Hypotéka a nemanželské dieťa
Ahojte, je tu nejaka pravnicka alebo riesila niektora z vas podobnu situaciu?
Je zena a muz, nemaju spolocne deti, ani nie su zosobaseni. Muz ma 16 rocneho syna z predchadzajuceho manzelstva.
Chcu si vziat hypoteku na byvanie ako spoluziadatelia.
Co by sa stalo v pripade, ze sa muzovi nieco stane, v pripade jeho umrtia? Teda co bude s jeho podielom? Kedze nehnutelnost sa stale splaca a jeho najblizsim pribuznym v tom pripade je jeho syn.
dakujem
@mamulka211 😀 hej vsimla som si
@angela5 Ešte možno nejaka darovacia zmluva alebo najlepšie nejaka fiktivna kupno predajna na jeho podiel by ti pomohla,ale to až bude asi hypo splatena.
@sissy27 na SK neexistuju zavety... spisat si mozes co chces ak existuju dedicia v 1.rade dostanu to oni
u neho je to syn, u nej kedze nema deti jej rodicia
@angela5 postavme si otazku takto ja som tvoj chlap a ked ty ako frajerka umries a podedia tvoji rodicia a sa mi tu pridu uplne cudzi ludia sa roztahovat do mojej nehnutelnosti?
@mima4 ja viem, len sobasu sa stale uspesne vyhybam 😀 chcem sa vydat z lasky nie kvoli hypoteke, a hlavne chcem aby to chcel aj on, aj ked viem ze ma lubi, uz bol raz zenaty, takze sa do toho moc nehrnie... A svadba ani nikdy nebol nejaky moj sen. Mozno ak raz pride dieta tak zmenime nazor a vezmeme sa.. teraz je este skoro na to
@eeffka rodičia sú až v druhej dedičskej skupine, v prvej len manžel / manželka a deti... a závet existuje aj na SR, je to normálne legálne, právoplatné, len treba dodržať všetky náležitosti...
1) V prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, a to každý z nich rovným dielom. Najskôr sa však musí vyporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a až to, čo je určené ako majetok poručiteľa, je následne predmetom dedenia. Taktiež je potrebné upozorniť na to, že náš právny poriadok nerobí rozdiel medzi deťmi manželskými, nemanželskými či osvojenými, a preto dedia všetky tieto deti. Ak v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi vnuci.
2) V druhej dedičskej skupine dedia manžel, rodičia poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby. Spolužijúcimi osobami sú tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a starali sa o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia dedia rovnakým dielom, avšak manžel dedí vždy najmenej polovicu dedičstva.
3) V tretej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom súrodenci poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby. Pri súrodencoch pritom nezáleží na tom, či mali s poručiteľom spoločných oboch rodičov alebo len jedného rodiča. Ak v tretej skupine nededí niektorý zo súrodencov poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi synovci a netere.
4) Vo štvrtej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa (t.j. jeho starí rodičia) a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, t.j. strýkovia a tety poručiteľa.
@angela5 ak by sa nedajbože stalo niečo tebe, tak tvoj partner bude v druhom dedičskom rade, teoreticky by to nemal byť problém...

@angela5 pisat sa pise s i,uz si si to opravila😁😁😁