icon

Financie na jedlo

29. jan 2023

Viem, že je to vysoko individuálne a že asi niekto s minimálnou mzdou minie na jedlo menej ako niekto kto zarobí dvojku a viac, ale aj tak sa to opýtam. Pre priblíženie. Sme dvaja, príjem dokopy min. 2300€ ale väčšinou o niečo viac a na jedlo vždy minieme minimálne tých 500€. Snažíme sa nakupovať v akcii, veľké výhodné balenia, mám prehľad o cenách. Nejedavame často drahé potraviny, ale pár krát do mesiaca si doprajeme nejake drahšie mäso alebo donášku. Myslíte si že je to moc? Mňa hrozne frustruje keď vidím aké peniaze na to jedlo odchádzajú, ale na druhú stranu nechcem šetriť na kvalite lebo mi je jasné že sa to odrazí časom na zdraví. Neviem ako to majú ľudia v iných domácnostiach. Tak ma to zaujíma aby som to vedela porovnať.

sense
29. jan 2023

My minieme viac sme traja plus dve mačky... Ale beriem to tak ze kvalitnejsia strava niečo stojí... Usetrime na lekároch a liekoch....

ukulela
29. jan 2023

500 za 2 je dobra suma. Ked mi niekto tvrdi, ze minie 300 na rodinu, tak zabudne, ze pol prasata da do mrazaku od mamy, 50 poharov uhoriek zo zahrady, jablka celu zimu a vajcia z kurina. A este je muz rybar a polovnik.... pripadne tam nezarata obedy v jedalni a podobne. 500 je ozaj ok. Treba planovat, zjest vsetko, nevyhazovat, ale na kvalite nesetrit.

erika237
29. jan 2023

Podla mna ta suma je v sucasnosti adekvatna, aj ked iba pri dvoch. Tiez nie som ten typ, co bude rozmyslat, ze ked mam chut na nieco tak si nekupim, extra drahe chute zas nemam ani nejake caste. Ale tiez ked si pozriem kolko padne na stravu tak ma triafa slak, k tomu pripocitam obedy muza v praci, ja som castejsie na HO, tak si nieco rychle zbucham, ale mame aj male dieta, takze zeleninu, ovocie sa snazim mat doma vzdy, hoci jablka sme dali samozber a vydrzali nam doteraz, cucoriedky sme mali vlastne, slivky zamrazene vlastne, ale mala lubi banan, pomaranc, tak jej kupim. Sladkosti a chipsy sa snazim limitovat, sladke dostane od babiek na Mikulasa a davkujem jej to postupne pocas celeho roka. Urcite by sme vedeli usetrit, keby som varila a muz si bral do prace, ale varenie ma nebavi, v robote mame podstav takze makame ako vevericky a volny cas travim radsej s malou ako supanim cibule, ale planujem zacat robit pomazanky, lebo moje dieta milovane kase nelubi.

drzaopica
29. jan 2023

@lyci moje baby chceli ísť cez prázdniny na pizzu.Lakoma nie som, ale pizza v centre mesta 10-15 eur plus pitie, parkovisko pre 4 ľudí dobrá nám bola aj tá naša na dedine.

loginexistuje
29. jan 2023

@drzaopica tak dobra poza uz aj na dedine stoji tolko a zasa radsej kupim dobru 😉

drzaopica
29. jan 2023

@ukulela mať dnes dom a kúsok pozemku je na nezaplatenie.Aj ja už namiesto záhonov sadim zemiaky, mrkvu, paradajky, ovocné kríky.Po 2 r som to ocenila domáce džemy, svoje uhorky, mrazené ovocie, nabalickovala som si mrazenu zeleninu, občas doma upečiem niečo čo som v Bille kupovala na desiatu, ale dať euro za kúsok buchty, či lístkového cesta už nedám.

drzaopica
29. jan 2023

@loginexistuje u nás na dedine okolo 6,50 -7 eur mne sa už zdá veľa dať v centre 60 eur za pizzu.To radšej kúpim hov.maso a mám veľa obedov.

veronika_pp
29. jan 2023

Minulý rok sme v priemere míňali 450 eur na potraviny a drogériu. Tohto roku si myslím, že to bude o niečo viac. Sme 4-členná rodina, dvaja členovia vegetariáni, ale viacmenej mäso mávame maximálne 2x do týždňa, pretože nám prestáva chutiť (čo je v samej podstate neekonomické, pretože obedy z mäsa sú častokrát lacnejšie ako rôzne bezmäsité alternatívy).
Veľmi dlho som sa učila efektívne hospodáriť a paradoxne som sa to naučila vo veľmi ťažkom období, keď ešte aj smotana bola "luxus".. Takže teraz som za toto obdobie vďačná.

oli18
29. jan 2023

Ak nechces setrit na kvalite, tak si kup mlieko z mliekomatu, nie v akcii celu krabicu trvanliveho.

eeffka
29. jan 2023

No vidis,kralovske ranajky. Ja jem roky na ranajky ovocny jogurt za 0.4e 🤣 nie kvoli setreniu

cacianka
29. jan 2023

Ale sóda nie je minerálka

autor
29. jan 2023

@eeffka ja keby si dám jogurt bez ničoho na raňajky, môžem za polhodinu jesť znova. Keď jogurt tak potrebujem do toho aspoň oriešky, proteín ovocie aby ma to do obeda zasytili inak potom vymýšľam a vyjedam v robote keksíky čo máme pre klientov 😂

autor
29. jan 2023

@cacianka viem, že sóda nie je minerálka. Ale minerály ziskavame zo stravy ak sa nestravujeme ako dobytok vieme to v pohode vykryť. Väčšina ľudí minerálku pije kvôli tomu že im chutí perliva voda a nie pre minerály

autor
29. jan 2023

@oli18 tak to mlieko je potravina, ktorá mi je jedno pretože mám zdroje bielkovín a vápnika iné. Okrem toho mi mlieko z mliekomatu nechutí kvôli pachuti čo má kravské mlieko prirodzene a mliekomat ani v meste nemáme musela by som chodiť za mesto kde nemám cestu a kvôli mlieku isto nepôjdem. Mám rada kvalitu v potravinách ale 100% nikdy nebudem

oli18
29. jan 2023

Je to jednoduche, cim trvanlivejsia potravina, tym viac chemie obsahuje. Takze v tomto pripade sa neda hovorit o zdravom mlieku.

viktorialj
Autor odpoveď zmazal
euka210
29. jan 2023

Mame kuracinu, kozlacinu, zajacinu, takze maso kupujem vynimocne. Kozie mlieko a vela sa z neho aj vari...teraz v zime uz malo ked su kozy kotne a budu malo...tvaroh v mrazaku, aj trochu zeleniny, ovocie domace na dzemy, kompoty, v lete nasa sezonna zelenina. Z obchodu paradajku nekupim, lebo to nikomu nechuti ked je ako umelina.
Deti maju obedy v skole, manzel v praci...to nepocitam k vydavkov na stravu. Jedla varim take skor klasicke jednoduche, aby sa moji jedaci najedli. Ziadne bataty ani avokado a pod.

vista4
Autor odpoveď zmazal
nickpick
29. jan 2023

dalo by sa usetrit, ale to by ste museli prekopat jedalnicek a chcelo by to asi zmenu zivotneho stylu, skus jeden tyzden nekupovat maso, masove vyrobky atd, existuje kopec chutnych veganskych a vegetarianskych receptov, najdes inspiracie na youtube, sledujem jednu kocku (z UK), ktora sa s muzom prestravuje za 30 libier tyzdenne, su vegani ale stravuju sa ozaj chutne, varia kazdy den, pred samotnym nakupom maju uz naplanovany jedalnicek na cely tyzden (recepty/mnozstva), chlieb si pecu doma, chce to hlavne cas na pripravu a samotne varenie, skus zaexperimentovat na 1 tyzden, urob nakup za trebars 80 eur a zistis ci by ste to dokazali….

veltraud
29. jan 2023

My sme dvaja. Uplne ratat to radsej nechcem 🙂 obedujeme v praci, velmi malo si varime obedy. Dokopy ratam 300-350 e na obedy. Potraviny + drogeria priemerne 80-100 tyzdenne. Tak raz tyzdenne donasku/restiku. Ufff, asi sa na to pozriem detailnejsie, myslim, ze je kde priskrtit 🙂

petuska7792
29. jan 2023

Ahoj, mesacne na stravu rodina 2+2(4 a 6 rocny chlapci jedáci) minieme cca 400-450€ (s drogeriu), jedlo v restauracii neratam (dame si raz za 2 tyzdne), kupujeme vela zeleniny, ovocia, jeme mäso, jogurty, sunky, syr, vsetko.. syn k tomu konzumuje mlieko kokosove/sojove/ovsene nemoze klasicke. Nakupujeme 1x tyzdenne velky nakup (vzdy piatok/sobota), a pomedzi to ideme do obchodu pondelok-streda (podla potreby) kupit chlieb/ovocie/zelenina/šunka (vacsinou kupujeme balenu sunku v lidli cize ani to nepotrebujem kupit cez tyzden len sem tam), napriklad sunku kupujeme kvalitnu minimum 90% mäsa, salamu nejeme. Ja sa stravujem len doma (praca z domu, manzel tiež) deti ranajky,olovrant, jedna vecera, druha vecera doma. Pred velkym nakupom si vzdy pozriem letaky a snazim sa nakupovat vzdy to co prave je v zlave a z toho si pripravit co budem varit/jesť cez tyzden. Nakupujeme vacsinou Lidl a Kaufland. Ak je v akcii napriklad karé kúpim 5 kíl, ak prsia tiež (mrazím) alebo čokolvek čo je v zlave berieme vždy viac. Syr ak ma záruku taktiež aj kilo. Varím každý druhý deň obedy a zaroveň to je vačšinou aj večera, manžel ich má minimalne 2 pretože manžel rad papá a cvičí takže veľa je.. taktiež robím domáci knedlík, domáce buchty, domácu pizzu (kysnuté cesto je lacné rýchle a chutné) neviem či som ti pomohla ale rada ti poradim ak ta nieco konkretne zaujima 🙂

bluka2
30. jan 2023

Ak ťa to poteší, ja určite miniem viac na stravu, radšej to nepočítam, lebo už bez tak robím podľa svojho najlepšieho vedomia - tak načo zbytočný stres. Ak nebudem stíhať, donáška bude tak či tak...

gabika128
30. jan 2023

@petuska7792 a rátaš tam aj sumu za stravu v škôlke a obedy v práci?

ciarraa
30. jan 2023

Mozno pred 3 rokmi by som ti povedala, ze je to moc, no teraz sa tomu ani necudujem. Ved cop teraz stoja jednotlive a to zakladne potraviny, tak aj mne je z toho niekedy zle a citim sa v potravinach celkom frustrovane, ked mam ist na nakup

smutnamama1981
30. jan 2023

Žijeme zo stovky mesačne ,ja s dvomi deťmi,ale tak nejako sme si zvykli 😕

mircalla
30. jan 2023

Minieme na jedlo aj 800-900 eur mesacne sme 4, nejeme v restikach. Varit vkuse mucne jedla, nejest ovocie, zeleninu a kupovat veci pred datumom spotreby ci nezdrave ci nekvalitne veci odmietam. Jasne ak je akcia, vyuzijem. Plus si uz zhruba pamatam, co sa kde oplati u tych beznuych potravinach. Deti sa stravuju v skole.
Pokial mi niekto zahlasi, ze cela rodina sa prestravuje za 300 eur, nechcem vediet ten jedalnicek radsej. Ale niekedy sa inak neda

kornelies
31. jan 2023

@pictbridge Mimeralky treba menit, maximalne 2dcl denne. Zapricinuju ladvinove kamene.

simca06022011
31. jan 2023

@pictbridge tak tie buchty upec a máš plech za menej ako 6eur na deň.... za 3eur už majú aj riadnu bagetu.

Autorka, všetko záleží na tom co varíte, koľko a z čoho. Nedá sa tu pausalizovat. Sú jedla uvarené lacnejšie aj drahšie. Sýte, menej sýte. Tradičná kuchyňa striedať mäsové, múčne. Šunky sú dosť drahé, najmä tie balené sa mi zdajú už nevýhodné, čiže kupujem krajane, jogurty je rozpätie od 0,35 do 2eur... ci klasika alebo smotanový atď. Podľa mňa ak vám to vyhovuje nemáš co riešiť ale, keď chceš ušetriť kúpiť kartón mlieka v akcii nie je asi riešenie, treba inventúru v cenach jedál doma urobiť. Tých ktoré varis. Ja momentálne na troch ( a to ti moji dvaja stotožnili fakt nie jedia ale zeru) týždenný nákup cca 60-100eur, lenže k tomu treba prirátať ze cele leto zavárané, vyrábam a hrabem sa v záhrade, mäso kupujeme na družstve naraz a teda v tom týždňom nákupe sa nájde maso ako kura, morka. Inak nič. Čiže zase až také rozdiely nenájdeš. Najviac co som si všimla šetrím ak nakúpiť v akciu ryžu, cestoviny, olej a jogurty ( to u nás padne za týždeň 10+ak su v chladničke) a drahšie veci typu tuniak, ryby, už aj vajcia a maslo 🙂 a jasne trvanlivé veci. Mlieko kupujeme čerstvé, tam absolútne cenu neriešim. A inak nemám pocit ze šetríme proste u nás je to taky životný štýl:D do restik chodíme keď sa nám chce, a teda pizza doma nas tiež nevyjde najlacnejšie, ale robíme ju tak každé 2tyzdne 🙂))

pictbridge
31. jan 2023

@simca06022011 pečiem soboty. Keď prídem domov z prace iste sa mi nechce ešte každý deň piecť aby mali desiatu do skoly. Sladké nemajú radi. Kupujem anglické rožky jedine. Niekedy im samozrejme urobím aj doma . Bagety nemôžu jeden ma laktozu int a druhy mliečnu bielkovinu. Viem ako sa da šetriť ale stále poviem ze niesom na tom tak zle ja netvrdím ze si to nemôžem dovoliť skôr sa pozastavujem nad cenami .

veronika_pp
31. jan 2023

@nickpick myslím, že už dávno neplatí, že pravá vegetariánska strava je lacnejšia.. skôr by som povedala, že naopak. Ak by si bola skutočne vegetarián, tak potrebuješ kvantum ovocia a zeleniny, mliečne výrobky a pestrosť v strave - v prepočte na jednu stravnú jednotku je to niekedy naozaj nevýhodnejšie. Moja dcéra je vegetariánkou od 10. A chodila do školskej jedálne jeden rok a aj to sme sa smiali, pretože od pondelka do štvrtka mala na výber ryžu alebo zemiaky a v piatok sladké jedlá, ktoré nemusí. Ale súhlasím s tým, že prekopaním životného štýlu a zmenou stravovania sa dajú urobiť skutočne zázraky, pretože zdravé neznamená drahé a aj ja rada pozerám rôznych inšpiratívnych ľudí v alternatívnom smere stravovania.