Hypotéka v dnešnej dobe
Ahojte,
Ako tak nad tym rozmyslam a je mi doslova smutno že možno nikdy nebudeme mať nič svoje s priateľom. Máme jedno dieťatko, bývame naozaj v peknom prenajme 2 izbovom ale chceli by sme svoje niečo. Lenže ja na rodičovskom príspevku on začal nedávno pracovať v novej práci a žiaľ nemáme ani nič našetrené čo požaduje banka 10-20%. V dnešnej dobe bohužiaľ neni to ľahké zobrať si len tak hypotéku ako voľakedy. Neviem, stále rozmýšľam nad tým odkiaľ berú ľudia toľko peňazí že im dajú banky hypotéku aj 250000€. Tie ceny idú veľmi hore, buď o pár rokov naozaj nikto nebude si môcť dovoliť hypotéku alebo pôjdu naspäť nižšie. Preto chceme pár rokov ešte počkať medzitým si aj niečo našetrime aj ked nie veľa ale aspoň niečo. Chceli by sme aj druhé dieťa nakoľko nechceme aby vyrastalo samo, len viem žeby sme sa museli opäť sťahovať do väčšieho prenájmu. Ja neviem, ale pozorujem to len tu na svk. Všetci sú tu tak nastavený že keď máš dieťa tak musíš už mať aj niečo svoje, zahraničí to napríklad takto nefunguje, ľudia normálne žijú v prenajmoch. Neodsudzuju sa navzajom. A ano keď máš na to platiť si nájom máš aj na hypotéku, lenže žiaľ nie každému ju dajú. máš
@michal711tolko ste dokazali nasetrit?Neuveritelne!
Ja mam maly zostatok hypo na svoj byt a s chlapom mame aj nasetrene ale momentalne sa aj tak bojim vziat hypo na vacsi byt, aj ked by nam ho bolo treba. Asi pockame pol roka, mozno rok a uvidime aka bude situacia
Ja neviem co tu vsetci hovorite. Ved v zahranici je normalne zit z dietatom v prenajme. Ceny prenajmu na SK stagnuju a ceny bytov idu neskutocne hore (staci si pozriet EuroStat), predpokladam z toho rovnakeho dovodu co tu vsetci uvadzate: svadba, byt, peniaze od rodicov a podobne... Ked si kuipite byt na 200.000 paku (hypoteku) + male dieta + rodicovska je to o dost vacsie riziko ako prenajom (500,600EUR) + dieta + rodicovska. To su zaklady matematiky.

@mamula20 ja to tiez nechapem. Sustavne to iste. 460e splatka, maju 2700 prijem a uz len 8 rokov. Ved to je totalna pohoda. Fakt nechapem ako moze mat niekto taketo stavy.