Finax alebo XTB. Ako začať investovať do ETF fondov?
Rozhodla som sa, že chcem investovať do ETF fondov – pre seba na dôchodok aj pre deti. Už niekoľko mesiacov sa tejto téme venujem, zbieram informácie, ale ešte stále sa obávam urobiť prvý krok. Neviem sa rozhodnúť, či sa mám obrátiť na robo-poradcu – konkrétne uvažujem nad FINAXom – alebo sa registrovať na XTB a tam nakupovať len WVCE (FTSE All-World), a to aj pre seba, aj pre deti. Na žiadne komplikovanejšie manévre by som si sama netrúfla. Takú diverzifikáciu, akú ponúka Finax, by som určite sama nerobila.
Čo by ste odporučili? Vydat’ sa vlastnou cestou alebo sa obrátiť na Finax?
Ďakujem pekne za názory!
@tl999 pre zaciatocnika XTB asi nie je (tam si treba davat pozor na to, aby si nekupil(a) CFD... preto je lepsie ist cez sprostredkovatela... ale Finax je momentalne z tych drahsich... to sa ti oplati viac Portu alebo EIC (2. nemanazovany ucet)...
XTB (alebo iny dobry overeny nehrackarsky broker) je samozrejme najlacnejsia a najlepsia volba... ale chce to trosku "studovat"... aby clovek nespravil nejaku blbost omylom...
Ja mám Finax má nižšie rizisko zlých rozhodnutí ... pri xtb mozes na poplatkoch usetrit ale ak nakupis nespravne akcie, mozes prist o viac nez na poplatkach ...
Ja si tiez netrufam XTB, tak Finax, manzel Finax a cast cez XTB.
Ja aj aj. Finax skôr, keďže som tiež nevedela o tomto nič, xtb som sa trošku pohrala a už to ide, pridávam finančné prostriedky, samozrejme okrem CFD, ale pri troške pozornosti nemôžeš pochybiť.
Ja aj aj. Finax skôr, keďže som tiež nevedela o tomto nič, xtb som sa trošku pohrala a už to ide, pridávam finančné prostriedky, samozrejme okrem CFD, ale pri troške pozornosti nemôžeš pochybiť.
@gribka1 Následne si vyhľadám FTSE All-World v kategórii ETF, takže podľa môjho názoru sa tam až tak veľmi nedá pomýliť. (zatial mam demo-versiu) Vyhľadávať si neznáme zdroje by som si netrúfla.😅
@gribka1 Následne si vyhľadám FTSE All-World v kategórii ETF, takže podľa môjho názoru sa tam až tak veľmi nedá pomýliť. (zatial mam demo-versiu) Vyhľadávať si neznáme zdroje by som si netrúfla.😅
@tl999 FTSE All-World mám aj ja, z tých investičných plánov, ktoré som si vytvorila, je to zatiaľ to najlepšie.
Inak jedna zaujimava vec ohľadom dedenia, čo som nevedel. Rozoberali ho v jednom videu finaxaci. Pri zahraničnych brokeroch, aj XTB sa jednotlive akcie/etf pri smrti odpredaju a po dedičskom daju peniaze dedicovi- ak je pokles, smola.Vo Finaxe môžeš pokračovať ďalej po dedičskom bez odpredaja a ak je pokles, dedič ho vysedi a odpreda, či pokračuje ďalej. Vraj sa u XTB da tomu nejak zabrániť notarsky potvrdenym listom ( či niečo take) od majiteľa za života, že nechce odpredať, ale neviem, to som len čital na fb kde riešili možnosti zachovania. IB by to asi ťažko uznal v zahraniči.
My sme sa pustili do eic cez sprostredkovanie
@tl999 XTB sa určite oplati z dlhodobe hladiska-usetrite tisice a tisice eur na poplatkoch, ono sa to nezda, ale 1% z 1000e je nič ale z 250 000€ je to už pekna suma, ročne, stále. Skúste si demo učet v xtb, nie je to žiadna veda nakupit 1-2 papiere kazdy mesiac, je to len klikačka. ale samozrejme musite vediet čo robite, prečo atd. Vzdelanie, aspon tie nutne zaklady su dôležite. Aby ste si nekupovali mačku vo vreci, čiernu skrinku, o ktorej ani neviem ako funguje. btw vwce je skvela volba-ak viete, čo robíte. Vzdy lepšie investovat nejako než vôbec. wiki k xtb je napr tu : https://bluenumbers.sk/xtb-wiki.html

XTB lebo nižšie poplatky