Financie a výška hypotéky
Ahojte. Potrebujem poradiť z finančného hľadiska. Sme mladí pracujúci pár, zarábame spolu v čistom okolo 2500€ mesačne, občas sa podarí aj o trocha viac. Nemáme deti a zatiaľ ani žiadne úvery. Chceli by sme kúpiť v blízkej pozemok a stavať dom. Nevieme sa ale rozhodnúť, akú sumu vyčleniť na pozemok. Projekt na dom máme vybraný, odhad sumy svojpomocnej výstavby je 93 000€. Stále mi vŕta v hlave to, aby sme sa nezadĺžili príliš. Aké máte skúsenosti? Koľko do pozemku investovať?
Prijem mate priemerny. Na zivot ako taky v pohode, ale na kupu pozemku a stavanie nie.
A este svojpomocne. Kto vam bude pomahat?
Príjem máte fajn, len si treba uvedomiť, že momentálne nemáte ani na byt a hypotéku a nie ešte na stavanie domu. Veľa ľudí stavia dom tak, že už nejakú nehnuteľnosť vlastnia a s určitou hotovosťou na účte poprípade už s pozemkom, ktorý vlastnia a ktorý nemusia financovať. A idú stavať s rešpektom. Vy z toho nemáte nič
pokiaľ máte kupovať pozemok na hypo, tak by som do toho nešla. skôr by som hľadala už postavený dom, kde presne viete akú hypo potrebujete a či Vám to vyjde. a čo znamená stavba svojpomocne? muž sa venuje stavbárčine? keď nie, tak budete stavať roky a miniete viac, akoby ste si to dali postaviť na kľúč, ale najlepšie mi pre Vás vychádza hľadať už postavený dom a veeeeľa šetriť
Tak ja si myslím ze dnes mensi dom pod 200 000 nedáš ani svojpomocne...na to ze ste sami mi príde prijem slušny...šla by som do toho....tak mierne stredná cesta....
skúste pozrieť radšej hotové novostavby už aj s pozemkami, alebo staršie domy na rekonštrukciu . daj si do hypotekárnej kalkulačky koľko € by to vyšlo a uvidíš splátku . rátaj splátka za úver bude tak minimálne 1000€ plus energie , a stále budeš musieť niečo dokupovať lebo bude chýbať . a plus jedlo a benzín/nafta sú drahé položky.
Pri vašom prijme by som o dome a stavbe ani neuvažovala, kúpte si byt bývajte v ňom niekoľko rokov a časom uvidíte 😊
Platy 3 -4 tisíc sú na modrom koňovi štandard. 🙃
@kaca222 napríklad. Na stavanie domu treba aby mal človek dosť vysokú hotovosť a najlepšie vlastný pozemok. V tomto prípade nemajú absolútne nič. Ani na kúpu bytu im nevyjde 80% hypotéka lebo nemali našetrené. Tak áno, žiaľ u nich to inak nevyzerá aby vedeli vyžiť časom sa vziať a mať deti, kedy ten príjem už bude potrebnejší. Či čo myslíš, že teraz budú 2-3 roky šetriť na pozemok, potom ďalších 5-6 rokov stavať a deti začať robiť po 35ke.
@mateson2004 tu sa rieši malý príjem v pomere ich nárokov a na to majú príjem malý
@kaca222 v princípe súhlasim so @sasa1310 vlastne nemajú nič a chcú stavať dom. Nespomenuli žiadnu nasporenú hotovosť. Ako sa dá z "nič" postaviť dom? Veď len na kúpu pozemku potrebujú 40-80 tisíc Eur, ako sama autorka napísala.
Sú mladí, z minimálnymi výdavkami. Môžu začať sporiť. Za 2 roky môžu mať 40 tisíc na pozemok. Buď kúpia celý na hotovosť (ak ešte budú také ceny pozemkov), alebo budú riešiť hypotéku aj na pozemok. Ale pri pozemku banka nedá 80% z ceny pozemku, budú radi za 50%, ak vôbec dovolia hypotéku na pozemok, keďže pozemok chcú niekde v pohraničnej oblasti, ďaleko od Bratislavy.
Dovtedy musia svoje "nič" premeniť na úspory.
Ach ženy. Asi naposledy čo dávam diskusiu na túto stránku. Dostala som milión odpovedí, a ani jedna z nich nebola odpoveď na moju otázku (česť výnimkám). Ak to bola otázka taká, na ktorú nie je jednoduché odpovedať, fajn, povedzte že to záleží od viacerých vecí. Ale nie, že tu budem mať 350 nevyžiadaných rád (ako sa to v dnešnej modernej dobe nazýva) v štýle že mám asi rovno z mosta skočiť a nie dom stavať. Na to som naozaj nebola zvedavá. A tiež že tu rozoberete do podrobna náš život, keď o nás ani nič neviete. Neviem tiež kde ste vzali že nemáme “nič”, napísala som že toho nie je veľa, nie nič. Ale to uzl je jedno, nebudem už viac odpovedať.
@drianaa Ďakujem krasne za odpoveď, áno pišem SS🫶🏻
@kaca222 Ďakujem krasne za skúsenosť😊
Kašli na nich, Slováci najprv 20 rokov šetria, aby si na staré kolená niečo kúpili. Hypotéka nie je zlo, ani vysoká hypotéka. Len si to poriadne, naozaj poriadne spočítajte. A predstavte si rôzne nepriaznivé situácie, čo by ste v nich robili? Ja sa napr nebojím, že by sme ostali nezamestnaní, mame take vzdelanie, že sa kedykoľvek zamestname. Ale aj na toto musíš mysliet, že čo ak budete chvíľu bez práce. Treba byť pripravený na vsetko
Sice nie vsetko sa dobre cita, ale tie prispevky neboli odveci. Pri stavbe domu cez hypo banka postupne uvolnuje peniaze. Takze hotovost potrebujete a to dost velku. Lebo musia byt zaklady a mury do urcitej vysky, aby banka uvolnila prve peniaze. Potom znova staviate a dokladujete banke, co je urobene a uvolni dalsie peniaze. Banka vam neda napr. 100tis hned na zaciatku, ze zacnite stavat. Je presne stanovene, kedy peniaze uvolnia. Ina situacia je, ked sa kupuje hotovy dom. Tam ide banka do mensieho rizika, lebo poziciava peniaze na nieco, co sa da realne spenazit.
@kaca222 Nepoznam Slovaka, co setri xy rokov na byvanie. Hypo je uplne bezna. Ludia z nej nemaju bezne strasiaka. Len si treba vsetko prepocitat, tak ako si napisala. Lebo je velmi zla situacia, ked je cast stavby urobena a zistia, ze dalej stavat nevedia, lebo dalsie peniaze od banky nedostanu a na ucte takmer 0.
A čo tak kúpiť starší dom a prerobiť si ho podľa predstáv?
@zuzanaete ja poznám dosť, resp.tak, že sa boja hypotéky ako čert kríža a čo najskôr vyplácajú.. aj keď si prejdenú diskusie na fb a mk uvidis, ako hypo ľudia vnímajú. Ale súhlasím do bodky. Aj s tým čo tu niekto napísal, že by šiel už do hotového domu, nie pozemok + stavať.. dá sa, ale je to náročnejšie
A koľko teda máte nasporené? Si anonymne, nikto netuší kto si, kľudne môžeš napísať.
Už 20 tisíc v hotovosti vám môže pomôcť sa aj hneď pohnúť ďalej. Ak by sa vám zapáčil pozemok v hodnote 40 tisíc, a bude ho banka ochotná prefinancovať na hypotéku, tak môžete už mať pozemok.
Samozrejme za predpokladu, že vo vašej lokalite ceny pozemkov rastú...
Tvoja prvotná otázka bola: "Nevieme sa ale rozhodnúť, akú sumu vyčleniť na pozemok. Aké máte skúsenosti? Koľko do pozemku investovať?" Na túto otázku sa seriózne odpovedať nedá. Darmo Ti budem písať, že oplatí sa dať maximálne 15 000€, keď pozemky u vás idú od 40 000€. A aj keď máš rozpätie cien 40 - 80 tisíc, tak aj tu sa nedá všeobecne napísať, že stačí ten lacnejší pozemok, lebo možno ten lacnejší pozemok má také nevýhody, ze na ich odstránenie alebo vyváženie budeš musieť dať ďalších minimálne 40 tisíc a budeš na tom istom ako pri tom pozemku za 80 tisíc. A je otázne, či dokážeš sama VIDIEŤ nevýhody pozemku. Mam osobnú skúsenosť, keď sme skoro kúpili jeden lacnejší pozemok a až 2 ľudia (architekt a geodet) nám museli "otvoriť oči" a ukázať reálne nevýhody pozemku a a sami sme si dorátali koľko by nás stálo riešenie tých nevýhod. Nie vždy lacný pozemok je naozaj lacný.
Takže ak chceš seriózne vedieť, koľko sa oplatí investovať do pozemku, moja jediná rada je ísť pozemky pozerať naživo, aby ste reálne videli, či tam chcete reálne žiť. Drvivá väčšina pozemkov bude mať nejakú (a nie 1) nevýhodu. Veľký, malý, dlhý, úzky, blízko pri rieke, ďaleko od mesta, bez energií, bez pristupovej cesty, príliš strmý, zlí susedia....zober si, že žiť tam budeš (najskôr) celý život
Dala si info aké si dala.... neúplné v hádankach. Proste to je tvrdá realita sama si chcela rady lebo nemáte odzite. Ženy ti tu radia dobre ze bez úspor a bez pozemku sa stavať proste nedá. Ze odhad necelých 100000 na stavbu svojpomocne je z ríše snov, ani lokalitu nevieme čiže odhad ceny pozemku a financovanie cez hypo je nemozny keďže inak banka zafinancuje pozemok pri blave a inak 20 km od Rimavskej soboty. K úsporám si písala ze nič moc nemáte čiže koľko? 10000? To je nič akurát na projekt, papiere, prípojky....
Áno nepáči sa ti to ze ti tu každý nezatlieskal ako super to máte naplánované lebo realita je často iná a je tu XY diskusii kde si mladí stavali vzdušné Zámky a po pár rokoch prišli na to ze to proste nedajú - mega splátky hypo a chalupa nedokončená a mega peňazí ešte chýba.
Dostala si tu super rady - sadnúť si a počítať a zohľadniť rôzne negatívne scenáre, a rôzne možnosti ako sa dopracovať k bývaniu.
My teraz riešime byvanie v dome. Najprv sme mali byty. Aj za mna aj za manzela mozem povedat jedno. Ak chcete v konecnom vysledku byvat v dome tak investovat peniaze rovno do domu nie do bytu ako tu radia ze treba niekde zacat. Kupite byt. Ten stoji uz pomaly tolko co dom. Uz budete zatazeny hypotekou potom mozno pridu deti. Pri detoch Vas to uz urcite bude tahat do domu (ako nas vyrastali sme v domoch) ale bude Vas drzat to ze dalsiu hypo nedostanete alebo len malu lebo jednu uz mate.Plus ak budes vtedy na rodicaku tak v banke nepochodite moc. Ak mate moznost byvat u rodicov tak by som to co najdlhsie vyuzila a setrila ako drak. Platy mate dobre a obzvlast ak byvate v Hornej Dolnej. Ale teda podotknem ze dom Vas urcite vyjde (o dosť) viac ako 93 tisic s tým treba rátať. Možno skúste porozmýšlať nad prerábkou starého. My ideme teraz do toho. Zarabame dobre, budeme mat peniaze z investicnych bytov a aj tak si stale hovorime že kupovat pozemok v dnesnej dobe a ist stavat je riadna odvaha a luxus pre bohatych😃 Ale tak my sme blizsie ku BA tu len pozemok vyjde cez 100k. A zacala by som tiez tym pozerat pozemky kde chcete byvat a zistovat ceny priamo tam a setrit na pozemok pretoze sa mi zda ze na pozemok sa neda zobrat hypo iba max spotrebak a ten sa da zobrat iba do urcitej sumy. Ale to nie som si 100% ista. Treba si to zistit.
Projekt domu je pekne ze mate ale väčšinou je podmienka mat 2-3 parkovacie miesta(a ešte také podmienky ze každé auto musí dokázať vyparkovat keď ostatné parkujú) , bez plotu ti dom neskolauduju. Atď atď.
Ja si myslím ze 2500€ je veľmi málo na stavbu domu ak nemáte ani pozemok kúpený a ani nemáte peniaze aspoň 30.000-50.000€
Co znamená, že sa nechcete moc zadlzovat? Koľko si ochotná vziať hypotéku? Lebo píšeš, že stavať chcete až o 2-3 roky, dovtedy ten projekt bude stáť o ďalších cca 30K viac ako teraz. Na pozemok už máte hotovosť? Ci na ten sa budete musieť zadlzit? Tiež sme chceli dom, ale po zratani všetkých výdavkov by nás len pozemok vyšiel na 150tisic a to teda nie taky veľký ako chces ty. Dobre si to premyslite, aby ste potom nedopadli tak, že ani dom dostavany ani peniaze na účte
Autorka ty a partner viete stavať domy keď ste si dali nacenit svojpomocne? Kolko domov ste postavili..nič v zlom..rátaj 93 tis x 2 ak nevieš tesarcinu, ak nevies usádzať podlahové kúrenie, okná.. ak partber nie je vodar a elektrikár atď..
Banky dávajú na hypotéku maximálne 8 násobok ročného príjmu, samozrejme je dôležité v akej hodnote zakladáte a koľko máte nasporené. Ale zhruba vám požičajú 2500x12x8=240k.
Kupte od rodicov( svokrovcov) cast ich bytu/ domu napr 1/6 za co najvyzsi moznu splatku mesacne dajme tomu tych 80 000€. T.j aby splatka bola cca 1500€ ak to pojde dajte to na 5-7 rokov hypo. Takto za peniazky kupte pozemok a splacatjte co najskor. Cim clovek skor zacne skor skonci. Hypoteka je top produkt na Slovensku len ju treba spravne chapat a vyuzivat na svoje potreby. Minule tu bola diskusia o kupe auta kde by pouzili hypo. Su to furt najlacnejsie urocene peniaze ake clovek vie dostat. Kym nemate deti tak makajte za svoj sen.

Príjem máte slušný, tu sa stále všetci boja zadlžovať, ale uvedom si, že radšej sa teraz v 30ke zadlžiť, splácať síce dalších 30 rokov ale už žiť vo svojom hniezdočku, než šetriť dalších niekoľko rokov a stavať dom až vám budú pomaly deti odchádzať z domu. Teraz ten dom aj využijete, čiže nenechajte sa od toho odhovoriť. K tomu pozemku vam radu nedám, na to sa podľa mna nedá odpovedať… každý pozemok má niečo, záleží, čo hľadáte a čo konkretny pozemok ponúkne. Poviem ti tak, my sme hľadali pozemok v meste. Našli sme za 140 000, zdalo sa nám veľa. Našli sme dom za 320 000, zdalo sa nám veľa. Potom sme boli na obhliadke domu v priľahlej dedine, 240 000, zdalo sa nám veľa. Zrazu vyskočila ponuka na dom uprostred mesta za 550 000€ a my sme to vzali. Vieš čo tým chcem povedať? Že v konečnom dôsledku vy si to budete musieť naozaj hodiť do tej hypotekárnej kalkulačky, zrátať si koľko budete mesačne splácať a najmä sa rozhodnúť, či vam tá konkrétna nehnuteľnosť za to stojí 🙂 nám stála.
S čím rátať? Hypotéku si poistite, resp.my to máme riešené formou životnej poistky, nemusíme sa absolutne obávať výpadku príjmu, lebo keby sa nám niečo stalo (smrť, invalidita aj len čiastočná), tak sa hypo vyplatí, takže toto ma nestresuje. Rátajte tiež s tvojou materskou, to vam vypadne jeden príjem na skoro tri roky. Ak toto všetko zvážite a zistíte, že vám to vychádza, a nájdete svoje vysnívané miesto na život, choďte do toho 😍