icon

Financovanie domácnosti ak nie ste svoji ale máte dieťa

mata391
15. jan 2019

Dievčatá, prosím vás ako to máte doma ohľadom financovania domácnosti, čo sa týka všetkých poplatkov, stravy atď s tým ze mate dieťa a nie ste ale zobrati? Ďakujem ☺️☺️☺️

Strana
z2
29simona29
22. jan 2019

@dzina007 akoby si mi to všetko zobrala z úst☺️S tou voľnosťou a pocitom slobody to mám rovnako..Tie nákupy a balíky tiež, no a vysvetľovať mužovi načo mám doma 20odtienov lakov a stále mi nejaký chyba, detto všetky ďalšie ženské veci-o to sa ani nepokúšam, lebo tomu aj tak nerozumie😂Prajem pekný den☺️

zlte_kuriatko
22. jan 2019

@mata391 my mame spolocne 🙂 ked kupujem nieco drahsie tak ho informujem,ked nieco velmi drahe tak ho poprosim ci mozem a ked lacne tak nepoviem..😂 a on ma informuje o vsetkom,u nas som ja ta "ekonomka" v robote

zlte_kuriatko
22. jan 2019

@mata391 v rodine😂

monciatko87
22. jan 2019

My sme už zobratí, ale aj predtým sme mali každý svoj účet pričom ja som platila pôžičku na auto a už teraz manžel platil hypotéku vzali sme ju asi 3roky pred svadbou, a posielala som mu ešte polovicu na Sipo, potom sme sa vzali to ostalo len manželov účet je ako spoločný účet z ktorého sa platí strava a všetko okolo bába a čo sa zvýši máme ako sporenie pre bábo deň pred výplatou sa to odloží. Ostalo že ja platím pôžičku zo svojho účtu a mobily a zvyšné môžem minúť na seba,ale väčšinou miniem na bábo a zo spoločného sa platí všetko spojené s bytom, z manželovej výplaty, niekedy ešte posielam aj časť Sipa ak nevychádza, že sa kupuje niečo drahšie. Mesačne odkladáme aj bábu od narodenia.

dooscoby
22. jan 2019

Mali sme zo zaciatku dva ucty tak, ze mi muz doposlal na vydavky a postupne sme presli na modul, ze kam mu chodi vyplata odlozi na dane, sporenie je zivnostnik a cast este dolozi na druhy ucet, kde sa uhradzaju vsetky vydavky. Mame 2 deti s financne narocnymi kruzkami hokejovy brankar a tanecnica tak sme viac v minuse ako v pluse ☹ teraz sa platil kostym, este nas caka zaloha za letne sustredenie uz isli s cenou hore na 250€. Plus sport je tak dotovany ze kazdy rodic plati vyjazd resp.si vozi deti na sutaze co je financne narocne cize teraz prioritne riesime deti a nase potreby idu bokom kym sa to ustali.

malibu21
22. jan 2019

Ja mam partnera a dve deti, ktore nie su jeho. Takze teoreticky by som mala ja platit 3/4 na stravu a najom. Ale nerobime to, priatel my vzdy dava na sttavu polovicku,na najom, posle mi na jeho poistku a zdravotku. Takze takych hlavnych vecj ideme na poli. Ja si platim svoje veci. Samozrejme co su peniaze na stravu nikdy mi nepovedal nic ked som detom kupila oblecenie ked som potrebovala.vzdy je co na jedenie ,vyprate,navarene takze nikdy ziadna vycitka. Samozrejme ze ked ide do obchodu on nema problem kupit to tzv zo svojho a nepyta to naspat. Co mam nazvys peniaze su moje a co zasa on tak jeho. Je nam jedno co si stymi urobime.takze mi to mame tak , nikdy nechcem byt zavisla na partnerovi.

lenka_da
22. jan 2019

@mata391 kým sme ešte nemali deti, výdavky sme si delili na polovicu. Odkedy máme deti, všetky peniaze sú spoločné.

barbara89
23. jan 2019

Muz plati hypo + spotrebak (dofinancovanie hypo) + bytovemu druztsvu + elektrinu + internet. Plati, ked sa ideme najest von. Rocne zaplati poistenia - byt a zivotne pre oboch.
Ja si platim sama telefon a stravu kupujem. Niekedy velky nakup zaplati aj manzel, ale skor chodim nakupovat sama.
Samostatne si setrime rezervu, platime si treti pilier a investicne sporenie.
Velke vydavky riesime spolocne - nabytok, elektronika a pod.

victoryt
23. jan 2019

Ja si myslím, že všetko by malo byť spoločné, aj výdavky, aj keď nie je na to sobášny papier. Bolo by super mať len jeden spoločný účet, na mene oboch (čo banky neumožňujú, tak že to je v pase), s rovnakými právami. A to že jednému tam chodí viac peňazí, druhému menej, alebo akurát nič, lebo sa stará o dieťa, to by nemalo zavážiť. Zavážiť by malo to, aby sa obaja snažili v tej rodine držať veci po kope rovnako. Žena nemôže v polke tehotenstva alebo pôrodu podať štafetu chlapovi, že na, teraz ideš ty, tak ani financie by nemali byť delené. Jeden z partnerov sa musí prispôsobiť škôlke, škole, musí sa učiť s dieťaťom, ostať doma, keď je choré, a nie všetko sa dá rozdeliť 50 na 50, tak prečo by to malo tak byť s financiami? Ale priznám sa, že teória mi ide, ale v realite to zaviesť je oveľa ťažšie. Ja keby som momentálne odišla zo vzťahu, na papiery by som odišla s tým, s čím som do vzťahu prišla(až na dieťa), hoci ten majetok sa zveľaďoval, odkedy sme spolu, len je to na mene partnera. Ale zase čo mi skončila rodičovská, nevedela som si na stálo nájsť prácu, ktorá by vyhovovala. Môj druh je ten, čo nosí viac peňazí domov, odo mňa sa očakáva, že sa budem viac starať o dieťa, ale to znamená zviazané ruky, čo sa týka pracovnej doby. Takže ťažko nájsť zlatý stred, kde by bola spravodlivosť a priznám sa, zožiera ma to. Nechcem byť zneužitá, ani nechcem zneužívať...

29simona29
23. jan 2019

@victoryt ja som písala vyššie, ako to mame my, len som chcela reagovať na tvoj príspevok, že všetko sa da...Zavisi, kto ma ako nastavené priority a predstavy..Ja som teraz síce na MD, aktualne poberám RD, ale pracujem z domu pre pôvodného zamestnávateľa, plus ponúkam pre firmy projektové poradenstvo, čím si tiež viem slušne zarobiť a prednášam ešte na VS. Vždy som ale bola taká, že som chcela byt samostatná, na nikoho odkázaná a vedela som, že keď raz budem mat dieta, chcem to tak rovnako- nestratiť samu seba ani svoj životný štandard, ani slobodu.. a aj sa mi to podarilo, len som na tom krok za krokom pracovala a stalo ma to roky studia, námahy, úsilia a času..Keby bolo treba, tak môj manzel bude financovať všetko, ale našťastie nie je treba, lebo svoj podiel viem stále posielať - rovnako ako pred MD. Robim to pre svoj dobrý pocit, lebo chcem..Druha vec je ta, že nič nie je zadarmo, možno mamicky, ktoré pracujú popri malom bábätku z domu by so mnou súhlasili, že niekedy je to maratón, chce to veľa pevnej vôle, perfektnej organizácie času, trpezlivosti a neviem čoho všetkého ešte..Ale stojí to za to(aspoň pre mna), vždy som to tak chcela, som spokojná, lebo okrem mamickovskych povinnosti sa viem naplno realizovať aj odborne, tým padom nevypadnem z pracovného tempa, naďalej naberam prax a dokonca sa mi naskytla ešte jedna zaujímavá pracovná ponuka- teraz popri RD. Pointa mojho príspevku je ta, že da sa všetko, aj pri deťoch, len to chce kompromisy z viacerych strán- a najmä chut a vôľu. Samozrejme, že ak pôjde maly do škôlky, ja budem ta, čo bude končiť v práci v normálnom čase- ale to som končila aj pred MD..Mne sa v živote vyplatilo mat vždy viac tzv. malých svetov, trochu tam, trochu tam, a tým padom ma nič nerozhodí, lebo nie som od ničoho vyslovene závislá..A pritom maleho nijako nezanedbávam, aj tak sa môžem venovať práci, len keď spi alebo keď je manzel doma. Tak prajem veľa šťastia aj Tebe!

victoryt
23. jan 2019

@29simona29 Vďaka za povzbudivé slová. Ja nie som až taká všestranná ako ty, ťažko sa mi hľadá časovo vhodná práca a s kompromismi nemôžem rátať. Naposledy za nadčasy v práci bolo doma zle.

29simona29
23. jan 2019

@victoryt jasne, chapem, ja som aj zabudla dodat, že závisí, kto ma akú prácu, nie všetko sa da robiť z domu, tiež musí byt partner ochotný to rešpektovať a pomôcť,keď treba...Jedna vec mi ale v tomto mojom štýle života obcas chyba- take bezstarostne kávičkovanie s ostatnými mamičkami, plno času nazvyš a tak.. Obcas si síce urobím aj ja takéto volno, ale mohli by byt častejšie..Všetko ma svoje pre a proti, ale tak aj tak držím palce, nech ide všetko, ako ma☺️

adika2100
23. jan 2019

@29simona29 aj u nas tak isto

sunaj11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2