Aká veľká je vaša finančná rezerva?
akú veľkú máte finančnú rezervu? koľko € odkladáte mesačne?
@anonym_autor Celu vyplatu.
@anonym_autor Dostatocnu.
@anonym_autor drzal by som sa tej - dajme tomu - 6 mesacnej rezervy... dokial sme ju nemali, setrili sme kazdy cent co to slo...
Nesiaham na rezervu vo výške cca ročného príjmu, ktorú mám na bežnom sporiacom, aby som sa ku nim kedykoľvek dostala. Ďalšie peniaze mám v investíciách. Mesačne odložím 25-30% príjmu, ako ktorý mesiac.
uz neodkladame lebo mame odlozene a v nasom pripade mame odlozene vo vyske rocnych nakladov na nas zivot... ak nejake peniaze ostanu z vyplat snazime sa ich investovat
Ledva odložím 100 od kedy som sa vrátila do práce po rodičovskej dovolenke
@anonym_autor A naco ti to je dobre vediet ako to maju iní ludia? Robis anketu? Si financny poradca a robis si prieskum ako to u ludi dnes vypada? Alebo naco sa staras do financii inych?🤷♀️😄
Nič. Ako som to písala tej čo sa pýtala pred týždňom, tej čo sa pýtala pred 2t aj tej pred mesiacom.
Spokojná?
Neviem pre o nestačí použiť lupu?
Nič. Ako som to písala tej čo sa pýtala pred týždňom, tej čo sa pýtala pred 2t aj tej pred mesiacom.
Spokojná?
Neviem pre o nestačí použiť lupu?
@anonym_2f1a8a stále to isté, dookola a dookola sa pýta. Buď je to na rozprúdenie debaty, a predovsetkym hádok, lebo je autorka príspevku už mierne za hranou normálnosti v otázke úspor.
Každý mesiac inak ale v rozpätí 0-1200€
1000eur,1500eur
Nemám veľkú. mala som 45k eur, ale prerábala som. Čiže podarilo sa mi došetriť na aktuálnych 26k, čo mi príde málo. Aj keď sa snažím každý mesiac odložiť cca. 800 eur, vždy mi prídu nejaké náklady - teraz zuby - čo ma vyjde 3000 eur, do toho poistka na auto, servisná prehliadka auta, platba za garáž, no jednoducho dva - tri kroky vpred a jeden vzad.
@anonym_autor 6 mesiacov rodinnych vydavkov. A ked sme planovali dieta tak tolko, aby som mohla 2r zostat doma bez toho, aby sme boli v strese.
Ja som sa síce snažila odkladať, ale je to mizerné momentálne, keďže všetko je drahé. Plat, prídavky a výživné spolu cca 1500€, platím hypo, ostatnú réžiu, auto, dcére strojček, vždy niečo vyskočí (zubár, aj na výlet chceme sem tam ísť, dcéra ide na strednú). Odkladám mesačne po 100-ke na dovolenku, ale ako píšem je to bieda, z 1 platu sa to ani nedá. Kde žijem, môžem byť rada za taký príjem a v podstate relatívne nízku hypo, čiže sťahovať inde by som sa nesťahovala a zvýšiť príjem nie je také jednoduché (aj keď dokonca študujem, ale v odbore kde sú tabuľkové platy).
Cca 20-30k mame vždy odložené...ked niečo náhodou minieme, kúpime si niečo drahšie, tak to tam vždy nasetrime nazad...odkladame rôzne, pravidelne len 300, a na konci mesiaca este podľa situacie
520 eur mi odchádza hneď prvého každý mesiac. Ale na konci mesiaca zostáva viac. Ročne cca 30000, ak nič veľké nekupujeme v ten rok. Teraz kupujeme, takže minieme celú rezervu za pár rokov a potom ju budeme zas dopĺňať pomaly.
@anonym_autor snažíme sa nesacne odložiť 500e ale nakoľko ešte stále máme dokoncovacky okolo domu, v lete budeme robiť strriesku na terasu atď takže predstava väčších úspor padá na úpravy okolo domu. Až podokoncujeme financne náročnejšie práve tak vtedy príde na rad väčšie šetrenie
troška zvláštna otázka. Pretože či ti napíšem že máme 2000 e, alebo 2 000 000 e tvoju situáciu to vôbec nerieši.
Ja celkom neuznávam rezervu na výšku výdavkov, lebo reálne ak niekto ostane nezamestnaný dostane podporu, ak chorý PN hoci nižšiu, neviem či je situácia kedy ostane úplne bez príjmu človek a ak áno na pár mesiacov, Pre mňa je dôležité mať napríklad na to ak sa mi pokazí práčka že nemusím riešiť splátky alebo napríklad začnú rozpadať obkladačky v kúpeľni že ich viem vymeniť a zaplatiť aj obkladačky aj prácu, že nemusím si brať úver. Mala som vyššiu rezervu, kúpila som ale z nej auto nové v hotovosti a aj tak mi dosť ostalo, teraz nejaké doplnenie rezervy ešte čakám z investíciií čo mi končia, teda opäť budem mať viac.
troška zvláštna otázka. Pretože či ti napíšem že máme 2000 e, alebo 2 000 000 e tvoju situáciu to vôbec nerieši.
@anonym_4b50e3 pre inšpiráciu a motiváciu 🙂
@anonym_autor na to inspiraciu hadam nepotrebujes,vies kolko mas vydavky na vsetko krat min.6 mesiacov.
Ty mozes mat vydavky na 1500eur zo vsetkym tak by si mala mat aspon 9000eur.
My mame 3000eur a teda u nas 18000eur.Kazdy ma ine vydavky a ine mozmosti odkladat.Ako som pisala,niekedy odlozime 1500eur,niekedy 1000cku.
@anonym_autor sem ti napisu len ti, co uspory ma. Ti co ziju od vyplaty k vyplate ti pisat nebudu.
A k comu potrebujes motivovat? Ved odkladaj kolko mozes.
Ja celkom neuznávam rezervu na výšku výdavkov, lebo reálne ak niekto ostane nezamestnaný dostane podporu, ak chorý PN hoci nižšiu, neviem či je situácia kedy ostane úplne bez príjmu človek a ak áno na pár mesiacov, Pre mňa je dôležité mať napríklad na to ak sa mi pokazí práčka že nemusím riešiť splátky alebo napríklad začnú rozpadať obkladačky v kúpeľni že ich viem vymeniť a zaplatiť aj obkladačky aj prácu, že nemusím si brať úver. Mala som vyššiu rezervu, kúpila som ale z nej auto nové v hotovosti a aj tak mi dosť ostalo, teraz nejaké doplnenie rezervy ešte čakám z investíciií čo mi končia, teda opäť budem mať viac.
@marsmykkok napríklad kolegyňa, zdravotné problémy, kolotoč vyšetrení. Všade čakacie doby, nakoniec nutná operácia a rok na PN ubehne rýchlo. Ešte nevie, aká dlhá bude rekonvalescencia, čiže po roku už bude na PN bez príjmu. Či vybaví, a kedy, invalidný a na akú výšku tiež otázne. Takže až taká zbytočná rezerva na pár mesiacov nie je, človek nikdy nevie ..
@mandzula Divné čísla, neprídu mi reálne, napríklad to že by tretina nemala žiadne úspory a tretina do 2000 eur-teda 66 percent ľudí nič alebo do 2000 eur a vraj nad 20 000 eur len 8 percent Slovákov. To už podľa mňa má v dnešnej dobe nad 20 000 eur úspory každý človek nad 40, však to je dnes nič tá suma, ak pracuje človek 20-30 rokov musí mať niečo našetrené. Ale tie prieskumy finančné všetky vychádzajú divne a potom napríklad idem 1.mája do obchodu a regále vybrakované lebo pred prvým májom ľudia nakupovali ako keby bolo rok zatvorené, tie škaredé boxy na balíčky na každom kroku a nedajú ti tam balíček lebo sú plné, na ceste kopa nových aút, ľudia cestujú ako nikdy predtým a proste realita je niekde inde.
@mandzula Divné čísla, neprídu mi reálne, napríklad to že by tretina nemala žiadne úspory a tretina do 2000 eur-teda 66 percent ľudí nič alebo do 2000 eur a vraj nad 20 000 eur len 8 percent Slovákov. To už podľa mňa má v dnešnej dobe nad 20 000 eur úspory každý človek nad 40, však to je dnes nič tá suma, ak pracuje človek 20-30 rokov musí mať niečo našetrené. Ale tie prieskumy finančné všetky vychádzajú divne a potom napríklad idem 1.mája do obchodu a regále vybrakované lebo pred prvým májom ľudia nakupovali ako keby bolo rok zatvorené, tie škaredé boxy na balíčky na každom kroku a nedajú ti tam balíček lebo sú plné, na ceste kopa nových aút, ľudia cestujú ako nikdy predtým a proste realita je niekde inde.
@marsmykkok a potom ti v spravach zadru,ze kolke miliony maju ludia v bankach ulozene.Tak kde je pravda???
@marsmykkok Mylis sa, nie kazdy nad 40 rokov ma nasetrenych 20 000. Nikomu do penazenky nevidime a netusime, ci nenakupuje a nedovolenkuje na dlh. Casto vidime len pozlatko, nie realitu.
Velkú.

a nie je to jedno ako to máme my? ja odkladám mesačne okolo 500€ a potom ich každoročne miniem na dovolenky, kabáty, čižmy, obrazy… mám kde bývať a má kde bývať aj naše dieťa 😏 ak by mi bolo treba šetriť, šetrila by som 🤷♀️