Hypotéka v dnešnej dobe
Ahojte,
Ako tak nad tym rozmyslam a je mi doslova smutno že možno nikdy nebudeme mať nič svoje s priateľom. Máme jedno dieťatko, bývame naozaj v peknom prenajme 2 izbovom ale chceli by sme svoje niečo. Lenže ja na rodičovskom príspevku on začal nedávno pracovať v novej práci a žiaľ nemáme ani nič našetrené čo požaduje banka 10-20%. V dnešnej dobe bohužiaľ neni to ľahké zobrať si len tak hypotéku ako voľakedy. Neviem, stále rozmýšľam nad tým odkiaľ berú ľudia toľko peňazí že im dajú banky hypotéku aj 250000€. Tie ceny idú veľmi hore, buď o pár rokov naozaj nikto nebude si môcť dovoliť hypotéku alebo pôjdu naspäť nižšie. Preto chceme pár rokov ešte počkať medzitým si aj niečo našetrime aj ked nie veľa ale aspoň niečo. Chceli by sme aj druhé dieťa nakoľko nechceme aby vyrastalo samo, len viem žeby sme sa museli opäť sťahovať do väčšieho prenájmu. Ja neviem, ale pozorujem to len tu na svk. Všetci sú tu tak nastavený že keď máš dieťa tak musíš už mať aj niečo svoje, zahraničí to napríklad takto nefunguje, ľudia normálne žijú v prenajmoch. Neodsudzuju sa navzajom. A ano keď máš na to platiť si nájom máš aj na hypotéku, lenže žiaľ nie každému ju dajú. máš
@luccija ano, už len kvôli tomu že momentálne ja príjem nemám si teraz žiadať nebudeme. Je to otazka do budúcnosti, keďže veľa ľudí mi povedalo že treba chvíľu počkať ano možno ceny pôjdu ešte vyššie ale je možnosť že pôjdu aj nižšie. A v momentálnej situácii nemáme inú možnosť len čakať a nestresovať sa, ak na tu hypo nebudeme mat tak svet sa nezruti ak budeme v najme 🙂
Mate nejake uspory? Dokazete z prijmu teraz nieco odkladat?
@diamond007 za PK? Co presne prosim znamena za PK? Lebo v okoli PK uz ani zahradne chaty nejdu dobrych 5 rokov pod 100 000, momentalne stare barabizne (male bez pozemku) v dedine v okoli PK za 450 000
@diamond007 pozrela som si tie ponuky, ktore si sem hodila. Ten prvy dom je mensi ako nasa obyvacka a navyse je v spolocnom dvore. Take nieco kupia jedine nejake socky.
Tie dalsie dve su sice rozlohovo vacsie ale v katastrofalnom stave. Tam treba okamzite investicie.
Kto nepostavil, nekúpil doteraz, už nebude bývať vo svojom. Otvorte oči a počúvajte, čo sa deje okolo nás. Zlá doba ide.
autorka: ak ste pred dietatom zarabali dokopy 2500 to nie je uplne najhorsi prijem, nechapem potom tolko pesimismu. A nehovor ze nemas prijem, mas rodicak co je stale skoro 400E, ja viem neni to vela ale ani malo, je to stale 40% z tvojho predosleho prijmu. Nova praca priatela tiez neni dovod zufat, staci pockat ca 4-6 mesiacov a teoreticky si mozete ziadat o hypoteku. Samozrejme uz len zostavat naskrabat tych 10%, nemozu vypomoct rodicia ani jedneho z vas a pozicat vam, napriklad? Teda to v pripade ze naozaj chcete kupit vlastny byt cim skor. Ale ak sa rozhodnete ostat v prenajme, na tom tiez neni nic zle, treba si robit podla seba a nie podla toho co hovoria ini. Len urcite nerataj s tym ze ceny nehnutelnosti pojdu niekedy dolu, prinajlepsom budu stagnovat.
@stannkal čo? Nevidieť stúpajúce ceny úplne všetkého?, energie, potraviny, pozemky, ak ešte nejaké sú voľné, stavebný materiál, ak vôbec nejaký je, objednavacie doby sú niekoľko mesiacov, stúpajú úroky hypoték. Len platy nestúpaju, určite nie o 30 a viac percent ako stúpajú ceny všetkého, zo dna deň.
@sasa1310 pred necelym rokom. Ale vzhladom k jej situacii a ak chce platit nieco svoje sla by som do bytu. Nie je v pozicii aby si mohla vyberat a spekulovat. Byt je istota v najme je aj tak len v byte. A ked sa vrati do prace tak predat byt a smelo do domu. Nemyslim si ze by im vyslo na dom. Mal by sa vratit nohami na zem. No za pokus to stoji. Hlavne nech si najdu nehnutelnost. Netusim odkial ani je lebo rozdiely v cenach podla lokalit su obrovske.
Ty ked platis hypoteku "banke" platis ju v skutocnosti sebe. Sebe akoby sporis na nehnutelnost. Ano banky davaju urok ale je to tak. Aj oni z toho musia nieco mat. Ci ty by si len tak niekomu pozicala 200 000? Ked platis najom akoby si platila hotel cize peniaze do vzduchu. Platis tak hypo druhemu namiesto sebe.
@stannkal
Rada by som zareagovala na tvoj vcerajsi status o 07:12.
Z vlastnej skusenosti ti poviem tak: urcite to moze byt velmi prospesne (geny + aktivna podpora rodicov), to suhlasim, avsak nemusi to byt podmienkou. Ja sa pridavam ku skupine zien aj tu, co ma rodicov robotnikov, a teda logicky nikdy sa neapelovalo na poznatky, vzdelanie, atd.
Podstatny rozdiel medzi tymi uspesnymi a sikovnymi a tymi "druhymi" (nebavme sa o vaznych objektivnych dovodov, ako zdravotne atd) je v niektorych veciach - skusim to napisat na tych uspesnych a pravdaze nezovseobecnujem, ale urcite je tam podstatne vyssia pravdepodobnost daneho spravania sa:
- makaju na sebe od skoly; kym ich spoluzivakov zaujima jedine ozrat sa a diskotejky a frajeri, uspesni ludia si sadnu ku kniham, k prikladom ale zaroven vedia sa spravat aj spolocensky, nie su naduti, len svoj cas davaju kvalite. Zo svojho pozorovania - vsetky moje spoluziacky / kamosky, co brazdili vsetky dedinske diskotejky a nonstop riesili len chalanov, velmi skoro mali deti, mnohe ostali ako slobodne matky - o ziadnej neviem, zeby sa nejako vypracovala
- maju jasne ciele v zivote, ktore nie su naviazane na to, ci budu alebo nebudu mat rodinu; dnes je moderne ledva vyjst skolu a hlavne hladat si frajera co ma oplodni (snaha priputat si ho dietatom, kedze chlapi sa nechcu viazat manzelstvom) - mnohe zeny tu maju jediny ciel zivota - mat deti a muza. Ledva "sa to" rozvedie a uz to riesi, ako najst noveho "partnera"
- su vytrvali, trpezlivi - ked padnu, ked pridu komplikacie, hladaju riesenia, hladaju sposoby ako to spravit inak, nie dovody prečo to nejde; všimni si aj tu - mamička dá problém a samé len "to sa nedá, to nepôjde, toto nie...". Odmieta myslenie "ako sa to dá"
- zo svojho zivota sa snazia odstranovat negativizmus, neprajnost, zavist, obvinovanie za neuspechy stat / vladu / USA / Ukrajinu / romov a podobne zial velmi casto sa vyskytujuce vlastnosti na slovensku
- prirodzene necakaju, ze stat sa ma o nich starat, ale chcu sa vediet postarat sami o seba
- svoj volny cas travia zmysluplne, nie pozeranim reality show, ci primitivnych serialov. Radsej idu na turistiku, sportuju, vymyslaju nove veci, citaju kvalitne knihy
A este speci bod prave pre zeny:
- su sebavedome, su vedome svojej hodnoty a hladaju pre zivot partnera, nie niekoho, kto z nich spravi sluzku, gazdinu a opatrovatelku deti a ma komplexy z ich uspechov. Takyto partner je pre zenu skvelou motivaciou, nie barierou v jej uspechoch
@zmrzlinka2021 ja s tebou uplne suhlasim, na 100%, myslim ze ste ma tu zienky nepochopili co som myslela. Ja som reagovala na predosly prispevok kde pisala ze obdivuje inteligentnych ludi co hlavou zarabaju velmi vela. Tym som len chcela povedat ze ked je niekto nadpriemerne inteligentny tak sa tym nijak nezasluzil ale ma to dane genmi. A ked ma niekto rodicov co su sami vzdelani tak je velka sanca ze aj on bude mat o to prirodzeny zaujem. Cize takyto clovek dostal uz pri narodeneni urcity "bonus" ktory ho mozno zvyhodnuje oproti ostatnym. A prave preto si ludia, ktori takuto vyhodu nemali, ale si to vsetko vymakali sami a sami nasli tu cestu pre seba, zasluzia ovela vacsi obdiv 🙂
No ono to možno splácame zapredanej banke ale keď hypotéku splatíme nehnuteľnosť bude naša a v budúcnosti mojich detí, ktorým sa takto postarám o lepšiu budúcnosť kdež to tebe v podnájme neostane nič a ešte ťa z toho podnájmu môžu aj vysačkovať. Takže by som to takto neporovnávala. Áno žiť v podnájme je ok ak je s tým daná osoba stotožnená ale nieje to to isté platiť podnájom, ktorý ti nikdy patriť nebude a splácať hypotéku, ktorú keď splatis máš pokoj. Áno hoc aj za 30 rokov ale na konci splácania máš niečo vlastné. Nehovoriac o Tom, že hypotéka sa dá poistiť, čo znamená, že v prípade smrti jedného z partnerov atď. dlh spláca banka. Je to taká poistka, že ak by sa nedajbože niečo stále jednému z partnerov tak ten druhý neskončí na ulici. Treba si veci lepšie prezistit, stretnúť sa s dobrým finančným poradcom a možno zistíš, že máš aj nejaké iné možnosti. A ďalšia vec u nás sú alebo doposiaľ boli úrokové sadzby za hypotéky doslova smiešne. Teraz išli hore pre infláciu, situáciu na Ukrajine atď. Čiže pri 10 ročnom fixe už nenájdeš úrok menší ako 2%, čo donedávna to bolo pod 2% a to je veľmi pekné v porovnaní s takým českom kde sú bežné úroky 5% aj viac .. čiže môžme byť ešte radi, že si tu hypotéku väčšina slovákov môže ešte stále dovoliť. Niekedy je aj dobré rozmýšľať do budúcna. Keď som skončila strednú vedela som že chcem ísť na vysokú, chcem sa vydať, zamestnať a tak rozmýšľať nad bývaním a dieťaťom. A to mám 25 rokov, nedostala som byt za komunistov ani mi ho rodičia nekúpili. Iba som proste s priateľom vyštudovala a našla som si stabilnú prácu a vydala sa. V takom prípade sú banky dosť zhovievave dať hypotéku. Chápem že situácia sa niekedy vyvinie inak, dieťa príde nečakane atď. ale poznám plno mladých ľudí kt. nemyslia dopredu a potom plačú, že nemajú vlastné bývanie atď.
Teraz je to s hypotékami náročné a bude ešte viac. Sama riešim teraz aj s partnerom hypotéku, dofinancovanie cez spotrebak. Príjem máme spolu cez 2300 a žiadne deti, čo je pri žiadosti výhoda, lebo neodratavaju minimum aj na dieťa. Ak chces bývať, tak by som zatiaľ druhé dieťa neriešila, ale vyriešila bývanie, lebo s dvomi deťmi, tak skoro hypo nebude.
V prvom rade musíte obaja pracovať a potom môžete zvažovať hypotéku... Navyše ak nemáte nič našetrené tak tých pár rokov musíte počkať tak či tak pretože bez toho to nepôjde... Ceny idú hore, záleží aj kde bývate hádam nebudete musieť riešiť až tak vysokú hypotéku ale niečo lacnejšie... O pár rokov to bude asi štandard žiť v podnájme ale ak to vám vyhovuje tak kľudne bývajte aj ďalej takto... Kvôli okoliu si brať predsa hypotéku nemusíte, ale ja si myslím že každý chce mať to svoje a platiť radšej svoje ako cudzie... Ľudia na hypotéku majú lebo aspoň napríklad ja s manželom keď sme ešte spolu chodili tak sme šetrili...zakladanie rodiny sme si nechali na neskôr
Dobry den.Mam velky problem.S manzelom mame hypoteky a mame ju platit este osem rokov.Nasa splatka je 462. €Zijem stale vo velkom strese,co ak sa nieco stane.Mame prijem 2700€mesacne a vydavky aj s hypotekou su 1700€.Poradi mi niekto,ci tiez ma z toho taky stres.Ja uz nie som schopna ani zit.Ma niekto tiez taketo stavy?
@akvas
Zaklad je upokojit sa, lebo stres je spustacom zavaznych chorob.
V prvom rade prijem maet 2700, vydavky 1700, cize 1000 EUR viete krasne odkladat.
V druhom rade - vydavky cca 1238 EUR sú fakt vysoké (bez hypoteky), predpokladám, ze nejakých 150 eur su naklady na byt. Nepises nic o vasej situacii, ale pri striedmom fungovani a zvazovani musite sa vediet zmesstit do tych 8500-900 EUR na mesiac.
Byvame v dome ,dom je zalozeny bankou.Naklady mame vyssie ako 1238€,len elektriku platime 314€mesacne,mame elektricke kurenie.Mesacne vydavky mame aj s hypotekou 1686€.Mam strach ako to zvladneme.
Mam strasny strach,ze zomrieme a deti pridu o dom.Som psychicky na dne a este na to nemam ani dovod.
Ma niekto tiez take pocity?

Kto chce, cestu si nájde. Ak si spokojná v podnájme ako tvrdíš tak načo to vôbec riešiš? Problémom tejto doby je AJ to, že sa ľudia nezakrývajú takou perinou, na akú majú. My s mužom sme nikdy neboli pri mori, ani na poriadnej dovolenke. (konečne sa chystáme teraz 😆) Keď sme niekde boli, tak na max dvojdňových výletoch. Žiadny luxus ani nadštandard, po vysokej som začala zarábať s defacto holým zadkom. Boli mesiace kedy som si na seba nekúpila jediné tričko, len aby som rýchlo splatila auto a šetria na vlastné bývanie. Muž rovnako. Teraz keď počujem od niektorých ľudí ako nám je dobre a kde sme to nabrali a že my musíme mať peeeňazíí tak sa nám otvára nožík vo vrecku. A to nezarábame žiadny nadštandard, len sa vieme uskromniť ale hlavne sa obracať. Ja som teraz na rodičovskej lebo nás peniaze nesúria a našetrila som si pred materskou, ale bola, teda som obyčajný štátny zamestnanec s tabuľkovým platom a muž je szčo ktorý robí sám na seba. Keď sa zatnete, určite sa vám podarí mať aj vlastné bývanie. Len treba chcieť a nie len mručať kde na to ostatní berú.