Financie a výška hypotéky
Ahojte. Potrebujem poradiť z finančného hľadiska. Sme mladí pracujúci pár, zarábame spolu v čistom okolo 2500€ mesačne, občas sa podarí aj o trocha viac. Nemáme deti a zatiaľ ani žiadne úvery. Chceli by sme kúpiť v blízkej pozemok a stavať dom. Nevieme sa ale rozhodnúť, akú sumu vyčleniť na pozemok. Projekt na dom máme vybraný, odhad sumy svojpomocnej výstavby je 93 000€. Stále mi vŕta v hlave to, aby sme sa nezadĺžili príliš. Aké máte skúsenosti? Koľko do pozemku investovať?
Tak zalezi kde chcete stavat? Uz aj v okresnych mestach stoja pozemnky cez 100tisic. Nepises kolko mate nasetrene, ale s prijmom 2500 by som si rozmyslela ci ist do domu. Podla mna je to velmi malo. Samozrejme ak mate este nejaky iny zdroj penazi beriem spat🙂
Do ceny treba zaratat aj upravu pozemku, plot, branu, zariadovanie ... A ratat, ze vsetko bude drahsie ako sa planovalo. Ohladom ceny pozemkov ti priamo nik nepovie. Cena hlavne zalezi od lokality a velkosti.
Koľko do pozemku investovať? A kde? Niekde v okolí BA, či v inom krajskom meste alebo niekde v Hornej Dolnej? Aký veľký? Ťažko povedať…
93000 určite rátaj dobrých par tisíc navyše, povolenia, stavebné, prípojky sú tiež slušná pálka, zariadenie, nábytok, terénne úpravy...A plus cena pozemku
Kolko máte usetrene? Si si istá ze zvládnete hypo + náklady na zivot(podnajom) kým postavíte dom? Co ak vypadne 1 príjem?
V prvom rade ten odhad navýšte o 30 - 40 %, pri svojpomocnej stavbe možno aj 50 %. A čo sa týka pozemku, to je veľmi nejasná otázka, pretože je rozdiel, či plánujete bungalov alebo poschodový dom. Nároky na veľkosť pozemku sú pri každom iné... + ďalšie veci... bazén, altán? Úžitková alebo len funkčná záhrada? Máte to ujasnené?
Mňa by zaujímalo koľko € máte v hotovosti, keď chcete stavať dom a príliš sa nezadĺžiť
mňa skôr prekvapil že máte projekt a nemáte pozemok? projekt domu sa vyberá podľa pozemku...
niekedy sa nezmestí istý typ domu na pozemok... napr. je príliš úzky pozemok a bungalov sa tam nezmestí...
pozri lokalitu kde chcete pozemok - a podľa toho nájdeš cenu na nete
popozeraj aj projekty domov - tam máš v katalógoch aj ceny domov - dom na nkľúč ,alebo svojpomocne... napr. katalóg Prodom.sk - nájdeš na nete.
Odpoviem takto hromadne -
Sme teda od Bratislavy ďaleko, veru taká Horná dolná😀 No veľkosť pozemku nemáme nejako presne určenú, ale asi aspoň tých 1000m - rozhodovať sa budeme skorej na základe pomeru ceny a atraktivity samotnej lokality pozemku než veľkosťou. Nájom neplatíme, žijeme u rodičov, príjem je už “očistený” o všetky výdavky, ktoré platíme. A baby, ja samozrejme rátam s rezervou, schválne som napísala že 93tisíc je len -> odhad😁 Chcela som len takú radu zo života, čo by ste povedali že je na taký spoločný príjem zvládnutelné, lebo moc toho odžitého ešte nemáme🤣
Otvor bazos alebo iný realitny portál, vyfiltruj si miesto kde chceš stavať dom a požadovanú veľkosť pozemku a budeš mať odhad akú sumu vyčleniť na pozemok. Ešte zober do úvahy dostupnosť sietí.
@deti95060810 No máme zatiaľ iba vybraný ale nie ešte kúpený. Minimálnu šírku máme zistenú, čiže do užšieho by sme nešli. Ďakujeem pozrem🫶🏻
Stále nevieme koľko máte ušetrené. Je rozdiel mat 40000 na účte a rozdiel mat 0...
@zltalienka No práveže to je kameň úrazu. Vidím ceny ako 40tisíc, 60tisíc, 80tisíc.. a neviem sa úplne rozhodnúť, čo s takým platom zvládneme - tak skôr viac realisticky, než len vyrátať v hypo kalkulačke. Tak ma napadlo, že by možno tu bola nejaká skúsenejšia osôbka na tieto veci, čo by mi poradila😁
Minule tu bola diskusia o tom ako mladí (blbí a naivní) išli stavať dom. Všetko sa predrazilo. Kade tade popoziciavane a dom nikde, lebo stále chýbalo dosť peňazí. Tiež chceli všetko svojpomocne a zistili, že nakoniec sa to nie vždy dá. A tiež chceli všetko hneď.
S vaším príjmom a žiadnymi úsporami ani nad stavbou neuvažujte. Najprv niečo dosetrite, budujte vzťah. Stavba domu bez peňazí nie je len tak.
@44janica44 Nakoľko sme mladí, veľa toho neni
Tak prečo chcete stavať dom, keď nemáte v podstate našetrené? A ešte napíšeš, že sa nechcete moc zadlžiť. Ja nechápem
@sasa1310 No, nikde sa neponáhlame, chceli sme zatiaľ kúpiť pozemok a pomaličky sporiť. Plán začatia stavby je určite tak za 2-3 roky najskôr, dovtedy by sme mali určite viac.
MH tak v prvom rade treba ušetriť slušnú sumu lebo dnes sa hypo vo výške 100% neschvaluju.
Nemáte ani pozemok ani peniaze iba sen o tom ze chcete dom na 1000 m pozemku. Do stavby domu treba ísť so slušnou rezervou na účte lebo vždy sa niečo pototo a potom je už neskoro vyplakavat ze nevládzete platiť.
Z toho co si tu opísala vychádza hypo na mega mastnú sumu + spotrebak lebo 100% vám nikde nedajú. Rátaj mesačne vysoko nad 1000 e
A pozemok za co kúpite?
Za 2-3 roky aj ceny materialov znova porastu. A sporte rychlejsie ako pomalicky, kedy to budete mat lahsie ako teraz bez deti a vlastneho byvania a s dvoma platmi?
Aktuálne som na RD, po mojom nástupe do práce budeme mať čistý príjem okolo 3000 eur. Pozemok sme kúpili za hotovosť - 75000, ale 2700 metrov, chceme veľký. Máme ešte jeden pozemok, ktorý chceme predať a za jeho predaj začať stavať - hodnota je tak 80-90000. A zvyšok riešiť hypotékou. Ak nemáte peniaze na pozemok v hotovosti, tak určite rieš čo najlepšiu cenu na tvoje podmienky. Ak sa môžem opýtať, pokiaľ nemáte zakúpený projekt, ako ho môžete mať nacenený? Alebo ste išli len tak s nejakým projektom do stavebnej firmy a povedali vám túto sumu?
Mlady pracujuci par, co este byva kazdy u rodicov a s priemernym platom chcu stavat domcek niekde panu Bohu za chrbtom.
Preco si do zaciatku nekupite mensi byt? Pripadne pozemok, ale ten len za hotove a nech tam su aj siete mozne a s domom pockate ked na to bude?
Lebo toto je hrozne naivne
Ked som brala hypoteku bola som sama a teda musela som brat taku,aby som dokazala zaplatit splatku aj v pripade PN. Teraz sme uz na to dvaja,ale aj tak by som brala len taku vysku hypoteku,aby sme v pripade vypadku jedneho prijmu,mohli spokojne zit a nemuseli sme sa trapit vysokou splatkou. Preto som aj vyberala dom v lokalite,kde je dobra dostupnost,ale nizsie ceny nehnutelnosti. Ja ti poradim nenechat sa odradit. Nie kazdy potrebuje palac a hned upravene okolie domu. Vsetko sa da robit postupne a aj tak pekne,spokojne zit. Mnohi co stavaju,maju vsetko na kluc a samozrejme,ze maju predrazene stavby. Vy ak budete robit svojpomocne,dokazete vela usetrit.
@kitycat Ten výrok o priemernom plate ma až zabolel😂 Som vysokoškolsky vzdelaná a pracujem v odbore. Priateľ v hrubom zarobí okolo 2100€. Doteraz som si myslela, že ten príjem je celkom dobrý, hlavne vzhľadom na to, že bývame na okraji Slovenska🥲 ale tak asi nie, neviem teda kde ponúkajú platy 3-4 tisíc, ale asi už sa proste posunula doba. Vďaka za vrátenie do reality🫡
@drianaa Ďakujem pekne za skusenosť, páčil sa nám už priamo zhotovený katalógový projekt
Pozri si v tom katalogu cenu na kluc tolko cca bude vasa realna konecna cena, plus platna, pripojky povolenia a samozrejme holy bosy pozemok. A rataj s tym ze nic nepojde podla planu, taka je realita.
@marca12 Ďakujem krasne🫶🏻 Presne, aj sme typ ľudí, čo nepotrebujú mať všetko hneď a láka nás skôr vidiecky štýl žitia. Čiže určite neplánujeme drahé úpravy, betonové ploty či zámkové dlažby.. ako je to dnes moderné😁
No len ono pokiaľ ide len k cenu uvedenú niekde na ich stránke, treba to brať veľmi s rezervou. Niečo zhltnú úpravy aj konkrétneho pozemku, ak si zaplatíte kvalitnejšieho majstra, aj pri svojpomocne stavbe treba rátať s peniazmi navyše, pokiaľ nie ste od fachu, neurobíte všetko samostatne a budete musieť volať niekoho. Plus naozaj za 2-3 roky treba rátať s vyššími cenami. My sme to to riešili tak, že sme hneď po škole za našetrené peniaze kúpili pozemok - to je ten, ktorý chceme predať, jeho hodnota stúpila skoro 3 násobne. A medzitým sme si poriešili malý byt na hypotéku kým boli úroky nízke. Podľa mňa ten plat, čo spomínaš, nízky nie je. Určite sa to dá, treba šetriť, bývate u rodičov, tak nemusíte riešiť nájom alebo ďalšie bývanie, čo je plus, skúste osloviť nejakého finančného poradcu, a on vám poradí, ako to riešiť vo vašej situácii. Ale ja by som už tiež nešla stavať s tým, že nebývame vo svojom. Som rada, že sme si kúpili byt, máme kde bývať, popritom odkladať, a potom ten byt sa dá predať a stúpa na hodnote. Ak by si chcela, kľudne mi napíš aj správu, ale odkiaľ ste ?
Tak už máte odhad...40 až 80 tisíc eur potrebujete na pozemok. Ak máte príjem 2500 a dajme tomu, že z 500 dokážete vyžiť (bývate u rodičov zadarmo, strava obedy stravenky...) tak za 2 roky s prstom v nose môžete mať 40 tisíc nasporené.
Aj my sme chceli bývať v dome. Trvalo to 11 rokov, ale podarilo sa. Medzitým sme založili rodinu, kúpili 1 byt, vymenili za väčší...
Autorka ber na vedomie aj negativa vidieckeho zivota, ako (ne)dostupnost sluzieb, materskych skol, zdravotnictva, nutnost mat dve auta, extra cas co stravis dochadzanim vsade

Ahoj, urcite pri stavbe rataj ku realnemu odhadu este tak 25% rezervu navyse. Vzdy sa nieco navysi, pozdrazuje, necakane skomplikuje, zle prepocita, atd.
A kolko do pozemku investovat - to vies azda Ty, aku hodnotu ma jednak pozemok danej kvality v danej lokalite, jednak aku hodnotu ma pre vas konkretne s vasimi planmi.
Drzim palce.