icon

Hradenie výdavkov deťom na vysokej škole

12. sep 2022

Ahojte, tie, ktore mate doma vysokoskolakov, ako mate zadelene vydavky? Cca kolko mesacne paltite a v akom meste? Zvazujete aj narocnost odboru a ci ma dieta cas na brigadu? Platite im VS zivot a naklady s nim spojene vy alebo si to musia riesit cele sami, popr. nejaky kompromis? Len ma zaujima, ako to maju ini..

luccija
14. sep 2022

@0silvia0 chapem, ale ak ma deda a otca stolara nech ho priucia.kurier u nas v dedine co vozi pizzu ma 45 eur den plus strava, sprepitne kolko hodin pracuje neviem asi 12 ako je otvorena restauracia.Robia to roky ti isti asi to nie je zle

0silvia0
14. sep 2022

@luccija to spominam v inej suvislosti. Andrea napisala, ze jej syn vystudoval drevarsky manazment. Niekto dalsi napisal, ze co to je za odbor? Manazment v stolarskej firme? Na toto reagujem, ze ziadna iba stolarska firma, ale je to manazment v drevarskom priemysle.
Uz ci mlady chce robit manualne s drevom je na nom.

pablo232
14. sep 2022

@0silvia0 už som videl aj trojtisícový obrat v Bratislave, takže v čistom tretina dole keď zarátame phm, odvody a prípadné výdavky. V krajskom meste viem s dobrým pocitom dať 1500 v čistom. Ale všetko závisí od počtu objednávok.

nelca84
14. sep 2022

@pablo232 no co ja viem, v BB vidim vacsinou nejakych mladych chalanov (nechcem byt hnusna, ale take stroskotane typy, co asi nemaju vybavu na lepsiu pracu) alebo dochodcov, co si privyrabaju na par hodin denne v case, kedy sa rozvazaju menucka. Cize skor brigada, privyrobenie. Pochybujem, ze za to beru nejaky uzasny plat.

pablo232
14. sep 2022

@nelca84 samozrejme, môže to robiť každý, takže je možné, že uvidíte aj vami definovaných ľudí. Vy pochybujete, ja hovorím z vlastnej skúsenosti. Pod 1000 v čistom som nemal ani v mesiaci, kde som mal viac voľna. Ale ťažko vysvetľovať keď asi nemám výbavu na lepšiu prácu 😃

nelca84
14. sep 2022

@pablo232 hovorim o svojich skusenostiach z BB, ty mas mozno ine. Ak sa ti tak dari rozvozom jedla, tak to je super, ale povedala by som, ze skor je to vynimka ako pravidlo.

andrejka1974
14. sep 2022

@pablo232 viem koľko zarábajú kuriery keď si odratas benzín náklady tak si rada že zarobia 500 až 600 eur v čistom

andrejka1974
14. sep 2022

@luccija synovia nie sú stolari áni jeden

pablo232
14. sep 2022

@andrejka1974 tak to ozaj neviete koľko zarábajú kuriéri, či už gastro alebo balíčkoví, keď toto tvrdíte ale načo to rozoberať

hellwant
14. sep 2022

@pablo232 prepočitali ste si to od kedy do kedy robia? Z dna asi nemaju nic. Ci sa mýlim? Väčšinou su uhnaní, lebo maju minútku na vydaj tovaru- tak mi to raz jeden tvrdil, ked musel 5 minút na mňa čakať kym som v praci dobehol na bránu.

pablo232
14. sep 2022

@hellwant ak sa bavíme o balíčkových tak veľmi závisí od ročného obdobia a ako si to kuriér naplánuje keď ma vyvoziť +70 balíkov. Na šiestu do depa, o pol 9 z depa, sú dni kedy o 1 máte hotovo ale depo otvara o 15 a samozrejme obdobia kedy sa robí dosť dlho. Stále to je platené od balíka, zamestanec kuriér bude mať menej ak nemá vlastnú dodávku. Ale zas veľmi záleží od firmy atd 🙂 všade je iný systém

evinqua
14. sep 2022

Moji rodicia to pred 15rokmi robili tak, ze mi dali tak dvakrát ročne na môj účet väčšiu sumy, ktorú boli schopní pri svojich príjmoch pre mna našetriť a ja som si hospodárila. Pokrylo to tak možno 70percent základných potrieb intrak, jedlo, cestovne,...popri skole som v podstate stále brigádovala, bolo to náročné celkom popri skole, ale mala som aj spoluziacky, ktoré nedostali od rodičov nic. Môjho muža napr rodicia financovali stopercentne, nikdy nebrigadoval a ja uz teraz viem, ze nášmu synovi necham veru nejakú povinnú finančnú spoluúčasť ;) urcite sa mu to zíde. Radšej mu dáme vacsi finančný dar po ukončení štúdia ak bude na to.

andrejka1974
14. sep 2022

@pablo232 ale viem robím to takže ak vám povie že za 12 má 45 eur tak to má 3,75 eura za hodinu a ešte ak jazdí na svojom aute tak to veľa nezarobí a neverte tomu že kurieri zarobia je to nezmysel

andrejka1974
14. sep 2022

@pablo232 nedáš ani v Bratislave to by si musela ťahať denne od 11 do 21.00 aj soboty aj nedele vtedy možno zarobis ináč nie ja robievam od 11.00 do 15.00 a večer od 18.00 do 21.00 a keď mám 500 eur v čistom som rada a teraz som začala v reštike a tam vám za štyri hodiny dostávam 30 eur po odpočítaní benzínu mám 25 eur takže ako kuriér tiež nezarlobis

pablo232
15. sep 2022

@andrejka1974 a robíte pre akú firmu ak sa smiem spýtať? Wolt alebo bolt? Ako hovorím, ja robím v krajskom meste a je to tu slabšie ako v Bratislave ale stále sa to dá. A 3.75 máte priemer za objednávku, kt. dáte 2-3 za hodinu. A nepresviedčajte ma o opaku lebo mám za sebou tisícky objednávok 😃 ukončime to, nech sa vám darí

andrejka1974
15. sep 2022

@pablo232 áno máš alenodrataj benzín ja som robila cez bistro cez deň som mala tak 8 objednávok najazdila 70 km takže po odratani 30 eur máš objednávky odratam 10 eur benzín mám 20 eur za deň

lopka1313
15. sep 2022

Ja som skoncila vysku pred 7 rokmi. Nasi mi plne hradili vsetko. Aj ked som sla z intraku na byt (na intraku som mala fakt zle prostredie - posledna kvapka bola, ked sa moje spolubyvajuce pobili a ja som tu noc ani nesla spat k sebe, co tam bolo za rosambo), zvysili mi vreckove, aby som to uhradila. Mavala som brigady cez leto, ale to ani to leto nepokrylo a nasi chceli, aby som aspon v lete bola pri nich a nesla brigadovat niekde 500 km daleko (BA), alebo este dalej, aby mi to nieco pokrylo. Platili vsetko, vzdelanie je podla nich na prvom mieste. A to sme naraz studovali dve so sestrou a platili nam vsetko obom, ani jedna sme neboli doma. Obe 6 rokov, dokopy mali 5 velmi tazkych a 2 lahsie roky, mne jedna skola nevysla, tak som po roku sla na inu a sestra bola na medicine. Sestre platili aj letne pobyty v zahranici, kde sla za doplnenim vzdelania (skola jej to neplatila, robila si jazykove kurzy) a kde tiez nezarabala... Nasi vtedy sli dost nad svoje prijmy, ale na to obdobie sa pripravili dopredu, oni vzdy vedeli, ako usetrit bez obmedzovania sa. Pritom ani jeden z nich nepodnikal, mama je ekonomka a otec zelezniciar.
Som za to vdacna. V meste, kde som studovala, boli brigady dost obmedzene a urcite by to nebolo nic, co by mi dalo nieco do vzdelania a ako si spominam, so spoluziakmi to bolo skor tak, ze len mensina brigadovala, aj to preto, ze museli, aby nejak vysli a niektori dostali socialne stipko, co bolo super a vela ich byvalo doma, takze mali o dost nizsie vydavky.
Inak nasi ma plne podporovali aj po skonceni skoly, do prvej vyplaty, a popravde, obcas mi peniaze daju aj teraz, ale to je u nas vkorenene, mojej mame dedko daval peniaze kym zil (89rocny), a nikdy si nedal povedat, ze nam nema davat, alebo, ze nemusi, proste daval, lebo sam chcel.
Ja verim a dufam, ze sa toto podari aj mne, aj ked sama deti este nemam.

lulamx
15. sep 2022

@tenerifka ospravedlnujem sa za otazku mimo temy: da sa priblizne pausalizovat, kolko cca stoji studium v spanielsku? predpokladam, ze v spanielcine.

dkethe
15. sep 2022

Ja ked som bola na vs, to bolo velmi dobre s mamou nastavene - platila mi intrak,jedlo,jizdenku,telefon. 4* v roku poslala extra € na Cestu domov (doma mi kupila nejaku zasobu drogerie, oblecenie) A na ostatne - vylety,hospody,hobby, koncert - proste zavavky, som si zarobila. Takto by som to robila aj so svojimi detmi.

mimka1402
15. sep 2022

@nelca84 Presne tak, výchovné metódy zo 14st. Deti sú "nič" a rodič môže všetko... 🙂 Radosť čítať jej pohľady na svet...

pablo232
15. sep 2022

@andrejka1974 tak sa vám nečudujem, že máte na to takýto názor, keď máte skúsenosť len s bistrom. Skúste menovaný wolt alebo bolt a uvidíte ako si prilepšíte. Sranda, že 8 objednávok som mal teraz od 11 do 14 s cestou domov a to je sviatok čiže žiadne menučka a podobne. 30 eur za 40km a navečer môžem ísť zas. V dobrom, skúste wolt, nehovorím, že to je práca snov a budete milionárom ale keď máte skúsenosť s tým bistrom, môžete si prísť na pekný peniaz a v tejto dobe sa zíde. Dostanete aj tankovaciu kartu s malou zľavou, používam ju aj na súkromné účely. Ostatným sa ospravedlňujem ak to nie je k téme ale pre mňa to je tiež proces aby som v budúcnosti doprial deckám výšku.

nelca84
15. sep 2022

@pablo232 no tak si to preratajme. Mas 30e za 3 hodiny prace, ak odratame palivo, tak cca 20e co vychadza necelych 7e na hodinu. Za pracu vo sviatok podotykam! Asi pouzivas vlastne auto, to su tiez naklady navyse pre teba, asi ho nemas zdarma a nie je ani bezudrzbove. Odvody si platis? Ak ano, kolko ti po zohladneni vydavkov ostane v cistom na hodinu? Ak nie, si dost odvazny a na buducnost asi velmi nemyslis.
Naozaj by ma zaujimalo kolko musis mesacne odpracovat aby si zarobil tu tisicku v cistom, ked je to podla teba taky lukrativny job. Nehovoriac o tom, ze robis piatok-sviatok.

pablo232
15. sep 2022

@nelca84 kľudne si to prerátajme, nie je problém :D konkrétne dnes som použil skúter, takže jazdím z tringeltov-zadarmo. Keď prší, vyťahujem auto, na 100km 8eur. Pre mňa ako živnostníka je efektívnejšie využiť sviatok, keď sú všetci doma a prázdne cesty a dať si voľno ľubovoľný iný deň. Samozrejme, že treba rátať aj náklady. Stačí týždeň práce a mám pokryté odvody a náklady na prácu do konca mesiaca. Kto nechce živnosť, môže mať dohodu. Kde prosím vás tvrdím, že to je tak strašne lukratívny job? Iba ukazujem extrémne jednoduchú možnosť ako sa dá vpohode zarobiť.

nelca84
15. sep 2022

@pablo232 no ked myslis. Hadam, ze este nemas rodinu a je ti jedno kedy a kolko pracujes...

vroni
15. sep 2022

@pablo232, z matiky si mal asi tak šestnástky, lebo päťka za tieto bludy je malo. 8 Euro na sto kilometrov? To sú cca 4 litre benzínu na sto kilometrov. V meste. To je aké auto? Požičané od Freda Flinstona? A daroval to ho na Vianoce sam Santa Claus, keď sa neopotrebuva a nepotrebuje servis. Reálny odpis, auta je cca 0,35 eura na kilometer, takže na sto kilometrov 35 euro a nie osem. Za osem nedáš ani ten skúter. Proste blbosť ako voda v koši.

nelca84
15. sep 2022

@vroni presne na to som aj ja narazala, ale toto on nechce vidiet, tak mu neberme iluzie o extremne jednoduchom zarobku.

vroni
15. sep 2022

@nelca84, ja mu neberiem ilúzie, ja mu závidím. 100 km za 8 Euro, aj ja chcem. Moja prezrata potvora by najneskôr po 40 v meste zdochla, keby som ju nakrmila benzínom za 8 euro... A to som ju musela kúpiť a okrem benzínu si pýta aj prehliadky a prezuvať a olej menit... A poistku a daň si pýta prezraty štát tiež.... Tak chcem vedieť, čo mám kúpiť nabuduce, že je to skoro zadara.

pablo232
15. sep 2022

@vroni ďakujem za ohodnotenie pani učiteľka, čo tak sa normálne spýtať a nechať si tento štýl komunikácie? keď mi auto žere 5 litrov , dnešná cena benzínu so zľavovou kartou je 1,60€/l (bez karty tam svieti 1,64/l), tak koľko je náklad na palivo pri 100km? 8 eur či? 🙂 nech to je 10 pre mňa za mňa. 5 litrov vám zožerie hocijaké benzínové auto s malým obsahom. A zas a opäť, nikde netvrdím, že to je zadarmo, bavili sme sa o prejazdení, tak hovorím čo sa reálne prejazdí a nie tu vyťahovať poistky a podobné. Jazdím na hybride, tak tých 5 litrov je niekedy horná hranica. “Za osem nedáš ani skúter” , tak popravde plná do skútru je za ledva 11eur a dojazd 330km. Zatiaľ som na vás neútočil a to som vyvrátil pár faktov, o ktorých sa tvárite, že niečo viete. Tu je ťažko niečo nebodaj poradiť a ukázať spôsob, že sa niečo dá bez týchto pochybovačov. Pridám sem dnešné pohodové 7 hodinové vozenie, rozumej 11-14 , 16:30-20:30 a len kvôli tomu aby Andrejka videla, že sa nemusí zdierať celý deň za 20 eur v bistre, o nič iné nešlo.

pablo232
15. sep 2022
vroni
15. sep 2022

@pablo232, nie som našťastie pani učiteľka, niektorých žiakov by som proste nedala. Prajem úspešne podnikanie. 🤷‍♀️