icon

Finančné prispievanie deti do domácnosti

pe_mi
22. okt 2023

Ahojte.v jednej téme sa okrajovo spomenula téma.preto sa chcem spýtať ,či vy ako rodičia detí ,ktoré študujú na VŠ alebo už pracujú.ako to máte ,prispievajú vám deti do domacnosti nejakú čiastku , z brigád, z výplaty z práce.alebo máte nejaký vek,že odvtedy budete prispievať?
Alebo touto cestou nejdete a od detí bývajú bez prispievania?

Strana
z3
barbie2023
24. okt 2023

Keď študuje tak nie ani keď ma brigádu počas vš.. To by som skôr povedala, že ti uľahčí, že nemusíš ty dávať toľko na jeho štúdium. Ale keď ne študuje a pracuje tak samozrejme, mal by. Energie a jedlo mina tak prečo by neprispel. Je to ZAOPATRENY dospelák a nie nezaopatrené dieťa.

linalinabizu
24. okt 2023

Jej tak teraz keď toto čítam ,tak moja mama bola úplne mimo ...mne zahlásila bez akéhokoľvek upozornenia vopred na 18te narodeniny ,že keď už som taká dospelá nech sa o seba začnem starať a platiť jej . Tak som si čo najskôr našla ďalšiu brigádu a odsťahovala sa a odvtedy sa o seba starám sama aj keď ma stále potrebu ma vychovávať a dirigovať ( mám 37 ,manžela a dieťa ) lebo všetko robím stále zle 😅🥴

elbejo
24. okt 2023

@pe_mi ja som mala štipendium celú výšku + brigády. Mama mi neprispievala na školu nič. Ale ani ja som jej nič nedávala. Keď už bolo po škole, bolo potrebné prispieť. Bolo to len za energie, takže nie veľa.

mamina7070
24. okt 2023

@linalinabizu jasne ze bola mimo sa cudujem ze jej to tolerujes este teraz naco ti je kontakt s tak toxickym clovekom

linalinabizu
24. okt 2023

@mamina7070 lebo som blbá 😅 a je mi jej ľúto, že jediné čo jej ostalo je pocit že manipuláciou dobije svet 😂😂 ( je vdova ,dôchodkyňa ,nemá kamošky a s každým je rozhadana - ona je ten typ " majster svetla" + "pupok sveta" 😅.
A mne je jej ľúto , to je všetko , tam asi už ani nemám iný cit ....skúsim sa zamyslieť pri najbližšej príležitosti.

ikuska27
24. okt 2023

Syn má 17 rokov a je tretiak...hneď ako začne pracovať a skončí školu, vie že bude prispievať...👍je s tým úplne v pohode 🤗

moncacina
24. okt 2023

@pe_mi u nás to bolo tak ze keď som bola na VŠ platila som mesacne 100 eur. Potom keď som sa rozhodla odísť z domu naši mi dali obálku s tými peniazmi ale keď som to platila som samozrejme nevedela ze mi to odkladajú 🤣

vero_29
24. okt 2023

@pe_mi ja pokým som študovala nikdy som na domácnosť neprispievala..ani ja nemám v pláne mojich chlapcov aby sa podieľali na domácnosti finančne.. skôr budem ich viesť aby sa osamostatnili čo najskôr..a boli samostatne jednotky a vedeli sa o seba postarať.. a nemali mama príliš dlho aby vedeli fungovať aj bez ženskej pomoci.. snáď budúce nevesty budú rady potom.. 🙂

srnka19
24. okt 2023

naši nechceli nic pocas študia a ani ked som sa zamestnala- ale nemyslim si ze je to spravne.
Po troch mesiacoch od skoncenia VŠ/ zaciatku zamestnania som sa uz odstahovala a riešila si vsetko sama.

jakoma
24. okt 2023

Pocas VS som dostavala vreckove a brigadovala som, v druhom rocniku som odisla od rodicov. Ku nim sme sa vratili s manzelom na 3 roky pocas stavby domu, vtedy sme tiez neprispievali, hradili sme si v domacnosti svoje vydavky, pouzivali svoju avivaz a drogeriu, rodicia nam tym velmi pomohli ze nechceli aby sme prispievali na jedlo a energie. Ak sa deti snazia, nepytala by som od nich prispevok. My s muzom sme od skoncenia skoly nonstop zamestnani, pocas skoly sme brigadovali a odkladali, tak rodicia videli snahu.

zoeeoz
24. okt 2023

@pe_mi tiez z pohladu dietata, nikdy odo mna nasi nic nechceli a ani nebudem chciet od svojho dietata 🙂 po vyske ma ale nezivili, ano byvala som zadarmo ale nemuseli ma zivit

bubbiik
24. okt 2023

Starší brat bol dlho zamestnaný pod ocom v tej dobe rodičia od neho nič nechceli, avšak keď už začal pracovať tak dával všetky svoje stravné lístky doma ako príspevok, keď sme s mladším bratom študovali aj brigádovali kde sme si slušne zarobili tak nič od nás nechceli, dokonca nám platili intraky aj finančne prispievali každý týždeň, ja som v poslednom ročníku ale mám už stabilnú prácu a nepotrebujem byť na intraku a brat je už zamestnaný normálne, a teda mama rozdelila medzi nás výdavky na energie, každý platíme niečo iné plus samozrejme každý víkend sa chodí na väčší nákup a poctivo sa striedame s bratom v platení, plus sem tam natankujeme do áut, ale teda ako máme úžasných rodičov, ktorý by nám aj posledné dali a oproti našim kamarátom máme naozaj úžasný život a rodičov, ktorý nás dokonca ešte aj na dovolenku zoberú v lete bez toho aby niečo od nás chceli aby sme zaplatili

dankamg
24. okt 2023

@pe_mi ja som rodičom od mojich 18 prispievala nejakých 500 korún a oni ich dávali na vkladnú knižku. Keď som sa potom vydávala, tak som to minula na svadbu. Môj syn študuje posledný rok VŠ, podporujem ho finančne ako môžem a myslím si, že aj keď skončí školu nebudem od neho pýtať peniaze pokiaľ zarábam. Ak by som trebárs bola nezamestnaná alebo šla do dôchodku, tak by som to zvažovala, ináč nie. Kto tým mladým pomôže, pokým sa postavia na vlastné nohy ak nie rodičia?

lizatko1009
24. okt 2023

@tojuska smutné... Aky mas vzťah teraz s mamou? Za mna toto rodic nie je, prepáč ak sa takto vyjadrím ale v mojich očiach to je cele zle, clovek co nemá na zabezpečenie a štúdium pre dieťa/ti, ale ma ich aspoň 3 ks. No brrrr

tojuska
25. okt 2023

@lizatko1009 ja to tak neberiem, mama bola na mňa a na sestru sama, otec umrel pri dopravnej nehode, mala som 11 mesiacov. Mama zlý zdravotný stav, čiže keď som bola na strednej, ona bola už vtedy na invalidnom... Čiže tých peňazí sme naozaj nemali veľa....sama by to nedala. A ja som sa naučila vazit si veci, prácu... Vzťah mame celkom ok, v rámci možností🙂 dôležité je odpustiť a nevracat sa k tomu čo bolo lebo potom zbytočne žiješ v začarovanom kruhu ♥️

asod
25. okt 2023

@marsmykkok Vsetky pisete v jednotnom cisle. Ste vdovy, alebo rozvedene? Lebo to je rozdiel.

ivuuus
25. okt 2023

Moj syn vysokoskolak si z penazi co zaraba na brigade financuje svoje veci ubytko v meste kde studuje oblecko stravu a ja mu na nieco prispejem len pokial uznam za vhodne...samozrejme ostavaju mu aj alimenty od otca.

ysseba
25. okt 2023

Ja keď som študovala na VŠ + pracovala, tak som mame dávala peniaze, ale nič horibilné, skôr symbolické. Ona mi to odkladala a keď som sa osamostatnila, tak mi tie peniaze dala 🙂 Takto to chcem aj ja raz urobiť. Myslím, že je to dobré keď deti symbolicky "platia za bývanie", podľa mňa je to určitý typ výchovy o finančnej gramotnosti. Že keď sa stávaš dospelým a začínaš byť samostatný, tak s tým prichádzajú aj nejaké povinnosti, nie len práva 🙂

rachel36a
25. okt 2023

Syn kym studoval tak neplatil nic, odkedy robi tak dava 150€

lunetak
26. okt 2023

Pokial som bola na Vš rodičia mi platili ubytko (internát) plus okolo 20€ týždenne (z toho cca štvrtina padla na cestu z/do školy z miesta bydliska). Na ostatné som si zarábala z brigády. V prvom ročníku som teda brigádu nemala a žila som z peňazí od rodičov, ale nechodila som na party, varila a jedla skromne, to som si občas par € ušetrila na knihy atd, rodičia mi kupovali aj väčšinu oblečenia. Potom keď som mala brigády už som si oblečenie kupovala ja, aj som občas išla do fastfoodu a s kamaratkami na kávu atd. Proste som tie peniaze mala na prilepšenie, peniaze od rodičov som stále využívala na zákl. veci. Po škole som 2 mesiace hľadala prácu, to ma ešte podporili pár € a potom som sa odsťahovala a platila si všetko sama. Som veľmi vďačná že to takto bolo, pomohlo mi to sústrediť sa na školu - keď som potrebovala mohla som od brigády poľaviť, učiť sa a vedela som prežiť z podporou od rodičou.

Strana
z3