Financie a výška hypotéky
Ahojte. Potrebujem poradiť z finančného hľadiska. Sme mladí pracujúci pár, zarábame spolu v čistom okolo 2500€ mesačne, občas sa podarí aj o trocha viac. Nemáme deti a zatiaľ ani žiadne úvery. Chceli by sme kúpiť v blízkej pozemok a stavať dom. Nevieme sa ale rozhodnúť, akú sumu vyčleniť na pozemok. Projekt na dom máme vybraný, odhad sumy svojpomocnej výstavby je 93 000€. Stále mi vŕta v hlave to, aby sme sa nezadĺžili príliš. Aké máte skúsenosti? Koľko do pozemku investovať?
@44janica44 a prečo by to nemali zvládnuť ?
Staré americké pravidlo hovorí, že na nájom by sa nemalo dávať viac ako 30% príjmov, na hypotéku potom maximálne 43% príjmov, ale už aj s energiami. Tak si to vieš vypočítať, či sa zadĺžite priveľmi.
A autorka má pravdu v tom, že vaše rady, že za 93k sa dom postaviť nedá a že si ho má dať postaviť na kľúč, sú odveci a nekonštruktívne. Však vy neviete z akých materiálov má byť dom, jeho veľkosť, umiestnenie a lokalitu, čo všetko vplýva na cenu domu. Naviac píše, že svojpomocne. Nejaký 2-izbový drevodom na rovine pri Tornale sa kľudne dá postaviť za 50-60k (+ pozemok samozrejme).
Ja napr. svojpomocne organizujem dovolenky a pre týždňovú dovolenku v Dubaji pre 2+1 som mal celkový rozpočet 1050€ (komplet letenky, 4* ubytovanie pri mori s plnou penziou, požičanie auta, nejaké atrakcie). Tiež by ste asi neverili, ale keď si človek veci rieši sám, tak je predsa jasné, že ho budú stáť menej.

Keď máte 2500 očistených o výdaje, tak choďte do toho a nepočúvajte reči o bytiku a podobné reči, lacnejšie nikdy už nič nebude, mladší nebudete a keď prídu deti búde to zase finančné náročnejšie. My sme robili dom v roku 2017 a s pozemkom pri Senci a celé nás to vyšlo na cca 160 000 eur a teraz za 8 rokov ma hodnotu vyše 350 000 eur a pozemok čo sme my kúpili stal vtedy 39 000 eur a teraz ho predali vedľa nás za 125 000 eur a holodomy tu predávajú od 270 000 a vyššie a kto robil dom vie čo je holodom a čo ešte potrebuje do toho vraziť!!! Neviem kde bývate, ale tu okolo Bratislavy, Senca, Malaciek, Pezinka, Šamorina atd. sa všetci asi museli zblázniť a tie ceny pozemkov sú už naozaj riadne prestrelene až som rád, že som nepočúval reči kúpte si štartovací bytik 🤣🤣 Tu by vás teraz vyšiel domček na pozemku okolo 400-500 m2 okolo 250 000 - 300 000 eur a viac podľa lokality, veľkosti atď. A posledná vec ja by som svojpomocne dom nikdy nestaval, lebo mne dom robili a celé okolie (záhradný domček, ploty, úprava pozemnú atd.) som si robil sám a je to náročné či časovo, ale aj fyzický a druhá vec ty čo si tu robili a robia domy svojpomocne ich nemajú hotové ani po 10 rokoch čo so ja neviem predstaviť, žeby som 10 rokov žil na stavbe 🤦🤦 A svojpomoc to je drina a veľa ľudí už na to doplatilo a to si dovolím tvrdiť, že viem robiť všetko, ale nestálo mi obetovať svoje zdravie za ušetrené peniaze..