Financie v manželstve
Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?
@operaphantom no teda nie som odkázaná na pôžičky. Mám aj menšie úspory. Písala som, že nemáme pôžičky, okrem tej malej na auto. A aj to som väčšiu časť mala a len rozdiel splácame.
Rada si z peňazí niečo užijem, prečo nie??? Budem pchať na knižky tisíce a vytesovat sa, koľko mám odložené a pritom budem žiť ako chudera, to má aký význam?
Stačí mi rezerva a zvyšok s rozumom minieme, ale na dlh nežijeme.
@fokuska už je neskoro nad tým dumať - teraz chce radu čo s tým... no, úprimne, ja neviem ☹( my sme mali s manželom spoločný účet, manžel je oveľa viac sporovlivý ako ja, možno je on v našom vzťahu na tom tak ako lucia - s tým rozdielom že mne by ani nenapadlo pýtať peniaze od neho na svoje zábavky a drahé autá... ja lucii môžem poradiť to čo robí môj muž - stojí si za svojim, nemíňa, mne nekafre do míňania mojich peňazí, a veľké investície plánujeme spolu (on viac šetrí a ja menej míňam a neplánujem iné veľké investície)...
Mnaby zaujimalo, kto vam financival svadbu, ked vam tolko penazi z nej zostalo.
Tvoj muz si zvykol, ze na neho obetujes aj poslednu korunu, na co si mu kupovala dary? Ja mojmu kupim trencle v Lidli a aky je stastny. Ked potrebuje nieco na seba, tak si kupi sam, alebo ideme spolu. Davame si jeden darcek na Vianoce a jeden na narodeniny, hodnota je rozna, dostala som drahy overlocker ale aj strikovane palciaky.
Nedala by som muzovi ziadne peniaze na auto. Nech si najde fusku a z toho si kupi auto, alebo nech sa uskromni. Ziadne take, ze este aj z teba bude tahat penaze.
Co sa tyka penazi od tvojich rodicov, to by som pravne osetrila.
A tvoje nasetrene peniaze daj na terminovany ucet, aby ti ich nemohol vybrat.
Takychto problemov budete mat s jeho povahou este vela a pocitaj s tym, ze ked budes na materskej, tak ti bude vykrikovat zname slovenske, ze ta zivi.
@lilyianka celkom nerozumiem prečo jej radíš aby o peniazoch so svadby rozhodovala sama bez neho - jej sa nepáči že on chce minúť všetko na auto, a myslím že jemu sa nebude páčiť že všetko chce minúť na dom (mimochodom, ani mne by sa to nepáčili, principiálne..).. jedno čo im ostáva je sadnúť si a porozprávať sa, bez emócií, vecne, možno by si mala lucia pripraviť nejaké podklady ako si predstavuje stavbu domu a ostatné výdavky... do plánov by mohla zahrnúť aj nejaké to míňanie, aby chlap nemal pocit že ho odteraz nečaká nič len asketický život plný sporenia, ale bez vecného rozhovoru (alebo sérií rozhovorov - na posedenie to nevyriešia si myslím) - tak bez toho to fakt nepôjde...
@sasa1310 akonahle mas moznost odpoctu z dane tak auto na leasing je jedna z naj investicii...
Ja stojim plne za hettinginymi nazormi - neznasom to sr drzgrosstvo - hlavne aby ponozka bola plna a vsetko za hotovost - ludia su financne negramotni, nevedia si spocitat o kolko tymi skladkami v banke ci niekde doma v skrini prichadzaju.. . Ked tu citam ako niekto spori na dom pritom nikde nechodi lebo raz za 20-30 rokov a mozno nikdy bude mat dom ( kedze jeho peniaze stracaju na hodnote kazdy rok - teda aspon ja si nepamatam deflaciu len inflaciu zatial - a to nemam 18...) dobra hypo s poistenim a dobrym urokom je omnoho lepsia ako sporenie pokial clovek s tym nevie robit...
Uprimne - ked si predstavim do akej situacie svoje dieta dostanem ked mu dam dajme tomu dom - ak si nenajde nejakeho submisivneho partnera tak neverim ze mu hned na zaciatku vztahu nezavarim na problemy vo vztahu...
A ako som tu uz pisala - ak okrem nutnych vydavkov vsetko zakladatelka odklada tak to naozaj bude postihnutie z rodiny ...
Niekto to tu pekne napisal - otazka je ci ten dom nie je skor sen rodicov ktory pani prevzala alebo naozaj ich spolocny sen - podla mna ak by to bol sen spolocny tak sa aj muz inak k nemu stavia...
A co sa tyka auta - 19k je suma za strednu triedu aj to bez vybavy - ziaden luxus... a je normalne ze auta maju partnery priradene ale pritom su spolocne - moj muz ma napr. Luxusnu limuzinu a ja mam velke rodinne - ked ideme na dovolenku berieme moje, niekde na navstevy a pod. Jeho... casto ma muz poprosi o vymenu ked chce nieco vacsie odviest a pod. ... vnimam obe auta ako nase, mojim chodim radsej lebo ma adaptivny tempomat a kamery nielen snimace... opat teda ale suhlasim ze auto za 19k aktualne prijmu manzelov nezodpoveda a toto by si oni dvaja mali prebrat a ujasnit...
My sme spolu 18 rokov pomaly, mame oddelene ucty a funguje to...
@beadgirl aj tak to u nich potrebuje rozhovor a to riadny a mozno nie len jeden...jej muz by si mal uvedomit, ze asi oplieskava peniaze halabala ktovie na com...ok nech by o peniazoch zo svadby rozhodovali spolicne, ale ked autorka vidi, ze on ich chce minut nerozumne a hned vsetky....nech sa dohidnu, ze polka pojde z tych penazi na dom a druha polka na auta...ale na obe...takze 4500 na dom a 2250 jemu na auto a dalsich 2250 jej na auto neskor ( to bol priklad) a mozno by obe strany mohli byt spokojne...ktovie
@vienala ale čo by sa stalo, keby si tie peniaze míňala? ja osobne veľa míňam, viac než sa mi to páči 🙂 preto to robím tak, že všetky peniaze ktoré viem že musím ušetriť, dám z dosahu - buď na stavebné sporenie, alebo na poistku, na sporiaci účet, to je jedno, proste mimo bežného účtu... a čo mi ostane, to miniem 🙂) .. každý sme iní, ide len o to, ako sa oni dvaja dohodnú - spoločne!
Ako sa dá v manželstve deliť na moje a tvoje peniaze ? Veď ste vytvorili rodinu a svadbou už nie si ty a on ale vy !!! Celá debata by vôbec nemala byť o tvojich a mojich peniazoch ale o tom či je naozaj potrebné kúpiť auto za 19 000 eur. U nás doma kupujeme autá na striedačku. Prvé nové auto som dostala ja, potom si kúpil manžel a teraz opäť ja. Nikdy sme si nevyčítali kto koľko minul, kto koľko ušetril :( Som už 8 rokov doma na materskej s troma deťmi, celú rodinu finančne živý len manžel a ani jeden jediný krát mi nedal najavo, že peniaze sú jeho. NIE nikdy, peniaze sú naše !!! Keď budeš mať dieta a minimálny príjem iste Ti nebude príjemné keď Ti bude manžel vykrikovať, že peniaze sú jeho a taktiež sa Ti nebude páčiť, keď Ti bude nariaďovať čo môžeš a čo nemôžeš kúpiť. Chybu robíte obaja a ak môžem poradiť ak budeš pristupovať k veci tak ako doteraz, tak si zarábaš na veľký problém keď zostaneš doma na materskej s minimálnym prímom :(
@sasa1310 pises, ze vzdy je lepsie auto v hotovosti ako na leasing....
To by potom ludia mali aj byvat bez uverov na byvanie..ale to predsa nie je mozne..
Ak si mala na mysli auto povedzme za 5tisic...ano niekto na neho nasetri...ale ak niekto kupuje za 20tisic.. lahsue je mu dat 20% akontaciu a ostatne splacat na leasing
Porovnávať dom a auto je dosť od veci....dom bude hádam spoločný a bude to ich strecha nad hlavou, budú tam bývať obaja. Auto bude v 99% len jeho (využívať ho bude on), kedže ona svoje má...prečo by mala dávať na auto ona všetko a on čo tvrdí že má 2000€ tak nie? Peniaze so svadby ok, sú spoločné, tak by som mu dala 4500€ ale prečo by jeho polka mala ísť do auta a jej do domu? čo je dôležitejšie? dom, alebo auto a dávať všetky prachy na auto je dosť scestné teda. Auto vie kúpiť aj lacnejšie,a ak sa budujem tak sa budujem a nebudem strúhať frajera s autom za 19 000€. Mladý bol zvyknutý na rozhadzovanie, len tak rozhodil 700€ tak prečo si už lepšie auto nekúpil sám? Teraz prišla manželka, ktorá má nejakú sumu a zrazu chce mladý nové auto za 19000€. Mohol by sa aj rozkrájať, keby sme boli dohodnutý, že sa budujeme tak na také drahé auto by mohol rýchlo zabudnúť, myslím, že ďalších 1000 aut za lacnejší peniaz, ktoré si môže kúpiť.
Otvor excel a spis prijmy, vydaje, min. 30percent vasich prijmov odkladajte, aby ste mali rezervu... Zvysok pouzit a bezne vydavky...
Svadobntch penazi by som sa nedotkla... Vysvetlila by som mu, ze je normalne mat k dispozicii 6 mes. Prijem, ak by sa nahodou nieco stalo( vas pripad 6x1900€=11400€... Takze tolko by malo zostat, aj keby cigani z neba padali.. )
Vy mate teraz 9000+3000+2000=14000... Teda "navyse "2600€... To nech dolozi ku svojim 5000€ co ma za auto a v takej cene si moze kupit auto ake chce.. ( 2000 ma nasetrene doloz mu 600€ a nech je spokojny). Na ine momentalne nemate...
A povedala by som mu, ze peniaze od rodicov, su stale rodicovske... Poskytnu vam ich v naturaliach pri stavbe domu... Inac nie...
Matematika nepusti...
@dai leasing som myslela normálne ako fyzická osoba, nie ako právnická kedy si to môže dávať do nákladov.
A osobne to máme tiež ako vy. Každý svoje auto, peniaze si užívanie aj odkladáme na niečo čo si chceme užiť. Účty máme každý dva svoje + jeden spoločný, kde obaja odkladáme. Nič si nevyčítame. Tiež sme radšej investovali ako mať nejakú veľkú sumu našetrenú.
Aj keď s tým domom pre deti si mi dala chrobáka do hlavy. My sme, ako som písala vyššie došli s holým zadkom obaja, a nemáme si tým pádom čo vyčítať.
Ja som s manzelom uz takmer 10 rokov. Mame oddelene ucty, on zaraba ja som na materskej. Ked miniem svoju matersku, mam jeho kartu a platim s nou co treba. Ucty plati manzel. Do manzelstva som prisla s nejakymi peniazmi, ktore mam stale na ucte ako zeleznu rezervu. Ale to je asi extra pripad ked nepotrebujeme riesit financne zalezitosti. Ale urcite by som mu nedala na auto moje peniaze a uspory. Odkladaj si peniaze aj extra bez jeho vedomia na samostatny ucet....
@dai píšem o tom, že ak ako slobodný rozhádzal mesačne 700€ kade tade tak si to lepšie auto mohol už dávno kúpiť. Keby dával mesačne 500€ bokom za 2 roky má na nové auto. Ale nie, mladý si zrazu po svadbe zistí, že ženuška ma nejakú hotovosť tak hor sa na ňu. Keď je pre neho to auto tak dôležité, tak si ho mal kúpiť, jej nedovolil predať svoje ale on si chce kúpiť nové, o nič iné ako o peniaze mu nejde (teda takto sa to z toho všetkého javí). Autorka píše, že chcú dom, tak ho hádam chce aj on. Ak ho nechce ok, ale nejakú nehnuteľnosť hádam chce. A čo a týka hypotéky, je je rozdiel ak už niečo mám a ak nemám vôbec nič, je rozdiel platiť 600€ alebo 300€ ak nejakú hotovosť mám.
@dai ak ti mam pravdu povedat,mna to ani velmi nezaujima.... Na svk sa zije tazko, ale zakladna financna gramotnost nepusti.. to, kolko rodin tuto ezervu ma alebo nema je pre zakladatelku irelevantne, nikto z mk ju zivit nebude,ak sa nedajboze manzelovi nieco stane a zostane na pn....
A to teraz myslim bez akychkolvek emocii.. podla mna je zaklad financnej gramotnosti vediet setrit... A oni maju z coho, takze v tomto tam problem nebude..
@lucia2609 tych 700 eur - nevsimla si si, ci sa u vas, resp. u neho neobjavuje nieco hodnotnejsie? Oblecenie, doplnky, veci k jeho konickom, ...
Nie zeby sa nedalo rozhadzat mesacne 700 eur len tak za restauracie a pitie v bare. Nie je problem urobit 200 eur ucet za vecer za drahy alkohol. Ani za to, ze si dopraje nejaky luxus vikendovy pobyt nuekde s kamosmi, hoci tvrdi, ze bol inde.
Ale ak toto nerobi, tak potom klame o vyske platu, o usporach alebo o niecom dolezitom (dlhy, vyzivne, iny ucet, kam si posiela a spori, ... alebo trebars, ze sponzoruje cez anjela liecenie niekomu). Niekde tie peniaze musia byt, ak existuju.
Druha vec - drahe auto za vsetky uspory: ved auto straca 3-5 tisic z hodnoty v sekunde, ked urobis prevod. Za tie peniaze ho uz nikomu nepredas, ani keby si to skusila este v ten den. ked moze mat to iste z predajne. A Pokial nie je blbec.
Akebo pokial to nie je veteran alebo znackovy sportiak.
A moze sa stat vselico. Moze to byt kazovy kus. Mozu ho ukradnut. Mozete mu, alebo niekto vam, otukat plechy.
Jasne, na to su poistovne, ale chvilu to trva, nemusia preplatit vsetko a co dovtedy bez auta?
Myslim, ze tvoj muz ma ten syndrom dnesnej doby: dopraj si.
Vsetko musi byt nove moderne drahe. Vsetko ta ma reprezentovat. Dat si falosny pocit, ze mas luxusny zivit na urovni.
No a ked si uvedomil, ze ma k dispozicii nahle tolke peniaze, len vziat a minat, tak stratil trichu sudnost.
Lebo ich nezarobill vlastnym usilim. Preto o nich premysla inak, nie prakticky.
Ale taky dar vam uz viac k noham nepadne. Co premrha teraz, mu uz nikto nevrati. Uz nebude ziadne dalsie, ze rodicia nam nasporia a daju. To by mal mat na pamati.
Radsej nech teraz kupi rozumnu jazdenku s velkym kufrom kvoli detom a spori. Pri 700 eur mesacne si k 40-tke (a mozno aj skor) daruje autiak za 30 000 eur bez leasingu a este budete mat na konte dalsich 30 000 eur k dobru (ak ratam aj s minanim pocas toho obdobia).
Uvidíme ako dopadol ich rozhovor.... Čo napíše autorka
@lucia2609 ahoj, my máme s budúcim mužom každý vlastný účet, plus jeden spoločný na ktorý prispievame rovnakým dielom a platíme z neho všetky spoločné výdavky. Potraviny, drogeriu, účty... Za moje ušetrené peniaze sme prerobili byt a za partnerove sme si zabezpečili auto. Snažíme sa všetko rovným dielom aj keď partner zarába viac ako ja.
Čo sa týka vasho auta.Ja by som mu tie peniaze nedávala. Nemyslím si že je to jediné auto ktoré by mu vyhovovalo. Sú aj lacnejsie. Dajte rovnakú časť ak to tak chce ale napr on 3000 a ty 3000. Nevyhodte si úplne všetky peniaze. Hlavne keď chcete dom. Hovorím z vlastnej skusenosti. Mala som takú skúsenosť s bývalým partnerom. Zarábal viac ako ja a neusetril ani euro. Všetko sme ťahali z mojej výplaty a nechapala som kam dával stále peniaze...az neskoro som zistila že on svoje peniaze hádže do automatov. Na tvojom mieste by som sa zaujímala viac o tom prečo z takej peknej výplaty nevie ušetriť.
@operaphantom Tento komentár je 100% najlepší a neprekonateľný..súhlas úplný milý autor, presne toto si myslím a môj muž to tvrdí už roky 😉👏👏
@dai ja síce 6-násobok našetrený mám, ale na viazaných účtoch -teda ako keby som nemala 🙂) .. mám však prehľad vo svojich výdavkoch, variabilné náklady u mňa tvoria vysoké percento, teda ak by som na ne nemala, jednoducho by som ich oželela a na všetko ostatné by mi v pohode stačilo...
@beadgirl ved preto som sa aj pytala - u nas detto - kopu poloziek ktore vieme zrusit keby nieco plus je jasne aj otazka prijmu - ak niekto zaraba 500 a jeho rezerva je 3000 co by malo byt v pohode - staci vacsia oprava na aute ci vacsi vydavok a je po rezerve... ked ma niekto prijem 5000 a rezervu 30 tak z tej vie ufinancovat omnoho vacsie mnozstvo moznych vydavkov - napr. Aj to auto za hotovost ked si zmysli - aj ked na luxusne to este zdaleka nebude... ja teda poznam vela ludi ktori tolkoto zarabaju ale za hotovost auto nekupuje nikto🙂 dokonca ak su dobre uroky tak ani byvanie nie...hypo s 1% urokom je lepsie ako dom za hotovost kedze ten clovek vie danu hotovost zhodnotut viac ako 1nym percentom - ak je jasne ze financne gramotni....
@lucia2609 podobna tema tu uz bola. My, podobne ako mnohe maminky tu, mame spolocny ucet, plus kazdy ten svoj. Je jedno kto kolko zaraba, na spolocny ucet posiela kazdy z nas mesacne 300 (400€) podla aktualnej potreby - napr. Ako teraz Vianoce, potreby pre babatko. Z toho uctu platime vsetko, co je spolocne - najom, internet, bezne nakupy (mame dve karty), darceky blizkym, ale napr.aj pracku, dovolenku a pod. Peniazky co mame na vlastnych uctoch, su nase "sukromne" pre osobne vydavky, ale my sme obaja dost zgrlosi, takze vieme usetrit a odlozit kazdy mesiac 🙂 pred rokom sme si kupili nove auto, ale mali sme jasne urceny financny strop. Pozicali sme si 6tis od rodicov, ale do roka sme im ich vratili. Na margo tvojho manzela - 19.tis na auto je podla mna dost, zvlast, ak tolko nemam. Aj mne sa paci Volvo, ci Tesla, ale kedze na to nemam, kupili sme mensie a lacnejsie auticko. Mna rodicia ucili vyskakovat do takej vysky, ktoru zvladnem. Nemame ziadnu pozicku, hypoteku, splatky, nic. Viem, ze mnohi Slovaci su neskutocne zadlzeni, mnohych aj poznam a len krutim hlavou, ako niekto berie pozicku na pozicku, ako sa teraz na Vianoce zadlzili este viac, lebo z akehosi hlupeho rozmaru museli nakupit tie najvychytenejsie darceky. Ludia sa len stazuju, ako malo zarobia a v nakupnych centrach sa neda dychat, kolko je tam ludi.
Ale uz som sa rozpisala mimo temu, sorry. Moj nazor k vasmu problemu - manzelstvo je o dohodach, s ktorymi by mali viac.menej obaja suhlasit. Ak sa ti to nepaci, tak do toho proste nechod. Je sice tvojim manzelom, ale to neznamena, ze ma pravo bez rozmyslu rozhadzovat tvoje peniaze, ci vase spolocne urcene na inu investiciu.
@lucia2609 nech mlady prizna farbu, kam idu peniaze, je to podozrive, pri jeho/vasich prijmoch je auto za 19000 luxus, na ktorý nemá/te, takze nech okrese ego a prikryje sa takou perinou,na aku ma. Musi si vediet vytvorit min. polrocnu rezervu pre pripad nudze, ak to nevie budes to mat s nim tazke a ked pride dieta, este viac. A pytat peniaze od Tvojich rodicov na auto je chrapunstvo, nech si sam zarobi a tak dokaze, ze je schopny chlap, nie svokrovcov vyzierat, ts. Dom s nim by bolo riziko, je to pre beznych ludi extremna zataz.

@sasa1310 v podstate naň mame, splátky nám v pohode vychádzajú.... respektíve mali by ani o 2-3 roky, keby tie splátky odkladáme. Ale prečo čakať, keď už sa môžeme voziť? Mimochodom, mame nulové navýšenie, keďže sme dostali zľavu, keď sa bralo na leasing.