II. pilier

1. okt 2023

Dobry večer, vyzna sa niekto ohľadom pilierov? Kedze je II pilier povinny chcela by som si ho založiť čo najlepšie, neverim velmi agentom a bankam a podobne, pytam sa tu ľudi ktorý o tom čosi vedia a ktorý povedia pravdu kde je najlepšie mať II. pilier

zmrzlinka2021
1. okt 2023

Čiže veríš viacej nám laikom ako odborníkom? Určite akcie.

dominikamacakova
1. okt 2023

Veď nájdi si normálne finančného poradcu a on ti vysvetlí. Nemusíš hneď všetko podpisovať... ja napríklad odporúčam financopediu

rado02
1. okt 2023

Ak si 2.pilier este len zakladate, predpokladam, ze mate pred sebou este dlhy cas, kym pojdete do dochodku a teda budete si moct aj dlho sporit. Urcite vyuzite indexove fondy. Aktualne z porovnania vychadzaju najlepsie Uniqa, NN a VUB Generalli https://www.financnykompas.sk/dochodok-2-pilier
Urobre si ale kludne aj vlastne porovnanie

autor
2. okt 2023

Popripade neviete cez aku spoločnost je to najlepšie riešiť? odporučaju mi Partners Group.

rado02
2. okt 2023

Neviem, ako to funguje presne u nich, ale niektori poradcovia maju zmluvu s konkretnymi spolocnostami a budu vam odporucat ich, aj ked nemaju vzdy najlepsie vysledky. Najlepsie je, pozriet si nejake nezavisle porovnanie dosiahnutych vysledkov a potom kontaktovat konkretnu spravcovsku spolocnost. Nie je ich az tak vela, porovnanie sa da urobit rychlo

martinp288
2. okt 2023

@rado02 každý sprostredkovateľ robí pre všetky spoločnosti. Čo sa týka provízie je rovnaká bez rozdielu.

martinp288
2. okt 2023

@autor partners group nieje správcovská spoločnosť, iba sprostredkúvajú obchod. Kto ti povedal že druhý pilier je povinný? Síce kašli na to, ja som tiež agent, takže mne veriť nebudeš.

simca06022011
2. okt 2023

chod na stranku vybranej spolocnosti a prihlasku si vypis tam, a nemusis riesit ziadneho sprostredkovatela/poistovaka ako ich volam (vacsinou riesia okrem IIpiliera aj vsetko ostatne).
Ja mam teda II pilier od zaciatku a nevidim v nom ziadny problem... riadim si to uplne sama.. v podsate tam ani nemas velmi co, vyberies si fond podla rizikovosti/ vies si pozriet vynosy, podmienky pri kazdom ak mas dlhy cas pred sebou ziadne konzervativne sa ti neoplati riesit) a prihlasis sa. TO je vsetko. Kazdy rok ti pride list s informaciami. Mne kazdy mesiac pirde aj email, ze mi boli pripisane peniaze...
Vybrala by som si z velkych spolocnosti...

martinp288
2. okt 2023

@simca06022011 Riešia sa aj iné vecí to je pravda. Čo z toho ak mám super druhý pilier, keď ten samotný mi kvalitný dôchodok neposkytne. Vylepší ho, to bez debaty, ale stále to bude málo. Čiže aspoň ja keď sedím s klientom, tak chcem, aby poznal všetky možnosti. Keď mu o nich nepoviem ja, tak povie niekto iný a potom ja ako agent budem za somára že som ho neinformoval o všetkom.
To aké je klientove konečné rozhodnutie je na ňom. Ja viem, že som si svoju robotu urobil a povedal ako môže ísť do dôchodku s pocitom že bude mať z čoho žiť.

simca06022011
2. okt 2023

@martinp288 to uz je na kazdom cloveku aby si uvedomil, ci mu I a II pilier bude stacit... poradenstvo je druha vec. ALe na "zacatie" II piliera urcite nikoho nepotrebuje

jarka_black
2. okt 2023

Súhlas s @rado02
Pripomínam nie veľmi známu vec, že iba v jednom z tých troch indexových je možné meniť stratégiu hoci aj každý deň - to je vhodné pre ľudí, ktorí už nejaké úspory majú a nechcú zhodnotenie len cca 9 % ročne, ale 30-40%. Čiže ak má niekto úspory 10.000, ročne si vie aktívnym prístupom zhodnotiť o ďalších 4.000 €.

Pre tých, ktorí 2. pilier ešte len zakladajú a netreba sa toho v nasledujúcich rokoch "chytať": môžete zvoliť buď PIS (predvolenú investičnú stratégiu), alebo zvoliť priamo index. Odporúčam taktiež zaškrtnúť Zníženie presunu majetku po 50-ke zo 4 % na 2 %, aby sa Vám dlhšie viac zhodnocoval. A samozrejme uviesť oprávnenú osobu. (Všetky tieto zmeny ale viete urobiť aj dodatočne.)

Ak je tu niekto, kto mení spoločnosť DSS, dajte si úspory do novej spoločnosti "naliať" najprv do dlhopisového fondu. Prečo? Presun medzi DSSkami dlho trvá a keďže teraz sú indexy v poklese, vyhnete sa tak strate - môže sa totiž stať, že zrovna v deň, keď prídu peniaze do novej DSS (kam sa presúvate kvôli zhodnoteniu), dôjde v indexe k poklesu napr. o 1,5 % hneď v prvý deň - no a to práve nechceme! Keď peniaze prídu, až potom si to presuniete alebo nepresuniete do iného fondu podľa potreby.

jarka_black
2. okt 2023

Pre úplnosť: som agentka, tak neviem, či zadávateľka témy je na mňa zvedavá 🙂 ale mala som potrebu zdieľať tieto "vychytávky" aj kvôli ostatným.

Ak Vám nejaký agent ponúka prestup do NN alebo Uniqa alebo VUB Generali (vždy kvôli indexu), nerobí to kvôli provízii, ale objektívne najvyššej šanci zhodnotiť svoje úspory na dôchodok. Za prestup nie je provízia.

martinp288
2. okt 2023

@simca06022011 Ver, alebo nie, ale ľudia často nevedia aký je rozdiel medzi dlhopisovým a indexovým fondom. Pozerať na percenta tiež nemusí byť výhra. To že to zarábalo v minulosti, nemusí aj do budúcna. Žiaľ veľa agentov predáva cez percentá a slovo podkladové aktíva im nevraví nič.
V jednom s tebou súhlasím. Človek, ktorý trošku do týchto vecí vidí, tak si vie sám ošetriť druhý a aj tretí pilier.

martinp288
2. okt 2023

@jarka_black Asi musíme ľuďom povedať na začiatku stretnutia, že prestup sa robí bez nároku na províziu a že im chceme pomôcť a nie zarobiť na tom že im presunieme druhý pilier.

jarka_black
2. okt 2023

@martinp288 Je to bežne hovorím. Ohľadom fungovania dôchodkového systému mám urobené aj materiály, ktoré im dávam / posielam mailom, nech si pozrú ešte sami, spíšu otázky... a až keď sa rozhodnú, vypracujem zmluvu na podpis.

jarka_black
2. okt 2023

Napríklad môžem pozdieľať tieto... plus odkazy napr. na tie podkladové aktíva im dávam... ale to väčšinou len tým po 40-ke, keďže až tí pociťujú potrebu nejako boostnuť svoj 2. pilier... tak s nimi prechádzam mesačné správy k fondom...
pre tie 3 indexové je dôležité poznať toto podkladové aktívum: https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/ishares-...

Ale na začiatok, čo je aj zadanie tejto témy, stačí dbať o všeobecné odporúčania, ako sme už viacerí spomenuli vyššie.

autor
2. okt 2023

@martinp288 vraj je zakonom povinny už

autor
2. okt 2023

@jarka_black ďakujem za informácie, nie je to že tým agentom priam neverím, len som myslela že maju zmluvu s jednou spoločnosťou a budu odporučať tu aj ked nie je najvyhodnejšia. Ale ak teda to nie je tak, tak sa ospravedlnujem. Mám 20 rokov len a vraj je 2. pilier povinny a aj keby nie je radšej by som si ho založila, ale čo najlepšie.

martinp288
2. okt 2023

@autor
Tu je rozdiel medzi agentom, ktorému neveríš a ľuďmi ktorí počuli že vraj je povinný.

Napíšem ti ako to je v skutočnosti:

1. mája 2023 vstúpila do účinnosti ďalšia časť novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá zavádza automatický vstup do II. piliera, a to pri vzniku prvého dôchodkového poistenia v I. pilieri do veku 40 rokov. Zároveň zostáva zachovaný dobrovoľný vstup a zvyšuje sa hranica vstupu do II. piliera pre poistencov, ktorí už sú dôchodkovo poistení, ale ešte do II. piliera nevstúpili, a to z dnešných 35 rokov na 40 rokov.

Ak máš do 40r a na trh práce vstupuješ prvý krát - prvý krát máš zamestnanie, tak tam vstupuješ automaticky.
Povinnosť zotrvať v ňom nemáš !
Čo z toho vychádza? Že povinný nieje. Je rozdiel medzi slovami automaticky a povinný.

Osobne odporúčam každému uzatvoriť si druhý pilier, pomôže to k lepšiemu dôchodku. Síce to bude stále málo, ale bude to viac ako poberať iba dôchodok z nefungujúcej a zadlženej sociálnej poisťovne.

jarka_black
2. okt 2023

Agent môže pracovať pre jednu spoločnosť (viazaný agent) alebo pre viac spoločností (podriadený agent). Ani jednému priamo neplatíte za služby, žije z provízie. (S výnimkou presunu zmluvy 2. piliera.) Očakávala by som, že agent pracujúci pre viac spoločností má prehľad a ponúkne klientovi to najlepšie riešenie na trhu - rizikom však je jeho morálka... či naozaj sleduje prospech klienta alebo výšku provízie.
@autorka

jarka_black
2. okt 2023

@autorka Nie je povinný, ako už písal
@martinp288. Podľa mňa je 2. pilier must have, ale - v slobode, hej? Ten materiál, kde porovnávam dôchodky 3 vekových kategórií, vznikol na stretnutí s dvomi mladými ľuďmi (IT-čkar a ekonómka). Vo Váš prospech hrá čas. Najviac sa zhodnotia tie prvé vklady.

Už ste dostali svoju prvú výplatu z brigády alebo TPP? Čiže už šla nejaká platba do Soc. poisťovne?

hiro
2. okt 2023

"odporučaju mi Partners Group"?
Oni nemaju ziadny II. pilier. Vyber si nejaky indexovy/akciovy a sama podpis zmluvu. Na co tam maju figurovat nejaky partners?

autor
2. okt 2023

@hiro Partner group je spoločnosť ktorá tieto finančne porady robí aj ohľadom pilierov a všetkeho možneho

autor
2. okt 2023

@jarka_black Áno výplata už bola a o mesiac idem na TPP tak si to chcem vtedy vybaviť ten pilier

martinp288
2. okt 2023

@autor sociálna poisťovňa ti pošle list, kde ťa bude informovať o automatickom vstupe. Máš 180 dní na to, aby si si spoločnosť vybrala sama. V opačnom prípade ti ju pridelí sociálna poisťovňa. Je dobre že si sama chceš vybrať spoločnosť, ktorá sa ti bude o peniaze starať.

autor
2. okt 2023

@martinp288 ano list mi prišiel približne pred 2 tyždňami, nechcem aby mi vybrali oni

autor
2. okt 2023

Preto som chcela odporučanie ktorá spoločnosť je najlepšia, a najvyhodnejšia pre mňa

jarka_black
2. okt 2023

Ako bolo povedané: indexovy fond v NN, Uniqa, Generali.
Raz ročne je možné DSSku bezplatne zmeniť.

Ja som mala dlhé roky NN (predtým sa volal Aegon) a tento rok som prešla do Uniqy kvôli aktívnemu zhodnocovania 30-40%. V NN mi to nešlo, lebo na denné presuny majetku nie je usposobene technicky.
Ale v zásade je jedno, či máte indexový fond v NN, Generali alebo Uniqe, ak ste pasívny sporiteľ. V podstate odporúčam mojich konkurentov 🤣

autor
2. okt 2023

@jarka_black dakujem za rady! Určite vyuzijem jednu z tych spoločnosti

jarka_black
13. okt 2023

Zmluva 2. pilier podpísaná? Pre ktorú ste sa rozhodli?