icon

Financie a výška hypotéky

12. feb 2025

Ahojte. Potrebujem poradiť z finančného hľadiska. Sme mladí pracujúci pár, zarábame spolu v čistom okolo 2500€ mesačne, občas sa podarí aj o trocha viac. Nemáme deti a zatiaľ ani žiadne úvery. Chceli by sme kúpiť v blízkej pozemok a stavať dom. Nevieme sa ale rozhodnúť, akú sumu vyčleniť na pozemok. Projekt na dom máme vybraný, odhad sumy svojpomocnej výstavby je 93 000€. Stále mi vŕta v hlave to, aby sme sa nezadĺžili príliš. Aké máte skúsenosti? Koľko do pozemku investovať?

Strana
z3
erks
16. feb 2025

Keď máte 2500 očistených o výdaje, tak choďte do toho a nepočúvajte reči o bytiku a podobné reči, lacnejšie nikdy už nič nebude, mladší nebudete a keď prídu deti búde to zase finančné náročnejšie. My sme robili dom v roku 2017 a s pozemkom pri Senci a celé nás to vyšlo na cca 160 000 eur a teraz za 8 rokov ma hodnotu vyše 350 000 eur a pozemok čo sme my kúpili stal vtedy 39 000 eur a teraz ho predali vedľa nás za 125 000 eur a holodomy tu predávajú od 270 000 a vyššie a kto robil dom vie čo je holodom a čo ešte potrebuje do toho vraziť!!! Neviem kde bývate, ale tu okolo Bratislavy, Senca, Malaciek, Pezinka, Šamorina atd. sa všetci asi museli zblázniť a tie ceny pozemkov sú už naozaj riadne prestrelene až som rád, že som nepočúval reči kúpte si štartovací bytik 🤣🤣 Tu by vás teraz vyšiel domček na pozemku okolo 400-500 m2 okolo 250 000 - 300 000 eur a viac podľa lokality, veľkosti atď. A posledná vec ja by som svojpomocne dom nikdy nestaval, lebo mne dom robili a celé okolie (záhradný domček, ploty, úprava pozemnú atd.) som si robil sám a je to náročné či časovo, ale aj fyzický a druhá vec ty čo si tu robili a robia domy svojpomocne ich nemajú hotové ani po 10 rokoch čo so ja neviem predstaviť, žeby som 10 rokov žil na stavbe 🤦🤦 A svojpomoc to je drina a veľa ľudí už na to doplatilo a to si dovolím tvrdiť, že viem robiť všetko, ale nestálo mi obetovať svoje zdravie za ušetrené peniaze..

martina398
17. feb 2025

@44janica44 a prečo by to nemali zvládnuť ?

jockey
18. feb 2025

Staré americké pravidlo hovorí, že na nájom by sa nemalo dávať viac ako 30% príjmov, na hypotéku potom maximálne 43% príjmov, ale už aj s energiami. Tak si to vieš vypočítať, či sa zadĺžite priveľmi.
A autorka má pravdu v tom, že vaše rady, že za 93k sa dom postaviť nedá a že si ho má dať postaviť na kľúč, sú odveci a nekonštruktívne. Však vy neviete z akých materiálov má byť dom, jeho veľkosť, umiestnenie a lokalitu, čo všetko vplýva na cenu domu. Naviac píše, že svojpomocne. Nejaký 2-izbový drevodom na rovine pri Tornale sa kľudne dá postaviť za 50-60k (+ pozemok samozrejme).
Ja napr. svojpomocne organizujem dovolenky a pre týždňovú dovolenku v Dubaji pre 2+1 som mal celkový rozpočet 1050€ (komplet letenky, 4* ubytovanie pri mori s plnou penziou, požičanie auta, nejaké atrakcie). Tiež by ste asi neverili, ale keď si človek veci rieši sám, tak je predsa jasné, že ho budú stáť menej.

Strana
z3