Hypotéka v ČSOB: Prečo stúpa suma úrokov?
Ahojte, máte tu niekto prosím hypotéku v ČSOB banke? Všimla som si od nového roka, že suma stiahnutie istiny klesá a suma úrokov stiahnutých stúpa. Vždy to bolo presne naopak .... Vedeli by ste prosím pozrieť či to aj vy takto máte? Alebo viete niekto prečo to takto je? Ďakujem
@anonym_autor inak prepac za koment mimo, to je strasne platit viac mesacne za urok ako splatku istiny. Samozrejme chapem ak vypocet aj všetko, zrejme mas uver vyssi, len to vyzerá strašne 😞
@katkaseiner úver máme vo výške 82k a úrok 3,25% myslím si že ľudia na Slovensku majú aj oveľa vyššie 🫣
A presne preto to riešim, lebo minulý rok sme to takto absolútne nemali ja neviem čo tam v tej banke porobili
Dnes odišla ďalšia splátka a tu už to vyzerá normalnejsie
@anonym_autor ano aj mne dnes odisla a uz je to lepsie
@katkaseiner úver máme vo výške 82k a úrok 3,25% myslím si že ľudia na Slovensku majú aj oveľa vyššie 🫣
A presne preto to riešim, lebo minulý rok sme to takto absolútne nemali ja neviem čo tam v tej banke porobili
@anonym_autor ale veď to je priorita banky a všade to je tak, oni to rozpocitaju tak naschvál, že proste prvé roky (dokonca u mňa viac ako 10r pri 30r hypotéke) platíš viac úroky ako istinu, az po čase sa ti to vyrovná a aj preklopí. Jediná cesta jak to obísť sú mimoriadne splátky a skrátenie si doby splácania, lebo čím kratšie máš úver a čím viac do neho dávaš na mimoriadnych splátkach, tým menej preplatiš banke na úrokoch logicky. My máme 141k s úrokom 3.6%, ale volali sme na retencne teraz vo februári a od marca už máme 3.05% za poplatok 100€ na ďalšie 3 roky.
@anonym_autor ale veď to je priorita banky a všade to je tak, oni to rozpocitaju tak naschvál, že proste prvé roky (dokonca u mňa viac ako 10r pri 30r hypotéke) platíš viac úroky ako istinu, az po čase sa ti to vyrovná a aj preklopí. Jediná cesta jak to obísť sú mimoriadne splátky a skrátenie si doby splácania, lebo čím kratšie máš úver a čím viac do neho dávaš na mimoriadnych splátkach, tým menej preplatiš banke na úrokoch logicky. My máme 141k s úrokom 3.6%, ale volali sme na retencne teraz vo februári a od marca už máme 3.05% za poplatok 100€ na ďalšie 3 roky.
@krtko6754 mimochodom splátka bola 643 pri 3,6 a teraz je 601, takže odporúčam sa v ČSOB dopytovat na retencne aby vám volali a znižili úrok, nám to urobí 42e mesačne takže ten poplatok máme za 2 mesiace naspäť , a to sme brali úver 08/2025
Ahojte, dostali ste prosím z banky nejakú odpoved ? Ja mám rovnaký pripad, platby vidím len od decembra a úrok ktorého suma predtým klesala teraz zrazu stúpa
@krtko6754 to mi je uplne jasne, napisala som ze to cele chapem, len som podotkla ze to vyzera strasne ze clovek plati mesacne viac urokov ako istiny
ja mam odpoved z banky…:
@qetka takze chapem, oni to všetko prepocitaju na dni, cize 30-31 dni a tak to skáče 🤦 Aj tak by som si nemyslela ze to spravi taky rozdiel
Ahojte, dostali ste prosím z banky nejakú odpoved ? Ja mám rovnaký pripad, platby vidím len od decembra a úrok ktorého suma predtým klesala teraz zrazu stúpa
@kika123123123 ja som bola v banke a povedala mi ani že od januára išli na nový systém už neplatíme ako keby za mesiace splátku ale za dni a niekedy nám tá splátka odíde 21 niekedy 20 a niekedy 22 preto vraj raz rátajú 30 dní raz 31 raz 32. Aspoň takto mi to bolo vysvetlené

Dnes odišla ďalšia splátka a tu už to vyzerá normalnejsie
@anonym_autor inak prepac za koment mimo, to je strasne platit viac mesacne za urok ako splatku istiny. Samozrejme chapem ak vypocet aj všetko, zrejme mas uver vyssi, len to vyzerá strašne 😞