ešte pri rátaj teplú vodu a kúrenie a nájom 710, porovnaj zákonnú poistku 91 eur mesačne na toyotu, porovnaj 220 mesacne(zatiaľ) za štátnu družinu. 5,50 je obed. Skus si dat priemerný, bežný plat rakúsky, nie advokát, lekár atď. A vyslwdok uvidíš.
A ten chlieb nebol obyčajný, bol kvaskivy, slovenský, čerstvo upečený na sk 1,29 akcia. Vieš čo stoja čerstvo upečené v at? Od 4 vyššie, balené sú lacnejšie. Aj to ako ktoré. Ale chlieb za 1,29 nekúpiš ŽIADNY. Takze žiadny strach, to sk, nie je na tom tak zle s cenami, môže byť aj horšie, neviem, kde prišli autori toho článku k tomu číslu, či to mysleli, tak ako ty. Alebo, že sa zvyšovala cena prudko, každopádne. Nemám pocit, pri tom, čo tu čítam, že tie platy sú také biedne, ved stačí čítať o platoch, za 1000 sa neoplatí robiť atď... Každá druhá zarába nad 2000 a muž ani nehovorím, tak potom neviem🤪. V at v gastre napr. mimo Viedne sa v čistom zarobí okolo 1600. Co je na náklady, ktoré tu sú zúfalo malo. A preto sú tie pozície dokola volne, nikto to nechce robiť predavačka tiež nezraobi viac.

mec321
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa Nepovedala som že musia byť pravda, ale keď sa človek nad tým zamyslí, a porovná si to s “faktami” ktoré sú len obyčajné klamstvo, tak si dá dokopy 2 a 2. Tie “fakty” sa snažia len ľudí ututlať. Preto aj veľa konšpirácií bolo cenzúrovaných, lebo by ľudom cvaklo, čo sa pravdepodobne deje.
“Fakty” cpe vláda ľudom do hláv, a bezhlavo im aj veria, lebo veď, tá nás nikdy neoklame, to čo povedia oni, je pravda a overené! Len preto, že to je od nich! Prečo to nie je opak? Prečo nik nepripustí aby boli teórie potvrdené? Lebo by bolo zle! Pár ľudí sa našlo, čo odmietlo veriť p.čovinám

zmrzlinka2021
20. sep 2022

@mec321
A ty si ten clovek, co vie oddelit fakty a hoaxy?
chapeme tomu spravne, ze mas na to kvalifikaci, predpoklady?

Ak áno, tak ty si uz dávno za vodou.

Sikovní ludia na slovensku zarabaju krasne, lebo su mudri, sikovni, vedia pouzivat mozog... tak čo ta to trapi? 😉

mec321
20. sep 2022

@zmrzlinka2021 Nie. Ale spravím si svoj názor, a to, čo mi k danej veci sedí viac.

Trápi ma len to ako su niektorí ľudia vymletí a veria tomu, že pre nás chce niekto len to dobré.

zobaka
20. sep 2022

@maciatkolulu no tu mam pocit, ze na MK je male Rakusko, ked citam tie platy, ale asi to take realne nebude, ked vacsina z nas se..e kocky ked ideme do potravin na nakup, za 1000 e mesacne by som robila velmi rada...realita na vychode je okolo 600 e

luccija
20. sep 2022

@maciatkolulu suhlasim kazdy vidi v AT len platy nie poplatky skolka, druzina , poistky...moja mama pracovala v AT ma rak.obcianstvo je tomu uz paarlr rokov a uz vtedy mala pocit, ze v obchode stalo vsetko skoro euro lepsie jogurty a pod.preslo par rokov a je to u nas a este viac.Ja som bola minuly tyzden v Parndorfe a Hoferi vianocka tusim 1,50 bola som sokovana z tej ceny u nas kupujem Olz skoro za 3 eura.Bola som tam po 2,5 r a v Hoferi som vzdy kupovala velke mrazene 1,5 kg zeleniny, konzervy fazula, sosovica, hrasok tie klasicke veci do polievok, ryzu a ceny ako si pamatam vsetko do eura.Velka cervena fazula 0,80 c.
Tu dam za maly sacok mr.zeleniny vyse 1,20 eur budem zase chodit pravidelne na nakup Hofer, Interspar mam to kusok.

mackamizjedlaskrec
20. sep 2022

@joliette mne zas nejde dohlavy ci ma byt tataarska omacka alebo tatarskaa ...

zmrzlinka2021
20. sep 2022

@mec321
OK, čiže ak tomu spravne chápeme, to čo ti viac sedí a je tvojím nazorom, to je pravda.

OK, chapem... kazdy mame cestu svojho zivota.... a kazdy nesieme dosledky 😉 a to je na zivote krasne

mec321
20. sep 2022

@zmrzlinka2021 Vravím, každý nech si verí čomu chce, ale nemusíme sa tu prebliakavať a vnucovať jeden druhému to svoje. A keď niekto chce povedať tiež svoj názor, nech povie, ale normálne, ako človek, nie jak vôl, a urážať toho druhého len preto, že má iný pohľad na vec

vevesh
20. sep 2022

@bessie12 tak holandsko a nemecko ma ine ceny🙂ale tie nizke najmy si nikto nevybavil. V nemecku si nemozes len tak zdvihnut najom na trhovy, lebo sa ti paci. Za aky ides dnu, tak taky +/- mas narok na cely zivot (to plati hlavne pre prenajimacie spolocnosti). Ak si najmes byt privatne od ludi, ti mozu zdvihnut, ale len urcite % podla trhu a aj tato moznost bola donedavna zabetonovana, ze jednoducho nemohli zdvihnut uz existujuci najom. Preto je mozne, ze jedna ma najom 150e (lebo je to z roku 1980) a druha 1600e ( z roku 2022), i ked maju v najme rovnake byty od rovnakej osoby/spolocnosti.

elizabet173
20. sep 2022

@lukavluke pochopila som, že je zbytočné vysvetľovať niekomu, kto cvaká nájom inému a ešte sa vytešuje, o koľko je to lepšie ako hypo, nemá zmysel, išla som spať 😉

vevesh
20. sep 2022

@hopsadobrandejsa no to je dalsia vec- niekedy boli hypo 10-15 rocne, znamy si pred rokom vybavil 60 rokov hypo (25 rokov splaca on so zenou, zvysnych 35 ich uz zarobkove dieta). Alebo dalsi extrem 3800e splatka na 40 rokov za 4 izbovy byt 😵😵😵😵

mec321
20. sep 2022

@elizabet173 je zbytocne vysvetlovat niekomu, ked ani nevie, o com je rec, a o tom, ze som hovorila ze najmy, ako napriklad najomne byty v obci, su vyhodnejsie ako hypo. nehovorila som o tom, ze byty za 500,600€ najmu vez ludi su vyhodnejsie. jasne ze tie nie. tak sa pleskni po cele a chod spat znovu

zojkaaa
20. sep 2022

@maciatkolulu a ja stale opakujem ze ano zaplatis si tam ale dostanes kvalitu jedla sluzieb aj zdravotnictva, tu zaplatis tiez a dostanes kvalitu jak pre zvierata o zdravitnictve pomlcim 🙄

zemiakovysalat
20. sep 2022

@mec321 preco je vyhodne dat 200-300 eur za byt ktory nikdy nebude tvoje? A svojvolne obec moze zdvihnut najom, to len po volbach budú prekvapenia....

maciatkolulu
20. sep 2022

@zojkaaa nuž, najprv príď, ži, vyskúšaj a potom píš. Vieš o tom, že mimo väčších miest nemáš pediatra? Ze máš jedného Hausartz, ten lieči novorodencov, starých, všetko, aj kona osetri? Keď chceš kvalitu, tak si ju tak zacvakat, že hneď by si bežala s radosťou na kramáre. Nie je všetko také čierne na sk a také ružové v at, alebo de ako si myslia mylne všetci. Áno, keď je v meste 50 tká a nedodrží ju, tak máš takú smolu ako na sk nie🤣pravidlá sa dodržiavajú, určite viac ako na sk. Do prace masris jedna radosť oveľa skôr ako na sk, nemáš šancu sedieť na prdele 6 rokov a od štátu kasirovat prachy a ešte mat dieťa za 60 eur mesačne celý deň v škôlke a a a a a. To je za mňa super, rovnako čistota a celkovo úcta k prírode,zverom. Ale teda v hoferi veru dosť často sťahujú výrobky napríklad. Ich. A ešte aj bio... Netvrdím, že tu nie sú kvalitné veci, ale za tie si zaplatíš a určite to nie je Hofer značka...zaplatíš tak, že sa ti pre točia eura v očiach. Urob nákup, plný nákup, všetko, od mäsa, cez zeleninu, ovocie, proste bežný väčší nákup v at a urob na sk. Keďže to robím, poznám, tak viem. Iste, nájde sa niečo lacnejšie, sem tam, ale neverím, že v Bille plus napríklad. Ale ono to je jedno. Ide to hore jedna radosť všade.

oblecenie99
20. sep 2022

@mec321 Ale aké nájmy obci? Tu v Košiciach napr. nepoznám žiadne mestské byty, ak teda nerátam tie sociálne. Máš možnosť ísť do nájmu za trhové ceny, a tie už boli za dvojizbák v roku 2015 za 450 eur a vyššie/mesiac. Toľko neplatim na hypo a energie dokopy ani teraz. Nehovorím o ostatných nevýhodách, niektoré som už vymenovala, tak ešte pripočítame k tomu absolútne bežnú prax 90 percent prenajímateľov, že prenajimaju na čierno, neplatia za teba odpad ani dane, ideálne peniaze na ruku, a nedovolia ti mať prechodný či trvalý pobyt, zvieratko, deti... Ja ťa nejdem presvedčiť, čítala som j
Aj začiatok diskusie, a ty si tvrdila že mat hypo je blbosť a záväzok a pod. Je to uhol pohľadu a osobných preferencií, mňa určite viac obmedzovalo bývať u niekoho cudzieho, nemôct robiť nič v tom byte, na všetko si pýtať povolenie a čakať, kedy zdvihne cenu, kedy mi dá výpoveď, ako teraz, keď mi z účtu odíde v podstate menšia suma ako predtým, ale s tým bytom si robím, čo chcem. Využili sme prakticky poslednú šancu dostať sa k vlastnému bývaniu, zariskovali sme si, a keďže byt je v centre, tak v najhoršom kúpim mimo mesta alebo na sídlisku a za tú sumu dostanem väčší, prakticky hypo len prehodim. Možno budem úplne v riti o pár mesiacov/rokov, neviem, možno nie, ale nechcela som čakať (lebo je to len horšie)a dať na reči tých, ktorí ma chceli presvedčiť, že je blud mať vlastné bývanie, lebo dnes by som si ho už zabezpečiť nemohla.