icon

Financie po smrti partnera: Na čo máte nárok?

19. máj 2024

Dobry den
Prosim vas vedeli by ste mi poradit na co mam narok. Tragicky zomrel moj partner mame skoro 2rocneho synceka. Nestihli sme sa vziat. Chceli sme neskor ked syn vyrastie aby bol na svadbe tiez. Ja som na rodicovskom zijeme v podnajme. Mam este nejake uspory ale nie vela hrozi ze skoncim s malym na ulici. Nemam narok na vdovsky prispevok. Sirotske bude male partner bol szco partner si vraj platil nizke odvody . Poradte prosim ci je nieco co by som mohla ziadat nejaky prispevok. Do prace este nemozem ist kym maly nepojde do skolky jasle v meste nemame a ked sa prestahujem do okresneho mesta nikto mi tam podnajom neda a aj budu ovela vyssie platby to sk nemozem dovolit. Poradte ci mam na nieco narok. Mam uspory na 3-4 mesiace potom skoncime asi na ulici

Strana
z4
sheila121
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
19. máj 2024

@ autorka, skusit najst nejake hniezdo zachrany pre osamele matky? porpipade ti mama nevie vypomoct, ci brat, ked ziju v zahranici? aj ked chapem ze to nie je ich povinnost.
tento stat nezaujimaju osudy ludi. to som tu uz pisala 10000 krat.
popripade sa skus opytat na miestnom urade o dakej moznosti.

apolka77
19. máj 2024

@sheila121
@1ryba vôbec to do tejto diskusie nepatrí vzhľadom na situáciu . Uz vidím keby Vám zomrel manžel ako by sa Vám čítali nevyžiadane rady.
Treba si uvedomiť kedy sa to hodí a kedy ste prekročili už hranicu. Založte si vlastnú diskusiu kde budete poucovat vdovy o fin.negramotnosti.
Ak človek nevie pomôcť nech je radšej ticho .
A nielen vy 3 ale aj iné majsterky sveta za PC.
Trocha slušnosti a empatie by nezaškodilo.
Nikdy neviete kto sedí na druhej strane pani môže byť na pokraji svojich síl a vašou "podporou" ako jej nakladate a iné ženy sa môže cítiť už fakt ešte oveľa horšie .
A medové motúzy možno je to obyčajná empatia ktoru má mama naučila. Skúste aj vaše dcéry naučiť , svet sa vám za to viac odvďačí ako tieto bla bla medzi sebou ktoré fakt patria do inej diskusie ..a hlavne žiadal Vás o to niekto?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
apolka77
19. máj 2024

@sheila121 prečítaj si . Písala som predtým.
Nie neprišla, práve naopak. Je mi zle keď čítam ako sa tu odbavujete vy bez toho , aby ste brali do úvahy že pani prišla o partnera a asi na tom nebude psychicky o.k

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martinkatinka
19. máj 2024

@sheila121 sustrast sa vyslovuje, a nie praje

sense
19. máj 2024

@apolka77 tak jej porad ako sa dostane k nejakým príspevkom. Neporadila si nič ale morralizujes.... Smútok a ľútosť je jedna vec ale úprimne na každú konštruktívnu radu, odpoveď prečo sa nedá., pritom hlavne kvôli dieťaťu sa musí vzchopit a hľadať spôsob ako to pôjde... Ako to musí ísť, práve kvôli dieťaťu... Pretože jednoducho príspevky nie sú, musí sa len vzchopit a hľadať spôsob ako uživí dieťa a seba.

apolka77
19. máj 2024

@sense to, že ty nevieš čítať ja za to fakt nemôžem, nájdi si prvý môj príspevok keď už .

apolka77
19. máj 2024

@1ryba nežiadal to je pravda , keď vy ako ženy - matky nevidíte že sa to sem nehodí ( zovšeobecňovanie ako si to nazvala) tak potom nemáme o čom diskutovať.
Pani som poradila vyhľadaj si ...

apolka77
19. máj 2024

@1ryba zato vy ste teda pomohli akurát že človek je ešte vo väčšej depke ..končím diskusiu keď dospelym ženám treba vysvetľovať čo je to empatia a čo sa v daný moment hodí nehodí.
Ze si zamienate úprimnosť s hrubostou a tvárite sa , že všeobecné si tu diskutujeme. Ďakujem pekne.

Psychicky o.k nebudeš ani ty keď ti niekto zomrie.
Ťa tvoja posledná veta len ukázala že si cynická obluda. ..vytrhnuté z kontextu máš byť načo hrdá.

svetlonos
19. máj 2024

@pribinak
mam dve dobre priatelky, ruesili svadbu, ze bude, hmm... Chlapi nechcú ale zrazu. Obe sa starajú ci o deti domacnost, pracujú, sú udržiavané. Jasne ze maju aj deti, dokonca obe nehnuteľnosť. A neprinutia ich, I ked zo zaciatku sa o svadbe bavili. A viem, že ich to obe nie len mrzí ale doslova s...e.

pribinak
19. máj 2024

@svetlonos nuž…my dievky by sme mali trvať na poradí, že chceš rodinku? No tak si ma zober za ženu
Nie som ochotná rodiť deti a starať sa o domácnosť a všetko ostatne a byt len taka frajerka
Ten prsteň má predsalen nejaký zmysel

pribinak
19. máj 2024

Autorka Zlatko, prestaň sa ľutovať, to Ti teraz nepomôže. Na celej situácii máš veľký podiel viny

Teraz buď nech ti mama pomôže, ak nie, hľadala by som krízové centuem či azylový dom. Na socialny byt nemáš príjem

Skús osloviť pomáhajúce organicie ako som ti napísala, hľadaj brigádu. Jednoducho sa rozhyb

Držím palce 🍀🍀🍀

aurora33
19. máj 2024

@apolka77 tu sa niekto asi veľmi zle vyspal.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
svetlonos
19. máj 2024

@pribinak
jasne ze ma. Mne, vtedy ešte priatel hovoril o svadbe, aká bude, kde atd. O ruku ma nepožiadal, ale bolo jasné, že nedele len tak do vetra. Tiez sme sa brali až pomaly v 7 mesiaci tehotenstva. Normalne som mu povedala, co keby sme sa vzali hneď a kludne ma môžeš požiadať o ruku 😁 Zasmial sa, súhlasil a hneď sme riešili papierovacky. Tak bolo po romantických predstavách a do 3 týždňov sme boli svoji. O tomto hovorim, ze zeny sa spolahnu ako ja a nie kazdy sa drží toho co povedal. To je na tom to smutné.

mircalla
19. máj 2024

@medda_beda Opat ty a tvoj spomienkovy optimizmus za socikom?

zuzuliennka1
19. máj 2024

@apolka77 a aku chce pomoc? na nijaky prispevok narok nema, takze bud hladat utocisko u rodiny, alebo azyl. dom.
dieta do jasli a pracovat. nemoze cakat na zlatom podnose cely postup, co teraz. treba ist na miestny urad, na urad prace a zistit, ako dalej. kedze neboli manzelia, nie je oficialne vdova a teda je “slobodna matka s dietatom”. jej partner bol právne a pre stat vo vztahu k nej “nikto”, takze zbytocne riesi, ci a ako stat na taketo situacie mysli/nemysli… treba sa pozviechat a ist dalej

medda_beda
20. máj 2024

@mircalla Zbožňujem ľudí čo si vytiahnu z kontextu len to čo im vyhovuje 😉.

brendaa
20. máj 2024

kontaktuj sociálny odbor, dokážu s aspoň s jednorazovým príspevkom, Charita, Červený kríž a potom skús popozerať
https://www.modrykonik.sk/ine/dobrocinne-organizace-na-slovensku/

pleja
20. máj 2024

Ľahká rada tu neexistuje...tiež mi zomrel manžel, ale mal životnú poistku, mala som vdovský, dedila som a bola som zamestnaná...takže diametrálne iná situácia - to ak by niekto mal pripomienky, že som to neprežila. Takže spočítať si aké máš možnosti.
Z dlhodobého hľadiska musíš začať zarábať, či sa ti to páči alebo nie - dieťa škola/škôlka/opatrovateľka - študentka alebo dôchodkyňa, ktorá si rada privyrobí. Hľadaj možnosti, jedna je že Ty niekomu ponúkneš opatrovanie dieťaťa. Ak nemáš finančnú rezervu dočasne poprosiť o pomoc (finančnú) rodinu, kamarátov. Oblečenie pre dieťa a teba - bazáre, darovacie skupiny/swapy. Veci čo sa dajú predať a netreba ti ich, skús predať. Kozmetika základná - privátne značky - krém, mydlo, šampón, pár šminiek ak si sa zvykla maľovať, na leto opaľovací krém.
Racionalizuj výdavky - prejdi s zmluvy na Net, mobil, ak sa niečo dá znížiť, zníž. Ak bývaš v podnájme skús vyjednať o niečo nižšiu cenu - aj 20 eur poteší. Ísť na mestský úrad, obrátiť sa na Červený kríž - vedia pomôcť s potravinami, organizácia pre jednorodičov - ale to sú asi skôr krátkodobé riešenia.
Ak je čo dediť zisti u právnika (možno stačí opýtať sa kamaráta ak je niekto právnik), či nemôžeš byť spoludedička z dôvodu, že si s ním žila viac ako rok v spoločnej domácnosti (druhá dedičská skupina - pozri net, ale asi výlučným dedičom bude dieťa). Porozmýšľaj koho dáš ako poručiteľa dieťaťu pri dedení - nech je to dôveryhodný človek. 2. a 3. pilier - nedal ťa náhodou ako oprávnenú osobu na vyplatenie? Nemal niekde skrytú životnú poistku o ktorej zatiaľ nevieš a predsa si na nej ako ten komu ju majú vyplatiť? - pohľadaj, zaujímaj sa.
Ako jednorodič, keď sa spamätáš finančne uzavrieť si poistku na chorobu - výpadok príjmu. Zváž presťahovanie do zahraničia bližšie k rodine.
Buď v kontakte s ľuďmi, ktorí ťa majú radi a ktorým dôveruješ, neizoluj sa. Ak bude treba vyhľadaj aj psychologickú podporu. Nevzdávaj sa, aj keď to je a bude ťažké.

Strana
z4