Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
u nas sme nedostali ani to, co patri zo zakona
Pracuješ v školstve? Dúfam, že nie si priamo učiteľka... Nechcela by som, aby niekto s podobným usudkom učil moje deti. Prepáč, nič osobné.
Som v korporate, ktory vyhrava jednu cenu za druhou. Zamestnavatel roka, ktory mi dvihol plat o 20€ po 4 rokoch.
Ja 0 , ani jednorazovy kompezacny prispevok ako ziadali odbory pre nas sme nedostali, štátny sektor.
Muž- dostali nove tabulky - tarify este mensie, plus "navysenie" dali do pohyblivej ciastky ,ktora bude v ich pripade mizivá, kedze maju zamestnanci zlé vztahy s vedenim a rozhoduje o tom prave to vedenie komu kolko no :-/ pracuje pod samospravou kraja .
Takze 🤷♀️
@liljana no, lenze v tomto pripade dnesnom, nie je tahana inflacia u nas spotrebou domacností/dopytom... ale zvysovanim cien energii a nasledne vsetkeho tovaru.
Cize je fajn z teorie nedvihat platy, len ti ludia nemusia utiahnut zakladne ucty platit, a este je tu druha strana a to podniky, tam je moznost, ze to dalej neutiahnu a uz vobec nie so zvysenim miezd a mame tu uzasny "kolotoc"... Cize buduci rok, si mozu gratulovat vsetky mensie firmy, ktore nebudu musiet prepustat a tiez zamestnanci v nich, ze vobec maju pracu. Ak teda sa nezakroci/nestane zazrak/a pod. A mozno aj tie vacsie.
Platy u nas (sukromna firma) sa dvihaju vacsinou ku 1.1., odmeny hybem tento rok vyraznejsie, hlavne podla predaja. Ti co nerobia a nezarabaju figu dostanu, kludne nech si najdu inu pracu, a makaci dostavaju extra. Hnusne.. ale proste cisla nepustia.
Nič nezdvihli ešte mi ubrali preradili má na polovičny úväzok 🤷a vo firme sa nikdy dobrovoľne nedvíhal plat.este za dlho sme mali stravné lístky v hodnote 3.83 nebol schopný ich ani zaokrúhliť.Pokial by štát nemenil minimalku a stravné lístky tak sám od seba nezdvihne
Asi o 3%, ale to bolo 1 zvysenie za 3 roky, u nas nie je kazdorocne zvysovanie platov, no proste vysmech, takze mozete byt happy, ked vam v statnej sprave zdvihli dokonca o 10%.
A ze ucitelia maju malo amen.. Nam v zdravotnictve h... O este aj tych 500 jednorazove nedali...
@anesim tiež som sa to chcela spýtať, kde v školstve jej zdvihli plat, možno v súkromnej škole.
8%
@mirage dvihali od 1.7.22 o 3% a s rôznymi príplatkami ktoré sa odvíjajú od základu to môže byť viac
pracuješ v školstve a dvihli ti plat o 10% ? ja pracujem v školstve a platy sa dvihli o 3% - no zároveň nám znížili osobné, takže moje reálne zvýšenie platu je 7e v hrubom
@samuelson35 o akej kolektívnej zmluve hovoríš? náš zástupca odborov povedal, že to ešte nikto nepodpísal....
Mna by napr.zaujimalo kolko.v cistom zarobi taky ucitel...fakt to neviem,vidim iba to,co kazdy ze ziadaju zvysovanie stale
Nastuduj si co v konečnom dôsledku sposobi inflacna špirála. A pozdrav mm.👌👍
O 20% a ešte som si žiadala zvýšiť plat -vyhoveli 🙂 viem že to take ideálne nie je všade
@samuelson35 ale nie plosne o 10%
@nikaeli https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...
Bola podpísaná v auguste tuším...
@doriiis páči sa, tabuľka platov, bežne má učiteľ 7 platovú triedu + zvýšenie platovej tarify podľa rokov praxe... Pod 1000€ v hrubom plat učiteľa nejde... Som mzdárka v škole 😉 tiež mám VŠ vzdelanie, ktoré sa u mňa vyžaduje a o plate len začínajúceho učiteľa môžem snívať aj po 40 rokoch praxe v školstve... Mám 756€ v hrubom!
V školstve tz učiteľka ? Odkedy zvýšili učiteľom 10%?
@nikaeli a ešte k tomu zníženiu osobného - vyslovene je to v tom bode 3 kol. zmluvy zakázané, tak si to naštudujte a ozvite sa na to. Tie vaše odbory asi na moc nestoja...☹️

Nie, nezdvihli. Ani mne ani mužovi. Pracujeme v súkromnej sfére.