icon

Finančné zabezpečenie pre ženu v domácnosti

5. máj 2025

Ak je tu nejaká žena, čo je doma nechodí fyzicky do práce a čo sa týka financií ma to na starostí manžel... Riešili ste napríklad nejaké zabezpečenie? Ja neviem že si mesačne odkladáte nejaké peniažky bokom, alebo že manžel vám dal nejaký podiel vo firme alebo tak?
Manžel chce aby som zostala doma a nechodila do práce, keďže zarobí dosť a podstatnejšie je teraz fungovať s deťmi a celkovo tak nejak vytvárať pohodu doma. A tak rozmýšľam či odísť z práce alebo ako ďalej. Človek nikdy nevie a chcela by som mať stále prístup k nejakej vlastnej rezerve

Strana
z5
mamamasama
5. máj 2025

Ty vieš koho si si zobrala.

enmery
5. máj 2025

Veď o tom sa porozprávaj s ním, ako si to predstavuje, ako sa budú riešiť financie. Z čoho budeš žiť na dôchodku. Už tu je xy tém, kde tak žene ostali len oči pre plač. Ty si poznáš muža, s ním to preber, ako si to predstavuje a ako to bude reálne fungovať.

autor
5. máj 2025
@mamamasama

Ty vieš koho si si zobrala.

@mamamasama na čo bol tento komentár dobrý?
Áno ja viem koho som si zobrala a pýtam sa na názor v podobnej situácii ako oni riešili túto záležitosť

stvorenie
5. máj 2025

Rozhodne si zabezpeč vlastnú finančnú budúcnosť!

autor
5. máj 2025
@enmery

Veď o tom sa porozprávaj s ním, ako si to predstavuje, ako sa budú riešiť financie. Z čoho budeš žiť na dôchodku. Už tu je xy tém, kde tak žene ostali len oči pre plač. Ty si poznáš muža, s ním to preber, ako si to predstavuje a ako to bude reálne fungovať.

@enmery samozrejme že sa o tom s ním budem rozprávať. Ale chcela som sa informovať ako to riešili iné rodiny 🙂

autor
5. máj 2025
@stvorenie

Rozhodne si zabezpeč vlastnú finančnú budúcnosť!

@stvorenie veď píšem že chcem mať nejakú rezervu 🤷🏼‍♀️😉 preto sa pýtam ako to majú iné ženy v podobnej situácii aby som aj manželovi vedela dať nejaký návrh ako to budeme ďalej riešiť

mamamasama
5. máj 2025

K tomu, že ja viem, aký je môj manžel. Ty evidentne o svojom veľa nevieš.

autor
5. máj 2025
@mamamasama

K tomu, že ja viem, aký je môj manžel. Ty evidentne o svojom veľa nevieš.

@mamamasama aha no dobre tak neviem. Pekný deň

beata_k
5. máj 2025

Urcite nech ti plati odvody aby si mala na dochodok ak by "nieco"

petulda333
5. máj 2025

Ja tak zojem skoro 2r. Mame fin.poradcu a ten nam nastavil vsetko mozne. Idu mi peniaze na dochodok,rezerva,mame poistky,fin.plan,proste aby som neostala bez penazi ak by sa nieco stalo. Momentalne sme takto,predtym som robila.

salamistka
5. máj 2025

Nešla by som do toho, hoci to znie lákavo...je dobré keď máš pracovné návyky, mať odpracované roky kvôli dôchodku a deti nepotrebujú, aby ich mama obskakovala kým pôjdu do školy...ja osobne som tiež dlho rozmýšľala, či neostať doma, túžila som po tom, že môj muž príde večer domov z práce, bude upratané, navarené, o dcéru bude postarané, budem ju môcť nosiť na krúžky a tak...ale po rokoch som zistila, že by som sa cítila mizerne, že môj muž do večera v práci a ja nič nevyprodukujem, čím by som prispela do rodinného rozpočtu, nemala by som zo seba vôbec dobrý pocit, nerobilo by to dobrotu, pre chod rodiny je dôležité, aby všetci členovia boli aktívny a neboli odkázaní na iného.

kavasmliekom
5. máj 2025

Neviem si predstaviť, že by som bola bez finančnej rezervy a dala výpoveď v práci. A ani by som tak žiť nechcela. Akože predstava pekná, manžel zarobí 5000e v čistom, máme spoločný dom, deti, manžel mi posiela 1000e na účet, aby som si šetrila keby niečo....platil by mi odvody, aby som mala aspoň dôchodok...len potom mu skákať okolo zadku, nepindať... Lebo ma pošle do "ku mamičke" s igelitkou.

penelope11
5. máj 2025

Presne, ved ak ti to takto nevyhovuje, tak by si to mala si v prvom rade povedat jemu, no nie?

michaela329
5. máj 2025

Čo poznám také ženy, tak sú obvykle papierovo zamestnane u manžela, majú životné poistenie 🤷 A majú prístup k peniazom a aj svoje sporenia. Pár ich aj tak po rokoch išlo pracovať - nuda.

zic
5. máj 2025

Ja vidim mozne rizika, i ked je to vzdy na dohode:
1, ak vsetko pojde ok a ostanete spolu - co s tvojim dochodkom (2. pilier apod)... Je ochotny ti platit zo zdanenych penazi ktore zarobi a vyrovnavat "stratu" odvodov do 2. a potazmo do 3. piliera?
2, Ak sa rozvediete / zomrie... poistka je samozrejmost, ale co v priapde, ze budes musiet "zacat od znova" (historia v banke, prijem, vypadok z pracovneho procesu apod)...

Toto za mna je fakt ze dost problem, pokial nie ste zabezpeceni akoze v stovkach tisich eur az milionoch (ze sa vas netyka ani jeden z bodov 1 a 2...

autor
5. máj 2025
@penelope11

Presne, ved ak ti to takto nevyhovuje, tak by si to mala si v prvom rade povedat jemu, no nie?

@penelope11 ale ja netvrdím že mi niečo nevyhovuje... Viete ženy čítať a porozumením? Ja sa pýtam ako to majú ženy ktoré sú takto doma... Snažím sa spraviť si predstavu o tom ako takto fungujú rodiny aby som aj ja urobila správne rozhodnutie

luccija
5. máj 2025
@enmery

@enmery na dôchodku?veď nehovorí, že nikdy nepôjde do práce.Autorka mala som našetrené..vďaka Bohu za to, lebo, ak mi nestačilo, alebo som chcela kúpiť niečo čo bol rozmar nemusela som si pýtať.Zostat doma, pokým sú deti malé je fajn odbiť si choroby, žiadny stres kto s nimi bude...nech ti platí dobrovoľne nezamestnaná.Na podporu nemáš nárok?

autor
5. máj 2025
@zic

Ja vidim mozne rizika, i ked je to vzdy na dohode:
1, ak vsetko pojde ok a ostanete spolu - co s tvojim dochodkom (2. pilier apod)... Je ochotny ti platit zo zdanenych penazi ktore zarobi a vyrovnavat "stratu" odvodov do 2. a potazmo do 3. piliera?
2, Ak sa rozvediete / zomrie... poistka je samozrejmost, ale co v priapde, ze budes musiet "zacat od znova" (historia v banke, prijem, vypadok z pracovneho procesu apod)...

Toto za mna je fakt ze dost problem, pokial nie ste zabezpeceni akoze v stovkach tisich eur az milionoch (ze sa vas netyka ani jeden z bodov 1 a 2...

@zic zabezpečený sme... Preto prišlo práve táto téma na stôl že nie je potrebné aby som chodila do práce ale aby som bola doma a starala sa full time o rodinu a mala čas na seba, len by som chcela mať nejakú rezervu. Čo sa týka odvodov a sporenia to padlo hneď že sa bude platiť. Ja som mala skôr na.mysli ešte niečo akoby navyše?

luccija
5. máj 2025

A záleží aku máš prácu, vzdelanie a trocha rozmýšľať čo bude ďalej o rok, dva, tri spraviť si kurz, alebo robiť pol úväzok, z domu...koľko majú deti rokov....

autor
5. máj 2025
@luccija

@enmery na dôchodku?veď nehovorí, že nikdy nepôjde do práce.Autorka mala som našetrené..vďaka Bohu za to, lebo, ak mi nestačilo, alebo som chcela kúpiť niečo čo bol rozmar nemusela som si pýtať.Zostat doma, pokým sú deti malé je fajn odbiť si choroby, žiadny stres kto s nimi bude...nech ti platí dobrovoľne nezamestnaná.Na podporu nemáš nárok?

@luccija ďakujem za komentár. Áno plán je že budem doma kým sú deti malé kým ma potrebujú... Potom si môžem urobiť nejaký vlastný small business niečo skôr pre radosť. Aktuálne som na RD ale už mi končí a môžem sa vrátiť do práce preto sme to začali riešiť

autor
5. máj 2025
@michaela329

Čo poznám také ženy, tak sú obvykle papierovo zamestnane u manžela, majú životné poistenie 🤷 A majú prístup k peniazom a aj svoje sporenia. Pár ich aj tak po rokoch išlo pracovať - nuda.

@michaela329 no však ja neplánujem byť doma celý život. Len čas kedy to bude potrebné potom keď budú detičky veľké tak môžem ďalej robiť to čo ma baví🙂

autor
5. máj 2025
@petulda333

Ja tak zojem skoro 2r. Mame fin.poradcu a ten nam nastavil vsetko mozne. Idu mi peniaze na dochodok,rezerva,mame poistky,fin.plan,proste aby som neostala bez penazi ak by sa nieco stalo. Momentalne sme takto,predtym som robila.

@petulda333 ďakujem za koment🙂

autor
5. máj 2025
@salamistka

Nešla by som do toho, hoci to znie lákavo...je dobré keď máš pracovné návyky, mať odpracované roky kvôli dôchodku a deti nepotrebujú, aby ich mama obskakovala kým pôjdu do školy...ja osobne som tiež dlho rozmýšľala, či neostať doma, túžila som po tom, že môj muž príde večer domov z práce, bude upratané, navarené, o dcéru bude postarané, budem ju môcť nosiť na krúžky a tak...ale po rokoch som zistila, že by som sa cítila mizerne, že môj muž do večera v práci a ja nič nevyprodukujem, čím by som prispela do rodinného rozpočtu, nemala by som zo seba vôbec dobrý pocit, nerobilo by to dobrotu, pre chod rodiny je dôležité, aby všetci členovia boli aktívny a neboli odkázaní na iného.

@salamistka ďakujem za názor ale ja sa nepýtam či ísť alebo neísť do toho, ja sa pýtam ako to majú ženy ktoré zostali doma...

tenerifka
5. máj 2025

Kamoska bola v podobnej situacii. Manzel sa chcel zrazu len tak po takmer 20 rokoch manzelstva rozviest, deti uz velke. Ona mala nastastie byt s nim napolovicu.
Na tvojom mieste najprv riesim mat rovnaky podiel na dome a aj vo firme, platit si odvody, s tymto tvoj manzel musi jednoducho suhlasit, ak nie je zadubeny alebo nema zle umysly. Potom sa kludne mozes starat o spolocnu domacnost, spolocne deti a robit aj jemu full servis. Ak by nesuhlasil, isla by som do prace, on by sa musel na vsetkom podielat spolovice, a ziadne take, ze pracuje do vecera....oni sa tito podnikatelia totiz vacsinou do toho vecera len zasivaju.....

autor
5. máj 2025
@tenerifka

Kamoska bola v podobnej situacii. Manzel sa chcel zrazu len tak po takmer 20 rokoch manzelstva rozviest, deti uz velke. Ona mala nastastie byt s nim napolovicu.
Na tvojom mieste najprv riesim mat rovnaky podiel na dome a aj vo firme, platit si odvody, s tymto tvoj manzel musi jednoducho suhlasit, ak nie je zadubeny alebo nema zle umysly. Potom sa kludne mozes starat o spolocnu domacnost, spolocne deti a robit aj jemu full servis. Ak by nesuhlasil, isla by som do prace, on by sa musel na vsetkom podielat spolovice, a ziadne take, ze pracuje do vecera....oni sa tito podnikatelia totiz vacsinou do toho vecera len zasivaju.....

@tenerifka dom, ostatné majekty máme v bezpodielovom, firma je jeho je to jeho projekt tam nemam potrebu figurovať ale presne chcem nejakú rezervu keby náhodou niečo čokoľvek či rozvod, úmrtie, proste čokoľvek aby som zrazu nezostala v úzkych

ada12345
5. máj 2025

Napriklad mat nejaku nehnutelnost - byt, ktory bude tvoj, z ktoreho budes mat prijem - najomne.

autor
5. máj 2025
@ada12345

Napriklad mat nejaku nehnutelnost - byt, ktory bude tvoj, z ktoreho budes mat prijem - najomne.

@ada12345 zaujímavý nápad

selenka7
5. máj 2025

Mysli na to, ze keby sa cokolvek stalo a budes sa musiet po rokoch vratit do prace, budes mat velku dieru v zivotopise. Nehovoriac o tom, ze clovek pomerne rychlo strati pracovne navyky a taktiez potrebuje kontakt s rovesnikmi uz len kvoli vlastnej psychohygiene. Ja by som ostala pracovat aspon na ciastkovy uvazok, keby bola taka moznost.

autor
5. máj 2025
@selenka7

Mysli na to, ze keby sa cokolvek stalo a budes sa musiet po rokoch vratit do prace, budes mat velku dieru v zivotopise. Nehovoriac o tom, ze clovek pomerne rychlo strati pracovne navyky a taktiez potrebuje kontakt s rovesnikmi uz len kvoli vlastnej psychohygiene. Ja by som ostala pracovat aspon na ciastkovy uvazok, keby bola taka moznost.

@selenka7 tak ja neplánujem zostať doma už navždy... Je to len nejaký čas kým sú deti malé. Potom by som si vytvorila niečo vlastné... Možnosti na to máme

tenerifka
5. máj 2025

Nemohla by si aspoñ na par hodin pracovat vo firme? Deti budu v skolke/skole, na otrocke prace v domacnosti budete mat vypomoc, a ty sa budes aspoñ trochu spolupodielat a nestratis pracovne navyky a nebudes doma izolovana

Strana
z5