Hypotéka pre mladého chalana

igor95
29. nov 2021

Pekný ráno prajem mám dosť závažnú otázku..
Idem si vybavovať hypotéku a neviem či mi ju žiaľ schvália v banke mi povedali že to je v pohode ale pre istotu sa tu opýtam na reálne skúsenosti od ľudí čo už niečo také riešili..

Som mladý chalan . Chcel by som si brat hypotéku na bývanie(byt).. nehnuteľnosti v okoli za 3i byt idu okolo 100 000€. Môj plat je za posledných 6 mesiacov v priemere okolo 1700€-+ nerátam do toho ešte 14 plat keďže tam to urobí určite ešte viac ako teraz ten priemer..zmluva je samozrejme na dobu neurčitú.
A tu nastáva problém momentálne mám 2 úvery v celkovej výške 40000€ čo je dost a mesačne platím okolo 600€ .. úvery boli bráne dávnejšie na auto a biznis čo som robil dávnejšie popri robote ..

Momentálne mám nejakú tu polovicu na ruke a viem si aj vyplatiť 1 úver..

Moja predstava je však kúpiť byt cenu nadhodnotiť dohodnúť sa s majiteľom a do kúpnej sumy dať vyššiu cenu a následne mi on pošle peniaze nazad ako nejakú zálohu samozrejme všetko spapierovame ..to znamená že by som častou hypotéky vyplatil aspoň dačo z tých úverov ..a ďalšiu polovicu dám cash .Tým by som sa dostal na 0 a mal už iba hypotéku na bývanie.. ak ma s tým niekto reálne skúsenosti ďakujem za každú odpoved..Plat by mal byt dostačujúci keďže je to nadpriemer a hypotéka mi bude vychádzať na nejakých 350€ -+..

Ďakujem za každú odpoved
Igor

amonet
29. nov 2021

toto bude tak na hrane, kedze sa nerata splatka iba na aktualnu vysku splatky, ale vzdy sa rata 1,5 nasobok splatky aby klient vedel splacat aj pri zvyseni uroku. tiez treba ratat s tym ze banka da max 80% kupnej ceny. a nie su uplne blby vedia pribliznu trhovu cenu bytov v tvojej lokalite

veronikaszabova
29. nov 2021

@igor95 s "nadhodnotenim" ti to neprejde - treba ti aj posudok na byt. Takze smola. A ak by si mal aj ten posudok nadhodnoteny, banka si posle svojho odhadcu a ver mi, ze ten spravi posudok pod cenu.

michaela789
29. nov 2021

@igor95 presne tak, nenadhodnotíš nič. Banka si nehnuteľnosť ohodnotí sama a až tento odhad bude smerodajný. Môžeš si, samozrejme, dať urobiť posudok aj ty ale to bude mať len informatívny charakter a banku to nebude zaujímať.

ivkazba
29. nov 2021

Nie, týmto spôsobom to určite nevyriešiš. Ak znalecký posudok povie, že hodnota bytu je 100 000, banka bude vychádzať z tejto sumy aj keby si kúpnu cenu mal 150. Ak by si plánoval dohodnúť sa so znalcom na výraznom umelom navýšení posudku, tak žiadny normálny znalec to neurobí. Ak takého nájdeš, tak je možné, že banka nebude vôbec akceptovať posudky od daného znalca, pretože znalcov špekulantov má banka na tzv. blackliste. Zároveň banka posudzuje posudok, ak vidí že je nadhodnotený, cenu skreše. Možno budeš prekvapený, ale v bankách nerobia tupci. Vedia akymi spôsobmi chcú klienti odrbať systém a sú na takéto špecialitky pripravení.

igor95
autor
29. nov 2021

Človek nechce oklamať systém ale si pomôcť …. S tým nadhodnotenie nemyslím zase cenu prestreliť o neviem koľko staví úplne pár ručia navrch s tým určite ma každý skúsenosť .. znalecky posudok problém nebude to už mám dohodnutého človeka ..plus veľa mi urobí či Dana nehnuteľnosť bude cez realitku alebo sukromne

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 vedeli by ste popísať viac tie úvery? Čo sa týka výšky splátky a zostatku dlhu zvlášť oba. No a náhodou by ste nevedeli na niekoľko rokov dozalozit inú nehnuteľnosť? Napríklad rodičovskú ak by to povolili. Napíšte ešte koľko máte vlastných zdrojov a prepocitam vám to.

ivkazba
29. nov 2021

@igor95 aj si čítal čo som písala? Je jedno že znalecký posudok máš už dohodnutý. Banka bude hodnotiť ten znalecký. Ak bude podľa banky cena nadhodnotená, skreše ju. Znalecký nie je pre banku záväzný.

igor95
autor
29. nov 2021

Ostatok je tam tuším presne na jedinom je zostatok 19000 a. Druhý 17000 .. splátky sú spolu 600€… no založiť nehnuteľnosť moc nechcem keďže s tým sú potom len problémy .. a vlastne zdroje su akurát doplatok 20% k hypo -+

aduskatt
29. nov 2021

@igor95 tak znova - je jedno, že znalecký bude na vysokú sumu. Chytí to do ruky pri schvaľovaní interný znalec banky, tak ako pri každom úvere. Ten tú hodnotu upraví a bude sa posudzovať úver podľa hodnoty nehnuteľnosti upravenej bankou........

simona92101
29. nov 2021

@igor95 ak mas viac uverov,mozes pri hypoteke zlucit vsetky dokopy, a tie 2 uvery tym vyplatis.v banke sa na to popytaj.s tym nadhodnotenim pozor,banka si posle vlastneho znalca,tam neoklames nijak..

aduskatt
29. nov 2021

@simona92101 to je fajn riešenie, ale píše, že nechce zakladať inú nehnuteľnosť......pri založení tej, čo kupuje mu aj na vyplatenie takej sumy úverov nevyjde, inak by nepísal o nadhodnotení posudku

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 prepočítal som to. Vyjde vám to s najväčšou pravdepodobnosťou, záleží to od dvoch údajov.

Dosť sa čudujem že vám povedali že Ano malo by to prejsť pretože vychádza to dosť na tesno a nie je to najjednoduchší prípad ani na postup. Treba riešiť refinancovanie spotrebných úverov a schválenie hypotéky na 90% - čo záleží od toho ako ste bonitný a vo väčšine bánk aj od toho aká je lokalita kupovanej nehnuteľnosti.

Ak toto vyriešite prejde vám to aj bez založenia ďalšej nehnuteľnosti ale bude to na tesno. Keby ste nehnuteľnost dozalozili nemáte čo riešiť a o pár rokov keď bude cena nehnuteľnosti vyššia bude možnosť nehnuteľnosť odzalozit za poplatok. Nie sú s tým až take problémy.

igor95
autor
29. nov 2021

Ďakujem za radu nehnuteľnosť zakladať isto nechcem …
Bol som sa pýtať v Banke a ta mi povedal že dane úvery už nemôžem refinancovať do jedného že to sa nedá .. keďže vo VÚB je max uver asi 25000€ no spojiť ich nedokážu či si mám nájsť nejakého dobrého finančného poradcu

igor95
autor
29. nov 2021

Pripadne ma napadla aj ta najhoršia možnosť PSS a tým splatiť dane úvery tam by to vychádzalo 200€ mesačne čo je oproti 600€ rozdiel ale zase za 30 rokov preplatok

aduskatt
29. nov 2021

@igor95 nájdi si poradcu.....ten Ti iste rád pomôže a nájde riešenie🙂 od toho sme🙂

aduskatt
29. nov 2021

@igor95 nemusíš to tam mať 30 rokov🙂

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 viete čo niektoré majú limit na refinancovanie spotrebných úverov 25.000€, niektoré 30.000€, je to individuálne.

Vo vašom prípade je potrebné porovnávať celý trh, hľadať malé rozdiely v metodike a dobre si pripraviť postup a zložku na nahodenie.

igor95
autor
29. nov 2021

No max v bankách je 30000€ to žiaľ nerieši môj problem

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 ak by ste chceli byt za tých 100.000€ bez dozaloženia nehnuteľnosti, potrebujete buď riešiť PSS alebo refinancovať spotrebné úvery s tým, že splatíte z vlastného časť aby vám to vyšlo do 30.000€ a 10.000€ si necháte na dofinancovanie k 90% hypotéke, ale na to je potrebné overiť vašu bonitu, prípadne aj lokalitu nehnuteľnosti.. ale pri príjme 1.400€ mesačne si myslím že je veľká šanca že to prejde.

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 rieši len si tie vlastné zdroje k hypotéke treba rozdeliť tak ako píšem vyššie a je to riešiteľné.

igor95
autor
29. nov 2021

Čo som sa pýtal tak refinancovanie nepripadá do úvahy .. preto možno to PPS tam je do 40 000 bez dokladovania

aduskatt
29. nov 2021

@igor95 to, že Ti v jednej banke povedia, že sa nedá neznamená, že inde a inak to nepojde, Nájdi si finančného sprostredkovateľa a nechaj si vypracovať plán

igor95
autor
29. nov 2021

Jakub príjem mávam 1700+ a teraz bude ešte 14 tak to zdvihne prepocet

jakubvojcik
29. nov 2021

@igor95 no tak potom nebude problém ak máte taký príjem. Len to treba prepočítať aké sú možnosti ako som písal... no a na pobočke no, často natrafíte na niekoho kto vám neporadí dobre alebo nevidí kreatívne riešenia a potom si ľudia myslia že sa to nedá vyriešiť. S príjmom 1.700€ je váš prípad dobre riešiteľný, len si vyžaduje kreatívne riešenie. Také však väčšinou pracovníci na pobočke nemajú, lebo sa im ani možno nechce trochu porozmýšľať alebo o tom ani nevedia.

igor95
autor
29. nov 2021

Skôr pôjdem po finančnom poradcovi lebo sám na vlastnú päsť nechcem špekulovať a dám si radšej poradit

kitycat
29. nov 2021

Navysovanie ceny posudkom ti nic nepomoze lebo banka ma svojich vlastnych posudkarov. V banke ti jasne, ze povedia malo by to vyjst nikdy ti nepovedia na istotu... To ti pocie poradca, ktory castokrat najde aj lepsie riesenie v inej banke. Je lepsie pocitat hypo s realnymi cislami ako to umelo navysovat ved vies ze okrem bypo budes pkatit aj nejake poistenie hypo, poistenie bytu, energie, zabavayjedlo a zivot vseobecne. Tak rassej vediet, ze na to mam

upsilon
30. nov 2021

nadhodnotenie nehnutelnosti nie je dobry napad, pretoze banka moze na posudenie hodnoty nehnutelnosti poslat svojich pracovnikov. Taktiez si banka prepocita, ci budes schopny splacat uver po zvyseni uroku, takze ked ti teraz prijem vychadza na hrane, s modelovymi prepoctami nemusi vyjst