icon

Hypotéka a nemanželské dieťa

angela5
24. aug 2016

Ahojte, je tu nejaka pravnicka alebo riesila niektora z vas podobnu situaciu?

Je zena a muz, nemaju spolocne deti, ani nie su zosobaseni. Muz ma 16 rocneho syna z predchadzajuceho manzelstva.
Chcu si vziat hypoteku na byvanie ako spoluziadatelia.
Co by sa stalo v pripade, ze sa muzovi nieco stane, v pripade jeho umrtia? Teda co bude s jeho podielom? Kedze nehnutelnost sa stale splaca a jeho najblizsim pribuznym v tom pripade je jeho syn.

dakujem

Strana
z2
mamulka211
24. aug 2016

@angela5 pisat sa pise s i,uz si si to opravila😁😁😁

evittam
24. aug 2016

@sissy27 Presne ako píše @zacik - na SVK to nie je také jednoduché - nestačí len nejaký závet....Napríklad ak máš deti a majetok a spíšeš závet, že všetko odkazuješ osobe XY, tak tam sú podľa našich zákonov prednejšie práva priamych dedičov- čo sú deti. U nás to nefunguje tak ako napríklad v USA. 😉

angela5
autor
24. aug 2016

@mamulka211 😀 hej vsimla som si

mima4
24. aug 2016

@angela5 ale ty ako manzelka by si tiez po nom dedila...

sissy27
24. aug 2016

@evittam ano, ja viem, aj som to písala 🙂 každopádne ona deti nemá, takže závet by mal byť v tomto prípade dostačujúci...

veroremi22
24. aug 2016

@angela5 Ešte možno nejaka darovacia zmluva alebo najlepšie nejaka fiktivna kupno predajna na jeho podiel by ti pomohla,ale to až bude asi hypo splatena.

eeffka
24. aug 2016

@sissy27 na SK neexistuju zavety... spisat si mozes co chces ak existuju dedicia v 1.rade dostanu to oni
u neho je to syn, u nej kedze nema deti jej rodicia

@angela5 postavme si otazku takto ja som tvoj chlap a ked ty ako frajerka umries a podedia tvoji rodicia a sa mi tu pridu uplne cudzi ludia sa roztahovat do mojej nehnutelnosti?

angela5
autor
24. aug 2016

@mima4 ja viem, len sobasu sa stale uspesne vyhybam 😀 chcem sa vydat z lasky nie kvoli hypoteke, a hlavne chcem aby to chcel aj on, aj ked viem ze ma lubi, uz bol raz zenaty, takze sa do toho moc nehrnie... A svadba ani nikdy nebol nejaky moj sen. Mozno ak raz pride dieta tak zmenime nazor a vezmeme sa.. teraz je este skoro na to

angela5
autor
24. aug 2016

@eeffka uz som pisala, ze ja by som kludne spisala zavet, ze by to dedil on.. nemam s tym problem..

sissy27
24. aug 2016

@eeffka rodičia sú až v druhej dedičskej skupine, v prvej len manžel / manželka a deti... a závet existuje aj na SR, je to normálne legálne, právoplatné, len treba dodržať všetky náležitosti...

1) V prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, a to každý z nich rovným dielom. Najskôr sa však musí vyporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a až to, čo je určené ako majetok poručiteľa, je následne predmetom dedenia. Taktiež je potrebné upozorniť na to, že náš právny poriadok nerobí rozdiel medzi deťmi manželskými, nemanželskými či osvojenými, a preto dedia všetky tieto deti. Ak v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi vnuci.

2) V druhej dedičskej skupine dedia manžel, rodičia poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby. Spolužijúcimi osobami sú tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a starali sa o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia dedia rovnakým dielom, avšak manžel dedí vždy najmenej polovicu dedičstva.

3) V tretej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom súrodenci poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby. Pri súrodencoch pritom nezáleží na tom, či mali s poručiteľom spoločných oboch rodičov alebo len jedného rodiča. Ak v tretej skupine nededí niektorý zo súrodencov poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi synovci a netere.

4) Vo štvrtej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa (t.j. jeho starí rodičia) a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, t.j. strýkovia a tety poručiteľa.

@angela5 ak by sa nedajbože stalo niečo tebe, tak tvoj partner bude v druhom dedičskom rade, teoreticky by to nemal byť problém...

blevka
24. aug 2016

@angela5 Ak chceš napíš mi viac podrobností do ip. Možnosti sú, možno sa niektorá bude hodiť aj pre teba. Riesim teraz niečo podobné.

Strana
z2