Hypotéka v dnešnej dobe
Ahojte,
Ako tak nad tym rozmyslam a je mi doslova smutno že možno nikdy nebudeme mať nič svoje s priateľom. Máme jedno dieťatko, bývame naozaj v peknom prenajme 2 izbovom ale chceli by sme svoje niečo. Lenže ja na rodičovskom príspevku on začal nedávno pracovať v novej práci a žiaľ nemáme ani nič našetrené čo požaduje banka 10-20%. V dnešnej dobe bohužiaľ neni to ľahké zobrať si len tak hypotéku ako voľakedy. Neviem, stále rozmýšľam nad tým odkiaľ berú ľudia toľko peňazí že im dajú banky hypotéku aj 250000€. Tie ceny idú veľmi hore, buď o pár rokov naozaj nikto nebude si môcť dovoliť hypotéku alebo pôjdu naspäť nižšie. Preto chceme pár rokov ešte počkať medzitým si aj niečo našetrime aj ked nie veľa ale aspoň niečo. Chceli by sme aj druhé dieťa nakoľko nechceme aby vyrastalo samo, len viem žeby sme sa museli opäť sťahovať do väčšieho prenájmu. Ja neviem, ale pozorujem to len tu na svk. Všetci sú tu tak nastavený že keď máš dieťa tak musíš už mať aj niečo svoje, zahraničí to napríklad takto nefunguje, ľudia normálne žijú v prenajmoch. Neodsudzuju sa navzajom. A ano keď máš na to platiť si nájom máš aj na hypotéku, lenže žiaľ nie každému ju dajú. máš
@diamond007 pri takýchto typoch domov ako si dala, si akosi neviem predstaviť splácať hypotéku na kúpu takého domu, šetriť alebo resp. z výplat prerábať a k tomu ešte niekde bývať.
....ze zapredanej banke, ktora kedykolvek zdvihne splatku o stovky eur. Po tychto slovach sa ta neda brať vážne, žiadna racionalita, iba zatrpknutost, hnev a zavist, bez správnych informacii a rozhladu.
To ten majitel ta moze (takmer) kedykolvek vyhodit, zvysit najom, zmenit podmienky... A nezmozes nic, suhlasis-platis, nesúhlasis-odchadzas.
Banky su regulovane statom, zakonmi a same od seba si teda podmienky menit urcite nebudu... 🤦
A ak sa bojis tej doby, ze co pride.. ak budu zdrazovat banky, budu aj majitelia, bude zdrazovat vsetko.
@diamond007 tak hádam sa bavíme o autorke, ktorá teraz býva v prenájme, resp. má výdavky ako keby splácala reálne hypotéku po 300 eur a nič nevie našetriť. A ty by si ju poslala do takej haraburdy. Skôr potrebuje zafinancovať niečo, kde nebude musieť už ani cent vložiť, nakoľko bude mať čo robiť so splácaním hypotéky. Bývať sa dá v dome, ktorý sa prerába, ale nie v takých aké si dala ty.
@stannkal tak to sa teda velmi mylis - som dieta 16-rocnej slobodnej matky, vyssie vzdelanie okolo celej nasej rodiny ani neobletelo, moj mladsi brat je mladistvy delikvent, ktory skoncil v 20-tke v base, manzel ma rodicov, ktori maju bezne povolanie bez vyssieho vzdelania a cely zivot setrili, aby synov mohli poslat do Bratislavy na vysoku skolu, ja ju ani nemam a napriek tomu obaja mame velmi dobru pracu a zarabame nadstandardne - nechapem, preco si vsetci myslia, ze ti co sa maju dobre vsetko od niekoho dostali alebo mali neviem aky start - co tak motivacia mat sa v zivote dobre a tvrdo na sebe pracovat 🤷♀️ lebo ja som podla mojho startu mala mat asi styri deti a nariekat ako mi stat neda nic len nizky rodicak a zakladat tu prispevky, ci uz vam nabehli peniaze
@diamond007 nie, nemiešam. Radila si v prvom rade autorke kúpiť starší dom a na základe tejto tvojej úžasnej rady, sa toho ďalšia chytila, že ukáž aké.
A za ďalšie, akúkoľvek hypotéku aj na takú haraburdu, dostanú v max. výške cca 80 %. Čiže aj na to potrebujú cash
@petamich to je presne o com hovorim aj ja... Zavist, hnev, zatrpknutost... Iba sa stazovat, frflat a nariekať ze mi nikto nic zadarmo neda.. ak druhy nieco ma, tak to samozrejme musel dostat zadarmo, lebo ine nepoznam - Praca na sebe, ambicie, ciele - to budu len prazdne reciciky tych, ktori sa maju dobre a všetko im spadlo same z neba priamo na tanieri..
ah naco si vôbec pustam tieto nezmysly do svojej izolovanej bubliny, v ktorej sa mi zije najlepsie :D
Zbytočne sa tu hádate a radíte. 1.Zakladateľka témy je finančne negramotná. Aj preto je teraz tam, kde je a uvažuje tak, ako uvažuje. 2. Neplánuje pracovať - chce byť doma do konca RD, potom plánuje ďalšiu RD... Čiže je úplne jedno, čo vyštudovala. 3. Nie je ani vydatá, čiže rady, že priateľ má pracovať a vziať si hypotéku, kým bude ona doma s deťmi, jej nijako nepomôžu. Bude to len jeho nehnuteľnosť a ona môže rýchlo skončiť ako mnohé pred ňou - sama, s viacerými deťmi, hľadajúca kontakty na azylové domy.
@diamond007 ako som písala vyššie. Neviem si predstaviť autorku ako kupuje takúto haraburdu, zadĺži sa do posledného centu a ide tam bývať s malým dieťaťom. Niekde hodne veľa km od práce manžela/priateľa a popritom budú prerábať a žiť šťastne. A kto kedy ako urobil je v tomto príspevku bezpredmetné
No my sme to mali takto. Ja aj manželka sme z východu . Po VŠ ja som šiel pracovať na stavbu do Rakúska síce som ING. ale 4 roky som drel na lešeni. Manželka tak isto Ing. na východe jej núkali 600€ v čistom takže tak isto sa zbalila a išla do BA. Ja som zarobil cca 3000€ manželka 1400€ . Ona tam má odrobené necelé 3 roky
Úplne v pohode sme si za tu dobu dokázali odložiť veľmi pekne peniaze . Vlani sme si kúpili byt v PP ja som sa vrátil pracovať na Slovensko pomaly sa snažim aj v odbore čo som vyštudoval manželka je už tehotná. Sme v úplnom kľude máme byt finančnú rezervu takú že celú hypotéku by sme už dokázali vyplatiť. Ja mám 28 žena 27 . A stalo nás to na začiatok zamakať ja 4 a žena 3 roky ;) Každý do nás hucal že prečo nechceme dieťa . No presne pre to aby sme boli zabezpečený . A to odporúčam každému mladému čo nemá dobru robotu na SR zdvihnúť zadok .
No tak byvanie z neba nespadne, ak si spokojna v podnajme tak tam bud a nemusis sa vobec nad inymi nazormi pozastavovat. Ja osobne by som si nehnuteľnosť pri tychto cenach nekupila, radsej by som bola v rozumnom podnájme ale kludne aj mobilnom dome 😂 a nekupila by som ju ani keby som na nu mala hotovosť. Proste ceny su prestrelene, doslova nenazrani predávajúci. Naor ked som kupovala dom, byty u nas stali tie 30rocne panelákove na otras sídliskách 50-70t podla stavu, teraz o 6r je to o 100t viac (akurat vcera som videla inzerat) Za takmer 40r haraburdu na prepchatom sídlisku kde je vsade bordel, parkovanie otrasne atd... Kto to zaplati je pre mna zvláštny. Za tu cenu fakt si kúpim pozemok a radsej ten kontajner 😂 a setrim na dom. A ceny novostavieb ani nevravim, to uz su uplne ine sumy.
Cize zite ako vam je dobre, kludne aj v podnájme a nazory neries, u nas sa uprednostňuje vlastnictvo pred nájmom pretoze najomca si v tom da platit este aj hypo 😂 a je to predražené. Na druhej strane môžu toľko pytat lebo je veľký dopyt. Bohužiaľ zatial kym si doma na md a rd ani s tym nič nevies urobit, uzivaj si drobca. Na dom, uver atd sme si totiz zarobili dostatocnu sumu, nedava to banka kvoli "peknym ociam" klientom.
@heleninamama tak v bode č. 3 zavádzaš, pretože to, že nie je vydatá neznamená, že nemôžu byť obaja spoluvlastníci bytu rovnakým dielom a teda nehnuteľnosť nebude len priateľova.
@lilope Samozrejme, každý chlap, ktorý sa bráni svadbe a nerieši tieto základné rodinné záležitosti, bude ochotný darovať polovicu nehnuteľnosti, ktorú bude sám splácať, priateľke. 😂
Ženy by sa už konečne mali prestať spoliehať na to, že ak zostanú náhodou tehotné (ako aj tu), chlap sa už postará... Ubudlo by smutných príbehov.
@lilope ak by si ty mala príjem a priateľ nie, zobrala by si si hypotéku a nehnuteľnosť napísala aj na neho? Myslím si, že na toto narážala heleninamama. A tiež na to, že veľa žien rodí deti priateľom a nie manželom a potom ostanú samé s deťmi, bez peňazí a bez domova. Lebo mať deti je aj o nejakej finančnej zodpovednosti.
@melanta žiaľ ja som zarabala pred materskou 1000e a priateľ zaraba 1500-1700€ ale háčik je v tom že nie všetko má priznané na papieri.. Ale ako som sa rozprávala s finančným poradcom je možnosť navýšenia hrubej mzdy na par mesiacov na zmluve, ak chceme vyššiu hypotéku. Ale radil mi aj že v tejto dobe nie je dobre si žiadať hypotéku,máme pár rokov počkať.
to aký poradca radí, aby ste niekoľko rokov počkali. Toto ma fakt pobavilo. To je ale "odborník" Neverím, že taký existuje. To je asi tvoj výmysel. Hypotéku práve treba brať teraz, kedy ako tak vieš zafixovať ešte normálny úrok. Tento mesiac bol napr. rekordný počet žiadostí o hypo

@sasa1310 tak kto nato ma, ju berie hneď.
Ešte máte pár rokov počkať? Načo? Na vyššie ceny nehnuteľností? Keď bude treba mať viac našetrené, bude treba zobrať vyšší úver, bude drahší nábytok a všetko ostatné? Treba si nájsť poriadneho makléra. Čiže ty si zarábala 1000, partner 1700 a nemáte nič našetrené? No aj to o mnohom vypovedá.
A ak pracuje ako kuchár alebo čašník alebo vodič kamiónu , poväčšine práve ti to tak majú, tak prácu si vie zohnať aj v zahraničí.
@annamalaga veď áno. Čím skôr treba brať pokiaľ sa dá, a nie, že povie, že niekoľko rokov nech čakajú.
@sasa1310 a navyše zase príjem 1000 a 1700€ majú ako dosť mnohé rodiny nemajú ani tých 1700€ dokopy a hypo majú.
@annamalaga prečo ty každého posielaš do zahraničia?čo, ak nevie jazyk, či nemá na to odvahu a pod ..majú dieťa možno chce byť doma.
Autorka počkala by som nie preto, že mozno klesnú ceny, ale nemáš teraz príjem, on má peniaze bokom...dajte si to do poriadku, nastup do práce a potom o niečo ziadaj