Hypotéka cez nebankovú spoločnosť

ollynka
20. nov 2013

Bral si niekto prosím vás hypotéku cez nebankovú spoločnosť?

dejnas
20. nov 2013

@ollynka uff, hypotéku cez nebankovku? niet inej možnosti?
ja osobne by som z nebankovky nebrala žiadny úver

miku1
21. nov 2013

@ollynka Cez nebankovku by som si nebrala ani úver, nie to hypotéku. Skús radšej nejaké iné možnosti.

m_ij_ka
21. nov 2013

ešte som nepočula aby sa cez nebankovú spoločnosť brala hypotéka. Radšej z banky zober, to máš istejšie

bosoriak
21. nov 2013

@ollynka Viem o tom, z letakov v schranke. Ono to nie je taky veliky rozdiel oproti bankam, ktore aj tak vo vacsine pripadov ponukaju "spotrebny uver zabezpeceny nehnutelnostou" Myslim, ze rozdiel bude v uroku, v podmienkach, v jednani s klientom, a najma davat velikansky pozor na zmluvu. To sice plati aj pri banke.

A aka nebankovka, ake podmienky?

slavka034
21. nov 2013

Určite by som hypotéku cez nebankovku nebrala 🙂 Je to najľahšia cesta ako môžeš prísť o byt, malé písmenká na konci zmluvy sú také malé,že sa dokážu aj zmeniť v prospech veriteľa. 😀 To naozaj nesleduješ správy,sem tam sa tam takýto prípad,keď prišli o byt,kvôli nebankovke objaví

mokon
21. nov 2013

Skús cez stavebné sporenie, určite výhodnejší úrok, veľakrát lepšie aj ako banka - moja skúsenosť. Nebankovku v žiadnom prípade.

bosoriak
21. nov 2013

@slavka034 Nechcem v ziadnom pripade obhajovat nebankovky. Ale ludia prisli o byt iba a len kvoli tomu, ze neboli schopni splacat uver. A presne to sa stava aj v normalnej banke. Rozhodne to nie je tak, ze si vezmu uver a vzapati im prepadne byt.
Problem je v tom, ze nebankovky maju okamzite riesenie v pripade neplatenia, narozdiel od bank, ktore sa snazia najprv dohodnut.
Takze ak je clovek schopny splacat a banka mu z nejakeho dovodu uver neda, je aj toto cesta. Ak clovek nema kde byvat, nema velmi na vyber, ze.

nercia
21. nov 2013

ak nemáš príjem tak u nás vo Wustenrot môžeš dostať hypoteku aj bez prijmu- stači že pracuješ a budeš mať na splatku (teda ti vyjde splatka 200 eur tak musiš mať prijem 200 eur... vola sa to model FO... nehnuteľnosť musi byť v dvojitej výške ako suma o ktorú žiadaš... ale takto prešli u nás klienti ktori inde nemali šancu...u nás majú

dejnas
21. nov 2013

@bosoriak viem zo skúsenosti, že banka dá klientovi ešte viac možností na vyplatenie úveru, pred začatím dražby.... proste to jednanie je úplne, ale úplne odlišné....
kupovali sme byt, ktorý už bol nahlásený do dražby.... postačil jeden telefonát do banky, že dlžníci majú kupca a dražba bola okamžite odložená.... napokon však - na našu smolu a ponaučenie - tí dlžníci takto umelo naťahovali čas, byt nám v deň podpisu zmluvy odmietli predať, že oni si to inak poriešia.... no, samozrejme neporiešili, o mesiac nás sami kontaktovali, či nemáme o ich byt ešte záujem (to sme už ale malú kúpený iný a po predošlej skúsenosti, by sme s nim už ni nejednali)... to len tak na okraj..... napokon ten byt vraj predsa len totálne pod cenu predali, ale aspoň ako - tak si zachránili zadky.... proste banka im dala nespočetne veľa krát možnosť "záchrany"

saurian
21. nov 2013

@ollynka
ahoj, cez nebankovku by som to neriesila.
ide o to ze v podstate maju podmienky na ziskanie uveru aj uroky podobne ako banky. problem vsak nastava, ked nemozes platit, a z nejakeho dovodu bud meskas.
maju sakra prepracovane zmluvy, a vpripade ze ides do platobnej neschopnosti, na jednej strane maju niekolkonasobne vyssie sankcne poplatky, a tiez ovela skor a menej "privetivym" sposobom potom vymahaju "svoje" naroky. takze ak nebude platit ovela skor prides o nehnutelnost a nezostane ti nic. tolko moj nazor, treba poriadne zvazit.

lubikan
21. nov 2013

od nebankovky by som si nepozicala ani 50 €..nieto este na byt za tisice...ja byt v politike,nebankovky uuplne zakazem a zacnem stihat majitelov,zakladatelov uz len za to,ze maju take blbe napady taketo spolocnosti vobec zakladat

bosoriak
21. nov 2013

@dejnas No ved ja viem, preto som pisala, ze jednanie je uplne ine, aj samotne podmienky su ine. Ale co ak nie je ina moznost?
Ja sama by som od nebankovky nebrala nic, ale tak su ludia, ktorym to stoji za to. Nesudim, viem, do akych financnych sra*iek sa clovek moze dostat.

andreah25
21. nov 2013

@ollynka Od nebankovky sa hypotéka zobrať nedá. Hypotéku môže poskytovať iba banka podľa ustanovení zákona o bankách a len od tých, ktoré na to majú splnené zákonom stanovené podmienky - najmä vydávanie hypotekárnych záložných listov, ktorými sú hypotéky istené.

Nebankovky a taktiež banky, ktoré tieto podmienky splnené nemajú, môžu poskytovať iba isté formy spotrebných úverov určených na bývanie, tzn. nezabezpečené úvery, no z hľadiska klienta zabezpečené nehnuteľnosťou.

Rozdiel medzi nimi je ten, že hypotéka ako taká, má zákonom stanovené isté podmienky - napr. max. poplatky, možnosti predčasných splátok či splatení a iné.
Nebankovky nič také určené nemajú, určené majú iba rozmedzie pohybu RPMN.
Celé je to na véééľmi dlhé debatu, ale ukončím to tým, že ak máte inú možnosť, tak nebankovku URČITE NIE!!!
Nebankovka čaká na Vašu jedinú omeškanú splátku a hneď ide po nehnuteľnosti.
Maximálne by som o úvere zabezpečenom nehnuteľnosťou z nebakovky uvažovala jedine z CFH (customer finance holding), ktorý patrí VUB, čiže aj postupujú takmer ako banka, ktorej by nerobilo veľmi dobré meno, keby postupovali inak.

ollynka
autor
21. nov 2013

@slavka034 ale veď keď budem splácať poriadne. Preto sa pýtam,aký je v tom zádrhel,keď ľudia zlyhávajú

ollynka
autor
21. nov 2013

a už som sa dozvedela)

joannas
21. nov 2013

@nercia a čo sa stáva stimi keď nesplacaju pôžičku a nemajú žiadnu nehnuteľnosť?

simca06022011
22. nov 2013

@joannas ked niekto nesplaca pozicku a nema nehnutelnost, najskor na neho poslu exekutora, ten urobi supis majetku, prijmov. Zamestnavatelovi posle prikaz na zrazky zo mzdy a ak to nebude stacit, moze predat majetok dlznika.

ivuska6
22. nov 2013

nebrat pozam jednu inu moznost nemala a zobrala smiesnu sumu a teraz sa nevedia toho zbavit a strasne vela musia vratit neviem ci nie aj patnasobok uz si to nepamatam ale bolo toho halda ked hovorila az hovorila pravdu a to ci sem tam nezaplatila to sa mi nepriznala a tym padom to zase rastie

libka1
22. nov 2013

to co napisala @bosoriak je v podstate uplna pravda, ani banky nejednaju co sa tyka podmienok a podobne seriozne, vselico kamufluju alebo podavaju formou, aby tomu zakaznik nerozumel, vyuziju nudzu cloveka... druha vec je ta, ze v pripade problemov sa tieto daju s bankou niekedy riesit ak clovek komunikuje, alebo ma nejakeho poradcu co vie ako na to, nebankovky su v tomto ovela horsie... osobne si myslim ze aj banky su jedna velka zberba (cest vynimkam...) a drobny clovek v boji s nimi v pripade problemov velke sance nema 😝

nercia
22. nov 2013

ak nemá žiadnu nehnuteľnosť v ručení tak má ručiteľa pripadne spoludlžnika- siaha sa na jehoi a neskôr na ich majetok... ale nestretla som sa v praxi s tým aby v našej firme riešili exekucie... nám ide o dohodu

joannas
22. nov 2013

@simca06022011 a ked nema majetok?

joannas
22. nov 2013

@nercia a ked nema ručitela?

nercia
22. nov 2013

ak nemáš ručenie nehnutelnostou (nizky urok) tak musiš mať ručitelom ästredny urok) alebo životnou poistkou (vysoky urok)

simca06022011
22. nov 2013

@joannas ked nekomunikuje, nesplaca a nechce to riesit skonci pred sudom a ten rozhodne co s tym, ked komunikuje kazda spolocnost sa skusi dohodnut, ci uz na vhodnom splatkovom kalendari atd. Ak nekomunikuje dlznik, tak si robi iba sam sebe zle, lebo mu dlh stupne, casto aj na niekolko nasobok ;)

stanulienkat
22. nov 2013

Neroooooooooob tooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nepoucila si sa z roznych pribehov? 500% uroky a pod.?
Z nebankovky si moze zobrat pozicku iba negramotny clovek, co netusi co ho caka!!

danielle37
22. nov 2013

samé varovné hlásenia z TV atď..... a chceš riskovať? veď si najdi recenzie a zistíš sama? potom ti ani štát nepomôže..... riskuješ!

joannas
22. nov 2013

@simca06022011 TI ROBYŠ V BANKE?

simca06022011
23. nov 2013

@joannas nie, ani nemusim. Preco?

vulka
23. nov 2013

@bosoriak No ono to je veľký rozdiel, keď nebankovka skrachuje a takých tu bolo už nemálo. Z nebankovky radšej ani cent.

bosoriak
23. nov 2013

@vulka Ja viem, ze od nebankovky radsej ani cent. Ale zopakujem este raz - ak nemas kde byvat a banka ti z nejakeho dovodu neda hypoteku, tak je to moznost. A po par rokoch splacania prefinancovat z normalnej banky.