icon

Financie mladej rodinky

3. aug 2023

Ahojte ženy som tu nová, mám 21 rokov s priateľom sa nám podarilo bábätko. Prednedávnom sme sa presťahovali nájom nám vychádza 600 eur ... Skôr by ma zaujímalo ako to máte vy druhý ? Priateľ zarobí 970 eur ja som pracovala pred materskou takže materskú budem mať okolo 600 eur ...ako si ale zaradiť financie aby sme vyšli ? Strava, nájom poprípade svoje hobby hľadám podobných ľudí ako my aby mi nejako priblížili taký ten klasický život aby sme vedeli vyjsť 🤗🤗 veľmi pekne ďakujem za odpovede .

lasona
5. aug 2023

Co sa týka stravy tam by si si mohla napríklad napísať jedálny lístok na celý týždeň a podla Toho varit. Zober letáky, a sonduj kde je co v akcii .do obchodu len najedena a s napisanym lístkom. Snaž sa všetko spotrebovať, nič nevyhodit. Na nete sú rôzne rady, inšpirácie...treba to preluskat. Založ si v dm kartičku a tam zbieraj body. Pre deti majú veľmi dobrý systém a body raz dva nazbieras. Ja malému jedlo, kapsičky, plienky kupujem iba tam. Potom vieš zaplatiť bodmi. Na výbavu ti netreba žiadne somariny typu kolotoč nad postieľku, vreckar, mantinely...ja som to nevyužila a nechýbalo mi to. Všetko sa dá kúpiť dnes z druhej ruky. Oblecenie pre dieťa kupujem v sekaci, v kilovke. Pre malé deti úplne super.jasne nie vždy nájdem, čo potrebujem, ale ak aj uvidím niečo väčšie tam vezmem, lebo viem ze potom mi to bude treba a nové kúpim draho. Skus pozrieť skupinu minimalisti, veľmi dobre rady a zároveň vieš ušetriť. Ten nábytok by som zbytočný predala. Načo vám je? keď vám ho teraz netreba, potom už nebude vôbec. Kupovať len veci ktoré potrebujem. Oblecenie pre seba poriadne premyslieť, aby si to plnohodnotne využila. Nekupovat módne výstrelky. Do domácnosti si vieš veľa čistiacich produktov zameniť za lacné a ekologické. Sóda bikarbona, ocot, kyselina citrónová...tam vieš tiež ušetriť. Snaž sa co najdlhšie kojiť. UM je financne náročné. Ak sa nebude dat v dm majú umelé babylove za parádne cenu, treba vyskúšať to. Oproti sunaru je za tretinovu cenu. Co sa týka kozmetiky, na miesto sprchacu vieš kúpiť obyčajne detske mydlo , stačí ti jeden šampón, max kondicionér...hlavne kupovať vtedy keď sa.minie. jasne ak je akcia a dobrá cena, aj ja kúpim do zásoby, ale niektoré moje kamošky majú ze 10 telových mliek, 10 vonaviek...no načo...nestačí jedno? Doma ak sa dá, skus si niečo vyrobiť aj sama. Domáci jogurt, upiecť chlieb, rožky...na nete nájdeš mrte receptov. Cez leto do lesa na hríby, bylinky na čaj...ak idete na výlet nabaliť si jedlo so sebou, urobiť si piknik, pozrieť na nete kde je lacnejšie napr. Vstupné, a podobne. Len to chce plánovať. Doma šetriť energiou, zbytočne neplytvat. Takisto voda.. to je asi tak zatiaľ všetko čo má napadlo...

zoeeoz
5. aug 2023

@zuzanka.zuzu akoze vo vela veciach suhlasim ale pls netvarme sa, ze babatko riesi ci je v byte alebo rodinnom dome..dobre mu je s rodicmi a urcite neriesi bazenik..ten dam aj na balkon

radoslava3
5. aug 2023

Tak ak je ten nábytok ešte fajn dá sa posunúť ďalej a hneď máš nejaké €€ navyše. Načo skladuješ niečo čo nevyužiješ? A prečo ste riešili 4 izbový byt keď ste len dvaja? Ak sa pýtaš ako ušetriť tak len sledovať akcie, porušiť zbytočné paušály, pekné oblečenie vieš za dobrý peniaz kúpiť tu na mk a aj vinted, tak isto postieľka a výbavička. Netreba zbytočne kupovať pre mimčo veľa oblečenia lebo ono rýchlo rastie..Pravidelne a dobre sa stravuj aby ti po pôrode nabehlo mliečko lebo umelé je iná pálka.. a zbytočne nekupuj veci ktoré nevyužiješ.. držím palce ono to zvládneš . Postupne do toho nabehneš .Sú rodiny s nižším príjmom a zvládajú to lebo musia..

jj298
Odpoveď bola odstránená
pitaya
5. aug 2023

V podstate ročne dáte za skladovanie nabytku okolo 2000 e navyše ...priateľ bude makať 2 mesiace v roku "zadarmo" aby nabytok mal strechu nad hlavou ... 🙂

mariesell
5. aug 2023

Ahoj, super ze sa ucite starat o domacnost este pred narodenim babatka to dost pomoze 🙂 naucis sa nakupovat, hospodarit. Nakupy 500 je trocha viac, mozno ak sisi robila zasoby do spajze chladnicky + drogeria tak OK ale skus porozmyslat ci ste si dopriali daky luxus alebo nie a ci vies niekde usetrit. Samozrejme kym nemusis sa hlavne neobmedzuj na ovoci zelenine a kvalitnom mase. Ja som teraz na rodicaku chodi mi cca 470eur manzel zarobi cca 1100, plus mam teraz tehotenske. Takze sme na tom.podobne financne ale naklady na fom take vysoke nemame. Boli sme troska v tiesni pred narodenim syna lebo sme dokoncovali dom. Spatne som najradsej ze som kupila kocar z druhej ruky 🙂 je sakra rozdiel ci das za kocar 500 eur dvojkombinaciu alebo kupis po jednom dietati za 200napr. Rovnako aj vajco. A potom som kupila este mnohe z druhej ruky, zistila som ze mi ma kto posunut veci pre babo a doteraz kupujem minimum oblecenia. Vzdy len nie co co chcem.aby mal na slusno alebo nutne potrebuje. Alebo uz aj pre radost ked uz viem tak pekne setrit 😁 a poviem ti veci deti nosia malinko, vatsinou len jednu sezonu. Tak sa drzte, lubte a o vsetkom sa vela vela rozpravajte. Lebo to je zaklad.drzim palce

katarina4141
5. aug 2023

@drm21
Uplne s tebou suhlasim.
Ani ja nemam pocit ze je to nejaka katastrofa.
Kiezby vsetky rodiny mali aspon tolko...

natalka13
5. aug 2023

V Michalovciach prenajmes byt za 400aj s energiami.
Odkial mas nabytok do 3 izieb plus do 4 ako sklad? Fakt to predaj daruj je ti to zbytocne.
500e na stravu je vela. Tu zapracuj.
A otvorte si sporiaci ucet a posielajte tam aspon 200e mesacne. Nevies kedy co vyskoci a bude treba eura.

oli18
5. aug 2023

@zomby vies, toto tu je aj o chvaleni sa. Ja to beriem s rezervou, obcas oponujem...🤷‍♀️

jaond19
5. aug 2023

Platit 4i byt len kvoli haraburdam je neskutocne sialene.... nebudes mat po materskej co dietatu do ust, ale hlavne ze plne izby harampádia ktoreho vam je luto.... najom 600€ je sam o sebe pálka... tam ani nic neusetrite aj keby priatel zarabal viac o 200-300€.... v dnesnej dobe proste nie, a to by ste mali uvazovat skor usetrit nejaku hotovost, aby vam vysla hypoteka. My sme zacinali v 1,5 izbovom byte, chvalabohu uz na hypoteku.... vy startujete v 4i byte v podnajme.... to vam este nikto z pribuznych netukal na celo?? Ja by som teda svojej dcere toto neradila

danielahamar
5. aug 2023

Vyžiť vyžijete, ale bude to o hubu

chiara25
5. aug 2023

Tu sa pridám, pred pár rokmi sme boli v podobnej situácii 🙂. Čakali sme prvé bábätko, bývali sme u mojich rodičov (obaja sme boli zamestnaní, rodičia majú veľký dom). Keď sa bábätko narodilo, tak sme sa museli presťahovať (kvôli vzťahom v rodine) a išli sme do 4-izbového bytu. Tiež ma komplet vysťahovali, aj s vecami z mojej detskej izby 🙈 a v tom 4-izbáku sme tiež mali jednu miestnosť na haraburdy. Ale bolo to cez známych a platili sme v podstate len energie, bývalo sa tam super. Potom ale naši známi ten byt potrebovali a my sme sa narýchlo museli odsťahovať. Zohnali sme 2-izbák, keďže nám to súrilo, tak sme ho zobrali, to sme už čakali druhé. Teraz je to už piaty rok, čo sme štyria v dvojizbáku, deti majú izbu, my s mužom sme v obývačke. Ale čo chcem tým povedať - keď sme boli v štvorizbáku, veľmi som "potrebovala" písací stôl z mojej detskej izby, takisto všetky zošity zo základky a plno iných somarín 🤣 no keď sme sa presťahovali do menšieho, tak som musela kalkulovať s priestorom a v podstate som bola donútená sa toho zbaviť. A poviem ti, nič z toho mi nechýba, naopak, som rada, že neskladujem hlúposti. Ono je pravda, že dvojizbák je pri deťoch málo. Ideálny je aspoň trojizbový byt. A keďže som z domu, tak chápem aj to, že do malého sa ti nechce 🙂. Možno to skús teraz nechať otvorené a sleduj inzeráty, keby si našla trojizbový byt v dobrej cene, tak to zváž. Určite vám bude stačiť, budeš "donútená" zbaviť sa haraburd, a ak by ste každý mesiac mali z ušetreného nájmu stovku, to tiež nie je zlé.

kvietocek87
5. aug 2023

Tak nech skúsi priateľ vojsko,alebo políciu sa zamestnať.Teraz tam nemá kto robiť a zarobí aj viac

kvietocek87
5. aug 2023

@zuzanka.zuzu koment tisícročia

chiara25
5. aug 2023

A čo sa týka financií, my máme po odrátaní všetkých platieb vrátane nájmu okolo 1200 na mesiac a vyžijeme. Skromne, ale dá sa to zvládnuť. Hlavne ozaj pozeraj na akcie a veci kupuj aj z bazáru, do obchodu choď so zoznamom a snaž sa čo najviac variť doma. Ja napr. zásadne nekupujem pepco a pod. lebo to nič nevydrží, vždy som z toho mala po pár opraniach handry, to radšej kúpim h&m z bazáru.

kvietocek87
5. aug 2023

Ja vám verím, veď to už v hociktorom zapadakove stojí prenájom 3 izbového bytu 500 euro.Neviem kde poniektoré žijú a to sú hladove doliny a také vysoké nájmy.Ma partner strednú školu??

kvietocek87
5. aug 2023

Nám ostávalo s mužom vyše 200 euro na živobytie, keď sme takto začínali, ako vy a to sme už mali byt vo vlastníctve.Jedno dieťa a nikdy sme nekupovali veci z ruky alebo tak.Nechapem či sme vtedy carovali, alebo čo a ešte dochádzal do práce.Teraz už máme oveľa viac peňazí, už ani nedochádza a pribudlo ďalšie dieťa.Ale nemáme žiadnu pôžičku na nič.Vzdy sme sa prikryvali takou perinou na akú sme mali.

kikuska_wedge
5. aug 2023

Ak vas nic nedrzi na mieste, kde prave zijete, bolo by fajn, ak by si priatel nasiel lepsie platenu pracu a odstahovali sa do jej blizkosti, aby nemusel dochadzat a nemuseli ste vynakladat tolke prostriedky. Zakladne polozky na ktore by ste si mali dat pozor je byvanie vratane energii, vydavky na stravu, internet/hovorne/tv, vydavky na dopravu. To vas stoji mesacne najviac. Treba si to spisat na papier a spocitat, ako vam to vyjde. Budes sa musiet zamysliet aj nad tym, ako budes riesit starostlivost o dieta, po materskej dovolenke, ak chces nastupit do prace. Ja osobne som popri MD nemala financny problem, ale s rodicovskym by sme to neutiahli, takze som si nasla novu pracu, ktoreu mozem robit z domu a sucasne sa starat o deti.

erikavesela
6. aug 2023

@valeriakadarova to pomenovanie je pozostatok dob sociku, ked vsetci platili najom, lebo byty nevlastnili...platil sa najom a potom energie, volali to inkaso

ivec16
6. aug 2023

so synom sme do jeho 6 tich rokov a az kym nepribudlo druhe fieta byvali v garzonke 32m2… a to sme mali vyssi prijem… ale nebola som ochotna davat viac na byvanie, kedze zivot je aj o inom…

zuzkaemmka17
6. aug 2023

Dobry den, a co cakate a kedy? Ak sa neurazite, mam nejake veci po dcerke, je mi luto ich vyhodit a tiez ich nemam kde skladovat. Teda ak by ste chceli, napiste mi sukromnu spravu.

kvetinka75
6. aug 2023

@drm21 preco by tu nikto z nas nebol? Vela parov si najskor poriesi byvanie a pracu a potom planuju deti.

blackcat8885
6. aug 2023

Nábytok sa da predať predsa. Či si myslíš že pôjdeš do väčšieho a využiješ ho? My sme 4 ľudia v 3 izbaku tiež ked menim nábytok alebo niečo tak to staré predam. Predáš nábytok a už máš € aspoň na ďalší nájom alebo časť depozitu. 600€ za bývanie tu na východe je veľa ved sa daju nájsť 3izb za menej aj za 450 500€

feferonka123
6. aug 2023

@lasona super napísané

dooscoby
6. aug 2023

S tym prenajmom do mensieho by bol asi rozumny krok aj ked to spravi mozno len 50€ mesacne, ale na druhu stranu najst podnajom s dietatom byva tahsie. V BA sused prenajima 4 izbak 82m2 za 750€ mesacne komplet aj s energiami. Ono pri dnesnych cenach najmu, energii plus vela bytov co sa prenajima sa kupovali stylom, aby mi to splacalo hypo tak jasne, ze tie ceny su take ake su, kedze aj uroky na hypo narastli. My sme byvali rok s jednym dietatom v jednoizbaku, ano da sa to len je to fakt ltt bez dakeho sukromia. Skor usetrit na vybavicke pre babo a tie peniazky odlozit na horsie casy. Mozno tiez pouvazovat popredat daky nabytok hoci nam to co sme v pivnici a v byte skreckovali 10 rokov par tanierov, komoda, roztahovaci gauc sa nam teraz ako zaklad zislo na chalupe, ale zase to zabralo max pivnicnu kobku. A potom strava, ja v tomto napr neviem setrit a co pisu zeny, ze 500€ na 6 clennu rodinu mesacne daju no neviem lebo ja v panelaku musim kupivat fakt vsetko a denny nakup uz kvazi pre 4 dospelych malokedy dam pod 20-30€ a mesacne to uz ide do astronomickych vysok hadam aj 700€ a uz tiez si vravim, ze musim dako zacat skrtat. Len obed v praci ma stoji okolo 8€,ale chodim 2krat tyzdenne inac by som si varila. A s tym platom no da sa zarobit aj viac, mozno fakt pouvazovat o dakej brigade. Moja mama dlhe roky popri hlavnej praci upratovacky mala rozne ine uvazky a veru sa zrobila ☹ ale jej to pomohlo oproti kolegyni co nemala inu pracu ma pomaly o 30% vacsi dochodok a este ma mini uvazok, ale uz nevladze a rozmysla skoncit. Alebo pockat rok, dva a potom bud moze ist priatel na matersku a ty do prace alebo si najdes daku brigadu popri rodicovskej.

charlotte911
6. aug 2023

@tahomi ona podľa mňa myslela všeobecne aj z iných prispevkov, keď ženy píšu, že ich mm zarába 2-3000€, + žena na materskej čítala som pár takých aj ja, čo si tiež myslim, ze trepú, ak nepracuje ovšem mimo SK, alebo nieje dobre zarábajúci živnostník..., bežný plat na SK je okolo 1000€ + -

marianna1979
6. aug 2023

Tak na to ze ste z okolia Mi muž zarába pekne ja som z HE a viem, ako zarábajú poniektorí muži, napr. A u nás v práci, ešte menej ako ten tvoj😞

sisa_el
6. aug 2023

Potrebujete mensi najom. A co potom? Kupit si dobru kucharsku knihu, ktora ta nauci varit z minima surovin, ale jest zdravo a pestro. Oblecenie pre dieta? Bazar je plny krasnych a kvalitnych veci za malo penazi. Vylety? Tulat sa s babom po okoli v nosici/satke, uzivat si prirodu krasnu, ktoru na vychode mate (nie predrazene atrakcie, iba tulanie po horach), chodit stanovat, proste bezne zazitky, bicyklovat po okoli… ja som so synom stale niekde vonku, ziadne kavicky s kamoskami alebo platene centra a vobec nam to nechyba, v lese sa zabavi viac ako doma s hrackami 🙂 drzim palce

sisa_el
6. aug 2023

A inak, mne sa strasne paci, ze v takom mladom veku si taka rozumna, zarabate s priatelom, rozmyslate nad vecami, pytate si rady.. mam kamosky, ktore sa iba stazuju, ako je im zle, ale ak im niekto poda pomocnu ruku, tak povedia ze sa to neda, nieco nejde, ziadna ochota vymanit sa z toho zacykleneho zivota. Suhlasim s mnohymi komentarmi tu, ze ludia zabudli byt skromni a uzivat si obycajne neobycajnosti zivota, neporovnavat sa stale s niekym

adryes
6. aug 2023

Ahoj, kludne mi napíš aj súkromne, tiež sme na tom boli podobne. Viem ti zadarmo posunúť nejaké veci, plienky, na začiatok idealne ;) od septembra bývame v KE okrese, doveziem kamkoľvek k Michalovciam… isto sa ozvi,rada pomôžem. My máme 20, 21, dcerka ma rok. Mesačne do 450€ na jedlo, plienky, drogeriu.