icon

Hypotéka bez vlastných zdrojov: Ktorá banka ponúka pomoc?

kristina534
Včera o 06:10

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom hypotéky.
Môj čistý príjem je približne 2200 € mesačne. Nemám vlastné zdroje (20 %), ani nehnuteľnosť na založenie. Potrebovala by som úver vo výške cca 80 000 €.
Bola som sa informovať v Poštovej banke a vo VÚB, ale zatiaľ bez úspechu.
Má niekto skúsenosť, v ktorej banke by som mala najväčšiu šancu získať hypotéku v takejto situácii? Prípadne odporúčate nejaké riešenie?
Ďakujem za každú radu.

aliziana
Včera o 06:25

@kristina534 najlepšie riešenie je finančný poradca (sprostredkovateľ), ktorý sa orientuje na hypotéky a obehá Ti viaceré banky, v mnohých prípadoch Ti vie dať lepšie podmienky ako by Ti dala priamo banka. Ty mu neplatíš priamo nič (províziu mu vyplatí banka), takže sa nemusíš báť, že by to bolo pre Teba nevýhodné

3009
Včera o 06:32

Tých chýbajúcich 20% si zobrať spotrebný úver alebo stavebné sporenie. Dnes ti v žiadnej banke nedajú hypotéku 100%.

anonym_ca3ed8
Včera o 06:33

Nikto ti na hypo 100% nedá. Zvyšok musíš refinancovať cez iný produkt, za horších podmienok.

melanta
Včera o 06:35

Nemám vlastné zdroje - žiadna banka nedáva 100%, tých 20% proste potrebuješ. Ale ak ich nemáš, tak si okrem hypotéky zoberieš aj spotrebný úver, ak ti z príjmov a výdavkov vyjde hypo aj spotrebák.

ani nehnuteľnosť na založenie - zakladať budeš dom/byt, ktorý ideš kupovať a financovať z hypotéky.

Bola som sa informovať v Poštovej banke a vo VÚB, ale zatiaľ bez úspechu - čo znamená bez úspechu? Zamietli ti úver? Z akého dôvodu? A čo tvoja banka, v ktorej máš roky účet a kam ti chodí mzda?

katkaseiner
Včera o 07:03

Pri takom plate by si uz aspon par tisic mala mat odlozenych, aj ked mozno nie 20 %. Skus to par mesiacov robit lebo inak budes neprijemne prekvapena ak ti vyjde hypo 400-600 E a ty tolko nebudes vediet mesacne odlozit. Nechapem tiez ten neuspech vo VUB. Ktoru banku vyuzivas? Co sa postovej banky tyka, nepoznam nikoho kto by mal od nich hypo - netusim ci vobec davaju hypo ale pre mna postova banka je len posta.

dadis
Včera o 07:32

@kristina534 Smiem sa spytat, ze to aku nehnutelnost za 80k ides kupovat? Pri takom prijme by nemal byt problem vziat si 30% spotrebak a mensiu hypo na zvysok. Doteraz si nuc nesetrila? Mas uverovu minulost? Tie uvery v pabk a vub ti zamietli? Preco si sa hned neobratila na financneho poradcu? Clovek s takym prijmom by mal mat ako-take financne povedomie.. ach

anonym_ccee51
Včera o 08:13

na hypo musis mat 20 % vlastnych zdrojov, ci sa mylim?

anonym_1b8c14
Včera o 10:55

Ahoj, my sme dostali v SLSP aj Tatre 90% hypotéku.
Odporúčam sa informovať v SLSP aj Tatrabanke o aktuálnej možnosti poskytnutia 90% LTV. V tom prípade by si potrebovala len 8tis vlastných zdrojov, čo by si mohla financovať pomocou spotrebného úveru.

Hypo: 323,31 € /mes (3.5% úrok na 30 rokov) - 72 tis € (90% LTV)
Pôžička Reifeisen 5,90 % - 104,74 €/mes na dobu 8 rokov

avšak záleží aj od hodnoty nehnuteľnosti - ak má nehnuteľnosť hodnotu cca 100tis, tak by ti mali dať 80ka teda celú sumu.
Ak je predajná cena 80tis, ale hodnota nehnuteľnosti je 100tis, tak banka bude vždy brať nižšiu sumu na posúdenie (80tis).
Ideálne by bolo, kebyže sa vieš s predávajúcimi dohodnúť, aby ti na zmluvu dali cenu 100tis a znalecký posudok bol tiež na 100tis €.
POZOR !! V zmluve musí byť uvedené, že 20ti€ bolo uhradených ešte pred uzatvorením kúpnej zmluvy a že tých 80tis bude financovaných z hypotekárneho úveru.
To znamená, že by si v banke dostala 100% hypotéku (80tis ktoré potrebuješ).
AK by ste do zmluvy nedali, že 20tis bolo uhradených pred podpisom kúpnej zmluvy, tak by banka mohla vyžadovať potvrdenie o prevode. Ak to urobíte pred podpisom, tak je to košér a banka nemá dôvod to spochybniť.
Nezabudni, že znalecký posudok si banky posielajú na ohodnotenia aj ku vlastným znalcom, takže viac než tých 100tis nedávajte.

Nám banka dala 90% LTV (čiže 100% lebo znalecky aj kúpna cena boli na vyššiu čiastku ;) Predávajúci nám dali zľavu + boli ústretový a zmluvu sme urobili podľa nás.

Držím palce!