Finančné zabezpečenie pre ženu v domácnosti
Ak je tu nejaká žena, čo je doma nechodí fyzicky do práce a čo sa týka financií ma to na starostí manžel... Riešili ste napríklad nejaké zabezpečenie? Ja neviem že si mesačne odkladáte nejaké peniažky bokom, alebo že manžel vám dal nejaký podiel vo firme alebo tak?
Manžel chce aby som zostala doma a nechodila do práce, keďže zarobí dosť a podstatnejšie je teraz fungovať s deťmi a celkovo tak nejak vytvárať pohodu doma. A tak rozmýšľam či odísť z práce alebo ako ďalej. Človek nikdy nevie a chcela by som mať stále prístup k nejakej vlastnej rezerve
Tak nemáš nad čím váhať.Vacsina žien čo zostane dlhšie doma idú už potom vlastnou cestou zistia, že im nevyhovuje od do a začnú robiť na seba.A možno po roku zistíš, že sa ti žiada kolektív, práca...
Určite aspoň odvody do sociálnej poisťovne "keby dačo"., alebo účet kam pôjde.urcita suma pre teba
Ja by som si kúpila nehnuteľnosť, ktorá by mi niečo zarábala a to by som si odkladala bokom. Alebo zaviesť sporiaci účet kde ti bude posielať nejakú časť peňazí.. Ale za mna je to ale najhoršie čo môže byť, finančne závislá na niekom... Môj názor, každý nech si žije ako chce.
Zalezi od toho aky je manzel. Raz som to zazila a nikdy viac, ale napriklad kamoske to vyhovuje a nemaju ziaden problem.
Zalezi od toho aky je manzel. Raz som to zazila a nikdy viac, ale napriklad kamoske to vyhovuje a nemaju ziaden problem.
@micha1linka Tak je to, každý pár je iný a inak si to vedia zladiť a inak sa vedia na seba spoliehať.
Pani autorka, uvahy tvojho manzela aj tvoje sa maju odvijat od istych faktov.
Takze fakty. ci skmor otazky, ktore si mate spolu prebrat a vyhodnotit. : Si majetna a bola si pred sobasom? Mas vlastny prijem pasivny?A nemyslim teraz rodicovsku davku.
Aku formu manzelstva ste uzatvorili?
A ake mas vzdelanie a povolanie , do ktoreho sa mozes bez problemov/ako nejaka spickova odbornicka ,co na sebe roky pracuje / vratit po dlhorocnej pauze? Pretoze vase ponimanie vytvorenia biznisu v buducnosti je dost naivne . Ak aj by sme prihliadli nato,ze mate na to finacne zdroje
Pretoze ako sa bude vyvyjat biznis ,danove a odvodove zatazenie,dochodkove poistenie a tvoj zd.stav po rokoch nik nevie. Velka pravdeposdbnostje skor to,ze zostanes bez prijmu a prace, pretoze pre pr. trh uz budes nezaujimava.a neperspektivna.
Takze chymera,ze nejaky biznis otvris potom je len naozaj chymarou a to dost vzialenou.
Takze ak ti nevadi,ze po rokoch uz budes prep r.trh nezaujimava a neperspektivna , a teda budes robit ak najdes vobec pracu, na najnizs. poziciach/upratovacka a pod / tak nech ti zaplati tie roky balik socialneho poistenia vratane v nezametnanosti aj zdr.poistenia. samozrejme. .
A na seba velku zivotnu poistku nech vystavi manzel.Ak na sk je to vobec mozne a vyhodne.A ak sa pytas na financie len pre teba,tak nech ti plati apanaz. cize vrcekove kazdy mesiac ,ale nie zo spolocnych financii/ak mate BSM/ ale z vlastnych,cize ak nejake ma z pred sobasa, ci ine finacnie, ci ak mate manzelstvo uzatvorne na zaklade not.zapisnice. Cize ziadne BSM.
Pretoze ak mate BSM, vsetky financie su/ak nie je BSM zuzene ci zrusene ci nevzniklo/ spolocne.Taze by dostavala aj tak zo spolcneho balika financii na tvoje vreckove. To si aj ty z uctu mozes zobrat. Dufam,ze mas pristupa to neobmedzeny k vasim spol.financiam.
Takze ti veci preberte a asi aj asi manzela osvieti,ze na taky luxus/byt zenou v domacnosti vyhodnou aj pre teba/ budete potrebovat /hlavne on / znacne financne krytie.
Som na tom rovnako, akurat my sme odisli do zahranicia, ja mam vlastny byt a z toho prenajom, plus riesime podiely vo firme. Osobne by som radsej isla pracovat, mna tato pozicia nenaplna, ale musim vydrzat. Po navrate domov si nerobim iluzie, ze rychlo ziskam pracu…
Z čoho chces mať tu rezervu? Budeš odkázaná na ne/ milosť tvojho muža.
Mne by pri takejto požiadavke okamžite blikali všetky kontrolky
Z čoho chces mať tu rezervu? Budeš odkázaná na ne/ milosť tvojho muža.
Mne by pri takejto požiadavke okamžite blikali všetky kontrolky
@doriiis tak to je smutné že ti pri manželovi blikaju kontrolky...
Čítaj s porozumením autorka.Mne nič blikať nemusí.Moj muž by nikdy takéto niečo nenavrhol.
ano, mesacne odkladam 1500 eur len pre seba
Čítaj s porozumením autorka.Mne nič blikať nemusí.Moj muž by nikdy takéto niečo nenavrhol.
@doriiis ty čítaj s porozumením... Ja nikde nepíšem že som nutena manželom takéto rozhodnutie spraviť alebo si pýtam radu či ísť alebo neísť do tohto rozhodnutia... Ja sa pýtam žien ktoré takto žijú ako riešia aby mali aj nejakú finančnu rezervu...
Ty očividne nemáš čo k tejto téme napísať. Tak k nej už nič viac nepíš vďaka
ano, mesacne odkladam 1500 eur len pre seba
@lianka123 to máš akoby vreckové od manžela+ peniaze na domácnosť?
Ja som sa ťa normálne opýtala,ze z čoho chces vytvárať rezervu.Nebudes mať pravidelný príjem.
Manžel nech ťa zamestná vo firme, zaplatí odvody a mzdu ti pošle na účet..
Ja som sa ťa normálne opýtala,ze z čoho chces vytvárať rezervu.Nebudes mať pravidelný príjem.
@doriiis to je moja otázka tu 🤷🏼♀️ čo robia ženy ktoré sú takto doma aby mali nejaké peniažky bokom. To znamená že si tu robím prehľad o tom ako to majú v iných rodinách a robím si tým prieskum aké sú možnosti aby som nezostala úplne bez vlastných peňazí respektíve bez rezervy keby niečo. Rozumieš? Preto píšem... Nemáš k téme čo napísať lebo tak nežiješ, ja sa nepýtam na názor čo si o tom druhý myslia
Manžel nech ťa zamestná vo firme, zaplatí odvody a mzdu ti pošle na účet..
@cafelatte áno pravdepodobne to tak bude. Ale zaujímalo ma ako to majú aj iné a či si viem ešte aj inym spôsobom urobiť rezervu
Aj keby si si kúpila byt, ako zábezpeku do budúcna, musí byť vynaty z BSM, peniaze, kt si budeš odkladať, tiež. Lebo ako náhle príde k niečomu zlému, peniaze sú Vaše, aj keď budú na tvojom účte. Toto naozaj treba dobre ošetriť, aby si po xy neostala s holým zadkom bez domova. Ja viem, teraz sa šťastná milujúca rodinka, ale.... nikdy nevieš.
Mam par takych kamaratiek. Vsetky zamestnava manzel, ide im mzda, odvody, ziadne diery v zivotopise a su doma s detmi. Manzel dava peniaze na domacnost, na deti, plati vsetky vydavky a zeny dostavaju vreckove pre seba. Z ktoreho kupuju v podstate aj nic a mozu si to setrit ak chcu. Ale teda nie su to slovaci, ktori vacsinou poslu zenu do roboty, pytaju za vsetko polovicu ale o deti a domacnost sa ma starat zena. A tvij manzel to sice nemusi byt, ale citaj tie temy tu… Vies ja stale razim teoriu, ze dnes sa milujeme ako kone a zajtra sa hadame o to kto kupil mikrovlnku. Napad super. Ale pravidla to nejake mat musi
Aj keby si si kúpila byt, ako zábezpeku do budúcna, musí byť vynaty z BSM, peniaze, kt si budeš odkladať, tiež. Lebo ako náhle príde k niečomu zlému, peniaze sú Vaše, aj keď budú na tvojom účte. Toto naozaj treba dobre ošetriť, aby si po xy neostala s holým zadkom bez domova. Ja viem, teraz sa šťastná milujúca rodinka, ale.... nikdy nevieš.
@danielahamar áno veď presne preto ma zaujíma ako to majú ošetrené ženy čo tak už žijú. Tiež nemyslím na rozvod a tak, ale človek nikdy nevie a chcem aby to bolo na poriadku
Mam par takych kamaratiek. Vsetky zamestnava manzel, ide im mzda, odvody, ziadne diery v zivotopise a su doma s detmi. Manzel dava peniaze na domacnost, na deti, plati vsetky vydavky a zeny dostavaju vreckove pre seba. Z ktoreho kupuju v podstate aj nic a mozu si to setrit ak chcu. Ale teda nie su to slovaci, ktori vacsinou poslu zenu do roboty, pytaju za vsetko polovicu ale o deti a domacnost sa ma starat zena. A tvij manzel to sice nemusi byt, ale citaj tie temy tu… Vies ja stale razim teoriu, ze dnes sa milujeme ako kone a zajtra sa hadame o to kto kupil mikrovlnku. Napad super. Ale pravidla to nejake mat musi
@wieruska1 takto nejako si to predstavujem. V podstate ono to tak je aj teraz ale bolo to tak aj pred materskou, manžel platil všetko, platil mi aj moje výdavky (kaderníčka, nehty...) a výplatu ktorú som dostávala som si šetrila. Ale zaujima ma ako to proste ženy riešili ktoré takto už žijú 😉🤷🏼♀️ aby bolo všetko na poriadku.. netreba ma upozorňovať veď od toho že si uvedomujem riziká vznikla táto téma
Nie, nezostala by som doma. Dobre ti radia tie, ktoré píšu, že situácia sa môže veľmi rýchlo otočiť. Určite stratis pracovné návyky, kontakt s ľuďmi, budeš dookola variť, prať, žehliť, starať sa o domácnosť a deti. Mňa by to veľmi rýchlo prešlo. Ja zas obdivujem ženy, ktoré sú nezavisle, makaju na sebe a stíhajú aj deti.... Toto určite nie - za mna
Tvojou rezervou by mohli byt investicne nehnuteľnosti ak na to mate nakúpte byty kde budete vlastníci obaja a môžeš prenajímať. Aj keď situácia s kupou a prenájmom bytov okrem BA je už dosť finančné náročná a oplatí sa to ak máte hotovosť.
Ja poznám viacero pani v domácnosti, su s tym spokojne, nepotrebujú byť výkonné/ dom, domácnosť, práca, deti, nákupy, varenie, krúžky, choroby studium vš, atd... je to pre jednu ženu otrocina ak máš možnosť byť doma tak to vyuzi
Nie, nezostala by som doma. Dobre ti radia tie, ktoré píšu, že situácia sa môže veľmi rýchlo otočiť. Určite stratis pracovné návyky, kontakt s ľuďmi, budeš dookola variť, prať, žehliť, starať sa o domácnosť a deti. Mňa by to veľmi rýchlo prešlo. Ja zas obdivujem ženy, ktoré sú nezavisle, makaju na sebe a stíhajú aj deti.... Toto určite nie - za mna
@huginko kde prosím vidíš otázku kde sa pýtam na názor či to mám urobiť alebo nemám?! Viete tu čítať a porozumením? Ja sa pýtam žien ktoré takto fungujú ako si vytvárajú nejakú finančnu rezervu. Ja neviem....
Nevypisujte mi že stratím návyky a podobne, ja som tu nenapísala nič konkrétne ako znie nejaká naša dohoda, respektíve ako to vidíme ako to chceme praktizovať, či budem 24/7 zatvorená v byte, či čo sa bude diať tak tu nekonstatujte niečo len tak. Odpovedajte k veci prosím alebo preskocte tému
Ďakujem
Tvojou rezervou by mohli byt investicne nehnuteľnosti ak na to mate nakúpte byty kde budete vlastníci obaja a môžeš prenajímať. Aj keď situácia s kupou a prenájmom bytov okrem BA je už dosť finančné náročná a oplatí sa to ak máte hotovosť.
Ja poznám viacero pani v domácnosti, su s tym spokojne, nepotrebujú byť výkonné/ dom, domácnosť, práca, deti, nákupy, varenie, krúžky, choroby studium vš, atd... je to pre jednu ženu otrocina ak máš možnosť byť doma tak to vyuzi
@cafelatte áno o tomto sme sa bavili ale nie investície do bytov ale asi skôr do nejakých chát a podobne. Prípadne možno apartmány čo by bolo za mňa bohate časovo náročné popri deťoch a starostlivosti o domácnosť
Ale teraz som nepochopila, ide ti o rezervu len pre seba mimo BSM?
Lebo aj keď ste BMS a manželstvo krachne máš nárok zo všetkého na polovicu. Chaty sú staré, vykradaju sa, musíš vždy pred a po návšteve chystat cize starosti. Radšej apartmán a zaplatiť si servis.
@wieruska1 Vzahrnici tie zeny maju manzelske zmluvy okrem ineho.Takze tie finacnie zrejem nejdu zo splocnych penazi manzelov.Inak by to nemalo zmyselekedze si moze to vreckove zena potom sama z uctu vziat. Boli by to spolocne financie tak ci tak.
Ale autorka zeje zrejme na sk.takze to,co robia nine zeny v zahrnici je pre nu erelevantne. aj ked na sk manzel manzelsku zametna, , tak stale to isdezo spolocnej kasy ten prijem co ona dostaneCize s rodinneho podnikania,.Teda,ak manzelka nepoziadala od zrusenie BSM ,kedze manzel podnika. Takze s aprsunne jedna cast financii z jednej hromady do inej
Vnormalnych rodinach si manzelia sadnu, rozberusvoju fina situaciui aj do buducna s prihlaidnutim anrozne okolnosti a rozhodnu,ci manzelka che podstupit riziko,ze zostane bez prijmu v kritickej situacii. cize smrt ci invalidita manzela.ci aj rozvod.Alebo splocne financie su vtakej vyske, ze manzelka moze nepcovat abyt v domacnosit az do staroby.kedze rokmi s ajej prc. moznosti budu stale zuzovat.Moze firma manzela skrachvat ci pojeho smrti aznikne.. A co zena potom spravi,ked len naoko pracovala vo fime manzela.? . A nema ziadne pr. navyky,zrucnosti roky?
Takyto model rodiny /zena v domacnosit v dnesnej dobe na sk/ si moze dovolit len ozaj majetna rodina a hlavne manzelka,ktora ma vLastne financie a znacne pred sobasom na sk.Teda pravidelny pasivny prijem najlepsie.
Ahoj. U nás to takto máme, ja som doma, starám sa o rodinu, manžel pracuje. Každý mesiac mi vyberie hotovosť, z nej si časť odložím bokom.
Podla mna rozmýšľaš velmi dobre, ze nechces doma ostat len tak,aj ked on zaplati, kludne si to premysli a nech ti dava aj nejake peniaze mimo vydavkov, ved aj praca a starostlivosť o domacnost a deti je dost, tak ked si to viete vysvetliť prečo nie...ja ti fandim a verim ze keby takto viacere uvazovali tak by dopadli v niektorych pripadoch lepsie, urci si nejaku sumu a nech ti to dava akoby namiesto výplaty...hlavne si to urobte podľa seba a ako vam dvom vyhovuje, ved aj keby robis dajme tomu na polovičný úväzok tak dostavas plat tak preco nie takto

Tolko zbytocnych komentarov co by bolo, keby bolo......autorka, moji rodicia takto fungovali asi 5 rokov. Otec pracoval ako turisticky sprievodca, mama nestihala bez pomoci dve deti s malym vekovym rozdielom (spravila pol roka pokus a neslo to - bavime sa o dobe komunizmu kedy to nestihala, takze teraz je to 5x horsie) tak ostala doma s tym ze otec vsetko zabezpeci...zili sme fajn, vo volnom case sila, takze peniaze mimo mala vzdy. Do prace sla az ked som ja isla do tej stvrtej triedy.
To, ze teraz ostanes doma neznamena ze nebudes robit vobec. Pokryjes deti, ked budu na druhom stupni v pohode mozes nastupit do pracovneho procesu. Co sa zmeni? Nic. Len medzitym si dobre premysli co chces robit, ktorym smerom sa uberat. Mozno by si si mohla spravit nejaky jazykovy kurz, pripadne nejaku skolu alebo kurz ktory vyuzijes (maserka, kadernicka, zahradna architektura). Podla mna smelo do toho, drzim palce. Aspon nebudes taka zmorena ako tie co ti radia 🙂
Neviem co je tu inac za skupina zien ze tak neveria svojim manzelom...ale tak pochopitelne ked vidim tie temy co sa zakladaju.