Ako prekonať finančný stres a neistotu?
Prosila by som o nazor. Mame 2 deti, druhe nebolo planovane, ale nemala som sil ist na potrat, vacsi vekovy rozdiel medzi nimi. Prve dieta zdravotne znevyhodnene. S manzelom nezarabame az tak dobre, taky priemer. Snazim sa usetrit, avsak velke peniaze sli do terapii, diagnostik a vsetkeho mozneho, az sa zato hanbim, ale proste, neviem extra nejako usetrtit. Momentalne cast penazi davam na sporenie financnu rezervu, kde je len 2500 eur, cast na sporenie, kde je malo, pre pripadne opravy. Velke peniaze sli do auta (vyse 1000 eur a prerabky casti bytu, kde sme zaroven zobrali aj spotrebak 6000 eur, avsak v priebehu ani nie roka sa nam podarilo 3500 eur splatit). Sme natom tak zle? Deti chodia na vylety, chodia aj do kina, ale i do "slavneho" mekaca, chodia normalne oblecene, avsak platime stale terapie a speci skolu, kde mesacne ide cca +-400 eur. Mame byt na hypo, kde syn ma vlastnu izbu aj my spalnu, plus obyvacka a kuchyna, auto 11 rocne. Pointa je, ja citim stres, neskutocny tlak, stres z toho, ze nevyzijeme, ze mame malo penazi, neviem sa uvolnit, pri kazdej platbe kartou mi stiahne zadok, ze nebudeme mat z coho zit. Samozrejme, na konci kazdeho mesiaca svieti 0 na beznom ucte. Druhemu dietatu davam veci z druhej ruky, ktore boli darovane, sem-tam mu nieco kupim, kedze do skolky ide az v septembri. Samozrejme, pracujem od jeho roka. Mam vyhladat psychologa? Ako s tym bojovat? Mame tabulkove platy, lepsia praca v okoli nie je, pomoc nemame ziadnu. Dakujem za rady, ano, som financne negramotne, snazim sa byt gramotnejsia.
@anonym_autor podla mna na tom nie ste vobec tak zle. Podstatne je, ze si uvedomuješ vážnosť situacie a myslis aj na rezervu. Keby si sa chcela cítiť lepsie, ja mam dve deti som este na rodicaku hypo mi nedajú takze bývame v prenajme a moja budúcnosť ked sa rozvediem je otázna. Niekedy aj ked planujes život sa ti vysmeje a stane sa inak. Hlavu hore
@anonym_022ac8 nemas z toho stres? Ja neviem, neviem sa uvolnit v tomto zivote,ze nie sme dostatocne zabezpeceni,ze proste,ta rezerva je mala,je mi zle,trasu sa mi ruky,ked platim online vec,ktora je potrebna. Napr. oblecenie pre starsieho, ale i lieky atd.
@anonym_022ac8 nemas z toho stres? Ja neviem, neviem sa uvolnit v tomto zivote,ze nie sme dostatocne zabezpeceni,ze proste,ta rezerva je mala,je mi zle,trasu sa mi ruky,ked platim online vec,ktora je potrebna. Napr. oblecenie pre starsieho, ale i lieky atd.
@anonym_autor moc to prehanas,a preco??Takymto strachom si len privodis nieco,co ta da dole a este aj ty budes potrebovat terapie a lieky a budes pn.Mysli skor pozitivne ako takto negativne.
Teš sa, že to druhé, neplánované dieťa, je zdravé. Tým ste vyhrali lotériu na celý život. Neviem, čo je prvému dieťaťu, ale do toho by som investovala menej, (určite ma mnohé odsúdia za tento názor), no keďže je raz a navždy zdravotne znevýhodnené, zrejme z neho aj tak nikdy nevyrastie úspešný dospelý človek. Neplaťte žiadne zbytočné zázračné terapie a podobné predražené hlúposti, ktoré sú dobré len na ťahanie peňazí od rodičov. Radšej investujte do toho zdravého dieťaťa, rodinného života, svojej psychickej pohody a pravidelne niečo odkladajte.
Čo je podľa teba byt dostatočne zabezpečení? Mali by ste mat potom aspoň 250 tis, aby keď vám zhorí strecha nad hlavou ste kúpili rýchlo niečo iné
Alebo čo? Toto mi príde, že chceš byt hystericka a našla si si tému
@anonym_autor jasne ze mam, kazdy den. Hlavne prechod z md na rd bol ťažší ale ja ušetrím aj z mala. Len ma velmi mrzí, ze som to tak posrala a nevedela detom zabezpečiť nic nase. Ale az tak ako ty to asi neberiem, lebo by som sa zbláznila. Vzdy sa môže stat nieco, na co nebudeš pripravená treba sa s tým len nejak popasovať. A hlavne nemusi byt o rok tak ako myslis, urcite sa vam karta obráti a bude lepsie.
Čo je podľa teba byt dostatočne zabezpečení? Mali by ste mat potom aspoň 250 tis, aby keď vám zhorí strecha nad hlavou ste kúpili rýchlo niečo iné
Alebo čo? Toto mi príde, že chceš byt hystericka a našla si si tému
@anonym_293c50 mat viac penazi,viac financnej rezervy. Nechcem byt hystericka,ja sa chcem v tomto smere "uvolnit",nemat paniku z minania,nevycitat si kupenu cokoladku. Nevies co je to za pocit, seriozne, muz nechape a je uz zo mna nervozny,ale ja s tym neviem bojovat. Proste,uz vycitam i to,ze kupi zbytocne vec,ktora sa nezje. Bud rada,ze nezazivaz taketo stavy a si spokojna so svojim zivotom,nie kazda to takto ma.
Teš sa, že to druhé, neplánované dieťa, je zdravé. Tým ste vyhrali lotériu na celý život. Neviem, čo je prvému dieťaťu, ale do toho by som investovala menej, (určite ma mnohé odsúdia za tento názor), no keďže je raz a navždy zdravotne znevýhodnené, zrejme z neho aj tak nikdy nevyrastie úspešný dospelý človek. Neplaťte žiadne zbytočné zázračné terapie a podobné predražené hlúposti, ktoré sú dobré len na ťahanie peňazí od rodičov. Radšej investujte do toho zdravého dieťaťa, rodinného života, svojej psychickej pohody a pravidelne niečo odkladajte.
@anonym_b0d49b preboha… nemám slov…
@anonym_293c50 mat viac penazi,viac financnej rezervy. Nechcem byt hystericka,ja sa chcem v tomto smere "uvolnit",nemat paniku z minania,nevycitat si kupenu cokoladku. Nevies co je to za pocit, seriozne, muz nechape a je uz zo mna nervozny,ale ja s tym neviem bojovat. Proste,uz vycitam i to,ze kupi zbytocne vec,ktora sa nezje. Bud rada,ze nezazivaz taketo stavy a si spokojna so svojim zivotom,nie kazda to takto ma.
@anonym_autor no ak chodíte po výletoch, do mekaca, bežne kúpite vec, ktorá sa nezje a zároveň máte nulu na účte niekde je chyba.
Ja by som na tvojom mieste toho psychológa vyhľadala
@anonym_autor som na rodicaku s dvojčatami a mame prvacku. Sme na to ďaleko horšie. Ale ja som sa nastavila tak, že toto obdobie proste zvládneme a bude lepšie. Do slávneho mekacu nechodíme, nemáme na to, výlety zatiaľ veľmi malo a na úcte nemáme rezervu ani 1000cku. Proste som rada, že mam deri, muža, rodinu a ostatne zvládneme
No len si si ista, ze je to len o vyske rezervy a nie je za tym nieco viac? Aby si sa necudovala, ked budes mat rezervu aj 20 000€ a stale stres z financnej tiesne..
@anonym_autor mám dve deti , mladšie s DPH ktoré zhtlo majetok a este sme si na liečbu museli požičať, tiež máme s mužom tabuľkové platy, rekonštruujeme ak na to nasporíme, Do práce chodím s autom ktoré bolo vyrobené v r2005(druhé je o 6r mladšie)a neviem či prejde ďalšou STK, lebo nemá zmysel investovať doň ani 1k. Deti nechodia do mekáča len ak sú na školskom výlete. Nemajú problém s oblečením z druhej ruky. Na výlety možno raz za mesiac, do kina možno každý druhý..
Okuliare, strojček na zuby, a mohla by som pokračovať niektoré mesiace neviem odložiť nič. Nik nám nič nedaroval, nič sme nededili. O nejakej pomoci fyzickej či materiálnej od svokry môžem iba snívať.
Pozri ak si to v sebe nevieš urovnnať možno ozaj treba terapiu.
Aku mas velkost oblecenia ty? Mam nejake veci, ktore uz nechcem.... Su stale pekne, mam toho vela
@anonym_autor no ak chodíte po výletoch, do mekaca, bežne kúpite vec, ktorá sa nezje a zároveň máte nulu na účte niekde je chyba.
@januska12323 mekac ani vylety platene nie su tyzdenne. Nase vylety su po okoli,maximalne 20 eur minieme,ked detom nieco kupime a chodime autom,to je jedina nevyhoda toho,sem-tam kino,urcite nie mesacne. Zase to nie si vylety typu hotely atd. To,ze minieme na nieco co nepotrebujeme,myslim v obchode s potravinami,ako napr. napisem zoznam v akcii nieco,nie je to a namiesto toho kuoi drahsiu vec alebo alternativu,co u nas nik neje. Co sa vyletov/mekaca/kina tyka,snazim sa aspon co-to dopriat synovi,aby mal aspon ake-take detstvo. My s muzom sme taketo moznosti nemali.
My tiež tak podobne žijeme. Úspory fuč, všetko ide do domu, údržba aut. Ale neprežívam to “tragicky”, pretože z tých peňazí niečo mám, nie sú preflákané na zbytočnosti. Máš prerobený byt, bezpečne opravene auto, financie na dieťa a potrebnú liečbu,…. Mne sa to nezdá málo. Ak chceš šetriť, neprerábaj byt, predaj auto🤷♀️ tiež mame hypotéku, aj spotrebak.
Aku mas velkost oblecenia ty? Mam nejake veci, ktore uz nechcem.... Su stale pekne, mam toho vela
@anonym_e789e4 dakujem,ale ja veci mam daake,nosim dookola to iste alebo chodim na swapy, pripdne second handy za par eur (niektore kusky maju 8 rokov a stale drzia 🙂 ) ,este som stale pri sebe po porode,bosim L,ale dakujem za ponuku.
Nemyslim si, ze je dovod stresovat. Skor by si sa mala divat na pozitivne stranky. Splatit 3500 eur zo spotrebaku v priebehu roka je naozaj velmi dobre a financne zodpovedne.
Ak mas stres z financii, radsej by som si rozdelil financne zavazky na dlhsi horizont. Rozumiem, ze chcete splatit spotrebak co najskor ale ak by ste do neho dali polovicu cize tych 1800, stale je to dobre a dalsich 1800 mas k ruke vdaka comu budes urcite pocitovat menej stresu.
Aj 50 ci 100 eur mesacne vie cloveku odlahcit situaciu hoci sa to moze zdat zanedbatelne. Mali by ste si s partnerom sadnut a prehodnotit urcite platby. Trosku polavit nie je znakom financnej negramotnosti. Svoju situaciu si uvedomujes a chces ju riesit co je velmi podstatne.
@januska12323 mekac ani vylety platene nie su tyzdenne. Nase vylety su po okoli,maximalne 20 eur minieme,ked detom nieco kupime a chodime autom,to je jedina nevyhoda toho,sem-tam kino,urcite nie mesacne. Zase to nie si vylety typu hotely atd. To,ze minieme na nieco co nepotrebujeme,myslim v obchode s potravinami,ako napr. napisem zoznam v akcii nieco,nie je to a namiesto toho kuoi drahsiu vec alebo alternativu,co u nas nik neje. Co sa vyletov/mekaca/kina tyka,snazim sa aspon co-to dopriat synovi,aby mal aspon ake-take detstvo. My s muzom sme taketo moznosti nemali.
@anonym_autor takto žije veľa ľudí, platy sú malé a ceny vysoké, zle sa tu žije. Keď ti nevychádza nechoď na výlet, do meskača,ja tiež zarobím priemer a veľmi premýšľam, čo kúpim čo nie a kde je akcia. Bohužiaľ, keď si priemerný obyvateľ nikdy nebudeš môcť míňať peniaze neobmedzené s pocitom, kúpim čo chcem a potrebujem a nepočítam, čo mi zostane do konca mesiaca. Nastav sa na realitu na Slovensku a síce, že z priemeru platu počítačaš každé euro. A nie, že mekáč, kino, to nie je štandard. Ja tam nechodím vôbec, lebo na to nemám, hranolky urobím doma a vysvetlím, situáciu. A nemusím mať stresy a tlaky. Nechápem takéto zmýšľanie.
Takto žije veľa ľudí v tomto štáte. Sú radi že aspoň niečo majú keby niečo.
Lepšie sa majú len tí čo sú pri válovoch, najmä v politike.
@anonym_autor dať na súkromnú škôlku 400 eur a potom so stiahnutým žalúdkom platiť pri pokladni? Si na SR, tu si súkromné školstvo nemôže dovoliť platiť každý. Daj do štátnej, máš 400.eur.naviac a môžeš sa uvoľniť pri pokladni. Štátne sú často lepšie ako súkromné.
@anonym_autor máš nejakú zlú skúsenosť z detstva? Vieš o tom, že peniaze treba točiť a bez strachu? Veď ste splatili 3500 ani nie do roka.
@anonym_autor dať na súkromnú škôlku 400 eur a potom so stiahnutým žalúdkom platiť pri pokladni? Si na SR, tu si súkromné školstvo nemôže dovoliť platiť každý. Daj do štátnej, máš 400.eur.naviac a môžeš sa uvoľniť pri pokladni. Štátne sú často lepšie ako súkromné.
@anonym_d91b0f a tvoje deti to ako beru? Citia sa v pohode a su s tym OK,ze nejdeme do kina lebo nato nemame? Lebo ja raz za cas chcem tym nasim detom aj dopriat,Vy nie? Ja som zila s tym vedomim,ze sme nemali a nemohli mat...
@rejka7 dieta ma specifika,nechceme ho uplne odpisat,dufame,ze v niecom mu pomozeme,aby bol v buducnosti samostatny a nebol odkazany na nas
@anonym_d91b0f a tvoje deti to ako beru? Citia sa v pohode a su s tym OK,ze nejdeme do kina lebo nato nemame? Lebo ja raz za cas chcem tym nasim detom aj dopriat,Vy nie? Ja som zila s tym vedomim,ze sme nemali a nemohli mat...
@rejka7 dieta ma specifika,nechceme ho uplne odpisat,dufame,ze v niecom mu pomozeme,aby bol v buducnosti samostatny a nebol odkazany na nas
@anonym_autor no jasné, mekáč a kino nie sú meradlo kvality života detí. Skôr je to psychicky vyrovnaná matka. Deťom stačí les, ihrisko, opekačka, bicykel, jazero, prechadzka a zmrzka za 2 éčka. Zbytočne sa stresuješ, aj vtedy, keď nemusíš.
@anonym_autor chápem ale asi je to stále viac ako je potrebné vo vašej situácii míňať. Do kina stačí ísť raz za rok aj na platené výlety netreba chodiť aby boli deti šťastné. Spomeň si na svoje dectvo. Do kina si išla prvýkrát na základnej škole a výlety boli na kopec s chlebom v ruksaku. Teraz sme príliš rozmaznaní a tak sa nám mnoho zdá málo. Možno by ti pomohlo spísať mesačné náklady a uvidíš či míňate zbytočne alebo si to len nahováraš.
@anonym_autor no jasné, mekáč a kino nie sú meradlo kvality života detí. Skôr je to psychicky vyrovnaná matka. Deťom stačí les, ihrisko, opekačka, bicykel, jazero, prechadzka a zmrzka za 2 éčka. Zbytočne sa stresuješ, aj vtedy, keď nemusíš.
@anonym_d91b0f malym detom to stacit bude; vacsim a tinedzerom nie; ti uz budu chciet drahsie veci a takisto si budu vsimat co maju ich kamosi.
@anonym_autor ked bude chciet ist mladsie,zdrave s kamosmi.Nas je teraz na bike feste,stan,spacaky a kopec jedla,pitia.Nakup 60eur,tam na jedlo minanie 50eur,aj to som mu chcela dat 100vku,to povedal,ze nie staci 30eur.Este,ze je taky skromny.Nerad pyta od nas,radsej si zarobi.Ale on uz bude mat za chvilu 18.Takze male deti toho vela nepotrebuju,casom mozte zmenit pracu s lepsim platom.Nikde neni napisane,ze budete stale s takym platom a v rovnakej praci.Len rozmyslaj inak,lebo platby su kazdy mesiac a naozaj si s takeho staleho stresu mozes nieco nahnat.A az potom pride ten ozajstny stres.
@anonym_b0d49b ty si dobrá ... Nevieš, čo je s dieťaťom, ale vieš, že možno z neho úspešný človek nebude.. možno bude potrebovať pomoc aj v dospelosti a možno NIE. To nevieme. sa pozri okolo seba, koľko ľudí s rôznym postihnutím telesným, zrakovym, sluchovym alebo s autizmom je plne zaclenenych a dokonca aj úspešných. Si tiež ich rodičia mohli povedať, že na čo do nich investovať alebo že stačí investovať malo. Veď načo... Tiež mám zdravotné postihnutie od narodenia. Ešte že si ty nebola mojou matkou.
@anonym_autor ja samozrejme tvoje dieťa nepoznám, ale často je to o tom, že sa ponúkajú všelijaké terapie, programy a hry pre takéto deti, či už retardované, autistické a pod. ale fakt je taký, že tieto deti majú limity a často sa vyhadzujú peniaze von oknom. Ja chápem, že ako rodič chcete pre dieťa to najlepšie, ale trpí potom rodinný rozpočet a aj na úkor druhého dieťaťa..špeciálne školstvo aj štátne ponúka dobré možnosti. Špeciálny pedagóg na pár žiakov. Veď to je super a je to zdarma. Máte Centra pedagogicko psychologické kde je diagnostika zdarma ako aj terapie. Napríklad v Centre diagnostikujú autizmus zdarma a kvalitne. Súkromná psychologička si zapýta za omnoho menej času, čo diagnostikuje od 175 eur, aj do 300. Takisto liečebný pedagóg je v Centre zdarma, aj logoped, keď skombinujete s normálnym logopedom, tak máte každé dva týždne stretnutie s logopedom a zdarma. INPP stojí u súkromného diagnostika aj 250 eur, každé sedenie od 70 vyššie a v Centre máte zdarma. Mohla by som pokračovať, keď s ním aj doma pocvičite, naozaj nemusíte vyhadzovať na súkromné školstvo. Hovorím z vlastne bohatej skúsenosti. Súkromné terapie sú zderstvo, hľadajte štátne zdarma.
@anonym_autor ja samozrejme tvoje dieťa nepoznám, ale často je to o tom, že sa ponúkajú všelijaké terapie, programy a hry pre takéto deti, či už retardované, autistické a pod. ale fakt je taký, že tieto deti majú limity a často sa vyhadzujú peniaze von oknom. Ja chápem, že ako rodič chcete pre dieťa to najlepšie, ale trpí potom rodinný rozpočet a aj na úkor druhého dieťaťa..špeciálne školstvo aj štátne ponúka dobré možnosti. Špeciálny pedagóg na pár žiakov. Veď to je super a je to zdarma. Máte Centra pedagogicko psychologické kde je diagnostika zdarma ako aj terapie. Napríklad v Centre diagnostikujú autizmus zdarma a kvalitne. Súkromná psychologička si zapýta za omnoho menej času, čo diagnostikuje od 175 eur, aj do 300. Takisto liečebný pedagóg je v Centre zdarma, aj logoped, keď skombinujete s normálnym logopedom, tak máte každé dva týždne stretnutie s logopedom a zdarma. INPP stojí u súkromného diagnostika aj 250 eur, každé sedenie od 70 vyššie a v Centre máte zdarma. Mohla by som pokračovať, keď s ním aj doma pocvičite, naozaj nemusíte vyhadzovať na súkromné školstvo. Hovorím z vlastne bohatej skúsenosti. Súkromné terapie sú zderstvo, hľadajte štátne zdarma.
@anonym_d91b0f mame za sebou toho vela,viem,ake su cakacie doby na cpp (zazili sme aj to,vtedy sme surne zhanali na stanovenie dg,bol to boj o zivot), presli sme si sukromnymi,statnymi,vselicim. Viem porovnat,aky pokrok urobil v statnom zariadeni a aky v sukromnom. Ak mozem a je nadej,ze dietatu zlepsim co i len o kusok zivot,budem do neho investovat,zatial to na ukor druheho dieta nie je. Mate speci dieta?

@anonym_autor podla mna na tom nie ste vobec tak zle. Podstatne je, ze si uvedomuješ vážnosť situacie a myslis aj na rezervu. Keby si sa chcela cítiť lepsie, ja mam dve deti som este na rodicaku hypo mi nedajú takze bývame v prenajme a moja budúcnosť ked sa rozvediem je otázna. Niekedy aj ked planujes život sa ti vysmeje a stane sa inak. Hlavu hore