Financovanie domácnosti - rozdelenie domáceho rozpočtu
Mamicky,hlavne tie ktore poberate rodicovsky prispevok,kolko a za co platite v rodine?Respektive ako mate s muzom podelene financovanie rodineho rozpoctu apod.?
@nikaniky, no, odo mna by pan dostal prepracovanu fakturu: tym, ze som doma s “polovicou jeho dietata“ (ta druha je moja), strcam mesacne svoju vyplatu vo vyske (napriklad) 600€. Z toho mi 200 kompenzuje stat. Zostava 400, za dieta “mozeme“ dvaja, cize za polovicu z tych 400 je zodpovedny on. Ocakavam od neho mesacne tie dve stovky na ucet plus, samozrejme, doplatenie dlznej sumy za cas, odledy som na rodicovskej. Potom mozeme platit na polovicky, som strasne zvedava, kolko by mu vydrzali jeho sproste dristy.
@nikaniky zeny, kde na tych exotov chodite???
Tak sa pochval pred jeho rodicmi, ze ako dobre syna "vychovali" ze nema pocit zodpovednosti za rodinu.... ak na rodicov da, mozno ho "osvieti"......
Ja jedno nechapem, ze v situaciach ako tato zeny TAJA manzelove zgrlostvo pred rodinou a znamymi.... tak by som ho zahanbila pred rodinou na tvojom mieste, ze az.... vrrrr.....😠
Ty kokos, normalne nechapem...
A muzom ( nie manzelom ) sme spolu 11 rokov - mame dve deti vo veku 7,5 a 2,5.
Od zaciatku vztahu sme mali "nase €" nie moje a tvoje...
Muz ma autoservis, ja som doma s malym. V septembri ide do skolky, do prace sa nechystam - muz zarobi dost, ja sa budem starat o chalanov.
V zivote mi ani raz nepovedal, ze ma zivi! To kde sme? By som mu dala!
Posli tvojho muza na rodicak, ty do prace a potom nech sa troska uvedomi!!
@obsadenemeno kam by chodili? Tam, kde aj ty na bývalého. Nemyslím v zlom, mala som niečo podobné.
to este fakt existuju taky chuji?
Dievcata ale co takych mame plno omolo seba mne to minule rozpraval kolega ked sme sli na sluzobku on to tiez tak ma a ja som dohovarala ze ako to moze tak brat a teda fakt on to bral normalne ze to je tak mat ja nechapem tie zeny co to toleruj
tak ja mam stastie ze moj muz je taky typ co spori a nerozhadzuje vela zbytocne .....pekne sa nam nabaluju usporene korunky a potom za ne bude domcek...mame silnu motivaciu...nejako nas doma neucili robit s financiami ked sme boli deti...no moj muz ma to naucil ;) z rodicaku setrim, platim inkaso ostatne ide na jedlo, drogeriu, tento mesiac aj hracky,oblecko;)
minule tu bola fajn tema...baby davali dobre rady o setreni....vy by ste si to mali asi vymenit. ..nech on plati najom a ty stravu....
inak zakladatelke, prve, co by som povedala muzovi, ze ekd mi donesie domov 670e, nech chlapec velmi nevyskakuje, lebo to nie je ani priemerna mzda a ked chcete vychadzat, mozes viac sporit, ak on bude viac zarabat. Mate dokopy 870e plus hypoteka, to je na prezitie, nie na zitie a tvoj muz by si to mal uvedomit.
@nikaniky no ako mam dost...tak ked sa pankovi mali,nech da vypoved a najde si lepsie platenu pracu....a nie tebe vykrikovat.....670 na chlapa teda nie je bohvieco povedzme si uprimne 🤔 ine by to bolo ak by ste napr nemali hypo.....boli by ste o 200eur v pluse....ale teraz je velmi malo mladych ludi kt.nemusia splacat uver a byvaju vo vlastnom.....
Neviem si predstavit,ze by mne toto muz vykrikoval...ano,este som v tej situacii nebola kedze dieta nemame,ale pokial sme sa o tom bavili,vieme,ze to financne zvladneme...dokonca mi sam povedal,ze ak budem tehotna nech som radsej doma,nech sa nejedujem potom v praci,kedze ma mozno kvoli zdr.problemom hned supnu na rizikove....ale to je hudba buducnosti....treba si uvedomit,ze po narodeni dietata financie klesnu a treba sa starat o dalsieho clens rodiny...je preto logicke,zr si mozno rodina nebude chvilu zit standardom sko predtym,ale zvladnut sa to da
takeho kamosa mam aj ja a teraz sa nestaci divit ked ho jeho mila kopla do prdele...a on este chcel rozhodovat o jej peniazoch a vraj to je "normalne"....ne tak som ho uzemnila aj ja...a on fuuuurt nehape a nechape...ja sa ani nedivim jej ze dala kopacky jak hrom.
S priatelom sme spolu 3 roky a ucet mame jeden , teda ja som zalozila a on je disponent . Ved mame hypo atd , ani by ma nenapadlo ze by sme mali osobitne ucty . Vsetko sa plati z jedneho , ked nieco chce tak si kupi .
@maria1989 rozdiel bol, ze my sme nemali deti..... lebo som mu povedala, kym nezacne makat a kym nebude schopny sa o NAS postarat, tak nehrozi.........
@nikaniky ako by moj otec povedal, jednoduche riesenie: pero, papier a kalkulacka, prijmy, vydavky, zaklady matematiky snad ovlada kazdy, no treba to dat cierne na bielom a je vyriesene.. u nas sa nepouziva pojem moje a tvoje peniaze, ale nase, ci som robila alebo bola na materskej.. hoci mame oddelene ucty..
a zas o penazoch,blee...
Problem je ze on ma priority inde.Vela mina na jedlo, ktore sa ne raz vyhodi,lebo sa nestiha zkonzumovat,hoci tam by sa dalo usetrit.Len jeho styl zivota je,2 tyzdne budem hodovat a 2 tyzdne pak hladovat.Nema nijako rozdelene,ze co je dolezite teraz a co moze pockat.Jednoducho za 2 tyzdne rozbije vyplatu,a ked treba na dajake necakane vydavky,tak nema.Minuly rok v lete,trebalo kupit synovi sandalky a kedze mne uz na nich nezvysilo,pytala som od muza,jasne ze nemal peniaze lebo si pred tym "musel" kupit oblecenie.Tak som sla predat sperky do zalozni,za smiesnych par eur aby som mala synovi na sandalky.
vyjadrim sa len k jednej veci a k jednej poznamke,co tu zaznela...to,že zaraba 670 nie je sice nic oslnive na to,ake ma vydavky a ma rodinu,ale co som cital,tak zaraba pre rodinu a tie peniaze do rodiny investuje ( jedlo,hypo a neviem co este...tie vycitky neriesim,lebo je to trapne ) ale ak by mne niekto dal najavo,že nemam z tej vyplaty nejako vyskakovat,lebo to nie je ani priemerna mzda,v tom momente by ta žena skoncila.Btw.vsetky peniaze z vyplaty by som urcite žene nedal,aby ona s nimi narabala,a keby som nieco potreboval,ona by mi dala...tomu systemu jednoducho nerozumiem
@nikaniky v takomto pripade ako pises,ze sebe kupi a synovi uz nevyjde by som urobila nasledovne...snazila by som sa,aby mi svoje peniaze dal a jemu nechaj par eur...trochu sproste,aby sebe kupil a decku co rastie nie....a prosim ta co si on vie kupovat? Ved chlapovi staci par veci...rifle,tricka,tenisky,mikiny a nech mi nevravi,ze stale treba nove...
Mala by ho hanba fackovat,ze si musela ist do zalozne....a to mu uz nevadilo? Ci na vine si bola ty?
@salfusco skus sa vzit do ich situacie...neviem ci mas zenu a deti....ale nebolo by ti sproste,aby si sebe nieco kupil a synovi,kt.potrebuje sandale,na ne by si nemal? Ak uz je v rodine dieta,skor si ma odtrhnut rodic ako nedat jemu....pretoze berme do uvahy,ze dieta stale rastie,tym padom potrebuje castejsie kupit topanky ci oblecenie
@salfusco no ale ved to je pravda ze to neni vela a zena moze investovat vsetky svoje peniaze d deti a muza
@lilyianka hej,vžil som sa do ich situacie...ok ,chlap financne negramotny,nevie si asi rozdelit kolko do coho investovať,rodina nema ziadne uspory asi,co je dost bieda,ale vsak autorka asi vedela,koho si berie...to vsak nie je odpoved na tu priblblu poznamku o vyske platu a o tom,že nema s tym vyskakovať,lebo to nie je ani priemerny zarobok.
podla mna tvoj muz zije stale este slobodny zivot a oplakava ako mu bolo dobre samemu bez zodpovednosti. poznam taky par, sice obaja pracuju a maju male deti, ale on si palti len tu svoju polovicu a ostatne ho netrapi. Tebe poradim len to aby si popracovala na tom, ze budes mat v rukach jeho financie tiez, inak si nemyslim, ze to bude klapat. Alebo je este ejdna moznost, ist do prace a mat svoje peniaze tiez. Pomaha ti muz doma s malym alebo v domacnosti? ak nie, to je tiez chyba, lebo takyto ti pomahat nebude ani vtedy ked pojdes do prace.
to,ci je to vela alebo malo je nepodstatna vec,niektorym je malo aj 1500 a niektore su stastne a vedia vyžiť aj z toho,ak im muž donesie 500 eur...Tu vobec nejde o tu sumu.Ide o princip vycitania vysky vyplaty druhemu.To je akože OK?By som vies co taku ženu...Potom sa cuduju,ked su chlapi stale prec mimo rodinu,lebo žena caka peniaze.Sorry,mne to pride pomotane cele.Ja sa len modlim,aby som nasiel taku ženu,ktora mi nikdy vysku vyplaty nebude vycitať
@salfusco ok neberme do uvahy vysku jeho platu...podla mna keby zarobil aj 1000 eur,tak by ich minul...moj osobny nazor..a bokom by aj tak nic neodlozil "kdyby neco"...lenze ako sam pises,ten chlap jednoducho nevie hospodarit s peniazmi a nech mi nevravi,ze ho nenapadne,ze synovi treba nieco kupit....alebo ze sa doma nerozpravaju a autorka mu snad predtym nepovedala,ze haloo nas syn potrebuje na leto sandalky...
Ok nech ma tych svojich 670 eur,ale ansolutne s nimi nevie rozumne narabat

@nikaniky no by sok mu povedala svoje a co mas kradnut? Vsak musel vediet, ze ked budes doma s dietatom, klesne ti prijem. A on je predsa otec, tiez musi zivit a starat sa. My mame s mojim od zaciatku vztahu spolocne peniaze, posiela mi vsetko na ucet. Ked potrebuje, dam mu. Vacsie vydavky preberame spolocne- svadba, dovolenky, kupa mobilu, tabletu, auta a podobne. Kes chcem topanky a viem, ze si ich mozem kupit, tak si ich kupim, on to iste. Teraz som tehotna, zijeme v zahranici, kde pravdepodobne nebudem mat narok na matersku a ak ano, ta je len 4 mesiace a potom bud do prace alebo nech ta zivi kto chce. Tak som mu vravela este pred snazenim, nech si to dobre rozmysli ci uz, lebo ja sa po 4 mesiacoch do prace nevratim, chcem si male uzit minimalne rok a pol, lebobude musiet vsetko tahat len on. A odpoved, ze jasne, vsak to bude nase dieta a je logicke, ze nemozem robit a nosit domov peniaze. Tak dufam, ze to tak naozaj bude.