icon

Financie v mužovej rodine

1. sep 2022

Ahojte, je tu prosim niekto, kto ma podobny problem ako ja, a ako to riesil?

S manzelom mame vystudovanu vysoku skolu a pracujeme v Bratislave, kam denne dochadzame (viac kilometrov) uz asi 15 rokov. Zarabame teda o cosi viac ako manzelovi rodicia, ktori pracuju len u nas v dedine. Svokor uz ide pomaly aj do dochodku, takze ten prijem bude teda este mensi ako bol doteraz. Uz sa stalo aj v minulosti, ze kvoli zdravotnym problemom bol dlhsie PN, a uz si od nas pytali peniaze, uz sme zaplatili aj vylet, kupili novu telku, darovali nase stare auto, dali im aj vacsi obnos penazi z predaja nehnutelnosti.
Bojim sa, ze po odchode do dochodku to bude horsie a budu pravidelne chodit pytat peniaze.
Nie sme na tom financne najhorsie, ale asi ako vacsina z nas ma hypoteky na krku, ktore budeme splacat este par desatroci, nedavno sme presli z bytu do maleho domu, kam musime investovat este tiez celkom vela penazi a samozrejme do vychovy deti ide tiez dost vela (ved to poznate 🙂 ).
A ked uz teda tolko pracujeme, rada by som si tie peniaze uzila sama, a chodila na dovolenky a pod.
To, ze od nich nebudeme mat ziadnu financnu pomoc, som vedela od zaciatku, a kedze som typ cloveka, ktory uz od 14tich brigadoval a zarabal na seba, investoval do vzdelania a je ochotny dochadzat denne viac hodin kvoli praci,len aby zarobil o cosi viac, som to ani neocakavala. Ale zacina mi trosku vadit, ze by som musela zivit dalsich dvoch dospelych ludi.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Co ste robili?
dakujem za nazory

0silvia0
1. sep 2022

@marlent vies, ale vy jej pomahate dost. Chapem, ze alkoholik uz nema zabrany, ale rozhodne sa nenechajte zneuzivat. Ma dochodok, strechu nad hlavou ste jej zabezpecili. To, ze niekto minie 70% z dochodku na alkohol a cigarety nie je vas problem.

katuskamala1
1. sep 2022

Ja mam dobrych rodicov, kt nam pomohli vždy keď mohli aj financne aj inak a ak si to budem moct dovolit a oni budu na dochodku tazko zit (co budu) tak to vnímam doslova ako povinnost vrátiť im vsetku pomoc (aj to ze investovali do môjho vzdelania a pod) a to kazdy mesiac rovnakou sumou.

autor
1. sep 2022

@0silvia0, @doriiis ano, aj nad touto moznostou som uz uvazovala, ale svokra to vie celkom dobre zahrat na psychiku ;) a chcem byt pripravena a mat premyslene, keby k tomu doslo, a nenechat sa len ovplyvnovat placom a citovym vydieranim , preto som chcela pocut aj nazory inych, hlavne takych, ktori s takouto situaciou maju aj skusenosti
@syslik81 ano, myslim, ze by to bolo pravdepodobne tak, ze by daval "zo svojho", ale teda neviem zatial, o aku sumu sa presne bavime. Ale urcite to poznate - nie je na svete tolko penazi, co by sa nedalo minut :D Teraz nam do domu ide strasne vela + aj hypoteka.
@judar cca 20 -25 rokov nemaju doma deti (aj ked svagor bol dlhsie, aj s manzelkou byvali u nich, ale to neviem ako mali financne zariadene, ci nieco prispievali), naozaj si mohli daco aj sami usporit za ten cas. Myslim, ze sme im uz dali celkom vela, a aj ked o to sami neziadali. Mesacne 100 je za rok uz 1200, za 10 rokov uz 12000 a pod., a nie, neprotivy sa mi pomahat, ale niekde je uz hranica, kedy uz nie som charita, aby som zarabala a rozdavala peniaze inym, ani rodine nie.

maminkadeticiek
1. sep 2022

Nikdy som takuto situaciu nezazila.Rodicia aj svokrovci su financne gramotni,vedia hospodarit aj setrit.Boli vychovani skromne a ziju pomerne skromne.Nechcu ziadne velke dary,dodnes nas vedu k rozumnemu hospodareniu.Neobisli ich choroby,boli mesiace PN ponukla som financnu pomoc,zdvorilo odmietli s tym ze keby bolo treba,povedia.Rodicia obaja na dochodku a vyjdu tak,ze radi daju aj vnucatam.Nechapem, na co mozu dvaja dospeli pracujuci ludia bez uverov,hypoteky a deti minat tolko penazi, ze nevyjdu.Nevedia hospodarit.Ak pridu este raz s prosbou o peniaze,tak by som im ponukla pomoc s tym,ze im pomozete lepsie hospodarit.Podla mna by to stalo za to.Chapem tvoje pocity.

annamalaga
1. sep 2022

Ináč ak nemajú hypotéku? Načo radi míňajú? Lebo aj nerozvážne nákupy drogerie potravín, oblečenia niečo stoja. Ak sa nenaučia s financiami robiť, ťažko sa im bude hospodáriť.

oslo1
1. sep 2022

Ked ti na buduce budu hovorim, ze svokor chce ist do predcasneho dochodku, tak sa ich opytaj, ci si to v sucastnej situacii zdrazovania mozu dovolit.
A Este by som zabedakala, ze vy budete teraz na tom nauzko. Viac by som nehovorila.

autor
1. sep 2022

@katuskamala1 ano, to je pekne, ked rodicia pomahaju, jasne, ze oplacas, jasne, ze manzela vychovali, ale teda nam ako rodine moc toho nedali, ked nemali. A nie, nevadi mi to, nastastie sme ani nepotrebovali, aj sami sme sa vedeli zabezpecit. Moji rodicia sa rozviedli, ked som bola este dieta, s fotrom sa vidam malo, ale tiez je uz v dochodku, dokonca pred dochodkom par rokov ani nepracoval, takze toho asi vela nedostava. Byva sam, v starom dome, nosi stare oblecenie a pod., a nikdy od nas nic nepytal, este sa snazi detom aspon na sviatky nieco dat, aj z toho mala. Mama tiez na dochodku, a ked jej aj nakupim, kedze sama uz moc nevladze, trva na tom, ze mi za nakup vrati peniaze na cent presne. Preto pre mna trosku nepredstavitelne, ako mozu rodicia pytat a brat od deti, hlavne ked su to dvaja dospeli, (este) pracujuci ludia. Fakt si neviem predstavit, na co minaju (ak teda nedotuju este druheho syna), a preco uz par rokov nesetria na tie casy, ked nebude prijem, ked vedia, ze to raz pride ...

autor
1. sep 2022
maciatkolulu
1. sep 2022

Mňa zarazilo že si ako dieťa v pomáhala z mála vlastnej mame a zaráža ta, že syn pomáha, chce pomáhať chorému otcovi, dôchodcovi a teda aj mame... Pokiaľ by pomoc potrebovali tak by som pomáhala, myslím ze je to normálne, ak ide o bežné výdavky. Žiadne vrtochy atď. Oni pravdepodobne tiež investovali do syna a jeho vzdelania. Pracujú, nesedia doma. Ze nešli robiť do ba, alebo nesrudovali, nuž nie každý chce, môže atď.

maciatkolulu
1. sep 2022

Ide z teba averzia. Skrytá, ale ide.

oli18
1. sep 2022

Teda, toto mi rozum neberie. Aby mna deti podporovali. Ved by som sa od hanby prepadla. Neviem, na co mozu minat tvoji svokrovci svoje platy. Ved to posud sama. Ci svokra na modu, svokor na nejaku nakladnu zalubu, ci na automaty, ci si zrekostruovali byvanie, ale sa stravuju v drahych restikach. Ak nic z toho, tak podporuju druheho syna. Na stavbach sa nadstandartne zaraba, aj predavackA nerobi za malo. To je divne, ze im nestaci. Priam nemozne.

simca06022011
1. sep 2022

podla mna sa strachujes a riesis to co este nenastalo, ved aj to auto aj tu "rezervu penazi" ste im vlastne dali vy len tak, aj ten vylet... budete riesit, ak takyto problem nastane, mozno vobec to nebude, a potom aj tak budes mat v tom druhe slovo, po svojom manzelovi, kedze rodicom bude pomahat ak bude chciet on...

maciatkolulu
1. sep 2022

Z akej nehnuteľnosti ste im dali peniaze?

autor
1. sep 2022

@maciatkolulu z predaja bytu, ked sme prechadzali do domu

autor
1. sep 2022

no dufam, ze sa fakt strachujem dopredu a ze to nakoniec utiahnu aj sami nejako, nebudu chodit pytat, alebo sa aspon dohodneme nejako rozumne 🙂
dakujem vsetkym za nazory

ahhola
1. sep 2022

@syslik81 Hold je "pocta" a vzdát hold - holdovat - znamená "vzdát poctu".
Holt je z německého "halt" tj. "jednoduše". (Němci z našeho prostoru to vyslovují spíš jako holt. Podobně schwarz zní jako švorc.)

mamula20
Odpoveď bola odstránená
syslik81
1. sep 2022

@ahhola ty s musis strasne nudit holt stalo sa ... mas moj hold k tomu,ze si pre mna dala uplne nale ze uplne nepotrebny koment ,.. hold ci hold ? nie kazdy spime na slovniku a nie kazdy zijeme na slovensku a sem tam sa neake to slovicko pomyli .. kazdopadne gratulujem, ze si odpovedala k teme .. a autorke neskutocne pomohla svojim nazorom 😝

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kikushaa
1. sep 2022

V akom velkom byte oni byvaju? Ak ma 3i tak sup hajde do mensieho a lacnejsieho a rozdiel z predaja nech si sanuju na horsie casy. Zial je vela dochodcov ktori bedakaju ze su natom zle, ja ked som si rozratala kolko sme mali my na 1os ked som bola na rodicaku tak to bolo nieco malo cez 300€, prezili sme, tu sme 🤷‍♀️

katuskamala1
1. sep 2022

Ja som necitala komentare co si potom písala.. Potom ako si teraz toto napisala, tak to hadze ine svetlo...

kaktusik007
1. sep 2022

no z toho co pises mi vychadza ze bud nevedia hospodarit a minaju na zbytocnosti alebo realne dotuju druheho syna.
moja mama robi, plus ma vdovsky a svoj dochodok... je na tom financne zle, pretoze si zobrala spotrebak par rokov dozadu - peniaze dala bratovi, ze jej to bude splacat... samozrejme brat neplati, jej to brutalne narusa rozpocet... A este bratovi mesacne posiela dalsie peniaze mesacne..... Osobne, uz som nad vecou, neriesim - mne zase sa stara o deti ked som v praci - raz tyzdenne musim spat mimo domov, vtedy tu je s nimi... Ale teda mala reci ze ako nevychadza, ako jej je financne tazko -- ja jednym uchom dnu a druhym von. Ked ide so mnou do obchodu, vzdy si do kosiku da veci za pomaly 100 eur a ja to od nej nepytam -- ale teda uz sa spolocnym nakupom vyhybam, bolo to neudrzatelne, platit jej veci do domacnosti a dost ma stvalo, ze ona tie peniaze co tymito nakupmi usetri dava bratovi... Takze tym som sekla. A ano, som dost asertivny clovek a dost mi aj nadavala, aka som necitliva, aka som arogantna -- pretoze som jej na jej bedakanie ako nema peniaze (rozumej vezmi ma do kauflandu ci tesca na nakup) som jej na rovinu povedala - nemas podporovat darmozraca, toto je tvoj problem. Aj si poplakala chuda, aj mozno to vyznie ze som fakt hnusna, ale --- ako sorry, pomoct dietatu niekedy treba tak ze ho necham padnut na same dno, aby sa malo odkial odrazit... Moja mama o mne tvrdi, ze mna nepodporuje, pretoze ja som ta sikovnejsia, samostatnejsia, ja sa postaram sama o seba... Ale moj brat je chudatko, ma to tazke v zivote...... Asi tak.

takze autorka -- obrn sa, neries akekolvek narazky.... proste jednym uchom dnu a druhym von.... a inak, myslis ze tu financnu rezervu, co ste im dali z predaja bytu, este maju? podla mna uz je rozhajdakana......

kaktusik007
1. sep 2022

a to este perlicka - ja som matka samozivitelka s dvomi detmi, ktorymi ex neplatil svojho casu vobec vyzivne a som na invalidnom dochodku, brat je sam so psom a vsetok majetok, co kedy kupil a splaca, napisal na svoju vtedajsiu priatelku - takze ma akurat tak velke H a zastavene exekucie, pretoze nic nevlastni.

0silvia0
1. sep 2022

@kaktusik007 nie, nie si hnusna. Je fajn, ze jej to vies narovinu povedat. Len skoda, ze si to tvoja mama nevie zrovnat v hlave a synacika nenecha riesit si svoje sracky sameho. Ale niektori rodicia naozaj maju slabost na niektore decko, hlavne matky na nepodarenych synacikov🤷‍♀️

mandzula
1. sep 2022

Ja nechapem, preco sa v tychto debatach stale toci o dedicstve, ale to asi prve napadne tym, ktori sa sami za dedicstvom trasu. Mimochodom, ked teda mam pomahat niekomu preto, ze budem dedit statisice, dotycni mozu svoju nehnutelnost alebo cokolvek, co by malo byt predmetom dedicstva, predat, kupit si lacnejsie byvanie a zo zvysku zit. Keby mi teraz moji rodicia povedali, ze vsetko predaju a idu zit do Karibiku, tak ich potlapkam po pleci, pobozkam na rozlucku a poprajem im stastnu cestu.

kaktusik007
1. sep 2022

@0silvia0 tak ja som uz rezignovala... dva roky dozadu mal brat vazny zdravotny kolaps, 5x ho ozivovali, takmer umrel... odvtedy je na liekoch, pracuje vyrazne menej (no pracuje, ja radsej nechcem vediet co a pre koho robi).. mama ho podporovat neprestane, lebo ved on je chudacik... najlepsi argument, ktory ma uplne ze dostal, bol -- ale vies, on je narodeny osmeho - to je nekonecna osmicka, tito ludia to maju v zivote velmi velmi tazke..... no rehotat som sa zacala 😀

lucimax
1. sep 2022

@deti95060810 tiez som makala od 14stich..predavala som v pekarni ich vyrobky od 6 do 14 a od 15 do 21h som predavala zmrzlinu, mala som normalne pokladnu, rano som otvarala prevadzku...pravdou vsak bolo, ze som vyzerala na starsiu, bola som komunikativna, zodpovedna, krutila som sa...

marlent
1. sep 2022

@0silvia0 z mojho pohladu ano ja som proti tomu neznasam to chytam nervy zakazdym ked pocujem ako bedaka...

natalala
1. sep 2022

Chapem, ze ta to skrie. Mna by hanba fackovala ist si raz od svojho dietat pytat peniaze 🤦🏼‍♀️ Ja mam tiez taku svokru, co svojim detom nijako nepomohla so startom do zivota, ale vzdy si vie vypytat peniaze alebo hocico co potrebuje 🤷🏼‍♀️ Moj muz je dobrak a chce mame pomoct, ale aj on uz vidi, co je za osobu a ako peniaze mina. Pre mna to ma 2 roviny, ak by mali naozaj problem vyzit a chybali by im peniaze na zakladne potreby, je ludske prispiet. Ty ale pises, ze na novy televizor, vylet, toto by som nefinancovala, zvlast ak este obaja pracuju. Spravila by som im v priebehu mesiaca vacsi nakup (alebo ich vzala nech si nakupia a zaplatila to) alebo zaplatila poplatky za byvanie.

sashabb
2. sep 2022

Nerozumiem prečo ste im dali peniaze z predaja bytu, ak ste kupovali dom na hypotéku? 🤨 to mi akosi nevychádza. Samozrejme pomôcť áno, napr nákupom potravín, alebo liekov. Je možné, že len nevedia hospodáriť, a časom budú len nároky zvyšovať.