Financovanie detí na internáte a vysokej škole
Včera ma chytila úzkosť😂bola u mňa známa jedno dieťa na SS internát, cestovanie druhé sa chystá do ČR na VŠ.Ked mi povedala sumy z akými rátajú a, ktoré musia platiť blížili sme sa k 1000 eur.Este sa ma to netýka, ale tiež tak veľa platíte na deti, ktoré študujú?
A nie, stredoškoláčka nebude môcť brigádovať celých 5 r ma umeleckú školu, druhá v ČR možno.
Ja viem, že malé deti malé starosti, ale aj teraz ide syn na Erazmus a 700 eur nás to bude stáť.Nemusi ísť, ale....
Takze len šetriť a nie, nezarobime málo, ale trocha ma vydesili tie poplatky
@anonym_autor Mám syna, 1.rok ČR, Mesačne mu dávame do 800 eur, ešte si aj ušetrí. Zatiaľ nebrigáduje, 1.ročník je náročný. Dcéra skončila VŠ, no študovala v mieste bydliska. Tam sme nejak veľké výdavky nemali.
Netreba sa desiť. Do deti a ich vzdelania predsa má zmysel investovať. Ak sa desis, začnite sporit uz teraz. Dá sa to zvládnuť.
minulý rok 2 deti vš brno, každý dostával od nás 500 eur, zvyšok si museli pokryť z vlastných zdrojov
A v Brne nedávajú nejake stipendium,ako zahraničným študentom?
Nas bude asi len dochádzať z domu,zatiaľ nie je rozhodnutý kam, moznosti Tn,TT alebo Za, ale to uz je dlhsie cestovanie
A v Brne nedávajú nejake stipendium,ako zahraničným študentom?
Nas bude asi len dochádzať z domu,zatiaľ nie je rozhodnutý kam, moznosti Tn,TT alebo Za, ale to uz je dlhsie cestovanie
@katuskapd v Brne príspevok na internát cca 2300 czk na semester, čo bola hodnota polovice úhrady za jeden mesiac. Potom samozrejme prospechové, ale to bolo iba 1x za príslušný školský rok, cca 8500 czk. Na prilepšenie fajn, ale vyštudovať sa za to nedá
dcéra študuje prvý rok v ČR (má školu, kde nestihne brigádovať).. Dávame jej 500 € mesačne a chvalabohu má internát. Žiadala o štipendium na internát (majú ho pre všetkých, ktorí nebývajú v mieste štúdia) - podáva sa každé tri mesiace a je to cca 860 Kč/mesiac. Hlavné výdavky jej to pokryje (strava, internát, cestovné). Ale ak by sme nezareagovali skoro a nedostali internát, tak by sa suma vyšplhala o 200 € vyššie. Všetko naviac si hradí z brigády (cez leto chodí do zahraničia). Som rada, že som ju naučila hospodáriť s peniazmi a variť, takže dokáže s takouto sumou výjsť.

Tu sa pripnem, tiež som zvedavy. Mame 1 syna, pôjde iba na SS, ale rad si prečitam skusenosti. Na pripadnu výšku mu naštastie investujeme už 7 a pol roka, aby nam to nestiahlo veľmi dolu životnu uroveň potom.