icon

Finančné ťažkosti na materskej

4. júl 2025

Som na materskej , kým som chodila do prace mala som všetko , moderné oblečenie , výlety, dovolenky, proste všetko. Teraz mame veľmi zlu finančnú situáciu a neviem sa s tým zmieriť , neviem si zvyknúť nato že si zrazu nemôžem kúpiť ani jedno tričko , že nikam nechodíme lebo nato nemáme , zrazu len doma sedím s dieťaťom (ktoré milujem nadovšetko na svete) ale chýba mi byť aj pekne oblečená , pekne upravená , veď nemám peniaze ani na novú špirálu pomaly….. som z toho smutná 😞😞😞 platíme neskutočne pálky mesačne hypotéku , v tom je ten problém. Nehorázne sumy odchádzajú. Až nám nič neostane skoro.

maminkadeticiek
4. júl 2025

Kolko mate hypoteku?

autor
4. júl 2025

No trochu to upresnim, máme veľké výdavky proste keď zaplatíme mesačne všetko (úplne všetko hypo,mobily,elektrika,proste všetko) tak odíde celá manželova výplata plus ešte 200€ z môjho rodicaku.
Skoro nič neostane. Kde sú ešte plienky,mlieko,jedlo,základné veci. Mali sme mat refinancovanie vďaka ktorému by sme oveľa oveľa menej platili ale nevyšlo to, nepodarilo sa to takze naďalej ostáva všetko nahovno. A teraz riešime čo bude ďalej lebo si nevieme ani predstaviť.

autor
4. júl 2025
@maminkadeticiek

Kolko mate hypoteku?

@maminkadeticiek hypotéka plus sme si museli zobrať aj spotrebáky obi dvaja aby sa nám podarila kúpa bytu.

patta89
4. júl 2025

Tak to mate zle,bud manzel zle zarobi alebo mate nejaky 4 izb. byt pri Bratislavskom hrade alebo prilis vysoke poplatky, ked este aj 200e ide z Tvojho rodicaku...jedine predat byt a ist do mensieho kde bude aj mensia hypo

zic
4. júl 2025

A vy ste dopredu nevedeli, kolko vas bude stat splatka hypo? Otehotnela si necakane?

Stiahnut platby za telefony a vsetko co sa da...

pe_mi
4. júl 2025

Preco si nedáš povedať v ničom?
Máte hypo+2 spotrebaky
To máte splátku ozaj ako dom na Slavine v BA
budeš zarábať znova 2.500eur po nástupe dcéry do škôlky?odpovedaj si..

deti95060810
4. júl 2025

to máte asi nejaký nadštandart. byt... veľký priestranný, a obrovskou terasou že? veľká hypo, veľké splátky.
tak to už len športku skúšať či sa nepošťastí ...

maminkadeticiek
4. júl 2025

Preboha!!Hypotekq a dva spotrebaky,dontoho materska!Ludia vam hrabe!Dostali ste sa do sraciek lebo ste sa nemohli uskromnit.A este budes fnukat ze nechces dat malu do jasli.Ja fakt nemam slov.

pe_mi
4. júl 2025

Z dlhodobého hľadiska je to neudržateľné
Zobrali ste si na seba veľa
Aj dvaja ITčkari by mali, čo robiť
Choďte do menšieho bytu
Veď máte možnosti.manžel nie je zťp,ste zdraví
Takto môžete obaja prísť o zdravie.co potom..že nad tým vôbec uvažujete ,že si tu hypotéku ďalej platiť budete ,aj so spotrebakmi

saxana000
4. júl 2025

Ano bohuzial je to malo a naklady su vysoke.nikto ta nenuti ostat doma.. moja mala v aprili rok a 3x do tyzdna som v gastre na poobednej plus jeden vikendovy den cely..len sa s muzom vymenime vo dverach..inak to proste nejde.a to sme mali rezervu podla mna dost dobru ked sme sa rozhodli mat dalsie dieta.ale nerozhadzem teraz tazko usetrenych 20 000 na materskej len aby som si uzivala chvile s dietatom ktoremu je absolutne jedno ci je s mamou tatom alebo babkou.
Pohladaj brigadu je leto vsade hladaju pomocnikov.nie na 13 hodin normlane poobede cez vikend a ako pisu baby ak si pracovala mas narok na vyssi rodicak a pridavky muz moze ziadat danovy bonus ktore ti veselo pokryju jasle aj so stravou a mozes sa vratit do prace.a bude aj na spiralu aj na tricko aj na kavu.
A teda prepac ale ako moze byt niekto taky sprosty ze si zavesi na krk taku obrovsku dlzobu a este si veselo odide na matersku.akoze 3 roky v podnajme by ste este nevydrzali kym doklepes matersku? Financna gramotnost mladych ludi je viac nez mizerna...lebo tuzime po vlastnom byvani lebo chceme mat domcek psika bazen auto a potom to takto vyzera.co ked sa muzovi nieco stane? Staci pol roka PN.. co budete robit?

bluea
4. júl 2025

Ja nerozumiem co ste si mysleli, ked ste sa tak zadlzili a vedeli ste, ze planujete dieta. Nevedeli ste, ake prijmy budete mat ked budes na rodicaku?
Ale k veci, ake byvanie ste kupili? Novostavba? Nejaky premiovy byt? Ak ano, tak to predajte, vyplatte dlhy a kupte proste panelakovy byt lacnejsie. Co auto? Mate? Ake? Potrebujete ho nevyhnutne? Kolko penazi don mesacne davate? Co robi muz? Nemoze si hladat lepsie platenu pracu? Pausaly sa takmer vzdy daju okresat, pozri si programy od Radosti, ti su fakt bezkonkurencni na slovenskom trhu. Jedlo - jedavate vonku? Kavy, kolace? Robte si jedalnicek na tyzden dopredu. Kavu si urob doma do termohrnceka ked sa pojdete prejst. Restauracie zruste uplne, ak jedavate aj vonku.
Ale aby ste sa z toho vyhrabali, v roku daj dieta do jasli a ty sup do prace. Nemusis sa vratit do gastra (asi ani nebudes moct, ale to ti snad bolo jasne uz pred dietatom), hladaj hocico. Rodicak ti zostane, pokryje jasle. Inu moznost nemate bohuzial. Dieta to zvladne v pohode a tebe sa bude tiez lahsie dychat, ked nebudete zit neustale v strese kvoli financiam. Dieta tiez nepotrebuje vynervovanych rodicov.

petamich
4. júl 2025

Ono je to ale jednoducha matematika, otehotnela si neplanovane? V opacnom pripade nerozumiem preco ste zostali zaskoceni, ze to neutiahnete 🤷‍♀️ vyska rodicovskeho prispevku na Slovensku je predsa verejne znama informacia a ak ste pred tym zarabali nadstandardne a nabrali ste si uvery a mate povinne platby vo vyske xy, tak ti asi muselo byt jasne, ze ak namiesto 2500€ budes dostavat 500€, tak to neutiahnete. Cize neviem v akej haciende zijete ale asi je najvyssi cas ju bud predat a kupit nieco mensie a znizit si tak uverove zatazenie alebo ist pracovat. A ake uspory ste mali, ked prvy mesiac rodicovskej nie su, to asi netreba komentovat. Kedze materska pri prijme 2500€ nebola nizka (alebo typicky priklad, ze priznanu si mala minimalku, takze aj ta materska nebola).

A uprimne nerozumiem komentarom, ze toto je realita na rodicovskej, no nie je, financne gramotny clovek si vypocita, ze toto by neutiahol (toto naozaj nie je bezna slovenska rodina, ano ked vypadne jeden prijem je to narocne, to bez debaty) 🤷‍♀️ hadam nema stat dotovat rodiny ako je tato, aby si dovolili zit na vysokej nohe tri roky materskej/rodicovskej.

autor
4. júl 2025
@petamich

Ono je to ale jednoducha matematika, otehotnela si neplanovane? V opacnom pripade nerozumiem preco ste zostali zaskoceni, ze to neutiahnete 🤷‍♀️ vyska rodicovskeho prispevku na Slovensku je predsa verejne znama informacia a ak ste pred tym zarabali nadstandardne a nabrali ste si uvery a mate povinne platby vo vyske xy, tak ti asi muselo byt jasne, ze ak namiesto 2500€ budes dostavat 500€, tak to neutiahnete. Cize neviem v akej haciende zijete ale asi je najvyssi cas ju bud predat a kupit nieco mensie a znizit si tak uverove zatazenie alebo ist pracovat. A ake uspory ste mali, ked prvy mesiac rodicovskej nie su, to asi netreba komentovat. Kedze materska pri prijme 2500€ nebola nizka (alebo typicky priklad, ze priznanu si mala minimalku, takze aj ta materska nebola).

A uprimne nerozumiem komentarom, ze toto je realita na rodicovskej, no nie je, financne gramotny clovek si vypocita, ze toto by neutiahol (toto naozaj nie je bezna slovenska rodina, ano ked vypadne jeden prijem je to narocne, to bez debaty) 🤷‍♀️ hadam nema stat dotovat rodiny ako je tato, aby si dovolili zit na vysokej nohe tri roky materskej/rodicovskej.

@petamich máte pravdu úplne vo všetkom. A áno , nemala som priznaný plat, na papieri minimalka čiže materská nebola o nič lepšia. A nasporené sme mali dosť , lenže holobyt trebalo aj zariadiť a to stálo všetky naše úspory (skoro všetky) a to málo čo zostalo nenapadne pomaly odišlo.

kubkovan
4. júl 2025

A možnosť ísť do menšieho bytu? Však malá zatiaľ nepotrebuje vlastnú izbu, teda ak máte veľký byt (2-3 izbak). A časom, keď už budete schopný splácať viac, môžete sa znova presťahovať do väčšieho.

lucia13022023
4. júl 2025
@petamich

Akú máte hypo? Koľko zarobí muz?
Značkové tričko je to najmenej, čo by ma trápilo.
Súhlasím do bodky s tým, čo napidala @petamich. Toto nie je realita na rodicaku. Toto je len negramotnost.

sevrin
4. júl 2025

Ja som vždy obdivoval ľudí, čo boli schopní si zobrať hypotéku s vedomím že najbližších 20-30 rokov budú platiť najmenej 700-800 mesačne.

hederamonstera
4. júl 2025

Vsetko je docasne. O chvilu budes spat v praci a bude to financne lepsie. Ale ci budes stastnejsia, neviem. Materialne veci nikdy neuspokoja, clovek chce viac a viac. Skus hladat stastie v inych veciach, v kazdodennych malickostiach. Potom budes stastna aj bez maskary a novych handier

domkakvet
4. júl 2025

Ak si dieta planovala, tak si nemala vsetko minut na zariadenie bytu, ten sa da zariadovat postupne, kupia sa len nevyhnutne veci, za dalsie mi to nejako nesedi, lebo ak si nemala priznany cely plat na papieri, tak banka by nejaky moc vysoky uver neschvalila, cize splatka uveru nemoze byt az taka vysoka, cize porozmyslaj ci nieste financne negramotni, comu by nasvedcovalo aj to, ze ste vsetko minuli, prepocitanie vydavkov by vam mohlo pomoct.

kernel
4. júl 2025

Ked si mala 2500€ prijem mal ist rozhodne tvoj manzel na matersku a nie ty, logika veci.

pe_mi
4. júl 2025
@domkakvet

Ak si dieta planovala, tak si nemala vsetko minut na zariadenie bytu, ten sa da zariadovat postupne, kupia sa len nevyhnutne veci, za dalsie mi to nejako nesedi, lebo ak si nemala priznany cely plat na papieri, tak banka by nejaky moc vysoky uver neschvalila, cize splatka uveru nemoze byt az taka vysoka, cize porozmyslaj ci nieste financne negramotni, comu by nasvedcovalo aj to, ze ste vsetko minuli, prepocitanie vydavkov by vam mohlo pomoct.

@domkakvet písala ,že museli obaja zobrta k hypo spotrebaky
Čiže to zodpovedá tomu,čo napísala ,že nemala priznané na papieri

luccija
4. júl 2025
@hederamonstera

Vsetko je docasne. O chvilu budes spat v praci a bude to financne lepsie. Ale ci budes stastnejsia, neviem. Materialne veci nikdy neuspokoja, clovek chce viac a viac. Skus hladat stastie v inych veciach, v kazdodennych malickostiach. Potom budes stastna aj bez maskary a novych handier

Tak to je dosť zle, keď celá mužova výplata ide preč a ešte z rodicaku.Skus ešte to prefinancovanie cez fin.poradcu aj tu v poradni je jeden a múdro radi.Tak choď do gastra na pol úväzok tak či tak pri dieťati sa nebudeš asi môcť vrátiť na víkendy, sviatky aj o pár rokov a budeš musieť riešiť prácu.Vymenit byt za lacnejší, menší nie je riešenie?To by som radšej mala polo zariadený byt ako všetko minút a teraz takáto situácia.Vies to nie je terno mať hypo plus 2 ďalšie pôžičky len, aby ste mali kde byvat treba aj jesť a žiť niekde ste sa prerátali.nema vám kto pomôcť rodičia?a vyplatiť tie spotrebaky, alebo aspoň jeden a im to splácať?
@hederamonstera súhlasím, ale aj časť jej RD ide na splátky to im naozaj zostava málo.

hederamonstera
4. júl 2025

Realita na materskej…sibe vam? Mozte dakovat bohu, vesmiru, komu chces, ze si na slovensku a 3 roky (!!!) dostavas peniaze. Ruky nohy bozkavat, ze mozes byt s dietatom 3 roky doma a drzia ti miesto v praci. Ja ked vidim ako niekde davaju par mesacne babo od seba a idu do roboty, radsej by som jedla suche rozky ako toto

denkabemommy
4. júl 2025

Prepáč ale to ste si nevedeli pred splodením dieťaťa porátať výdavky? A áno, rátať aj s možnosťou, že refinanc nevyjde? 🙈. Máme tiež vysokú splátku hypotéky ale s tým, že sme si to 3x prerátali, či nám to vyjde, čo keď vypadne príjem a pod… Váš prístup bol veľmi nezodpovedný, teraz by si mala zodpovednosť zobrať do svojich rúk a nechať muža na materskej a ísť niečo zarobiť 🙂. Potom sa zas kľudne vymeniť pri dieťati. Ale teda z toho, že ty “nemáš srdce ju dať strážiť cudzej osobe” sa Zrovna nenajete.

hederamonstera
4. júl 2025
@luccija

Tak to je dosť zle, keď celá mužova výplata ide preč a ešte z rodicaku.Skus ešte to prefinancovanie cez fin.poradcu aj tu v poradni je jeden a múdro radi.Tak choď do gastra na pol úväzok tak či tak pri dieťati sa nebudeš asi môcť vrátiť na víkendy, sviatky aj o pár rokov a budeš musieť riešiť prácu.Vymenit byt za lacnejší, menší nie je riešenie?To by som radšej mala polo zariadený byt ako všetko minút a teraz takáto situácia.Vies to nie je terno mať hypo plus 2 ďalšie pôžičky len, aby ste mali kde byvat treba aj jesť a žiť niekde ste sa prerátali.nema vám kto pomôcť rodičia?a vyplatiť tie spotrebaky, alebo aspoň jeden a im to splácať?
@hederamonstera súhlasím, ale aj časť jej RD ide na splátky to im naozaj zostava málo.

@luccija to ano, musia to vsetko nejako refinancovat alebo proste uplne utiahnut opasky a vydrzat tak chvilu. Vsak to tak nebude navzdy

pe_mi
4. júl 2025
@hederamonstera

@luccija to ano, musia to vsetko nejako refinancovat alebo proste uplne utiahnut opasky a vydrzat tak chvilu. Vsak to tak nebude navzdy

@hederamonstera keďže majú 2spotrebaky a hypo,kým aj budú môcť refinancovať.maju to na pekne dlho.
A pochybujem,že autorka nabehne na miesto ,kde zarobí 2000eur
Inak by toto ani neriešila
To je kombinácia na zabitie.to nedajú dlhodobo

hederamonstera
4. júl 2025
@pe_mi

@hederamonstera keďže majú 2spotrebaky a hypo,kým aj budú môcť refinancovať.maju to na pekne dlho.
A pochybujem,že autorka nabehne na miesto ,kde zarobí 2000eur
Inak by toto ani neriešila
To je kombinácia na zabitie.to nedajú dlhodobo

@pe_mi hej no:(
tak uz asi len nejaka pomoc od rodiny, alebo tu zienky dali vela rad

autor
4. júl 2025

Ďakujem vam všetkým za rady 🙏🏻 čítam to všetko len nemám čas odpisovať každej zvlášť.

domkakvet
4. júl 2025
@pe_mi

@domkakvet písala ,že museli obaja zobrta k hypo spotrebaky
Čiže to zodpovedá tomu,čo napísala ,že nemala priznané na papieri

@pe_mi aj pri spotrebaku sa posudzuje prijem.

balerina2025
4. júl 2025

v gastre 2500? ty si kucharka ci manazerka? 🙂

subartic
4. júl 2025

toto su presne mladý ľudia , mať všetko hneď a teraz a potom vznikajú takéto problémy. Doteraz si nenapísala výšku splátky a veľkosť bytu a či je to novostavba alebo nie