Hypotéka na rozostavanú stavbu

nia234
20. jan 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ci niekto náhodou neriešil podobný problém aký mám.

Jedna sa to ze mame postavenú hrubú stavby, rozmer stavby mal byť 8m na 14,6.
Prišiel znalec ktorý nehnuteľnosť ohodnotil no pri geo. plane sa zistilo ze sa stavba rozšírila teda skutočný rozmer stavby je 8,9m na 14,6 inak sa nemenilo nič oproti projektu.

Začíname teda vybavovať zmenu stavby pred dokončením, s tým ze nám bolo poradného aby sme sa informovali v banke ci to nejako ovplyvní čerpanie úveru alebo môžu počkať, úver poskytnúť a všetky zmeny teda zmena v dokumntoch pôdorysu stavby by sa dodala dododatocne alebo nie.
Moja otázka teda znie, musíme zmeniť aj SP ? Môže nam banka úver poskytnúť a všetky dokumenty by sa dodali dodatočne alebo budem musieť čakať kým budeme mat všetko ôk a tak sa začne riešiť hypoteka?

ĎAKUJEM

alickapusinka
20. jan 2024

A ako sa toto mohlo stať. Raz ak ma byť 8 metrov ako sa mohlo stať 8,9.Teraz ak sa stavajú domy nemal by byť stavebný dozor.

draik
20. jan 2024

Zmenu stavebného povolenia neobídete, keďže zväčšujete zastavanú plochu. Samo a sato sa to nespravilo.

nia234
autor
20. jan 2024

@draik áno o tom samozrejme vieme a samozrejme dáme aj všetko do kopy len teda som chcela vedieť ci je potrebne počkať za všetkými dokumentmi alebo môžme začať riešiť hypoteku a následne im dodatočne všetko dodáme. Szavdbny úrad je informovaný o tom ze došlo k z mene a bude bude to riešiť cez žiadosť o zmenu stavby pred dokončením + projektant nám prekresli pôdorys.

nia234
autor
20. jan 2024

@alickapusinka mate pravdu ze je to chyba ktorá nám všetko skomplikovala no už to nezmením... ale tak aspoň ze všetko sa dá napraviť necháme upraviť projekt a požiadame o zmenu stavby pred dokončením.