icon

Hmotná núdza a neuhradené poplatky za komunálny odpad

majuskovci
25. dec 2017

Dobry vecer,je mi to velmi trapne a velmi sa hambim,ale potrebujem poradit.Sme 4 clenna rodina.Mam dve deti 10 a 5.Strasi syn ma DMO preto si vyzaduje zvysenu pozornost a starostlivost.Chodi do skoly kde je na intetnate.Pred 2 rokmi sme sa dostali do zlej financnej situacie.Manzelovi prestali v praci vyplacat mzdu.Mali sme velmi velke problemy;aby sme ako tak vyzili.Potom sa to natahovalo,pretoze zamestnavatel nechcel prevziat muzovu vypoved.Medzi tym firma skoncila a muz mal problem,aby si vybavil podporu v nezamestnanosti co sa natahovali skoro 6 mes.Stala sa nam taka vec,ze pri tychto problemoch ktore tu nebudem popisovat a mali sme co robit aby sme ako tak prezili nemohli sm3 si dovolit platit dan za komunalny odpad.Vytvoril sa nam dlh.Ja som momentalne dlhodobo nezamestnana,chcela by som poziadat o hmotnu nudzu.Manzel pracuje
za minimalnu mzdu. Lenze v tlacivach musi byt potvrdenie o zaplateni nakladov na byt a teda i potvrdenie o zaplateni dane.No a tu je problem pretoze mame dlh.Bola som na Msu a pytala som sa ci by som nemohla poprosit o splatky.Pani mi povedala,ze mozem,ale vsetko ustne.Chcela som ich poprosit o pisomu dohodu o splatkach a teda uznanie nasho dlhu.Pani mi povedala,ze mi pisomne nemoze dat nic,ze to nerobia.Vraj to robia z dobrej vole,ze sa dohodnu ustne ale pisomne mi nic neda.Ja viem,ze sme urobili chybu,ze sme neplatili a vsetko beriem.Lenze bez tohoto potvrdenia nedostanem hmotnu nudzu.Neviete mi niekto pomoct;neboli ste v podobnej situacii.Zial nemam peniaze,aby som uhradila a mala pokoj.Ja som uz zufala.Rodina mi nemoze pomoct.Uz neviem na koho sa mam obratit.

medovka14
26. dec 2017

Ahoj, poplatku za komunálne odpady sa dajú znížiť ak je v rodine ztp... Aspoň u nás dajú dole polovicu. Ak to náhodou nemáte, skus si pozrieť na webovej stránke obce podmienky..
Ked máš dieťa s dmo, nerozmýšľala si nad opatrovateľským príspevkom? Skus osloviť pani na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, mala by ti poradiť čo treba vybaviť.. Mali by ste aspoň nejaký príjem.

luga_luga
26. dec 2017

Existuje splatkovy kalendar, je to pisomna forma, ktora obsahuje presny rozpis splátok. Treba ist este raz tam a trvat na tom, pani sa to len nechcelo robit podla mna... a na ustnu dohodu by som to nenechavala, lahko sa moze stat, ze vam pride exekucia :(
Davku v hmotnej nudzi si mozes skusit vybavit na Urade prace, ale pokial muz zaraba minimalnu mzdu, je mozne, ze davka nevyjde, ale treba sa opytat na vsetky moznosti, aj na to opatrovatelske (tiez UPSVaR). vela stastia!

luga_luga
26. dec 2017

a este som zabudla, ze pokial ti vyjde hmotna nudza, mozes ziadat aj o odpustenie poplatkov za komunalny odpad.

marcela79
26. dec 2017

Dobrý deň prajem.Ak smiem... napíšte si písomnú žiadosť o uzatvorenie splátkového kalendára. Trošku tam priblížte situáciu. Písomnú žiadosť musí MsÚ riešiť... Ako je uvedené vyššie v príspevku - neriešili ste príspevok za opatrovanie? Pri tejto dg ho určite dostanete. Taktiež môžete požiadať MsÚ o jednorazovú dávku sociálnej pomoci...

loginexistuje
26. dec 2017

pokial ide o prispevok na opatrovanie tak ak je syn na onternate tj je v zariadeni viac ako 20 hodin tyzdenne tak sa samozrejme prispevok krati a vude otazne coi ho dostanete

co sa tyka poplatku za TKO treba dat pisomnu ziadost o splatkovy kalendar a ak ho zacnete platit tak je to postacujuce pre davku v hmotnej nidzi taktiez mozete skusit poziadat aj o tu jednorazovu davku na meste co sa tyka ale davky v hmotnej nudzi velmi sa na nu neupinajte ak ma muz aspon nin mzdu ze ju dostanete skuste sa radsej aspon brigadnicky zamestnat v obchode napr v trencine je vcelku dost prilezitosti

loginexistuje
26. dec 2017

hlavne si treba zodpovedat otazku ci narok vobec vznikne akbmate prijem do rodiny viac ako 250 eur cca bez pridavkov na deti rodicak sa rata nema velmi zmysel to riesit

fkata
26. dec 2017

@majuskovci Ahoj! To, či príspevok hmotnej núdzi vyjde, alebo nie, rozhodne UPSVaR. Posudzujú sa manželia spoločne a taktiež maloleté osoby do 25. veku života. Ak si podáš tlačivo, tak pokiaľ aj nedoložíš všetky potvrdenia, rozhodnú na základe doložených, alebo stačí ak doložíš splátkový kalendár.
Napíše si žiadosť o splátkový kalendár ma MsÚ a žiadaj o písomnú odpoveď, musíš ju dostať. Pokiaľ si nezamestnaná, tak musíš doložiť aj rozhodnutie o nepriznaní dávok v nezamestnanosti zo sociálnej poisťovne.

deti95060810
26. dec 2017

ak je dieťa na internáte, tak potom opatrovací príspevok nedostane...Načo by jej platili príspevok, ak nemá koho opatrovať - však dieťa je na internáte, je o neho postarané a maminka môže chodiť do práce....
Ja poberám opatrovací príspevok a viem načo sa pýtajú resp. čo všetko musím doložiť....

medovka14
26. dec 2017

@deti95060810 jasne chápem, ja som to zle prečítala, miesto internáte som prečítala internete

deti95060810
26. dec 2017

@medovka14 ....stáva sa 🙂

majuskovci
autor
26. dec 2017

Dakujem Vam vsetkym za Vase rady.Prave,ze narok na prispevok na opatrovanie nemam.Syn ma preukaz ZTP,ale ked je na internate tak nan nemam narok.
Co sa tyka MSu nas dlh je 500€.Preto som sa bola pytat na to ako to urobit,aby sa predislo exekucii.Pytala som sa tam spravkyne dane a snazila som sa skontaktovat i s veducou ekonomickeho utvaru MSu.Ta sa somnou nechcela bavit.Dokonca mi tam vraveli ,ze keby som chcela oficialne potvrdenie a splatkovy kalendar,ze to oni nerobia.A jeby som to chcela vraj by mi museli kvazi dat zalozne pravo na byt a vystavit aj uroky a podobne veci.Lenze mi mame byt na hypoteku a zalozne pravo na byt ma banka.Pani na UPSVa R mi povedala,ze pokial nedonesiem ak nema m nieco zaplatene uznanie dlhu a dohodu o splatkach taj mam smolu.Ja tomuto vobec nerozumiem.Ja sa predsa nechcem schovavat a zatlkat.Preto som sa s nimi chcela dohodnut na splatkach a postupne si svoj dlh zaplatit.

fokuska
26. dec 2017

@majuskovci Ako ti uz bolo poradene - kasli na to, co ti povedali ustne. Napis oficialnu ziadost a podaj ju na podatelni, s tym, ze ti potvrdia prijatie, alebo posli doporucene postou sby si mala doklad. Na to musis dostat pisomnu oficialnu odpoved.

Este som nepocula o takom, ze by obec alebo mesto ziadalo zalozne pravo na nehnutelnost kvoli daniam.

zuzanka.zuzu
26. dec 2017

500 €? a to koľko ste neplatili? v každom prípade to nefunguje tak že "vraj by mi museli kvazi dat zalozne pravo na byt" 😲😲 určite oni nič dávať nebudú a nemôžu, ešte stále žijeme v akom-tako právnom štáte 😂😂 záloh na základe súdu podá exekútor, takže tomuto by som sa v prvom rade snažila predísť... úroky vám asi naskáču, čo už. hlavne aby sa to nedostalo k exekútorovi, lebo on okrem úrokov berie aj trovy pre seba.

takže PISOMNU žiadosť o vyjadrenie v akom štádiu sú vaše dlžoby voči mestu (ak ich ešte nepostúpili exekútorovi, lebo naše mesto to postupovalo po 3 rokoch) + vyjadrenie o celkovej výške dlhu aj s úrokmi a súbežne s tým žiadosť o splátkový kalendár - na písomnú musia reagovať do 30 dní... a hlavne všade píšte DATUMY - tie budú určujúce ak by náhodou prišlo na exekúciu.

a to, že máte na byte hypotéku nič neznamená, iba že je to záloh prvý v poradí, exekúcia môže byť druhá...

spilo1
26. dec 2017

@majuskovci hmotná núdza sa môže požiadať aj o príspevok na bývanie,nemusíte si ho uplatňovať,základná dávka je 160,40 e + príspevok na nezaopatrené.dieta (plní si povinnú školskú.dochadzku 1x 17,20 e, ak muž robí a zarobí min.mzfu čiže viac ako 435 e v hrubom pridajú vám aktivačný príspevok čo je 63,07 eur takže nárok na dávku spolu je 240,70 a z toho sa odcituje príjem rodiny čiže (75 percent z čistého platu muža) a až to je výsledná dávka,ak vám ešte niečo ostane....

majuskovci
autor
26. dec 2017

@zuzanka.zuzu ja som to vyssie spominala zial sa to nazbieralo.Viac ako 2 roky trvali problemy v muzovej praci nevyplacanie mzdy a pod.Preto boli dolezitejsie veci na platenie,ale netvrdim,ze toto nie je dolezita vec

dasenka26
26. dec 2017

@majuskovci pisete ze ste dlhodobo nezamestnana a manžel pracuje za min.mzdu..nie je možnosťou ze by si nasiel lepsiu pracu? A vy takisto? Aby ste predisli aj dlhom do buducna..

majuskovci
autor
26. dec 2017

@dasenka26 ja hladam pracu,velmi chcem pracovat.Len koly detom nemozem robit na smeny.V ramci UPSVaR som vykonavala pol roka dobrovolnicku cinnost za ktoru som dostavala pol roka aspon 199 eur.Pracovala som na podatelni 5 dni v tyzdni.Velmi ma to bavilo a citila som sa konecne super.Tesila som sa kazdy jeden den z toho.Aj to vsetko vyzeralo,ze by mi vytvorili miesto a nechali si ma,lenze ked doslo na to tak veduca si to nevedela presadit takze to dopadlo tak,ze som zase doma.

andrea101112
26. dec 2017

kolko mate dlh za tie popolnice?

andrea101112
26. dec 2017

aha uz vidim.

loginexistuje
26. dec 2017

@majuskovci to nejako velky dlh vam vysiel v trencine mas cca 30 eur na osobu na rok v byte a za syna na internate si platit ani nemala stacilo predlozit potvrdenia zo skoly ze je na internate splatkovy kalendar ti dat musia to je uplne normalne ze sa vystavi splatkov kalendar skor my pride ze to uz odoslali na navrh na zacatie exekucie na okresny sud do bb

poziadat o davky v hn mozes aj bez toho aby si si uplatnovala narok na prispevok na byvanie ale cele je to otazne lebo sa pocita prijem celej rodiny tj aj manzela a podla len cca vypoctov davku ani nedostanes nesplnis podmienky naroku

treba si ale nieco najst brigadu a pod vecer ked vie muz postrazit deti

majuskovci
autor
26. dec 2017

@loginexistuje cca 127€ to je tusim na rok.Narok na znizenie dane koly synovi som tiez skusala a dala potvrdenie.Len my bolo povedane;ze pokial mame dlh tak mi nemozu vyhoviet v znizeni dane.
Co sa tyka exekucie tak mi pani na MSu povedala,ze to na exekuciu neislo.Vraj ak bude vidiet,ze to splacam tak ako sme sa dohodli po 20€ tak to neda.

S brigadou je problem pretoze muz chodi na montaze a neda sa na neho spolahnut,ze bude pravidelne presne v ten isty cas doma.Zial sa to u nas tak neda.A problem je aj v tom,ze ako sa zmenil zakon o dohodach nezamestnanych mozes odpracovat iba 40 u jedneho zanestnavatela.Pred tym nez nabehla rato zmena som bola evidovana a mala som dohodu.Po zmene sa to zrusilo.Inak nechapem kde sa pytam na robotu a poviem ze som dlhodobo nezamestnana a mali by na mba ulavy a up by im prepkatil vacsinu nakladov niktovto nechce vybavit.Ved to je velka skoda

majuskovci
autor
26. dec 2017

Proste u mna by bolo najlepsie praca na 8h alebo na polovicny uvazok

fidorka7
15. jan 2018

@majuskovci no trošku si asi prikrášlila svoju situáciu, pretože za dva roky nemôžete mať dlh na komunálnom odpade 500 eur, to zas neverím. Takže zrejme si neplatila i niečo iné, resp to bolo viac ako dva roky. Možno tam je tá neochota úradu, teraz s tebou niečo riešiť, keď zrazu ty potrebuješ. V každom prípade neexistuje, aby neboli ochotní s tebou spísať splátkový kalendár a dohodu. Tak sa dožaduje písomne, dožaduje sa u primátora, zavolaj tv!
A na upsvare naozaj bez týchto dokladov nepochodíš.
Ak je dieťa v internátnej škole, prečo ty nepracuješ?