icon

Hypotéka počas materskej

15. apr 2023

Ahojte je možné získať hypotéku počas materskej? Moja mama mala ale to je už kopu rokov dozadu.

marhulka13
15. apr 2023

Ak máš partnera ktorý primerane zaraba k výške hypi, tak áno. Ale treba mať aj niečo našetrene

x_mery_x
15. apr 2023

Brala som spolu s muzom, bola som uz na rodicovskej a v pohode, ale stale mi trval aj pracovny pomer.

jakubvojcik
16. apr 2023

Príjem z materskej sa akceptuje do výšky cca 412€ mesačne a nižší rodičovský sa akceptuje približne do výšky 300€. Ak má domácnosť iba tento príjem, to znamená, že nemáte partnera s akceptovateľkým príjmom pre banku, bude pre vás asi nemožné hypotéku získať.

Banky počítajú 2 príjmové podmienky. Prvá je maximálna výška, ktorá sa počíta ako 8 násobok ročného čistého príjmu (rátam, že máte do 40 rokov, v opačnom prípade sa to môže rátať trochu inak). Ak máte materskú a žiadny iný príjem, maximálna výška vašej hypotéky by bola takmer 40 000€.

Následne sa ráta maximálna mesačná splátka hypotéky, a to odpočítaním životných miním na ľudí v domácnosti, povinnej rezervy 40% a aktuálnych úverov. Ak nemáte aktuálne žiadne úvery, váš limit na mesačnú splátku úverov je niečo cez 40€ mesačne, čo vám pravdepodobne stačiť nebude.

Ak máte partnera s akceptovateľným príjmom, tak si to prepočítajte podľa toho. Treba však rátať s tým, že banky sa odlišujú aj v priemerovaní klasického príjmu z TPP, ako aj pri príjmoch u podnikateľov.

mirka7772804
17. apr 2023

My keď sme minulý rok žiadali, tak žiaľ nie každá banka akceptuje materskú ako príjem...ja popri materskej aj pracujem, takže mi to bolo viac-menej jedno🙂 ale sú banky ktoré to vôbec nezapočítavajú ako príjem 🤷

jakubvojcik
17. apr 2023

@mirka7772804 materskú započítavajú ako príjem všetky banky, akurát málo z nich akceptujú kombináciu materská + príjem z práce

autor
20. apr 2023

@mirka7772804 môžem sa spýtať z akej banky ste žiadali? 🙂 poprípade koľko € ste si požičali? ak sa táto otázka nehodí nemusíš odpovedať